Read BOEKEN text version

BOEKENLIJST 2004

Onderwerpen: Adoptie Kinder- en jeugdboeken (KI) Rouwen en verlies (RO) Afstandsouders (AF) Ervaringsverslagen van problematische adoptie (EP) Ervaringsverslagen van adoptie (ER) Wetenschappelijk onderzoek (WO) Ontwikkeling en opvoeding algemeen (OO) Herkomstlanden (HL) Andere culturen ­ racisme (CU)

Boeken met een code (bijvoorbeeld AF04) zijn in bezit van Triobla, Kortijk/België

Dorine Buyck Mariël van Dijk 2004

TRIOBLA-documentatie-boeken

1

ADOPTIE

Lost and Found. The Adoption Experience ISBN 0 06 097132 0 Betty Jean Lifton Harper & Row Publishers, New York, 1988 Een indrukwekkende zoektocht naar de psychologie van geadopteerden en van alle kinderen die van een ouder gescheiden worden en het recht niet krijgen om hun wortels te leren kennen. The Psychology of Adoption ISBN 0 19 5048 92 X en ISBN 0 19 5082 73 7 D.M. Brodzinsky en M.D. Schechter Oxford University Press, New York, 1990. Intercountry adoption: a multicultural perspective ISBN 0 2759 3287 7 H. Altsein, R.J. Simon Praeger Publishers, New York, 1991. Tweezijdige verbondenheid: geadopteerd zijn, zoekacties en hulpverlening G. Andriesma, R. Thuis Stichting Ambulante Fiom, 's-Hertogenbosch, 1991. Licht laten schijnen op de adoptie-ervaring Mea Coppens, 1993 Verslag conferentie New York over levenslangeeffecten van adoptie en de behoefte aan gezinsbescherming. Nederlandse pleeg- en adoptiekinderen ISBN 90 12 08104 1 Mieke van Dorp en Adriaan Venema SDU, Den Haag, 1994. Journey of the Adopted Self: a Quest for Wholeness B.J. Lifton Basic Books, New York, 1994. The Adoption Reader: Birthmothers, Adoptive Mothers and Adoptive Daughters Seal Press, 1995. Het kind in de adoptiedriehoek J.G.W. Puttman, 1996. Waar kom ik eigenlijk vandaan?: een adoptief kind op zoek naar haar oorsprong Claudia Guderian Kok, 1996. Spoorloos: achtergronden van 25 bijzondere zoektochten ISBN 90 2745 590 2 P. Vertegaal

TRIOBLA-documentatie-boeken

2

Het Spectrum B.V., 1996. Adoptiedriehoek Interactief ISBN 90 7213 730 2 L. de Leeuw, L.A.C. van Tuyll Grafisch bedrijf Ponsen & Looyen B.V., Wageningen, 1997. Projectverslag: verbonden door adoptie Fiom, Wereldkinderen Verhage en Zoon, Middelburg, 1998. Adoptie duurt een leven lang ISBN 90 435 0110 7 W.G.J. Bastiaanse-Kuijpers Kok, Kampen, 1999.

TRIOBLA-documentatie-boeken

3

KINDER- EN JEUGDBOEKEN (KI)

(KI1) Hallo, dit ben ik... Ingrid Stappaerts, Hogar para todos, inter-adoptie, 1996 Prentenboekje bruikbaar bij aankomst van adoptiekinderen. (KI2) Jan en vod Frie Joosten - Paul Verrept, Amok, 1996 Eenvoudig prentenboekje, met 1 zinnetje per blad voor beginnende lezertjes. (KI3) Ik ben Shira, ik ben geadopteerd Femmie Juffer, in samenwerking met Adoptiecentrum Rijksuniversiteit Utrecht Swado Grafigroep b.v. Amsterdam, 1988 Prenten- en fotoboekje met adoptieverhaal. Bruikbaar voor adoptie-ouders met kleine kinderen. (KI4) Hoe Wouter Wouter werd Bernard Vansteenkiste, Karel Verleyen Davidsfonds/infodok, Leuven-Amsterdam + Vereniging voor kind en adoptiegezin, 1993 Prenten- en verhalenboek voor adoptie-ouders en kinderen. Een heel herkenbaar verhaal dat de adoptie-thematiek met veel humor en warmte benadert. (KI5) Kleine ijsbeer. Wat is er mis? Hans de Beer De vier windstreken, 1990 Prenten- en verhalenboek over een ijsbeertje dat `geadopteerd' wordt. (KI6) Twee kindjes uit Korea Göran en Monica Schultz J.H. Gottmer, Bloemendaal, 1989 Prenten- en verhalenboek over twee Koreaanse adoptiemeisjes. (KI7) Het gevonden vosje Irina Korschunow Querido, 1984 Verhaal over een vrouwtjesvos die een verlaten vossenkind vindt en dit meedraagt naar haar eigen vossenhol. Voor beginnende lezertjes. (KI8) Mijn broer is punker Maria Heylen Standaard uitgeverij, 1987 Tinneke is 7 jaar. Haar moeder is zwanger, doch krijgt een miskraam. Even later adopteert het gezin een jongetje van 5 jaar uit Cambodja. (KI9) Kim het vliegtuigkind Helma Van Den Berg-Bakker De Fontein, Baarn, 1985 Verhaal over Kim die op vierjarige leeftijd geadopteerd wordt uit Korea in Nederland. Verteld vanuit de belevingswereld van het vierjarige jongetje.

TRIOBLA-documentatie-boeken

4

(KI10) Little Emma Gerda van Cleemput Averbode, 1995 Een aangrijpend verhaal over adoptie en het eerste voorzichtige contact tussen een meisje van vijftien en de onbekende vrouw die haar moeder is. (KI11) Bruin zonder zon ISBN 90 5240 093 8 Diane Broeckhoven Houtekiet, Antwerpen-Baarn, 1994 Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is de neerslag van een reis die Diane Broeckhoven samen met haar geadopteerde dochter van 17naar Bangladesh maakte. (KI12) Een soort zusje Diane Broeckhoven Houtekiet, Antwerpen-Baarn, 1995 Een tiener, Eric, wordt geconfronteerd met het feit dat zijn moeder vroeger afstand deed van haar eerste kindje. (vanaf 12 jaar) (KI13) Het huis met het blauwe dak ISBN 90 6249 201 0 Tineke Hendriks Sjaloom en Wildenboer, Amsterdam, 1993 Jinta is 10 jaar geleden als peuter vanuit Korea geadopteerd. Tot nu toe stond ze hier niet bij stil. Nu wil ze meer weten over haar afkomst en haar `echte' moeder. Samen met haar adoptiemoeder reist ze naar Korea...(vanaf 12 jaar) (KI14) De kleur van aarde (2 X) Kolet Janssen Davidsfonds, infodok, Leuven 1993 San is als baby geadopteerd uit India. Nu is ze tiener, verliefd en allerlei vragen over haar adoptie duiken voor het eerst op. Ze krijgt te maken met uitingen van vooroordelen en racisme. (K15) Linda Melinda Alice Vieira Fontein, uitgevrij Westland, Schoten, 1992 Een Portugees verhaal over een meisje dat na de dood van haar grootmoeder bij verschillende opvanggezinnen terecht komt. Zij bouwt een eigen fantasiewereld om zich heen. (KI16) Bruine ogen, blauwe ogen Iny Driessen Uitgeverij Clavis, Hasselt, 1997 Een dubbel boekje, bekeken vanuit zowel de ogen van de adoptanten als vanuit het adoptiekind.

TRIOBLA-documentatie-boeken

5

(KI17) De deur naar nergens Jay Ashton Uitgeverij C. de Vries-Brouwers, Antwerpen/Rotterdam, 1992 Dylan, een tienerjongen ontdekt toevallig dat hij geadopteerd is - en plotseling zijn zijn ouders zijn ouders niet meer. Hij loopt weg van huis en is vastbesloten zijn echte moeder te vinden... (KI18) Patja, de gevlekte panda. Over adoptie en pleeggezinplaatsing Martine Delfos Harlekijn uitgeverij, 1996 Een therapeutisch voorleesverhaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Bedoeld voor kinderen die te maken hebben met een pleeggezinplaatsing of adoptie. Dit boekje is een hulpmiddel bij het uitleggen en bespreekbaar maken van het probleem. Het verhaal is een keer opgeschreven voor meisjes en een keer voor jongens. (KI19) Bittere thee Herman van Campenhout Davidsfonds, Infodok, Leuven, 1998

Genesam werkt als kleuter in een theefabriek. Daar wordt ze verkracht en misbruikt. Na een ongeval komt ze in een weeshuis terecht. Van hieruit wordt ze op vijfjarige leeftijd geadopteerd door een Vaams echtpaar, waarbij de adoptie gezien wordt als een laatste redmiddel voor hun relatie. Na een aantal jaren scheiden haar adoptie-ouders. Wanneer ze jongvolwassen wordt, gaat ze terug naar India. Ze bezoekt het weeshuis en gaat op zoek naar de theeplantage en haar vroegere vriendin. Ze wil ook haar ouders vinden. Er werd haar verteld dat deze omkwamen bij een auto-ongeval. Later blijkt dit niet te kloppen (de nonnetjes van het weeshuis vertelden aan alle kinderen hetzelfde verhaal...) Ze voelt zich verbonden met de vrouwenstrijd in India, raakt gewond bij een betoging en wordt door haar adoptievader teruggebracht. Later wordt ze verliefd op een Indiër die ze onmoet in India en ze keert voorgoed terug naar India.

(KI20) Een broertje uit Suriname Jannie Docter Kok Voorhoeve, 1998 Een gezin met twee biologisch eigen kinderen wil een jongetje van drie jaar uit Suriname adopteren. Het verhaal van de adoptie wordt bekeken door de ogen van Margriet, het jongste meisje van zes. (KI21) Thuis eten we apentaart Bettie Elias Bakermat, Mechelen 1993 Een jeugdboek (vanaf 7 jaar) over racisme en vriendschap. Hoofdfiguur is Achmed, een Marokkaanse jongen, die in België geboren is en er ook woont. (KI22) Droppie Anne Wilsdorf Lemniscaat, Rotterdam, 1998

TRIOBLA-documentatie-boeken

6

Een prenten- en voorleesboek over Fatima, een zwart meisje dat een blank babietje vindt in het oerwoud. Na wat omwegen besluit het zwarte gezin het blanke babietje te adopteren.

(KI23) Kieken in Boeh. Het dorp van Punki en Ganshyam, tweeling in India Ellis Mensinga Musch en Tinbergen, Amsterdam, 1990 Een boekje over cultuur, leven en gewoontes in een woestijndorp, Boeh in India. Midden in dit dorp woont een tweeling. Punki en Ganshyam, zij zijn de hoofdrolspelers in dit verhaal. (KI24) Mensen, mensen wat een mensen! Peter Spier Lemniscaat Rotterdam, 1992 Kijkboek over mensen van de hele wereldbol en al hun verschillen. (KI25) Dat komt er nou van... Ingrid en Dieter Schubert Lemniscaat, Rotterdam 1999 Een beer vindt drie eieren. Hij neemt ze mee naar zijn nest en broedt ze uit. Uit de eieren komen drie ganzenkuikentjes te voorschijn. De beer voedt ze op en leert hen vliegen. (KI26) Een kind van ver Ann De Bode en Rien Broere Malmberg/Van In, 1999 David is een adoptiekindje uit een ver land. In de kleuterklas is een project over baby's. Alle kinderen mogen foto's, knuffels en dingen van hun babytijd meenemen naar de klas. David maakt zich zorgen: hij heeft niets. Dan komt zijn mama naar de klas en vertelt zijn adoptieverhaal en toont videofragmenten. (KI27) An Mei, een adoptieverhaal Stephan Molnar-Frenton Bakermat, 1999 `Je werd geboren in een trein, net toen hij door een lange donkere tunnel reed'. Zo begint de reis van An Mei, die haar verder voert naar de trappen van een weeshuis in China, over het eindeloze water van de zee en vervolgens naar een heel nieuwe wereld in de Verenigde Staten. Het `ontmoedigingsbeleid' van China ten aanzien van het aantal kinderen dat een echtpaar mocht krijge,n bracht veel ouders ertoe hun kinderen te laten adopteren in de hoop ze zo de kans op een beter leven te geven. (KI28) Yasmin Zidrou en Natacha Karvoskaia Zirkoon, Amsterdam, - Bakermat, Mechelen,1995 Prentenboek - voorleesboek over de adoptie van een zwart meisje naar Nederland. Sfeerbeeld van de angst voor haar nieuwe leefwereld. (KI29) Kinderen wereldwijd Unicef, Lannoo, 1995 Een kleurrijk portret van kinderen uit de hele wereld.

TRIOBLA-documentatie-boeken

7

(KI30) Een vijf met negen nullen Marita De Sterck, Lannoo, Tielt, 1993 Een lees- een kijkboek over de verschillen van mensen. Elke mens is uniek. Elk van de 5 miljard mensen die op deze wereld rondlopen is anders. Waarin verschillen ze dan wel? Waar komen die verschillen vandaan? Zijn er ook gelijkenissen? Zijn we echt allemaal familie van elkaar, alle 5 miljard? (KI31) En ik, en ik, en ik. Allemaal kinderen Emma Damon, uitgeverij Sjaloom, Amsterdam, 1995 Een kijk- en leesboek voor en over allerlei soorten kinderen. Een boek met flappen en doorkijkjes en een spiegel. (KI32) Tussen tunnels Sine van Mol, Uitgeverij de Eenhoorn, Wielsbeke, 2000 Een jeugdboek over een gezin met drie kinderen. Twee binnenlands geadopteerden en één biologisch eigen dochter. De vijftienjarige adoptiedochter gaat op zoek naar haar biologische moeder en ontmoet haar via Amok. (KI33) Choco Bongo Maria Heylen, De Sikkel, 1999 Bongo is een Afrikaanse jongen. Hij is niet gelukkig want hij wordt gepest, omdat hij een mulat is en een lichter huid heeft. Zijn vader was immers een blanke. Hij wordt geadopteerd door blanke ouders. Hier is hij geen bleekscheet, wel een choco Bongo... Racisme komt als thema aan bod en dan vooral de gevoelens bij Bongo, doch bij de `adoptabiliteit' van Bongo kunnen vraagtekens worden gezet. (KI34) Een zusje uit een ver land Geertje Gort en Sandra Klaassen, uitgeverij Kimio, 2001-12-10 Een gezin met een biologisch eigen kind adopteert een zusje. Ze gaan samen het meisje ophalen. Als ze weer thuis zijn moet iedereen wat wennen. Voorleesboekje voor peuters. (KI35) Wachten op Timoun Geneviève Casterman, uitgeverij Hillen BV, Amsterdam, 2001 Timoun betekent `kind' in het Creools. Mevrouw krokodil wacht en wacht op haar adoptiekindje. Voorlees- en prentenboekje voor peuters en kleuters. (KI37) Zwart ­ Wit Mark O'Sullivan, uitgeverij Clavis, Hasselt, 1998 Verhaal over de zoektocht, de identiteitscrisis van twee pubers. Eén van beiden is een geadopteerd Afrikaans meisje. Alles begint met een foto die ze vindt in de kamer van haar adoptie-ouders: een foto van zichzelf als zwarte baby, met de ouders die ze nooit heeft gekend. Tienerboek voor +14jarigen (KI38) My life and me Life storybook BAAF

TRIOBLA-documentatie-boeken

8

(KI36) en (KI39) Een kus voor zus ISBN 90 6822 750 5 ­ D/2000/4124/045 Anne Wijckmans & Marijke ten Cate Uitgeverij Slavis Amsterdam/Hasselt, 2000 Het dagelijkse leven van twee zusjes: een wit en een zwart. Leesboekje voor beginnende lezertjes. (KI40) Een jas voor zus en Kim ISBN 90 6822 752 1 ­ D/2000/4124/047 Anne Wijckmans en Marijke ten Cate Uitgeverij Clavis, Hasselt, 2000 Het dagelijkse leven van twee zusjes: een wit en een zwart. Leesboekje voor beginnende lezertjes. (KI41) Kids like me in China ISBN 0­9638472­6-0 Ying Ying Fry Yeong & Yeong Book Company, St. Paul, Minnesota, 2001 Ying Ying, een adoptiemeisje van 6, reist met haar adoptieouders terug naar haar herkomstland China. Een boek met veel foto's. Ying ying vertelt haar eigen verhaal. (KI42) Ik wil ook een mama ISBN 90 5579 451 1 Mareike Boom De vier windstreken, 2000 Voorleesboek over Lara, die in een groot kindertehuis zit en ook een mama en een papa wil. Op een dag wordt zij ook geadopteerd. Dit boek vertelt hoe zij het nieuwe land en het nieuwe gezin ervaart. (KI43) Mag je zelf een mama en een papa kiezen? ISBN 90 5954 008 5 Evelien de Vlieger/VAG Mozaiek, Clavis, Amsterdam/Hasselt, 2002 Vele vragen van en voor kinderen over adoptie. (KI44) Kinderen zoals jij en ik. Hoe kinderen in onze wereld leven ISBN 90 209 5168 8 Unicef, Lannoo Tielt Kinderen uit Bangladesh, Bolivia, Afghanistan, Laos, Australië en nog veel meer landen. Hoewel het leven van iedere dag voor elk van deze kinderen er totaal anders uitziet, hebben ze allemaal hetzelfde doel voor ogen: een goed leven leiden. Aan de hand van beloftes die werden gemaakt in het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind over onderwerpen als onderwijs, gezondheidszorg, voedsel, onderdak, spelen en bescherming vertellen een twintigtal kinderen hun unieke en ontroerende verhaal. (KI45) Het gezicht in de spiegel ISBN 90-6174-929-8 Renate Welsh Uitgevrij de Vries-Brouwers, Antwerpen-Rotterdam, 1997

TRIOBLA-documentatie-boeken

9

Laura is geadopteerd. Dat was jarenlang geen probleem. Haar ouders zijn de beste die ze kan wensen, en met haar oudere broer Boris kan ze bijzonder goed opschieten. Maar de laatste tijd moet Laura steeds vaker aan haar biologische moeder denken. Ze wil haar leren kennen. En op zekere dag schrijft Laura een brief aan Ursula.

(KI46) Wiebeltje, het adoptiekonijntje ISBN 90 5247 284 X Kes Gray & Mary Mc Quillan Zirkoon uitgevers, Amsterdam, 2003 Wiebeltje en zijn ouders wonen in een konijnenhol. Ze eten wortels zoals elke konijnenfamilie. Hij vindt zijn ouders de liefste van de hele wereld. Op een dag vertellen ze hem dat zij niet zijn echte vader en moeder zijn. (KI47) Reus Rudie ISBN 90 5579 630 1 Birte Muller De Vier Windstreken, 2002 Rudi is anders dan zijn drie zusjes. Hij is groot en lomp en onhandig. Zijn zusjes vinden hem er maar gek uitzien en ze lachen hem uit. Geen wonder dat Rudie ongelukkig is. Op een dag vertelt mama muis hem wie hij werkelijk is en vanaf dat moment wordt alles anders voor Rudie. Hij voelt zich groot en handig. Gewoon rattig sterk! (KI48) Maaikes nieuwe broertje ISBN 90-5341-144-5 Dee Schulman Uitgeverij de Vries-Brouwers, Antwerpen/Rotterdam Maaike krijgt een nieuw adoptiebroertje. Voorlees- en prentenboek over Maaike en haar nieuwe broertje en de eerste aanpassingen. (KI49) Zus en Kim op reis ISBN 90 448 0017 5 Anne Wyckmans & Marijke ten Cate Uitgevrij Clavis, Amsterdam-Hasselt, 2004 Zus mag mee op vakantie. Maar wat is dat `vakantie'? Vakantie is zo veel. Vakantie is ook een reis naar ver weg. Zus blijft liever thuis. (KI50) Zus gaat naar school ISBN 90 448 0016 7 Anne Wyckmans & Marijke ten Cate Uitgevrij Clavis, Amsterdam-Hasselt, 2004 Zus gaat voor het eerst naar school. (KI51) Een naam voor zus ISBN 90 448 0018 3 Anne Wyckmans en Marijke ten Cate Uitgevrij Clavis, Amsterdam-Hasselt, 2004 Zus en Kim gaan samen op reis naar het herkomstland van zus. Zus is op zoek naar haar oorspronkelijke naam. (KI52) Kinderen van deze wereld

TRIOBLA-documentatie-boeken

10

ISBN 90 6097 609 6 Martine & Caroline Laffon, NOVIB Schuyt & Co uitgevers, 2003 Dit boek laat zien hoe kinderen uit alle windstreken opgroeien. (KI53) Aan tafel! Kinderen en hun eten uit de hele wereld ISBN 90 5461 337 8 Beatrice Hollyer, Bakermat, 2003 De vijf kinderen in dit boek leven in verschillende landen, maar ondanks de verschillen hebben ze ook veel met elkaar gemeen: ze doen allemaal boodschappen en eten allemaal graag.

TRIOBLA-documentatie-boeken

11

ROUWEN EN VERLIES (RO)

(RO1) Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener Manu Keirse Lannoo, 1997 Een gids voor hulpverleners, vrienden, famailieleden van rouwenden en mensen in verdriet. Inhoud : meer weten kan helpen verdriet verwerken emoties en reacties na verlies kinderen rouwen ook verlies van een kind, de partner, oudere ouders niet-erkend verlies mentaal gehandicapten en verlies rouw in de school rouw in werksituaties verlies door zelfdoding deelneming betuigen rituelen wat nog meer kan helpen. (R02) Verdriet om verlies. Hoe kinderen helpen bij verwerken van scheiding, dood en adoptie? Claudia L. Jewett Gottmer, Haarlem, 1982 De fasen van het rouwproces bij kinderen + suggesties voor technieken om te praten met kinderen over verdriet en verlies te vergemakkelijken. Inhoud : hoe vertel ik het een kind? de eerste reacties op scheiding en verlies verdriet, woede en agressie hoe kun je een scheiding en verlies aanvaardbaar maken? een gedeukt gevoel van eigenwaarde en een verminderde zelfbeheersing loslaten en doorgaan. (R03) De stille tuin. Over ongewenste kinderloosheid Paul en Frieda Dewickere-Franck Davidsfonds, Leuven, 1994 Een echtpaar doorbreekt de stilte van zelf ongewenst kinderloos te zijn en ze brengen een eerlijke getuigenis. Tweede deel : medische bijlage van dr. Christel Meuleman, waarin met een minimum aan `dokterslatijn' diverse vruchtbaarheidsproblemen uiteen worden gezet. (R04) Kinderdroom. Verhaal van een IVF-behandeling Liesbeth Mok Ten Have, Baarn, 1994 Tegen het licht van haar joodse achtergrond en de geschiedenis van haar familie, schrijft Liesbeth Mok over ongewenste kinderloosheid en over een in vitro fertilisatiebehandeling, die de kinderdroom moet doen uitkomen. Het boek heeft een `happy end' en eindigt met een zwangerschap en een bevalling.

TRIOBLA-documentatie-boeken

12

(R05) Uit het nest gevallen. Over miskramen en sterfte rondom de geboorte Henk Mochel. J.H. Kok, Kampen, 1988 Het boek kwam tot stand naar aanleiding van een Nederlandse uitzending `Rondom Tien' in 1988 met als onderwerp: miskraam en sterfte rondom de geboorte. De gespreksthema's waren: de behandeling in het ziekenhuis, de rouwverwerking en de reacties in de naaste omgeving. (RO6) Tussen iets en niets. (2X) Omgaan met het verlies van een prille zwangerschap Spitz, Keirse, Vandermeulen, mmv zelfhulpgroep `uit het nest gevallen' Lannoo, Tielt, 1998 Omgaan met het verlies van een prille zwangerschap De verwachting wordt niet vervuld Belangrijke momenten in de embryonale en foetale ontwikkeling Oorzaken en ontstaan van miskramen Diagnose, behandeling en nazorg Hoe ouders een miskraam ervaren Het verwerken van verdriet en verlies Een nieuwe zwangerschap na een miskraam De waarde van onderlinge steun en hulp Organisaties en instanties in België en Nederland. (RO7) Omgaan met verlies - stap Stichting Op Kleine Schaal Amsterdam, 1993 Werkboek voor pleegouders (adoptieouders) en begeleiders. (RO8) Stil verdriet ­ ongewenst kinderloos Marianne Disseldorp Rainbow Pocket, 1998 Stil verdriet is het meeslepende verhaal van Marianne Disseldorp over haar reis door het land van moderne voortplantingstechnieken. Zij vertelt openhartig waarom ze zo graag een kind wil, wat haar dreef om tien jaar lang te proberen op een kunstmatige manier zwanger te worden en wat de gevolgen waren voor haar relatie. (RO9) Het perfecte kind ­ Kunstmatige voorplanting, feiten en meningen Peter Beker en André Kalden Rainbow Pocket 1998 `Lang geleden was het zo dat mensen kinderen kregen , of niet...Het was eenvoudig een kwestie van afwachten en het kind dan nemen zoals het was.' Tegenwoordig zijn er medische mogelijkheden waardoor het denkbaar is kunstmatig een `perfect' kind te scheppen. In dit boek vertellen wetenschappers en artsen wat de stand van zaken is op het gebied van IVF en genetisch onderzoek. Daarnaast gaat `het perfecte kind' in op de vraag hoe ver men met deze technieken mag gaan. De auteurs zijn beiden werkzaam in de media. Samen realiseerden zij een aantal journalistieke onderzoeksprojecten onder meer over embryo-onderzoek en genetische screening. (RO10) Geen stem heeft ooit voor niets geklonken. Verlies en dood in de relatie tussen ouders en kinderen Louise Kaplan.

TRIOBLA-documentatie-boeken

13

Uitgeverij Westland, Schoten, 1995 De auteur laat zien wat er met een kind gebeurt als het een ouder verliest ­door overlijden, scheiding of geestelijke verwaarlozing- en hoe het ouders vergaat wier kind is overleden of verdwenen. Zij beschrijft het emotionele proces dat bij een dergelijk ingrijpend verlies op gang komt en dat gericht is op het in stand houden van de dialoog, lang nadat de geliefde is overleden. Deze dialoog, betoogt Kaplan, is de hartslag van het menselijk bestaan. Als de dialoog wordt afgebroken, proberen we omstandigheden te scheppen om hem te hervatten of te vernieuwen, wat soms leidt tot zelfdestructieve daden, maar vaak ook tot creatieve prestaties. Zij illustreert haar studie aan de hand van talloze boeiende, soms aangrijpende case histories en van figuren en situaties uit de recente geschiedenis, de kunst en de literatuur. Hoe zwaar het verlies ook moge zijn, toch is dit vooral een hoopvol boek. (RO11) Zwanger voor een ander. Draagmoeder en wensmoeder: een natuurlijk contract? Mariëlle Osté, uitgeverij BZZTOH, `s Gravenhage, 1991 Dagboeken van zowel de draagmoeder als de wensmoeder: de beweegredenen, de zwangerschap zelf, de bevalling en emoties... (RO12) Eisprong. Een verhaal over liefde en het verlangen naar een kind Judith Uyterlinde, Manteau Antwerpen, 2001 Een openhartig verslag van een kinderwens, verstrengeld met de wens tot hevig leven. Gedreven door woede en verlangen, twijfels en wilskracht, jaloezie en liefde baant de vrouw zich een weg door het zompige moeras van de kinderwens, die wegens vruchtbaarheidsproblemen waargemaakt wordt via adoptie. (RO13) Herkennen en hanteren van verlies en rouw in de adoptiedriehoek Studiedag 5 oktober 2001 Verslag studiedag WAN 05/10/01 (R014) Verlieskunde ISBN 90 352 2342 X Herman de Monninck Elsevier, Rotterdam, 2000 De verschillende dimensies van verlies, verliesbegeleiding, rouwtherapie... Dit boek is bedoeld voor beroepskrachten. (RO15) Helpen bij rouw ISBN 90 352 1840 X Jan van den Bout en Evert van der Veen (red) Elsevier, Utrecht 2001 Een overzicht van de praktijk, methoden en theorie van rouwbegeleiding in Nederland. Praktijkvoorbeelden van verliesgebeurtenissen en rouwbegeleiding. Bedoeld voor professionele en vrijwillige hulpverleners. (RO16) Kinderen helpen bij verlies ISBN 90 209 5004 5 Manu Keirse, Lannoo, Tielt, 2002 Het boek laat zien hoe ouders, leerkrachten, opvoeders, familieleden en ook hulpverleners kinderen kunnen begeleiden in confrontatie met verlies.

TRIOBLA-documentatie-boeken

14

Noodzakelijk verlies ISBN 90 6074 263 X Judith Viorst Anthos/Uitgeverij In den Toren, Baarn, 1988 Dit boek leert de lezer inzien dat verliezen noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van de mens tot een persoonlijkheid. De auteur doet dit aan de hand van psycho-analytische theorieën, literatuur, case-stories en eigen ervaringen. Vlinderkind, Abortus: over beslissen en rouwen ISBN 90 245 4908 6 Marian Henderson.

TRIOBLA-documentatie-boeken

15

AFSTANDS-OUDERS (AF)

Problemen rond de afstand C.J.B.J. Trimbos, Utrecht, 1962. Alleenstaande zwangere vrouwen P.A.M. van den Akker Tilburg, 1974. Sporen uit het verleden: afstand doen en geadopteerd zijn ISBN 90 72137 16 7 Angeline van den Berg. Afstand doen. Een onderzoek naar normen over moederschap, die zowel vrouwen die afstand doen van hun kind, als hulpverleners die hen begeleiden, beïnvloeden Mea Coppens VO-scriptie, Amsterdam, 1981. Van gevallen vrouw tot bewust ongehuwde moeder Mariël van Dijk scriptie Katholieke Universiteit Nijmegen, 1982 Hoe er in de 20e eeuw wordt aangekeken tegen vrouwen en meisjes die ongetrouwd zwanger raken (en afstand doen van hun kind of niet). Verloren jeugd. Een schoolmeisje raakt zwanger Betsy Israel Poseidon Press/Simon & Schuster Inc. New York, 1988 Over de gigantische invloed die de ongehuwde zwangerschap heeft op het leven van een schoolmeisje in Amerika. Voltooid verleden tijd Julia Burgers-Drost Vrouw op zoek naar het kind dat ze afstond. (AF1) Die andere mama... ISBN 90 9004 456 6 Bertie Heeg Stichting Kind en Toekomst, Brummen, 1991 Een boekje voor allen die zich betrokken voelen bij het welzijn van adoptiefkinderen. Centraal staat de plaats die de afstandsmoeder inneemt in de adoptiedriehoek, waarbinnen een adoptiefkind moet leren functioneren. Nogal negatief getint tav `openheid'... (AF2) Gisteren verdween mijn kind. (2X) Ware verhalen over adoptie ISBN 90 6564 234 X Ben Wickx Mingus, Baarn, 1995 Kinderen en ouders aan het woord, op zoek naar hun familie.

TRIOBLA-documentatie-boeken

16

(AF3) Ik besta niet. Gevoelens van een afstandsvader ISBN 90 72507 11 8 Tom van Breukelen. Reinders, Bunnik, 1992 Tom van Breukelen is de biologische vader van een inmiddels volwassen dochter. Zijn vriendin stond het kind na de geboorte af en de relatie raakte later uit. Toen zijn dochter 16 was, kreeg hij behoefte aan informatie en contact. Via de officiële kanalen ging hij op zoek, maar al snel liep dat vast : `u bestaat niet', was de officiële conclusie, want een natuurlijke vader heeft geen wettelijke status. Bij `toeval' kwam hij achter het adres en op een dag zag Tom voor het eerst zijn dochter. Verder contact werd door de adoptieouders verboden. (AF4) Opgestaan is plaats vergaan. Een bericht van en over afstandsmoeders (2 X) ISBN 90 5071 108 1 Liesje de Leeuw, Will van Sebille Uitgeverij An Dekker, Amsterdam, 1991 Beide auteurs laten in dit boek de problemen zien van de afstandsmoeder en geven haar een plaats binnen de adoptiedriehoek. In twaalf interviews komen vrouwen aan het woord die onder zeer verschillende omstandigheden hun kind kregen en er voorgoed afscheid van moesten nemen. Wie heeft deze beslissing beïnvloed ? Ouders, hulpverleners, wetgevers in kerk en maatschappij ? (AF5) The other mother. A true story Carol Schaefer Soho Press, Broadway, New York, 1991 Een afstandsmoeder op zoek naar haar biologische zoon. Kind, wat heb ik je aangedaan? Michèle Launders/Penina Spiegel De Kern, Baarn, 1991. Birthmothers: women who relinguish babies for adoption tell their stories ISBN 1 55652 192 8 Merry Bloch Jones, 1993. De andere moedere Seth J. Margolis Areopagus, 1993 Roman over afstandsmoeder die haar zoontje van twee jaar terug probeert te krijgen. Giving away Simone Jan Waldron Times Books New York, Random House, 1995. (AF6) The primal wound. Understanding the adopted child Nancy Newton Verrier Gateway Press, Baltimore, 1996 Visie op adoptie, bekeken vanuit de scheiding van de `geboortemoeder'. (AF7) Ik vergeef het je

TRIOBLA-documentatie-boeken

17

Gaby(Kathy) Leonard Gaby Leonard, Stenenbrug 71, 2140 Antwerpen, 1998 Biografie van een Vlaamse afstandsmoeder, die na 28 jaar haar zoon ontmoet. (AF8) De pijn van het scheppen Lucille Weiss, 1999 Poëtisch en artistiek werk van afstandsmoeder, Lucille Weiss. (AF9) Mama, waar ben je? Doris McMillon, St. Martin's Press New York, 1985 Een waar gebeurd verhaal van een dertigjarige, geadopteerde vrouw die op zoek gaat naar haar biologische moeder (Stijl: Amerikaanse weekendfilm...). Genne Amma...over de biologische moeder gesproken... E. Thomassen, 1996 Scriptie Rijks Universiteit Leiden. (AF10) I wish for you a beautiful life. Letters from the Korean Birth Mothers Sara Dorow, Young and Young Company, USA, 1999 In het tehuis Ae Ran Won, Korea, worden ongehuwde moeders opgevangen. De meesten staan hun kind af voor adoptie. Aan alle moeders wordt gevraagd om een brief naar hun kind dat ze afstaan te schrijven. Deze brieven worden meegegeven met de adoptiefamilie. Een bloemlezing uit de brieven. (AF11) Over afstand gesproken... Een onderzoek naar rouwverwerking na afstand ter adoptie Hanneke Booltink, Odile Kortman, Katholieke Universiteit Nijmegen, 1999 Rouwverwerking na verlies van een kind door afstand ter adoptie Methoden van onderzoek Resultaten, conclusies en aanbevelingen. (AF12) Afstandsmoeders Beirlaen, Bultynck, De Boever, Debruyne en Hugens: eindrapport sociologie, opleiding Maatschappelijk Assistent 2de jaar, HIEPSO Kortrijk, 1999 Een onderzoek naar de beweegredenen om een kind af te staan, de gevolgen, de begeleiding. Een aantal bevindingen uit Wetenschappelijk Onderzoek. (AF13) Kennismaking met mijn moeder.Een onvermoede confrontatie in het tv-programma 'Spoorloos' ISBN 90 4390 094 X Melinda Evers en Diane Woodard, Tirion Uitgevers, Baarn, 1997 Melinda, geboren in de USA en geadopteerd in Nederland besluit om `Spoorloos' in te schakelen om haar biologische moeder, Diane Woodard, op te sporen. In de KRO-Studio heeft de ontmoeting plaats. In het eerste deel van dit boek beschrijven ze de periode vanaf het moment dat Spoorloos Diane heeft gevonden tot aan de emotionele ontmoeting zelf. Openhartig vertellen ze over hun angsten, verlangens en gevoelens. Het tweede deel bestaat uit de brieven die ze uitwisselen na de ontmoeting. Door deze briefwisseling leren ze elkaar kennen en ontdekken ze dat er verrassende overeenkomsten tussen hen zijn. Ook blijken de consequenties voor de adoptiefouders niet onverdeeld positief.

TRIOBLA-documentatie-boeken

18

De rechtspositie van de afstandsmoeder na de adoptie: een juridisch betoog over de huidige en gewenste rechtspositie van de afstandsmoeder Yvonne L. Kerremans, 1997 Scriptie Katholieke Universiteit Brabant. (AF14) Gewenst kind Gaby (Kathy) Leonard, Uitgeverij Facet, Antwerpen, 2000 Dagboek en brieven van een Vlaamse afstandsmoeder. (AF15) Insulinde's dochter ISBN 90 351 2357 3 Merapi Obermayer Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 2001 Java, 1947, in een leprakolonie wordt Mira geboren. Haar babykleertjes zijn gemaakt van aan elkaar genaaide stukken boekenlinnen. Als Mira vijf is, moet ze Indonesië verlaten. Samen met haar Indonesische moeder en haar Nederlandse vader reist ze naar Nederland. Mira is slachtoffer van ontheemding en onrecht. Zij groeit op in een internaat dat haar isoleert van de Nederlandse samenleving. De zoektocht naar het verhaal van haar ouders speelt mee in de verwerking van haar eigen verleden. (AF16) Zonder jou ISBN 90 76077 150 Colette Frère Uitgevij Manteau/Standaarduitgeverij, 2003 Acht uiteeenlopende getuigenissen van Amerikaanse moeders uit alle lagen van de bevolking - een schoolmeisje, een juriste, een zangeres.. ­ die hun kind hebben afgestaan. (AF17) Kleine zondaars ISBN 90 5240 662 6 Carine Hutsebaut. Uitgeverij Houtekiet, 2003 Sinds 1970 zijn 30.000 Vlaamse vrouwen in Noord-Frankrijk gaan bevallen. Tussen de moeders en hun kinderen staat een onverwoestbare muur. Goedmenende nonnen bezorgden kinderen een thuis via illegale adoptie, maar niet alle kinderen kwamen in veilige handen. Carine Hutsebaut toont aan de hand van concrete gevallen aan dat de Katholieke Kerk medeplichtig was (en nog steeds is) aan kinderhandel en ­misbruik.

TRIOBLA-documentatie-boeken

19

ERVARINGSVERSLAGEN VAN PROBLEMATISCHE ADOPTIE (EP)

(EP1) Justo, een gekwetst kind. (2 X) Ervaringen van een moeder met een ernstig verwaarloosd adoptiekind Coby Grasvelt De Toorts, Haarlem, 1989 In dagboekvorm beschrijft de auteur haar ervaringen met een Columbiaans jongetje dat zij en haar man geadopteerd hebben. Problemen ivm hechting, aangaan van emotionele banden... (EP2) Het lege nest. Het relaas van een adoptie Christa Veranneman Kritak, Leuven, 1991 Een autobiografisch verslag van een adoptiemoeder. Het echtpaar droomt eerst jarenlang van eigen kinderen. Doch tevergeefs. Zij adopteren een binnenlandse baby. Een ervaringsverslag van een problematische adoptie, die eindigt met een plaatsing in een tehuis. (EP3) Bodemloos bestaan. Problemen met adoptiekinderen Geertje van Egmond Westland, Schoten, 1987 Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het verhaal van een gezin met een buitenlands adoptiekind, Isabel. De auteur beschrijft het `geen-bodem-syndroom' en de lijdensweg van het hele gezin. Het tweede deel geeft een theoretische verklaring van het geen-bodem-syndroom en richt zich met name tot ouders, leerkrachten en de hulpverlening. (EP4) Verbinding verbroken. (2X) Adoptie in adolescentie Geertje van Egmond Westland, Schoten, 1996 Dit boek is een vervolg op `bodemloos bestaan' en beschrijft een volgende fase in het leven van adoptiedochter Isabel. (EP5) Adoptie: ouderschap of hulpverlening Coby Grasvelt De Toorts, Haarlem, 1999-07-12 Vervolg van Justo. De auteur maakt een combinatie tussen haar ervaringen en een gezinssociologische benadering van adoptie. (EP6) Bedenk jij maar wat. Creatieve therapie in de praktijk Eveline Grabau Ambo/Baarn, Amersfoort, 1994 Joost is een weesjongetje dat met zijn zes jaar een aangrijpend verleden achter de rug heeft. Op driejarige leeftijd verloor hij zijn ouders en in de drie jaar daarop heeft hij veel, altijd onverwachte wisselingen van verzorgers en woonplek beleefd. Zes wisselingen in totaal. In het pleeggezin waar hij als laatste is opgenomen, maakt Josst zich onmogelijk. De ouders zoeken hulp en zo leert Joost zijn creatieve therapeute kennen. Het boek is een verlag van een kindertherapie.

TRIOBLA-documentatie-boeken

20

Bodemloos bestaan: problemen met adoptiekinderen ISBN 90 263 0833 7 Greetje van Egmond Ambo, Baarn, 1990. Verbinding verbroken: adoptie in adolescentie ISBN 90 263 1422 1 Greetje van Egmond Ambo, Baarn, 1996.

TRIOBLA-documentatie-boeken

21

ERVARINGSVERSLAGEN VAN ADOPTIE (ER)

(ER1) Kleurtje geen bezwaar. Een semi-calvinistische kijk op adoptie Rekel Wereldkinderen, Amsterdam. Ironische, zelfspottende, relativerende beschouwingen van een adoptievader. (ER2) Ik ben mezelf. Adoptiekinderen aan het woord ISBN 90 6073 168 4 Helma van den Berg-Bakker Westland, Schoten, 1985 Openhartig verhaal van adoptiekinderen van acht tot twintig jaar over hun gevoelens en ervaringen, discriminatie en reacties van de buitenwereld, de band met hun huidige ouders en hun toekomstverwachtingen. . (ER3) Ik neem je in mijn armen. Ervaringen van een adoptiemoeder ISBN 90 304 0310 1 Christel Wagner Gooi en sticht, Hilversum, 1985 In dagboekvorm maakt de auteur autobiografische aantekeningen en brieven ivm haar ervaringen met adoptie. (ER4) Een kind genaamd Nirosha. Adoptie van een buitenlands kind:een persoonlijk verslag Cees Visser Zomer en Keuning Boeken, Ede, 1988 Een ontroerend boek dat de adoptiereis beschrijft die een echtpaar maakt naar Sri Lanka. Reis naar het kind Vonne van der Meer Contact, Amsterdam, 1989. (ER5) Moeders kindje. Over het verlangen Hannemieke Stamperius (Hannes Meinkema) Contact Amsterdam/Antwerpen, 1992 Een boek uit twee delen. Eerste deel: een ervaringsverhaal van een alleenstaande moeder met haar geadopteerde kleuter. Tweede deel: haar ervaringsverhaal ivm kinderloosheid, voor de adoptie. Feministische invalshoek. Warme poëtische beschrijving. (ER6) Hier wil ik wel geboren zijn ISBN 90 5071 112 X Erica Eijsker Uitgeverij An Dekker, Amsterdam, 1992 Een geadopteerde gaat samen met haar adoptiemoeder op rootsreis naar Colombia. (ER7) Vragen om andermans problemen. Het verhaal van een adoptie Gerry Velema-Drent Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1991

TRIOBLA-documentatie-boeken

22

Een ervaringsverslag van een adoptiegezin dat een jongetje, Tiago uit Brazilië, adopteert.Tiago blijkt verstandelijk, auditief en visueel gehandicapt te zijn. Godsdienstig getint.

(ER8) Simon Marianne Fredriksson De Geus, Breda, 1998 Simon groeit op in een paradijselijke omgeving aan de kust van Göteborg in het nietbezette Zweden. Zijn joodse afstamming is hem aan te zien en om hem te beschermen verzwijgen zijn adoptie-ouders zijn herkomst. Maar Simon lijdt onder het besef anders te zijn dan zijn ouders en met de onthulling van de waarheid begint voor hem een zoektocht naar zijn identiteit. Roman - niet autobiografisch (ER9) Vallen en opstaan. Adoptiekind op zoek naar eigen identiteit Petra Kemp, Fiom Utrecht, 1998 Petra vertelt het persoonlijke verhaal van haar zoektocht naar haar natuurlijke moeder, de ontmoeting en datgene wat na de ontmoeting komt. (ER10) Kumari. Mijn dochter uit Nepal Trees Van Rijsewijk.De Geus, Breda, 19999 Trees van Rijsewijk (1952) liet in 1988 haar zekerheden in Nederland achter en reisde alleen af naar het dak van de wereld. De intense ervaringen op haar fietstochten door Nepal, Tibet, China en India veranderden haar kijk op het leven, maar de onverwachte ontmoeting met een Nepalees weesmeisje zette haar wereld pas echt op zijn kop. In dit boek, dat ze eerst alleen voor Kumari schreef, vertelt ze over haar fietsavontuur, over haar ingrijpende besluit om moeder te worden voor Kumari en over het gevecht dat ze moest leveren tegen de bureaucratie. (ER11) De ooievaar kwam uit India Sonja Plock, Uitgeverij Taptoe, Eeklo, 1999 Dagboek van adoptiemoeder tijdens wachtperiode en eerste tijd met adoptiekind uit India. (ER12) Journal d'une adoption. Une fillière a Hanoi Serèn Guttman, Editions l'harmattan, Paris, 1997 Kritisch verhaal van vrije adoptie in Vietnam. (ER13) Een tweede leven Dermot Bolger Uitgeverij De Geus, Breda, 1998 Sean Blake, een succesvolle fotograaf is in de jaren vijftig als kleine jongen door zijn moeder afgestaan voor adoptie. Nadat een zwaar ongeluk hem bijna het leven heeft gekost, begint voor hem een nieuw leven. Het dringt tot hem door dat hij eigenlijk helemaal niet weet wie hij is. Hij raakt geobsedeerd door de waarheid over zijn afstamming. (ER14) Zwaai naar mama. Indringende verhalen over adoptie en moederschap Elyse Gasco Uitgeverij Arena, Amsterdam, 2000

TRIOBLA-documentatie-boeken

23

Elyse Gasco (Montreal 1966) is zelf geadopteerd. Moederschap en adoptie vormen de rode draad die de zeven verhalen in dit boek verbinden. Op tedere, ironische en soms ook geestige wijze beschrijft Gasco de unieke band tussen moeders en dochters en de gevoelens van tweestrijd, pijn en ontworteling die eigen zijn aan hen die werden opgegeven voor adoptie. De verhalen zijn soms beangstigend en luguber. Wel een prachtig eindverhaal (Moeder: geen waargebeurd verhaal).

(ER15)Tienduizend tranen Elizabeth Kim, Uitgeverij Luitingh ­ Sythoff, Amsterdam, 2000 Kim wordt geboren uit een Koreaanse moeder en een Amerikaanse vader.In Korea is zij niet alleen een onecht kind, maar ook een honhyol: een kind van gemengd ras van nul en generlei waarde. Haar moeder wordt vermoord door haar familieleden als wraak om de familie-eer te redden. Kim komt in een tehuis terecht. Van hieruit wordt ze geadopteerd door een streng gelovige Amerikaanse hulppredikant en zijn vrouw. Kim beschrijft het voor haar heel moeilijke leven in dit gezin en al haar verdriet voor haar biologische moeder. (ER16) Adoptie ISBN 90-269-2434-8 Yolanda de Best, Van Holkema & Warendorf, Houtem, 2001 Een boek met actuele informatie,handige adviezen en uitgebreide interviews. Info over herkomstlanden: Colombia, Thailand, India, Brazilië, Polen, China en Sri Lanka. (ER17) Dochters van ver ISBN 90-446-0111-3 Dido Michielsen, Prometheus Amsterdam, 2002 Net als 80 procent van de adoptieouders was Dido Michielsen ongewild kinderloos. Na een langdurig medisch traject besloten zij en haar man tot adoptie. Dit is een boek over de belevingswereld van de ouders. Zij schetst een beeld van wat er zoal met je gebeurt als je moeder of vader wordt van een adoptiekind. (ER18) Zij waren er niet (meer) Het onbekende leven voor geadopteerden Liliane Waanders Onuitgegeven tekst van Liliane Waanders en Hester Storsbergen. (ER19) Liefde is voor vrouwen ISBN 90 5000 197 1 Stephan Sanders, Vassallucci Amsterdam, 2002 ' Liefde is voor vrouwen' is een rauwe en tegelijkertijd poëtische roman, waarin de hoofdpersoon probeert zijn seksuele verwarring op te lossen en het etnische dilemma van `halfbloed' te bezweren. Hij werd geadopteerd, er is een moeder A, die hem heeft geadopteerd en een moeder B, die hem de geboorte schonk en een zwarte onbekende vader. (ER20) Oost west. Thuis Best? Negen adoptie-ervaringen in vogelvlucht ISBN 90-9016304-2 Merel Visse, 2002

TRIOBLA-documentatie-boeken

24

Negen Koreaans geadopteerden vertellen over hun ervaringen van het geadopteerd zijn. Ieder met zijn of haar geschiedenis. In dit boek komen uiteenlopende verhalen, ervaringen en visies aan bod. Ze gaan over Nederland en Korea, over plezier en verdriet, over vriendschap en scheiding, kortom: over de betekenis van het geadopteerd zijn.

(ER21) Het huis aan de rand van de zee ISBN 90-5637-157-6 Randall Jarrell Lemniscaat, Rotterdam Een poëtische novelle over een jager en een zeemeermin. Een berenjong komt bij hen wonen en later een jonge lynx. Op een ochtend na een storm vinden de lynx en de beer in een gestrande reddingsboot een jongetje. (ER22) Dochter van de Ganges ISBN 90 5831 2895 Asha Miró Uitgeverij Sirene, Amsterdam, 2004 Asha Miro is in '67 geboren in Nasik (India) en wordt op haar zevende geadopteerd door een gezin in Barcelona. Als volwassen jonge vrouw keert Asha terug naa rIndia om haar roots te ontdekken. Gisteren verdween mijn kind: ware verhalen van adoptie ISBN 90 65642 43 X Ben Wicks Mingus, Baarn, 1995.

TRIOBLA-documentatie-boeken

25

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK (W0)

(WO1) Adoptie uit de kinderschoenen René Hoksbergen, Hans Walenkamp Van Loghum Slaterus, Deventer, 1983. (W02) Met het oog op adoptie René Hoksbergen Adoptiecentrum, Utrecht, 1994 Lezingen uitgesproken tijdens de conferentie `met het oog op adoptie' van juni 1994. Toonaangevende artikelen 1984-1994 over adoptie, niet-genetisch ouderschap. (W03) Kind van andere ouders. (2X). Theorie en praktijk van adoptie René Hoksbergen, Hans Walenkamp Houten/Antwerpen, 1991 Historie van adoptie, overzicht van de onderzoeksresultaten op het gebied van adoptie, nationale en internationale juridische ontwikkelingen, ervaringen van adoptie-ouders en geadopteerden. Adoptie, een levenslang dilemma ISBN 90 313 3222 4 Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 2000 René Hoksbergen, Hans Walenkamp (red.). (WO4) Het begon in Griekenland: verkenning van achtergrond van in Griekenland geboren, geadopteerde jong-volwassenen en de betekenis van de adoptiestatus ISBN 90 7253 0065 9 René Hoksbergen, H. Storsbergen, C. Brouwer-van Dalen Isor, Utrecht, 1995 Een verkenning van de achtergrond van in Griekenland geboren, geadopteerde jongvolwassenen en de betekenis van de adoptiestatus voor hen. (W05) Geadopteerden op weg naar volwassenheid Hetty Geerars, René Hoksbergen, Janneke Rooda Adoptiecentrum Rijksuniversiteit Utrecht, 1995 De integratie van 68 Thaise jongeren in de Nederlandse samenleving. Adoptie-adolescenten zelf aan het woord over de beleving van hun adoptie, het afgestaan zijn, de omgang met hun ouders en leeftijdgenoten. (W06) Adoptiedriehoek Interactief Liesje de Leeuw, Lucile A.C. van Tuyll Fiom, Oud Zuilen, 1997 De adoptiedriehoek `van binnen en van buiten'. (W07) Zie je mij? (3 X) Hechting in adoptiegezinnen Truus Bakker - van Zeil Riagg, 1994 Hechtingstheorie.

TRIOBLA-documentatie-boeken

26

(WO8) Een kind adopteren. Gids voor adoptieouders en hun raadgevers R.A.C. Hoksbergen Ambo, Baarn, Uitgeverij Westland nv, Schoten, 1994 Het boek is geschreven om adoptieouders door middel van allerlei adviezen en praktische tips te helpen bij de opvoeding van hun kind. Het boek is bedoeld voor zowel aanstaande adoptieouders, als andere betrokkenen (adoptie-organisaties, Jeugdbescherming e.d.) . (WO9) Waar ben ik thuis ? Geadopteerde adolescenten over adoptie, hun familie, problemen, uithuisplaatsing en toekomstvisie Geerars, `t Hart, Hoksbergen, Spaan Adoptiecentrum Rijksuniversiteit Utrecht, 1991 Een onderzoek naar de uithuisplaatsing van buitenlandse adoptiekinderen. (WO10) Begeleiding van adoptiegezinnen ter preventie van hechtingsstoornissen Organisatorische en structurele aspecten Katherine D'Hoore Scriptie, Universiteit Gent, Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen, 1996 Adoptiesituatie, methodologie, praktijkonderzoek via Vlaamse adoptiecentra, enquêtes bij adoptieouders van kinderen met ernstige hechtingsstoornissen, hervorming in de adoptiewetgeving. (WO11) Samenplaatsing van broers/zussen bij adoptie; een literatuurstudie Marjolein Puls en Annelies Vaarkamp Scriptie, Vakgroep Jeugd Gezin en Levensloop Rijksuniversiteit Utrecht, 1993 Gezamenlijke plaatsing van broers/zussen ter adoptie, overzicht van literatuur en onderzoek op het gebied van plaatsing van siblings, het gezin, gezinsaspecten die van invloed zijn op de individuele ontwikkeling van siblings, samenplaatsing van siblings bij adoptie en pleegzorg, aanbevelingen voor de praktijk en toekomstig onderzoek. (WO12) Adoptie van een kind R.A.C. Hoksbergen, B. Van Steenkiste VAG, Brugge en Adoptiecentrum Rijksuniversiteit Utrecht, 1990 Algemeen maatschappelijke situering van de adoptie: Verspringing van gezin, Hulpverlening aan adoptiegezinnen vraagt bijzondere kennis, Motivatie en selectie, De adoptiewet, Bemiddeling bij adoptie, Adoptieverlof, Kraamgeld, Kinderbijslag, VAG, Organisaties omtrent adoptieproblematiek, Hulpverleners. (WO13) Buitenlandse adoptie en buitenlandse adoptiebemiddeling : mogelijkheden en grenzen Agnes Decoster Scriptie KUL, Familiale en seksuologische wetenschappen, 1993 Buitenlandse adoptie : Situatieschets, Kinderen in nood, De afstanddoende ouders en de Herkomstlanden van de adoptiekinderen, De kandidaat-adoptanten, De adoptiebemiddelingsinstanties in het ontvangende land, Mogelijkheden en grenzen van buitenlandse adoptie en Buitenlandse adoptiebemiddeling. (WO14) Adoptie van kinderen in Vlaanderen. Een onderzoek naar medische en psycho-sociale aspecten Leen Van den Bergh, Dirk Huysmans Scriptie, Licentiaat in de Medisch-Sociale Wetenschappen en het Ziekenhuisbeleid, KUL, 1990

TRIOBLA-documentatie-boeken

27

Begripsomschrijving `adoptie', Adoptiewetgeving in België en omliggende landen, Medische problematiek bij buitenlandse en Belgische adoptiekinderen, Psychologische, emotionele en sociale problematiek bij adoptiekinderen, Praktijkonderzoek (adoptiediensten, nazorgdiensten, neonatologie, adoptie-ouders).

(WO15) Een nieuwe start...een nieuwe taal De Vries, Bunjes Adoptiecentrum Rijksuniversiteit Utrecht, 1988 Onderzoek naar taalaanpassing van buitenlandse adoptiekinderen in Nederland. (WO16) Vreemde vogels. Naar een dialoog tussen adoptiegezinnen en psychotherapeuten Peter Rober, Bieke Schiltz, An Van den Daele Mensana, Antwerpen, 1995 Verzameling van aantal teksten over adoptie en psychotherapie. Zowel de ambulante als de residentiële behandeling worden besproken. (WO17) Geadopteerd.Een leven lang op zoek naar jezelf (2X) ISBN 90 2631 481 7 David Brodzinsky Ambo, Amsterdam, 1997 Dit boek laat geadopteerden zelf aan het woord, om te laten zien hoe adoptie in de loop van het leven wordt ervaren. De levenslijn en ontwikkelingstaken. (WO18) Adoptiekinderen. Rondom het kind Femmie Juffer Boom, Amsterdam, 1997 Adoptiegezinnen die kinderen uit het buitenland adopteren komen voor specifieke opvoedingsvragen te staan. Opvoeding en gehechtheid in het gezin. (WO19) Handboek VIA VIA Handboek voor (aspirant) adoptie-ouders. (WO19A) Brochure VIA (W019B) Evaluatie van de voorlichting van Bureau VIA aan aspirant adoptieouders (2002) (WO20) Evaluatie van interculturele en interraciale adoptie in Vlaanderen. Psycho-sociale integratie van jongvolwasssen interraciaal geadopteerden in Vlaanderen Anniek De Pauw K.U. Leuven, 1996 Wetgeving. Statistieken. Theoretische bevindingen over de jongvolwassenheidsfase van geadopteerden. Onderzoeksaspecten. Achtergrondsgegevens van de respondenten. De ontwikkeling van adolescentie naar de jongvolwassenheid. Omgaan met het geadopteerd zijn.

TRIOBLA-documentatie-boeken

28

(WO21) Werken met...Video Interactie Begeleiding in adoptie- en pleeggezinnen. Een aanzet tot methodiekontwikkeling Gelien Rooze Eindhoven, 1996 Overeenkomsten en verschillen in de adoptie en pleegzorg Sensitiviteit/responsiviteit Video interactie begeleiding (vib) / in de adoptie/pleegzorg Adoptie Eigen werkervaring adoptie Wat betekent adoptie voor het kind / voor de adoptie-ouders? De methodiek-ontwikkeling vib bij adopties Pleegzorg Wat betekent een pleeggezinplaatsing voor een kind / voor pleegouders Waarom video interactie begeleiding Methodiekontwikkeling vib bij pleegzorg. (WO22) Voorbereidingsprogramma `Interlandelijke adoptie' VCOK Gent, 1998. (WO23) Roots na(ar) de bron (2X) Steunpunt Roots Utrecht, april 1998 Brochure van steunpunt Roots ivm voorbereiding op rootsreis. (WO24) Adoptive Kinship. A Modern Institution in Need of Reform H. David Kirk Butterworth & Co. (Canada), 1985 Eerste wetenschappelijk werk waarbij het anders-zijn van adoptie, opvoeding en vaardigheden van adoptie-ouders in het daglicht worden gesteld. Via wetenschappelijk onderzoek wordt aangetoond dat het onderkennen van deze verschillen een positieve invloed hebben (tegenover het `ontkennen' van deze verschillen). Een boek zowel bedoeld voor geadopteerden, adoptie-ouders, afstandsouders en professionelen (hulpverleners, leerkrachten, sociale werkers...), als geïnteresseerden in adoptie. (WO25) Hoe ver gaan we? Moderne voortplanting in feitelijk en ethisch perspectief René Hoksbergen. Ambo bv, Baarn, 1995 Draagmoederschap, eiceldonatie, kunstmatige inseminatie, in-vitro-fertilisatie, embryotransfer, zwanger worden na de menopauze: er zijn tegenwoordig vele technische ingrepen mogelijk om de natuur bij de voortplanting een handje te helpen. En als de zwangerschap eenmaal tot stand is gekomen, kan door middel van prenatale diagnostiek meer zekrheid worden verkregen over de gezondheid van de baby. Wat betekenen al deze nieuwe technieken voor het kind, maar ook voor de moeder en de vader ? Hoever gaan we ? Aangevuld met een etisch/kritische stellingname. (WO26) Hou me (niet) vast. Hulpverlening en hechtingsstoornis Dirk Broos-Katrien Van Dun Garant, Leuven/Apeldoorn, 1997 Hechting en hulpverlening: waar zit de stoornis - Dirk Broos. Kenmerken van het geen-bodem-syndroom - Geertje Van Egmond

TRIOBLA-documentatie-boeken

29

Verwaarlozing verwaarloosd: een bodemloos verhaal - Peter Adriaenssens De dans om het kind - Feniks De La Fosse De behandeling van het `bodemloze' kind - Wilfried Smis Een residentiële behandeling van hechtingsgestoorde jongens - Erik Jongman Afstand nemen zonder afstandelijk te zijn: teambegeleiding - Inneke Kortekaas Voor het welzijn van ons kind - Rita Keirse Hou me (niet) vast - Dirk Broos.

(WO27) Children of open adoption Kathleen Silber, Patricia Martinez Dorner Corona Publishing Company, San Antonio, 1990 Ervaringen van twee adoptie-ouders met open adoptie in Amerika. (WO28) Interculturele adoptie in de kijker A. De Pauw, Hoksbergen, G. Van Aelst Garant, Leuven/Apeldoorn, 1998 Psychosociale specificiteit van adoptie Interraciaal geadopteerde kinderen worden volwassen Interraciale adoptie en integratiekansen - Specifieke bijdrage van hulpverlening en preventie. (WO29) WAN Studiedag1999 `GEHECHTHEIDSRELATIES' Verslag van WAN-studiedag 15/01/99 - Utrecht Femmie Juffer: Adoptiekinderen gevolgd van 1 tot 7 jaar: interventie en gehechtheid Geert-Jan Stamps: Adoptiekinderen gevolgd van 1 tot 7 jaar: competentie en probleemgedrag Video `Kijk nou...Goed genoeg in adoptiegezinnen' Truus Bakker. (WO30) Een nieuwe start...een nieuwe taal. Onderzoek naar de taalaanpassing van buitenlandse adoptiekinderen in Nederland Dr. A.K. de Vries, Drs. L.A.C. Bunjes Adoptiecentrum Rijksuniversiteit Utrecht, 1988. (W031) Draaiboek Triade. Ontmoetingen tussen afstandsmoeders-geadopteerdenadoptieouders Uitgave: WAN, Postbus 290, 3500 Utrecht, 1998 Doelstelling van experiment: onderzoeken of een ontmoeting tussen Nederlandse afstandsmoeders, uit het buitenland geadopteerden en Nederlandse adoptieouders in een behoefte voorziet. (WO32) Hechtingsmogelijkheden voor adoptiekinderen Prof. Dr. R.A.C. Hoksbergen, november 1998 Verschillende artikelen over `hechting' gebundeld. (WO33) Vertrouwen in adoptie. Hechten en loslaten (2X) Truus Bakker - van Zeil, 1999 Uitleg video `vertrouwen in adoptie'. (W034) Nieuwe ronde. Nieuwe kansen ! Theorie en vaardigheden die als basis dienen voor een preventieve oudercursus, voor ouders van adoptiekinderen in de puberteit

TRIOBLA-documentatie-boeken

30

GGZ, RIAGG, WAN, Wereldkinderen, Groningen, 1998 Puberteit vanuit het perspectief van het kind Puberteit vanuit het perspectief van de ouder Van inleven naar handelen Communicatieprincipes en -vaardigheden - Video Interactie Begeleiding Gordon-methode Discriminatie, racisme, opvoeding en genotmiddelen. (W035) Draaiboek adoptie-oudercursus RIAGG, WAN, Den Haag Zelfbeeld, hechting, gevoelens van kinderen, het adoptieverleden, acceptatie, actief luisteren, mogelijke manieren van reageren, ik-boodschappen, gedragsaanpak, conflict oplossen, ontwikkeling van kinderen, ruzie tussen kinderen, hoe en wanneer over adoptie vertellen, slapen., enz. (W036) Mijn kind is bang en ik ook. Opvoeden tot weerbaarheid Peter Adriaenssens Lannoo, Tielt, 1997 Peter Adriaenssens corrigeert op een rustige toon nogal wat kromme denkbeelden ivm angst en hoe ermee omgaan, maar wil vooral het `probleem' op een opbouwende manier benaderen. Een dagelijkse opvoeding tot weerbaarheid, aan de hand van vele voorbeelden uit het leven van elke dag. Die gaan vergezeld van indringende beschouwingen en doeltreffende suggesties. Verschillende vormen en gradaties van angst komen aan bod: van schoolfobie tot zwaar misbruik van kinderen. (WO37) Adolescentie en interculturele adoptie. Psycho-sociale integratie in Vlaamse gezinnen Stefan Bogaerts en Gilbert Van Aelst mmv Lieve Blockmans. Garant, Leuven/Apeldoorn, 19998 Een onderzoek naar de integratie van 15-16-jarige Indiase adoptieadolescenten in Vlaamse gezinnen. Het onderzoek omvat de periode bij aankomst van de kinderen in Vlaanderen, de schoolloopbaan van de jongeren, de puberteits- en adolescentiefase en de sociale leefwereld van de geadopteerden. Specifiek is dat zowel de jongeren als de ouders aan het woord komen. Het boek is op de eerste plaats bedoeld voor adoptieouders en adoptiejongeren, en hun bredere familie- en vriendenkring, alsook voor hulpverleners, leerkrachten, adoptieorganisaties en beleidsinstanties. (W038) Afstandsmoeders in Sri Lanka. Elly Van den Berg -Thomassen, scriptie 1995 Scriptie over afstand doen in Sri Lanka. (WO39) Het aangenomen kind. Biologische en culturele aspecten C. Naaktgeboren Uitgeveij Ank-Hermes, Deventer, 1988 Ouder-kind relatie, het ontstaan van de band, drijfveren en motieven voor de verzorging van een kind, opname in het sociale verband, adoptie van kinderen uit de derde wereld, initiatieriten, besnijdenis, infanticide. (WO40) Kinderen in een wereld met HIV/Aids

TRIOBLA-documentatie-boeken

31

Themadag, Vlaams Centrum voor de Bevordering vh Welzijn van Kinderen en Gezinnen, 1998 In België werden in 97 gemiddeld 1,4 nieuwe HIV infecties bij jongeren (jonger dan 24 jaar) per week gediagnosticeerd. Kinderen kunnen hier naar analyse en preventie niet beschouwd worden als een homogene groep. In deze publicatie hebben we aandacht voor thema's zoals preventie, non-discriminatie en bescherming van de privacy. (WO41) Beelden die spreken in adoptie en pleegzorg. Werken met Video en Video Interactie Begeleiding Lineke Joanknecht, Nelleke Polderman, Agnes Bruijn reader nav de studiedag van 22 april 1999 Werken met + methode van VIB Uitgangspunten en praktijk Hechtingsproblematiek nader bekeken Implementatie en Aanbevelingen. (W042) Making life story books Tony Ryan & Roger Walker BAAF, London 1985 Maken van `life story books' met kinderen in adoptie of pleegzorg. (W043) Adoption, search & reunion. The long-term experience of adopted adults David Howe & Julia Feast The Children 's Society, London Een Engelse studie bij binnenlands en buitenlands geadopteerden (500) ivm al of niet zoeken naar hun roots. . hun adoptie-ervaringen . hun gevoel van aanvaard of anders zijn in hun familie . wanneer en hoeveel werd hen verteld over hun afkomst . de mate van openheid binnen hun gezin . transraciale en gelijk-raciale adoptie. (WO44) Ouderschap en ouderbegeleiding. Hechting en Loyaliteit-Hoe zit dat toch? De Vriese Simonette en andere Tijdschrift van `ouderschap en ouderbegeleiding', Jaargang 3, nummer 1, maart 2000 Onderzoek, beschouwingen en case-studies ivm hechting en loyaliteit. (WO45) Project interlandelijke adoptie Eindwerk studenten 1° lic. Cultuurwetenschappen Beschrijving van project interlandelijke adoptie in Vlaanderen. (WO46) Parlons d'adoption. Propos et points de vues Een dossier van de dienst ONE-adoptie: - ONE - kinderwens - opvang van kinderen in een instelling - de vraag naar de herkomst - de biologische familie - internationale adoptie - Belgische adoptie - de belangen van het kind: de rol van de rechter

TRIOBLA-documentatie-boeken

32

-

juridische tussenkomsten adoptie in de wet: wat moet je weten?

(WO47) Voorbereidingsprogramma `Interlandelijke adoptie' VCOK, Gent, versie april 2000. (WO48) Contextuele hulpverlening Cursus IPSOC 1999, teksten. (WO49) Contextueel denken binnen de adoptiedriehoek Ann De Vlamynck eindwerk bijscholing contextuele hulpverlening Ipsoc, 1999-2000 Theoretische uitwerking + praktische toepassing op het voorbereidingsprogramma. (WO50) Geschikt voor het adoptieouderschap? A.J.G. Vinke Eburon, Delft, 1999 De ontwikkeling en het gebruik van een taxatie-instrument voor gezinsfunctioneren met het oog op interlandelijke adoptie. (WO51) Openheid in adoptie Heirbaut Sook Eindwerk maatschappelijk werk, 2000 Situering van de stageplaats Gewenst Kind Theoretische exploratie van het thema openheid in adoptie Openheid in adoptie belicht door praktijkervaringen. (WO52) De openheidstrend bij adoptie: de situatie in Vlaanderen Karin Smout Eindwerk orthopedagogiek Universiteit Gent, 2000 Algemene methodologische aspecten Literatuurstudie Praktijkonderzoek. (WO53) Adoptie: een levenslang dilemma Hoksbergen, Walenkamp Bohn Stafleu Van Loghum, Houten/Diegem, 2000 Het adoptiegezin in de Nederlandse samenleving Onderzoek 1990-2000 Persoonlijke ervaringen Hulpverlening Ontwikkelingen in wetgeving en voorstel tot wetswijziging. (W054) Groepswerk in de hulpverlening Ipsoc, bijscholing 1999. (WO55) Studiedag interlandelijke adoptie voor verpleegkundigen van Kind & Gezin (WO56) La pratique de l'adoption Seminarie voor het personeel van het Roemeens Comitee voor adoptie, 1991.

TRIOBLA-documentatie-boeken

33

(WO57) Medisch-pedagogische antropologie van kinderen Studiedag Leuven ­ 10/12/99. (WO58) Adoptiekinderen op de basisschool. Informatie voor leerkrachten WAN, Utrecht, 2000 Waarom worden kinderen afgestaan, de adoptieprocedure, adoptieouderschap, levenservaring in het geboorteland, ontwikkelingstaken op de basisschool, gedrag thuis en op school, ontwikkelingstests, tips voor de leerkracht. (W059) Adoptiekinderen op de basisschool. Informatie voor ouders WAN, Utrecht, 2000 Levenservaring van het adoptiekind, adoptieouderschap, schoolrijpheid, schoolkeuze, ontwikkelingstaken op de basisschool, invloed van adoptie op de ontwikkelingstaken, contact met school. (WO60) Mamma? Waarom ben jij mijn mamma? Filosofische reflecties omtrent adoptie en morele maturiteit Johanna Lernout Verhandeling Licentiaat in de morele Begeleiding, RUG, 2000 Adoptie bekeken vanuit moraalfilosofisch perspectief Adoptie hier en nu (adoptiedriehoek, adoptievierhoek) Adoptie in het licht van verwantschap en moraal Cultuur-historische situering van adoptie Adoptie en morele maturiteit Erikson's ontwikkelingstheorie en adoptie What's in a name? Het `translogisch zijn' De psychologiserende ethiek en het ideaal van het `translogische zijn' Het translogisch zijn in de morele en emotionele dilemma's binnen de aodptiecontext. (WO61) Adoptie Sofie Dierickx Erasmushogeschool Departement Gezondheidszorg, Vroedkunde, 2001 Natuurlijke zwangerschap en adoptiezwangerschap. De verschillen en gelijkenissen De procedure,juridische en emotionele realiteit van adoptie,de adoptiedriehoek Identiteit, rouwen en verlies. (WO62) Intercountry adoption. Developments, trends and perspectives Peter Selman, BAAF, London 2000 Dit werk wil inzichten bieden in de vele aspecten van interlandelijke adoptie. Het geeft een beeld van de geschiedenis en ontwikkelingen van interlandelijke adoptie, de situatie in Engeland, de ervaringen van de ontvangende en sturende landen. (W063) Adoptie: het eerste jaar na aankomst. Informatie voor (toekomstige ouders) Infobrochure van de WAN. (W064) Zelfbeeld en identiteit gekleurd door adoptie. Informatie voor ouders Infobrochure van de WAN.

TRIOBLA-documentatie-boeken

34

(W065) Adoptie van twee of meer kinderen tegelijk. Informatie voor ouders Infobrochure van de WAN. (W066) Adoptiekinderen in de puberteit. Informatie voor ouders Infobrochure van de WAN. (W067) Loyaliteiten gekleurd door adoptie. Informatie voor ouders Infobrochure van de WAN. (W068) Uw adoptiekind: verstandelijk beperkt? Informatie voor ouders Infobrochure van de WAN. (W069) Adoptiekinderen op de basischool. Informatie voor ouders Infobrochure van de WAN. (W070) Adoptiekinderen op de basischool. Informatie voor de leerkrachten Infobrochure van de WAN. (WO71) Adoption: propos et réflexion Congres de la societa européenne de pediatrie ambulatoire, Sepa, 2002. (WO72) Adoptie: een optie voor kind en gezin? Femmie Juffer, februari 2002, Leiden Rede uitgesproken door Femmie Juffer. De vraag : is adoptie een optie voor kind en gezin, wordt behandeld vanuit historisch, biologisch en maatschappelijk perspectief. Ze baseert zich op een meta-analyse van zo'n 135 wereldwijde onderzoeken. (WO73) Next steps in parenting the child who hurts. Tykes and teens ISBN 85302 344 2 Caroline Archer ­ Adoption UK Jessica Kingsley Publishers, London & Philadelphia, 1999 Caroline Archer, zelf adoptiemoeder, beschrijft de effecten van emotionele trauma's opgedaan in de vroege kinderwereld van het adoptiekind. Veel ervaringen van adoptiegezinnen. Doel: ondersteuning van adoptiegezinnen die moeilijkheden ervaren in het gedrag van hun kinderen. (WO74) Piekeren helpt! M.M.K. de Leijer Otwikkelingspsychologie Rijksuniversiteit Utrecht, 2001 Literatuurscriptie en onderzoek over de copingstrategieën van zowel zoekende als nietzoekende geadopteerden. (WO75) Making good assessments ISBN 1 873868 74 X BAAF, 1999 Praktijkboek voor hulpverlening in hechting. (WO76) Overgeleverd aan vreemden. Het verlaten van kinderen in de oudheid en de middeleeuwen

TRIOBLA-documentatie-boeken

35

ISBN 90 6303 299 4 John Boswell Kritak, Leuven, 1990 John Boswell beschrijft een van de meest verborgen en dramatische thema's van de westerse geschiedenis : kinderverlating. (WO77) Vraaggestuurd werken bij afstand en adoptie: het snijvlak van preventie en curatie WAN Studiedag Utrecht, 15 november 2002 Een aantal lezingen en discussies ivm adoptie en preventie. Preventief aanbod van de hulpverlening: VIB Preventieve projecten van de adoptiedriehoek: - afstandsmoeders vertellen - schrijfworkshop van afstandsmoeders - verenigingen van geadopteerden - `samen adopteren' : pilotcursus van kandidaat-adoptieouders - de Rode Draad: internetproject ivm behoeften adoptieouders - Adrin - Jeugdzorg. (W078) Verlies en rouw door adoptie. Informatie voor de ouders Informatiebrochure van de WAN. (W079) Als opgroeien in het adoptiegezin niet lukt. Informatie voor de ouders Informatiebrochure van de WAN. (W080) Op zoek naar je wortels. Informatie voor geadopteerden Informatie van de WAN. (WO81) Adoptie en hechting als proces. Informatie voor ouders Informatiebrochure van de WAN. (WO82) Boosheid en agressie gekleurd door adoptie. Informatie voor ouders Informatiebrochure van de WAN. (WO83) Afgestaan, begrip voor het geadopteerde kind ISBN 90-263-1741-7 Nancy Verrier Ambo, Amsterdam, 2003 Nancy Verrier is zelf adoptiemoeder en werkt als psychotherapeute met geadopteerden, adoptieouders en afstandsouders. Zij laat ons meebeleven hoezeer adoptie een leven lang ingrijpt in de levens van deze drie partijen uit de adoptiedriehoek. (W084) Samen aan het werk in het hol van de leeuw. Een praktijkvisie op jeugddelinquentie Willy Vandamme, 22/11/2002. (WO85) Right from the Start Jennifer Cousins & Marjorie Morrison BAAF, 2003

TRIOBLA-documentatie-boeken

36

Changes, different perspectives ­ different needs, legal and medical issues, a model of good practice, adoption support, recommendations.

(W086) Specifiek genoeg!? De kansen van/voor adoptiespecifieke hulpverlening WAN Studiedag 14 november 2003 Wel of (nog) niet naar het kinderdagverblijf Het wel en wee (van meer dan) twee Indicatiestelling in de jeugdzorg Adoptie en de behandeldiagnostiek Hechting en herstelkansen: de Sherborne-methode Hechting en herstelkansen: behandeling van adoptiekinderen en geadopteerden met hechtingsproblemen De druk van het goed moeten zijn Uithuisplaatsing Valkuilen en krachten bij het werken met ervaringsdeskundigen in de hulpverlening. (W087) A workbook for prospective adoptive parents Werkboek voorbereidingsprogramma kandidaat-adoptie-ouders Nieuw Zeeland, 2000. Ongehuwde moederzorg in Nederland ISBN 90 6011 690 9 Ernest Hueting, Rob Neij Walburg Pers, Zutphen, 1990 Over de positie van en de hulpverlening aan zwangere, alleenstaande vrouwen en meisjes. Adoptiekinderen ISBN 90 535 2340 5 F. Juffer Boom, Meppel, 1997 Drie partijen, drie perspectieven: zoekacties van Nederlands geadopteerden (deel 1) ISBN 90 7213 735 3 M. Kaptein, D. Van Berkel Stichting Ambulante Fiom, 's-Hertogenbosch, 1999.

TRIOBLA-documentatie-boeken

37

ONTWIKKELING EN OPVOEDING ALGEMEEN (OO)

(OO1) Kleine ontwikkelingspsychologie : Het jonge kind Rita Kohnstamm Van Loghum Slaterus, Amsterdam, 1979. (OO2) Handboek ontwikkelingspsychologie. Grondslagen en theorieën L. Verhofstadt-Denève, P. Van Geert, A. Vyt Bohn Stafleu Van Loghum, Houten/Diegem, 1995 Overzicht van de belangrijkste ontwikkelingspsychologische theorieën. (OO3) Opvoeden is een groeiproces. Wegwijzer voor vaders en moeders Peter Adriaenssens Lannoo, Tielt, 1996 Handboek voor ouders ivm opvoeding. (OO4) Luisteren naar kinderen. De nieuwe methode voor overleg in het gezin Thomas Gordon Elsevier, Amsterdam/Brussel, 1970. (OO5) Emotionele intelligentie. Emoties als sleutel tot succes Daniel Goleman. Contact, Amsterdam/Antwerpen, 1996 De rol van rationaliteit en emotie in ons leven. De auteur komt tot de conclusie dat emotionele vaardigheden niet alleen belangrijker zijn dan rationele, doch zelfs van doorslaggevend belang voor succes in werk en relaties, en niet minder voor ons lichamelijk welbevinden. (OO6) De theorie van Nagy. De onverbrekelijke band tussen ouders en kinderen Annelies Onderwaater. Swets & Zeitlinger, Lisse, 1995 De verbondenheid tussen gezinsleden en familieleden over generaties, aan de hand van theorieën van de gezinstherapeuten Ivan Bosvormenyi-Nagy en Helm Stierlin. (007) Tien gekleurde meisjes Epo, Berchem, 1993 Tweeëntwintig jonge vrouwen verhalen over hun ervaringen, gevoelens en ideeën ivm nationalisme en racisme. (008) De mythe van het moederschap Aminatta Forna Luitingh - Sijthoff, Amsterdam 1998 Aminatta Forna kijkt naar de geschiedenis, de tradities, de wetenschap en de cultuur achter het moederschap en ontmastkert de mythe van het moederschap waarmee ieder van ons elke dag wordt geconfronteerd. De verheerlijking van de mythe kan zelfs leiden tot ontluisterende excessen: zwangere vrouwen die in de gevangenis komen wegens het drinken van alcohol, of die tegen hun zin worden gedwongen tot een keizersnede. Forna, die zelf een Afrikaanse achtergrond heeft, laat aan de hand van voorbeelden uit niet-westerse culturen zien hoe het ook anders kan.

TRIOBLA-documentatie-boeken

38

(009) Wij als moeder. De unieke ervaring van het moederschap Sheila Kitzinger Zomer & Keuning Boeken B.V., Ede, 1992 `Moederschap is een van de meest veeleisende, moeilijke, frustrerende maar ook diepe voldoening gevende opgaven die een mens op zich kan nemen', zegt Sheila Kitzinger. In dit boek gaat zij na, hoe de unieke ervaring van het moederschap beleefd wordt in onze westerse wereld en in andere culturen. Zij gaat daarbij in op vele aspecten van de zwangerschap, de geboorte en het moeder zijn. Ook de nog altijd ondergewaardeerde maatschappelijke positie van vrouwen en moeders heeft haar aandacht. (0010) Kind in de eenentwintigste eeuw. VBJK Bellevue 22, 9050 Gent, 07-12-1999 Verslag van studiedag. (OO11) De zwarte met het witte hart Arthur Japin De arbeiderspers, Amsterdam-Antwerpen, 1997 In 1837 worden twee Afrikaanse prinsjes aan koning Willem geschonken, als onderpand voor illegale slavenhandel van de Nederlandse regering. Zij worden als Hollanders opgevoed. Terwijl de ene jongen zich uit alle macht aanpast en liefst een echte Nederlander zou worden, vecht de andere om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en op een dag naar zijn volk terug te kunnen keren. Toch wordt de ontworteling hen uiteindelijk allebei noodlottig. (OO12) Zwart zijn voor beginners Danzy Senna Atlas, Amsterdam-Antwerpen, 1998 Birdie en Cole zijn de dochters van een zwarte vader en een blanke moeder in Boston in de jaren zeventig. Voor de buitenwereld lijken ze geen zussen: terwijl Cole eruitziet als een dochter van haar vader, is Birdie blank. Voor Birdie is Cole de spiegel waarin ze het zwarte in zichzelf kan zien. (OO13) Praten met kinderen. Een boek voor ouders en andere opvoeders Nicole van As en Jan Janssens Garant, Leuven/Apeldoorn, 1995 Er wordt nagegaan hoe ouders en kind met opvoedingsproblemen kunnen omgaan. Er wordt veel aandacht geschonken aan de communicatie tussen ouders en kind. Het boek doet ouders een stappenplan aan de hand om problemen op zo'n manier te bespreken dat het wél lukt om er een oplossing voor te vinden, waarmee iedereen tevreden is. (OO14) Praten met kinderen. Handboek voor de begeleider Nicole van As en Jan Janssens. Garant, Leuven/Apeldoorn, 1995 Dit handboek hoort bij het boek `praten met kinderen voor ouders...' Het handboek geeft aan hoe rond de inhoud van `praten met kinderen' een serie van zeven bijeenkomsten georganiseerd kan worden voor ouders die lichte problemen ervaren in de opvoeding van

TRIOBLA-documentatie-boeken

39

hun kinderen en hun opvoedingsvaardigheden willen vergroten. (voor kinderen vanaf 12 jaar).

(OO15) Opvoeden tot weerbare kwetsbaarheid Peter Adriaenssens, Johan L. Vanderhoeven, Lieve Vercammen Garant, Leuven/Apeldoorn, 2000 Op uitnodiging van Ouderverenigingen ging Peter Adriaenssens een gesprek aan met ouders ivm het thema `opvoeden tot weerbare kwetsbaarheid'. Dit boek is de neerslag van die informatieavonden (temperament, hechting, angst, trauma's, enz.). (OO16) Vlieg met ons mee Studenten IPSOC, voorjaar 2000 Spelkoffer voor kinderen met als doel dat deze zich beter kunnen voorstellen dat een adoptiekind uit een ver land afkomstig is. (OO17) De blik van de yeti. Over het opvoeden van jonge kinderen tot zelfbewustzijn en verbondenheid Michel Vandenbroeck, VBJK, Universiteit Gent, 1999 Dit handboek richt zich op de opleiding van professionele opvoeders van jonge kinderen. Het verkent de complexe omgeving waarin kinderen morgen opgroeien en stelt enkele duidelijke doelstellingen vast voor deze reis. Aan de hand van inzichten uit de literatuur terzake gaat het boek in op de vraag hoe we kinderen in deze gefragmenteerde wereld kunnen helpen een zelfbewuste (meervoudige) identiteit op te bouwen, zonder hun verbondenheid met de `ander' te verliezen. (OO18) Van hieraf mag je gaan. Over het opvoeden van tieners Peter Adriaenssens, Lannoo, Tielt, 2000 Tieners opvoeden is een moeilijk en complex proces, zowel voor de ouders als voor de jongeren zelf.'Van hieraf mag je gaan' wil ouders en andere begeleiders van tieners helpen bij hun belangrijke taak. Niet door het aanreiken van makkelijke recepten, maar door het aanbrengen van ideeën, concepten en praktische voorbeelden, waarmee ouders en jongeren verder aan de slag kunnen. Het boek breekt een lans voor ouders die keuzes durven te maken en die die keuzes ook verduidelijken. Zonder rigiditeit, in dialoog met de jongere. (OO19) Papa, wat is een vreemdeling? Tahar Ben Jelloun Uitgeverij De Geus, Breda, 1998 `Papa, wat betekent discriminatie? Wat is een racist nu precies? En waarom hebben Afrikanen een zwarte huid en Europeanen een witte?' Deze en andere moeilijke vragen stelt de tienjarige Mérièm aan haar vader, de auteur Tahar Ben Jelloun. In een helder en beeldend gesprek legt hij aan zijn dochter uit hoe vreemdelingenhaat en racisme ontstaan en welke gevolgen dat heeft. (OO20) Vaders in soorten ISBN 90 209 5047 9 Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, Lannoo, Tielt, 2002 Wat voor vader willen wij zijn? Over de rol van de vader in de opvoeding en zijn relatie met zijn kinderen.

TRIOBLA-documentatie-boeken

40

Vaders als zorgende figuren in gezin en maatschappij Vaders in de hulpverlening.

(OO21) Wennen en hechten Een handreiking voor adoptiegezinnen ISBN 90 6665 539 9 Dido Michielsen, Uitgeverij SWP, Amsterdam, 2004 Naar aanleiding van haar eigen ervaringen en haar contacten met verschillende deskundigen, bespreekt Dido Michielsen de sociaal-emotionele kanten van adoptie en manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen om te gaan met de adoptiestatus. (OO22) Wereldkind Praten met je adoptiekind ISBN 90 6801 916 3 Renée Wolfs, De Prom, Amsterdam/Antwerpen, 2004 Het boek Wereldkind gaat over de communicatie tussen ouder en kind. Hoe ga je als ouder concreet om met de vragen van je kind? Hoe blijf je met je kind in gesprek? Hoe reageer je op boosheid of verdriet? Op welk moment is een kind toe aan welke informatie? Deze en vele andere onderwerpen komen aan bod in dit handboek, dat gericht is op kinderen tot ongeveer 12 jaar. Identiteitsproblemen bij kinderen ISBN 90 2651 017 9 PC.ht.M. van Eeuwijk en J.H.A. van Loon Swets & Zeitlinger, Amsterdam/Lisse, 1989.

TRIOBLA-documentatie-boeken

41

HERKOMSTLANDEN (HL)

(HL1) Een verkenning van China C.M. Brouwer - van Dalen Adoptiecentrum Rijksuniversiteit Utrecht, 1995 Verleden en heden van China. Historie, landschap en demografische gegevens; geschiedenis, economie, filosofie en religie, familiestructuren, adoptie in China en Taiwan, bevolkingspolitiek, onderwijs, mediapolitiek. (HL2) Een verkenning van Colombia C.M. Brouwer - van Dalen Adoptiecentrum Rijksuniversiteit Utrecht, 1996 Geschiedenis, geografische situatie, politieke omstandigheden, economische ontwikkelingen en vooral de sociale achtergrond van de adopties uit Colombia worden in dit boek beschreven. (HL3) Viëtnam Franz-Josef Krucker Polyglott reis- en routegids, Uitgeverij Elmar B.V., Rijswijk, 1997 Reis- en routegids. (HL4) La pratique de l'adoption. Sémenaires de formation du personnel du Comité roumain pour l'adoption Congres in Roemenië, 1991 - Algemene bevindingen - Psycho-Medische-Sociale aspecten - Administratieve en juridische aspecten. (HL5) Insight Guide : Ecuador ISBN 90 6655 119 4 Uitgeverij Cambium BV, Zeewolde, 2002 Reisgids Ecuador en Galapagoseilanden. (HL6) When you were born in China ISBN 0-9638472-1-X Sara Dorow Yeong & Yeong Book Company, Minnesota, 1997 Een memory boek over China van Amerikaanse adoptieouders voor hun Chinese dochter. (HL7) Reizen door India ISBN 90 6120 8521/CIP Rainer Krack Omgangsvormen, zeden en gewoonten, religie, taboes, man en vrouw, stad en platteland. (HL8) India, Zuid-India ISBN 3-88618-465-X Nelle's Guide Geschiedenis, cultuur, praktische tips.

TRIOBLA-documentatie-boeken

42

Eens ga ik terug: verhalen van geadopteerden en hun ouders die terugreisden naar het land van vroeger T. Hendriks, 1991. De culturele betekenis van ongehuwd moederschap in Tamil Nadu P. Bos Scriptie Rijks Universiteit Leiden.

TRIOBLA-documentatie-boeken

43

ANDERE CULTUREN - RACISME (CU)

(CU1) Kleurrijke liefde. Cultuurgemengde koppels vertellen Eddy D'Haenens Uitgeverij EPO, Berchem, 1995 Twintig mensen uit Afrika, Latijns-Amerika, Australië, Zuid-Europa en Azië, die elk met een Belgische parner een gemengd koppel vormen, vertellen: de rijkdom van een multiculturele samen-leving

Met dank aan Isabel Story en Marja Wegman-Wubbels

TRIOBLA-documentatie-boeken

44

Information

BOEKEN

44 pages

Find more like this

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

506362


You might also be interested in

BETA
BOEKEN