Read Antan, een eenvoudige antenne-analyzer voor HF text version

Antan, een eenvoudige antenne-analyzer voor HF,

Bouwbeschrijving van een uitvoering voor afdelingsproject A-35

Volker van Hoorn PA0VVH In Megaherz magazine nr. 256 ban Juli 2004 beschrijft Luc Pistorius F6BQU deze antan die daarna in velerlei vormen, al dan niet bewerkt, zijn weg gevonden heeft in de amateur- wereld en publicaties. In principe heb je om impedanties te meten een bron van bekende frequentie en een meetbrug met uitlezing nodig. Het slimme van deze antan is dat Luc goed naar de IC's uit industrie gekeken heeft en daar de LTC 1799 heeft gevonden een ic dat HF van enig vermogen opwekt waarvan de frequentie met een eenvoudige externe weerstand bepaald wordt, niks spoelen en een hoop gedoe.

Daarmee hebben we een HF bron. In het oorspronkelijke ontwerp van F6BQU zit een teller voor de frequentieuitlezing, dat is nauwkeuriger dan een eenvoudig schaaltje dat sommige nabouwers later hebben voorgesteld. Een counter hebben we in de afdeling al gemaakt en die is prima bruikbaar en via een BNC kabeltje zo op onze Antan aan te sluiten. Om te zorgen dat de frequentie redelijk stabiel is zit er na de batterij, het stroomverbruik is niet hoog, een klein driepootstabilisatortje. Omdat we een frequentie tussen pak weg 1,5 en 31 MHz in willen kunnen stellen is naast de hoofdinstelpot (met een grote handzame knop) een fijninstelpot opgenomen, op die manier voorkomen we een dure veelslagenpotmeter. Met nog een klein schakelaartje is een lage en een hoge band zo gemaakt. Zie hierboven voor het schema. Het hoogfrequentsignaal wordt via een potmeter, waarmee we de gevoeligheid in kunnen stellen, via een trifilair gewikkelde ringkern aan de meetbrug toegevoerd. De middenaftakking van de secundaire heeft geen signaal als Zx via de condensator van 120pF en de onderste tak met P2 en de afstemcondensator van 250pF in de stand 120pF in evenwicht zijn. Dan heeft de antenne dus de ohmse waarde zoals die op de potmeter staat ingesteld. Is de antenne te lang dan moet de afstemkondensator op een lagere waarde worden ingesteld (en weten we dat de antenne

ingekort moet worden) en indien te kort dan moet er capaciteit bij. De instelling van de afstemcondensator is dus een maat voor het imaginaire deel van Zx. Afregelen doen we met een 50 ohm belasting op Zx en dat levert dan na instelling van P2 en de condensator op minimum aflezing op de meter, het ijkpunt voor een echte 50 ohms belasting op. Door andere waarden op Zx aan te sluiten kunnen we een schaaltje maken voor waarden tussen 0 en 200 ohm, eventueel is met een digitale ohmmeter direct aangesloten op de potmeter ook wel een, wat minder nauwkeuriger, schaaltje te maken. Bonus. Als we een extra schakelaartje tussen de oscillator en de potmeter plaatsen kunnen we de meter ook nog als gevoelige hoogfrequentindicator / milliwattmeter gebruiken.

De bouw van de Antan

Omdat de inbouwdiepte van de meter wat groter is hebben we een dieper kastje dan dat van de counter nodig. Overigens zijn de andere afmetingen gelijk en als we het handig inpikken kunnen we de onderschalen van de kastjes uitwisselen waardoor het mogelijk is twee even diepe kastjes bij elkaar op een plankje, dat we makkelijk mee naar de antenne kunnen nemen, te monteren. Een touwtje door het plankje en het geheel om de nek hangen voorkomt dat het spul (van het dak ) valt Begin met alle gaten netjes in het kastje te maken. Het is zaak alle regelorganen zo in het kastje te plannen dat het handig in gebruik is. De foto geeft een aardige indruk hoe het zou kunnen. Om de schakelaartjes pluggen etc. goed op de zijwand te kunnen plaatsen moeten enkele printgeleiders en of nokken met een scherp mesje (denk aan uw vingers!) van het kastje worden afgesneden. Het is handig om een kartonnen malletje te maken om er zeker van te zijn dat alle gaten op de juiste plaats komen en alles past. Maak de gaten voor de BNC chassisdelen niet rond maar zo dat die er precies inpassen met een plat kantje tegen het meedraaien. Vraag voor het grote metergat eventueel mij even om hulp als dat voor u een groot probleem is. Zorg ervoor dat je de bedieningsorganen nog kunt instellen als de knoppen erop zitten. Het is overigens zaak alle mechanische werk gereed te hebben voordat je gaat monteren. Behalve voor het oscillator ic zijn er zo weinig onderdelen dat een print weinig zin heeft, wel is een doorlopend massavlak handig en dat kan met een stukje printplaat onder de onderdelen gemaakt worden. Voor het SMD oscillator ic (LTC1799) is het handig om van een klein stukje printplaat met een zaagje of mesje een klein hulpprintje te maken, wees heel voorzichtig met het solderen van dit kloppend hart van uw Antan. Ook het wikkelen van de toroid met drie in elkaar gedraaide CuE draden vraagt even wat oefening, maar neem er rustig te tijd voor. Het wikkeldraad voor de ringkerntjes is niet kritisch alles van 0,2 tot 0,4 mm geemailleerd draad is goed bruikbaar. Hoe dat handig kan staat in het septembernummer van Electron 2007 op blz. 414 - 415. Als alles volgens het schema bedraad is kijk dan alles eerst nog eens na voordat u de batterij erin zet, dat kan heel wat ellende voorkomen. Afhankelijk van de gevoeligheid van uw counter kan het nodig zijn het serieweerstandje naar de counteraansluiting wat te verkleinen of te vergroten, zie ook het schema. Met een 50 ohms dummy op Zx aangesloten de potmeter op de laagst mogelijke meterwaarde instellen en met de afstemcondensator op een nog lagere waarde brengen (eventueel gevoeligheid verhogen) en u heeft de markeringspunten voor de 0-stand van de afstemcondensator en het 50 ohm punt voor de impedantie gevonden. Het beste kunt u dat rond 15 MHz, af te lezen op de

counter, doen. Met de 4k7 instelpotmeter stelt u de hoogste frequentie in op 31 MHz, hoger kan soms wel maar is niet betrouwbaar meer. Het asje van de afstemcondensator moet met een stukje afgeknipte as van een van de potmeters met een gaatje door het midden verlengd worden om er een knop op te kunnen monteren. Spoeltje: Bi is met twee en tri is met drie draadjes parralel gewikkeld( = de drie wikkelingen van het trafotje of spoeltje, in het schema staat het ding zo ook getekend). : 8 windingen 1keer door steken is 1 winding zie uitleg 2007). 1 x 8 windingen is de primaire wikkeling. Van de andere twee maal acht windingen is een begin de ene aansluiting, het uiteinde van de winding wordt verbonden met het begin van de derde winding en dat knooppunt (zie natuurlijk ook het schema) is de middenaftakking en het uiteinde van die wikkeling is de nadere aansluiting van de secondaire; net als bij een voedingstrafo met middenaftakking of een andere balanstransformator, als de drie punten van de secondaire winding 'zomaar' worden aangesloten' is er kans dat ze parralel staan en dan werkt het natuurlijk niet (een fout die we een paar keer gezien hebben).

Inhoud bouwpakket.

In het bouwpakketje zit geen draad, soldeer, printplaatmateriaal of schroefjes ­ daar moet u zelf achteraan. De LED is een standaard LED uit mijn junkbox (een modernere zat er door alle gestegen prijzen niet meer aan, evenmin als een batterijclip) en kan voor een langer batterijleven beter door een extra helle LED vervangen worden, de serieweerstand aanpassen voor juiste helderheid versus stroomgebruik. Bij antennewerk steeds eerst zoeken naar de eigenresonantie van de antenne, minimumaflezing bij draaien aan de afstemming met de afstemcondensator op de eerder aangegeven balansstand en dan pas fijnslijpen... Veel succes met de bouw en het afregelen van uw antennes.

Voorstel voor opstelling van de bedieningsorganen

Band hoog/laag Impedantiepot Zx (antenne)

eid

Afstemming grof

fijn

Information

Antan, een eenvoudige antenne-analyzer voor HF

4 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

874285


You might also be interested in

BETA
Antan, een eenvoudige antenne-analyzer voor HF