Read Obiective text version

Lecia 3

Obiective

Studiul diagramelor Cum s creezi diagrame Câte tipuri de diagrame exist Cum s modifici diagrame Cum s formatezi diagrame Cum s tipreti diagrame

Aceast lecie este o lecie dedicat în exclusivitate diagramelor. Vei înva ce sunt diagramele, cum se creaz ele cu ajutorul aplicaiei Chart Wizard, cum pot fi formatate i modificate, cum pot fi îmbuntite i cum pot fi tiprite.

CREAREA DIAGRAMELOR

În general, diagramele se creaz atunci când se dorete o reprezentare grafic (în imagini) a datelor cuprinse în tabele create. Pentru a crea diagrame trebuie apelat aplicaia Chart Wizard.

CREAREA DIAGRAMELOR UTILIZÂND APLICAIA CHART WIZARD

Aplicaia Chart Wizard (Expert diagram) îi permite s creezi, pas cu pas, o diagram i ofer opiuni care s te ajute s modifici diagrama dup cerinele tale. Poi reveni oricând s modifici diagrama, dup ce ai creat-o. Dup ce ai creat tabelul surs ­ care conine informaia ce urmeaz a fi reprezentat grafic ­ apeleaz aplicaia Chart Wizard pentru a crea diagrama dorit. Aplicaia are anumite tipuri prestabilite de diagrame din care poi alege acel tip care ofer o reprezentare cât mai apropiat de cerin. Pentru a crea o diagram trebuie s execui paii: 96. Creaz tabelul pe care doreti s-l reprezini grafic. 97. Selecteaz tabelul sau numai ceea ce vrei s reprezini din componena tabelului.

98. Execut secvena Insert\Chart sau execut click pe butonul Chart Wizard standard. Se deschide caseta de dialog Chart Wizard.

de pe bara

Fia Standard Types (Modele standard) conine modele standard de diagrame crora este necesar s le aplici diferite formate i opiuni, cum ar fi: etichete sau culori care doreti s apar pe diagram. Fia Custom Types (Modele Personalizate) conine modele de diagrame personalizate care sunt similare cu un ablon sau un stil i conin formate adiionale i opiuni de diagram. Poi salva diagramele personalizate sau poi crea altele noi.

99. Trebuie s parcurgi paii din casetele de dialog ale aplicaiei Chart Wizard completând orice detalii în funcie de cerine. Casetele de dialog ale aplicaiei Chart Wizard sunt prezentate în subcapitolele care urmeaz. PASUL 1 - Selectarea tipului de diagram Primul pas în crearea unei diagrame este alegerea tipului diagramei. Pentru a utiliza unul din tipurile predefinite de diagram trebuie s execui click pe unul din tipurile de diagrame (Chart Type) din seciunea din stânga a primei casete de dialog. Aplicaia Excel ofer o gam larg de tipuri de diagrame, tipuri pe care le gseti enumerate în continuare. Diagrame pe coloane (Column). O diagram pe coloan are bare verticale i este reprezentat fr continuitate în timp. Acest tip se utilizeaz, în general, pentru prezentarea comparativ a datelor.

Un tip important de diagram pe coloane este cel p e c o l o a n e s t r a t i f i c a t e . O astfel de diagram este potrivit atunci când doreti s tii cât mai este de realizat pân la un plafon maxim i cât s-a realizat pân la momentul crerii diagramei.

Diagrame cu bare (Bar). O diagram cu bare este similar uneia pe coloane prin faptul c reprezint barele ca elemente separate, îns ea traseaz barele în format orizontal. Barele pot fi aezate alturat, în straturi sau 3D (viziune în spaiu). Diagramele cu bare sunt foarte utile pentru afiarea msurtorilor, ca de exemplu, procentul de finalizare a unui anumit proiect

Diagrame linie (Line). Acest tip de diagrame este foarte potrivit pentru msurarea sau reprezentarea datelor în timp, în mod continuu. Ele realizeaz combinaii bune cu diagramele pe coloan sau pe linii multiple. De asemenea, diagramele linie sunt excelente pentru prezentarea informaiei ce implic tendine sau modificri în timp cu unul sau dou seturi de date.

Diagrame cu structur radial (Pie). Diagramele cu structur radial sunt folosite pentru prezentarea unui procent dintr-un întreg. Tipurile de diagram cu structur radial disponibile sunt 2D standard, 2D descompus, 3D, 3D descompus, radial din radial ­ care extrage un subset al unui sector ­ i bar din structur radial ­ care extrage un subset i îl reprezint sub forma unei diagrame cu coloane suprapuse.

Diagrame de tip inelar (Doughnut). Diagramele de tip inelar sunt variaii ale diagramelor cu structur radial. Diferena const în faptul c diagramele inelare sunt pentru mai multe seturi de date ­ oarecum asemntoare reprezentrii mai multor structuri radiale, una peste cealalt.

Diagrame prin puncte (Scatter). Diagramele prin puncte sunt folosite pentru prezentarea datelor pe intervale inegale de timp. Acest tip de diagram este cel mai des întâlnit în activitile tiinifice i inginereti.

Diagrame stratificate (Area). Diagramele stratificate se utilizeaz asemntor diagramelor linie prin faptul c acestea reprezint datele în timp într-o manier continu. Singura diferen este c zona de sub linie este umplut.

Diagrame radar (Radar). Diagramele radar prezint relaiile dintre seturi separate de date. Relaia este prezentat în raport cu o serie întreag, similar modului în care diagramele de tip inelar reprezint datele dintr-o serie comparativ cu seria întreag.

Diagrame suprafa (Surface). Diagramele suprafa msoar dou variabile sub forma unei hri topografice, oferind o reprezentare 3D a valorilor înalte i joase. Exist dou tipuri de diagram suprafa, cu dou variante pentru fiecare tip.

Diagrame cu bule (Bubble). Diagramele cu bule compar valorile în seturi de câte trei. Primele dou seturi sunt folosite în diagram, al treilea determinând dimensiunea bulelor.

Diagrame stoc (Stock). Diagramele stoc sunt create, prin definiie, pentru piaa bursier i au patru variante:

· · · ·

minim-maxim-închidere deschidere-minim-maxim-închidere volum-maxim-minim-închidere volum-deschidere-maxim-minim-închidere

Diagrame cilindru, con i piramid. Diagramele cilindru, con i piramid sunt diagrame 3D cu form unic.

PASUL 2 - Stabilirea sursei de date Dup ce ai stabilit tipul de diagram apei butonul Next din caseta Chart Type i se va deschide a doua caset din succesiune, care se numete Chart Source Date.

Dei, în mod obinuit, selectezi datele care urmeaz a fi reprezentate grafic, înainte de lansarea aplicaiei Chart Wizard, este posibil ca, dup lansare, s hotrti c trebuie modificat domeniul de date. Pasul doi al aplicaiei Chart Wizard îi permite s modifici domeniul de date ce va fi reprezentat ca diagram utilizând butonul Collaps Dialog aferent câmpului Data Range. Prin definiie, o serie de date este o categorie din tabel. Prin selectarea uneia dintre coloanele din diagram, vei selecta o serie de date. Poi schimba orientarea datelor din linii (Rows) în coloane (Columns). În exemplul de mai sus poi vedea cum se

modif ic aspec tul unei diagrame atunci când se schimb orientarea datelor din linii pe coloane. Din fia Series (Serii) poi manevra seriile dintr-o diagram fie prin adugarea, fie prin eliminarea acestora. Dac ai selectat întreg domeniul unui tabel i vrei, de fapt, s vezi o singur serie din tabel, poi elimina seriile de date selectându-le i executând click pe butonul Remove (Eliminare). De asemenea, poi aduga serii la o diagram executând click pe butonul Add (Adugare), dup care trebuie s precizezi detaliile pentru noile serii folosind celelalte opiuni din aceast fi. Opiunile din aceast fi se

modific în funcie de tipul diagramei i de seriile selectate în caseta Series. Lista urmtoare descrie opiunile disponibile: Series, Add sau Remove îi permite s adaugi sau s elimini serii din diagram. Name (Nume). Atunci când selectezi o serie în lista Series din partea stâng a casetei de dialog, aceast intrare se modific pentru a afia adresa celulei (celulelor) ce conine titlul pentru respectiva serie. Value (Valoare) ofer adresa ce conine valorile pentru seria selectat. Valorile sunt datele folosite la construirea coloanelor. Pentru anumite tipuri de diagrame aplicaia Chart Wizard afieaz o caset X Values (valori pe axa X) i una Y Values (valori pe axa Y). Category (X) Axis Labels (Etichetele axei categoriilor). Aceast caset afieaz referina de celul pentru categoriile axei X. Second Category (X) Axis labels (Etichetele axei secundare a categoriilor) precizeaz locaia celulei (celulelor) ce conin etichetele ce vor fi utilizate pentru a doua ax X, de exemplu, în diagramele Stoc sau diagramele personalizate tip coloan-suprafa. Sizes (Dimensiuni). La diagramele cu bule, aceast opiune precizeaz celula ce conine o valoare care stabilete dimensiunea reperelor de bul. PASUL 3 - Alegerea opiunilor de diagram Alegerea opiunilor de diagram reprezint pasul al treilea al aplicaiei Chart Wizard. Aceste opiuni îi permit s prelucrezi în mai multe moduri diagrama, s adaugi i s tergi caracteristici. De asemenea, aceast caset îi permite s vizualizezi toate modificrile, pe msur ce le efectuezi, înainte de a crea diagrama pe foia de calcul.

Caseta Chart Options conine ase fie despre care se va discuta în continuare.

Titlurile diagramelor (Title) îi permite s introduci un titlu pentru diagram, pentru axa categoriilor i cea a valorilor. Este bine s completezi toate câmpurile acestei fie.

Axe (Ax) Afieaz automat datele într-un format de scar de timp dac acestea sunt formatate ca date de timp. Prin deselectarea opiunii Category (X) Axis poi elimina etichetele axei. Atunci când opiunea este selectat, butonul radio selectat sub opiune indic ce va afia axa.

Obs. Atunci când este selectat opiunea Time-scale aplicaia Excel transform formatul text în format dat calendaristic. Dac data este formatat pentru a afia numele lunii ca text sau dac ai date care trec dintr-un an în altul, este mai bine s transformi categoria în format scar de timp pentru a reprezenta anii.

Linii de gril (Gridlines) îi permite s adaugi pe axe linii de gril majore sau minore. Ca s obi o diagram curat, neaglomerat, este mai bine s evii liniile de gril. În mod normal se pstraz liniile de gril majore pentru axa Y sau Z fr a aplica linii suplimentare de gril.

Legenda (Legend) ofer o explicaie despre diferitele serii de date din diagram.Dac diagrama conine mai multe categorii este necesar o legend care s arate modelul sau culoarea fiecrei categorii.

Fia Legend îi ofer urmtoarele faciliti: Show legend ­ dac este bifat, îi permite s afiezi legenda pentru o diagram. Placement ­ îi permite s stabileti locaia legendei, în cazul în care opiunea Show legend este bifat. În caz contrar, câmpurile din seciunea Placement sunt dezactivate. Bottom ­ îi permite afiarea legendei în partea de jos a diagramei Corner ­ îi permite afiarea legendei în colul din dreapta sus al diagramei Top ­ îi permite afiarea legendei deasupra diagramei Right ­ îi permite afiarea legendei în dreapta diagramei (implicit) Left ­ îi permite afiarea legendei în stânga diagramei

Legenda nu este obligatoriu s fie plasat pe perimetrul unei diagrame. Formatat corespunztor o diagram se poate situa i în interiorul zonei de reprezentare.

Etichetele de date (Data Labels) îi ofer posibilitatea de a afia etichete sau valori în dreptul fiecrei serii de date din diagram.

None ­ nu se afieaz nici o valoare sau etichet. Show value ­ se afieaz valorile aferente seriei. Show percent ­ se afieaz valoarea procentual. Show label ­ se afieaz etichetele seriei. Show label and percent ­ se afieaz atât etichetele cât i procentele seriei. Show bubble sizes ­ se afieaz mrimea bulelor. Tabelul de date (Data Tabel)­ îi permite s ataezi tabelul diagramei create. Aceast caracteristic aliniaz datele numerice sub seriile corespunztoare de date. Este o cale de a afia etichetele de date fr a aglomera zona de reprezentare i, de asemenea, o modalitate de combinare a unei diagrame cu datele sale într-o form compact, de exemplu pentru înglobarea datelor într-un diapozitiv PowerPoint.

PASUL 4 - Alegerea unei locaii pentru diagram Alegerea unei locaii pentru diagram reprezint pasul al patrulea al aplicaiei Chart Wizard. Din aceast caset poi alege urmtoarele opiuni, ca s specifici unde doreti s amplasezi noua diagram: As Object In (Ca obiect în) ­ permite înglobarea diagramei în aceeai foaie de calcul cu datele surs. De asemenea, poi specifica i alt foaie de calcul ca locaie pentru aceast diagram, prin deschiderea listei derulante i selectarea foii dorite.

As New Sheet (Ca foaie nou) ­ creaz în registrul de calcul o f o a i e d e d i a g r a m independent. În cazul acestei opiuni, aplicaia Chart Wizard insereaz automat o foaie denumit Chart 1, denumire care poate fi modificat în aa fel încât s fie cât mai intuitiv.

MODIFICAREA DIAGRAMELOR

Dup ce ai creat o diagram este foarte probabil s doreti s îi mai adaugi informaie sau s-i modifici elementele. Programul Excel îi permite s manevrezi orice parte component a unei diagrame, dar s îi i adaugi elemente.

MODIFICAREA TIPULUI DE DIAGRAM

De multe ori, dup ce ai ales un tip de diagram i ai creat-o constai c nu corespunde cu ceea ce doreai s realizezi i atunci este necesar s modifici tipul de diagram ales. Pentru a modifica un tip de diagram, poi s alegi una din metodele urmtoare: Selecteaz diagrama al crei tip vrei s-l modifici i execut secvena Chart\Chart Type pentru a deschide caseta de dialog care conine tipurile de diagrame i apoi selecteaz tipul dorit. Execut click dreapta oriunde în interiorul diagramei, dac doreti s o modifici în întregime, i selecteaz Chart Type. Dup ce se deschide caseta alege tipul dorit. Execut click pe butonul Chart Type din bara standard. Dac doreti s modifici numai tipul unei serii de date dintr-o diagram, fr s modifici întreaga diagram, trebuie s selectezi seria respectiv, s execui click dreapta pe serie i, din meniul rapid, alegi Chart Type. Din caseta care se deschide alege tipul de diagram dorit pentru seria selectat.

Tip de diagram de serie modificat

MODIFICAREA UNEI SERII DE DATE

Dac ai reprezentat grafic mai multe serii de date printr-o diagram tip coloan, un anumit set de coloane care au aceeai culoare reprezint o anumit serie de date. Pe lâng posibilitatea formatrii seriilor de date într-o diagram mai poi, de asemenea, aduga sau elimina serii de date dintr-o diagram. Selectarea unei serii sau a unui punct de date dintr-o diagram. Pentru a modifica sau formata o serie de date dintr-o diagram, mai întâi trebie s selectezi seria executând un click pe oricare din punctele de date.

· · ·

Când indicatorul mouse-ului este plasat pe o serie de date, o sugestie de ecran va afia o descriere a seriei i a respectivului punct de date de sub indicator. Când execui click pe un punct de date, întreaga serie va fi selectat, iar ghidajele de dimensionare vor aprea, sub form de ptrele, pe seria de date. Crnd este selectat o serie de date, datele corespunztoare din foaia de calcul sunt înconjurate de borduri colorate Range Finder. O bordur roie înconjoar etichetele de ax, una verde etichetele de serie (cele

ce se gsesc de obicei în legenda diagramei), iar o bordur de culoare albastr înconjoar valorile din seria de date. De asemenea, poi modifica un singur punct de date dintr-o serie. Având seria selectat, execut click pe punctul pe care doreti s-l modifici. Ca s schimbi valoarea punctului i pe cea corespunztoare lui din foaia de calcul ­ trebuie s reii c cele dou sunt legate ­ selecteaz punctul din diagram i trage-l pân la valoarea dorit.

Eliminarea unei serii de date. Pentru realizarea acestei opiuni, trebuie s selectezi seria pe care doreti s o elimini astfel încât s apar ghidajele i apoi apas tasta Delete sau execut secvena Edit\Clear\Series. Adugarea sau ajustarea sursei de date.

·

-

Adugarea punctelor sau a seriilor de date Selecteaz diagrama i execut secvena Chart\Add Data. Precizeaz domeniul de date pe care doreti s-l adaugi. Poi folosi butonul Collaps Dialog pentru a reduce dimensiunea casetei de dialog i a selecta domeniul.

-

Copiaz datele din foaia de calcul, selecteaz diagrama i lipete datele în ea. Dac doreti mai mult control asupra datelor pe care doreti s le introduci, alege Edit\Paste Special pentru a stabili modul în care doreti s apar noile date.

New Series (Serie nou) adaug în diagram datele selectate ca o serie nou de date.

New Points ( Puncte noi) adaug datele copiate ca o serie suplimentar de date pe aceeai ax din diagram.

Rows sau Columns creaz o serie adiional de date din coninutul fiecrei linii sau coloane din selecia copiat. Series Names in First Row (Numele seriilor (etichetele axei Y) pe prima coloan) ­ permite folosirea primei linii sau coloane din datele copiate pentru seria de date selectat. Categories (X labels) in First Column (Etichetele axei X (a categoriilor) pe primul rând) ­ permite folosirea primei linii sau coloane din datele copiate ca etichete de categorii pe axa X. Replace Existing Categories (Se înlocuiesc categoriile existente) ­ permite înlocuirea etichetelor de categorii existente cu etichetele de categorii pe care vrei s le lipeti. De exemplu, poi modifica etichetele de lun de la ianuarie pân la decembrie cu numere de la 1 la 12. Obs. 1 Dac datele care urmeaz a fi lipite nu sunt pe aceeai foaie de calcul cu diagrama, ine apsat tasta Alt i trage-le peste eticheta foii ce conine diagrama. Dup ce apare foaia de calcul destinaie elibereaz tasta Alt i trage datele în foaie. Obs.2 Dac datele care urmeaz a fi lipite nu sunt în acelai registru de calcul cu diagrama, deschide registrul surs, execut secvena Window\Arrange pentru a afia ambele registre pe ecran. Apoi afieaz foile cu datele i cu diagrama. Selecteaz i trage datele dorite din fereastra foii surs în diagram. Datele adugate dintr-un registru de calcul creeaz în diagrama destinaie legturi la respectivul registru.

·

Modificarea datelor surs

- Având foaia de date vizibil pe ecran, execut click pe diagrama înglobat. Apoi trage de ghidajele colorate care înconjoar datele surs, anteturile i etichetele. Dac indicatorul mouse-ului este o sgeat, prin tragere vei deplasa dreptunghiul. Dac indicatorul mouse-ului este o cruce neagr, prin tragere vei extinde sau contracta selecia. Pe msur ce ajustezi liniile colorate, diagrama se va modifica astfel încât s reflecte modificrile pe care le efectuezi.

- Selecteaz diagrama, lanseaz aplicaia Chart Wizard i execut click pe Next în pasul 1 din caseta de dialog Chart Wizard. În pasul 2 modific datele surs i execut click pe Finish. - Selecteaz diagrama i execut secvena Chart\Source Data sau execut click dreapta i alege Source Data din meniul rapid. În caseta de dialog Source Data selecteaz fia Data Range. De aici poi modifica adresa absolut a datelor pe baza crora s-a creat diagrama.

ADUGAREA UNEI AXE SECUNDARE ÎNTR-O DIAGRAM

De multe ori te poi afla în situaia în care este necesar s compari dou seturi de date cu valori extrem de diferite, ca de exemplu numrul de produse realizate i soldul lor. O modalitate de a afia acest tip de informaie este prin intermediul unei a x e s e c u n d a r e . Pentru a realiza o diagram cu dou axe de acelai fel, trebuie s parcurgi paii: 100. Selecteaz, pe diagrama creat deja, seria pe care doreti s o reprezini pe axa secundar. 101. Execut secvena Format\Selected Data Series (Serie de date selectat) pentru a deschide caseta de dialog Format Data Series (Formatare serie de date). 102. Selecteaz fia Axis (Axe). 103. În seciunea Plot series on (Serie reprezentat grafic pe), alege Secondary Axis (Ax secundar). 104. Execut click pe OK.

Obs. Este bine s foloseti axe secundare atunci când ai dou seturi de date ale cror valori mici i mari sunt foarte diferite. Dac ar fi reprezentate pe o singur ax este posibil ca setul de valori mici s nu fie vizibil.

SCALAREA AXEI VALORILOR

Scalarea axelor într-o diagram poate controla caracteristicile vizuale ale diagramei.Axele X i Y au opiuni de scalare diferite deoarece reprezint lucruri diferite; de obicei pe axa X sunt reprezentate categoriile de date iar pe axa Y valorile corespunztoare acestor categorii. Modificarea valorilor minime, maxime i de reper În diagrama reprezentat mai jos, dac se dorete reprezentarea axei Y pân la 100% trebuie crescut valoarea maxim pe axa Y.

Dac doreti modificarea valorilor minime, maxime sau de reper ale unei diagrame atunci, executând click dreapta pe axa Y, alege din meniul rapid comanda Format Axis. În caseta de dialog care se deschide selecteaz fia Scale.

Minimum îi permite s modifici valoarea din originea axe Y. Implicit aceast valoare este zero. În diagrama prezentat anterior, dac doreti ca axa Y s plece din 5%, în câmpul minim trebuie s setezi 0,05. Maximum îi permite s modifici valoarea maxim care s fie vizualizat pe axa Y. În diagrama prezentat anterior, dac doreti ca axa Y s fie reprezentat printr-un maxim de 100% trebuie s atribui numrul 1 acestui câmp. Atenie: Dac stabileti o anumit valoare maxim, axa Y devine static, reprezentând seriile de date doar pân la acea valoare. Dac se accept valoarea implicit, atunci orice modificare a valorii maxime din tabelul de date, în sensul creterii ei, va modifica automat i valoarea maxim de pe axa Y. Major unit permite ajustarea unitilor majore de pe axa Y. Dac pe axa Y unitile sunt reprezentate din 10% în 10% i le doreti din 20% în 20% atunci trebuie s modifici valoarea din câmpul aferent din 0,1 în 0,2. Minor unit - acest parametru controleaz intervalul dintre reperele mici de pe grila minor (Minor Gridlines). Ca s afiezi liniile de gril minore din 3 în 3 repere mici, stabilete la 3 valoarea parametrului acesta. Category (X) axis este util atunci când doreti s modifici locul de intersectare al axei Y cu axa X. Acest lucru îl poi realiza indicând valoarea de intersectare în câmpul Crossess at. Dac doreti, spre exemplu, ca intersecia s aib loc pe axa Y la 70%, trebuie s atribui valoarea 0,7 acestui câmp.

Display units îi permite s alegi modul de reprezentare a valorilor pe axa Y (spre exemplu: în mii, în milioane de uniti). Acest mod de reprezentare se poate alege din lista derulant aferent.

Logarithmic scale îi permite s setezi originea diagramei la valoarea 1 iar parametrii Minimum, Maximum, Major unit i Minor unit sunt calculate ca 10 la puterea valorii reprezentate pe ax, în funcie de domeniul de date ilustrat în diagram. Value in reverse order reprezint diagrama în form inversat, i anume valoarea 0% este în partea de sus a axei i coboar spre valoarea maxim, care se afl în partea de jos a diagramei.

Category (X) Axis at Maximum Value permite intersectarea axei Y cu axa X la valoarea maxim.

SCALAREA AXEI CATEGORIILOR

Opiunile de scalare a axei categoriilor funcioneaz aproximativ la fel cu cele ale axei valorilor descrise în seciunea precedent. Ca s ai acces la parametrii axei X trebuie s execui click dreapta pe ax. Din meniul rapid alege opiunea Format Axis, iar dup ce se deschide caseta de dialog selecteaz fia Scale.

Value (Y) axis crosses at category number îi permite s stabileti intersecia cu axa Y între categoriile de pe axa X. Dac setezi acest parametru cu valoarea 2 atunci intersecia va fi înainte de categoria a doua.

Number of categories between tick-mark labels stabilete frecvena cu care vor aprea etichetele de categorie pe axa X. Number of categories between tick-marks: stabilete numrul de gradaii ce doreti s apar între fiecare dou repere. Ca s plasezi un reper minor la fiecare categorie de pe axa X introdu 1 ca valoare pentru aceast opiune. Value (Y) axis crosses between categories permite ca punctele de date s fie reprezentate între repere mici; în caz contrar, punctele de date vor fi reprezentate la poziiile corespunztoare reperelor mici. Categories in reverse order permite inversarea ordinii de reprezentare a categoriilor pe axa X.

Value (Y) axis crosses at maximum categories plaseaz axa Y dup ultima categorie de pe axa X

MODIFICAREA ORDINII SERIILOR

Prin modificarea ordinii seriilor poi manipula setul de date pe care cititorii îl pot vedea în primul rând. Inversarea seriilor de date este un lucru util atunci când lucrezi cu diagrame tip bar sau coloan. Acest lucru se realizeaz prin selectarea opiunii Categories in reverse order din caseta Format Axis. Dac doreti s modifici locaia într-o diagram numai pentru o anumit categorie de date este necesar s selectezi categoria respectiv pe diagram, execut click dreapta i, din meniul rapid alege opiunea Format Data Series. În caseta de dialog care se deschide selecteaz fia Series Order.

În câmpul Series order execut click pe categoria a crei poziie doreti s o modifici i apoi folosete-te de butoanele Move Up sau Move Down pentru a ajunge in poziia dorit.

ADUGAREA UNEI LINII DE EVOLUIE LA O SERIE DE DATE

Adugarea liniilor de evoluie (trendlines) în Excel te ajut s înelegi de unde ai plecat i încotro este posibil s te îndrepi. Liniile de evoluie pot fi adugate doar la urmtoarele tipuri de diagrame: pe zone, pe coloane, linie, cu bare i prin puncte. Pentru a aduga o linie de evoluie la o diagram trebuie s parcurgi paii: 105. Selecteaz diagrama sau seriile de date la care vrei s adaugi linia de evoluie. 106. Execut secvena Chart\Add Trendline (Adugare linie de evoluie) pentru a afia caseta de dialog Add Trendline. 107. Din fia Type selecteaz tipul de linie de evoluie pe care doreti s-l adaugi. 108. Execut click pe OK.

Caseta Add Trendline are urmtorul coninut:

Tip

Opiune

Rezultat

Linear (Liniar) Logarithmic (Logaritmic) Polynomial (Polinomial)

Insereaz o tendin liniar.

Insereaz o tendin logaritmic.

Insereaz o tendin polinomial sau curb.

Power (Putere)

Insereaz o tendin folosind funcia putere.

Exponential (Exponenial)

Insereaz o tendin exponenial. Insereaz o tendin cu o medie mobil. Numrul de puncte de pe o linie de evoluue în medie mobil este egal cu numrul total de puncte din serie minus numrul pe care îl stabileti pentru perioad. Prin introducerea unui numr în caseta Order stabileti cel mai mare grad polinomial. Valoarea este exprimat ca un întreg între 2 i 6. Prin introducerea unui numr în caseta Period stabileti numrul de perioade pe care doreti s le utilizezi în calcularea mediei mobile.

Moving Average (Medie mobil)

Order (Ordonare)

Period (Perioad)

Based on Series (Bazat pe serie)

Selectezi seriile pentru care va fi afiat linia de evoluie.

Formatarea liniei de evoluie Pentru a formata o linie de evoluie trebuie s parcurgi paii: 109. Selecteaz sau activeaz linia de evoluie. 110. Execut secvena Format\Selected Trendline care deschide caseta de dialog Format trendline. 111. Din fia Patterns a casetei de dialog selecteaz opiunile de formatare necesare pentru a crea efectul vizual dorit.

112. Execut click pe OK. Lista de mai jos descrie opiunile de formatare disponibile pentru liniile de evoluie:

· · · · ·

Automatic (Automat) ­ aplic parametrii prestabilii Excel asupra liniei sau obiectului selectat. Custom (Particularizat) ­ îi permite s personalizezi stilul, culoarea i grosimea liniei de evoluie selectat. Style (Stil) ­ stabilete un stil pentru linie sau bordur. Color (Culoarea) ­ desemneaz culoarea pentru linia sau bordura selectat. Weight (Greutate) ­ indic grosimea liniei sau a bordurii selectate.

Pe msur ce realizezi seleciile, urmrete caseta Sample pentru a vedea modul în care este afectat linia sau bordura respectiv. Opiuni pentru liniile de evoluie Parametrii din fia Options (Opiuni) a casetei Format Trendline îi permit s continui personalizarea liniei de evoluie.

Opiunile sunt descrise în urmtoarea list:

· Trendline Name (Nume linie de evoluie) ­ îi permite s stabileti dac numele liniei va fi furnizat

de Excel pe baza tendinei alese (Automatic) sau s selectezi opiunea Custom i s introduci tu numele.

· Forecast (Prognoz) ­ îi permite s foloseti opiunile din aceast seciune pentru a stabili numrul

de perioade ce vor fi reprezentate ­ progresiv sau regresiv. De exemplu, pe baza informaiei curente sau anterioare din seriile de pe diagram, programul Excel poate reprezenta tendina în perioadele viitoare.

· Set Intercept = ­ (Setare intersecie=) ­ prin stabilirea interseciei, precizezi unde doreti ca liniile de

evoluie s intersecteze axa Y.

· Display Equation on Chart (Afiare ecuaie în diagram) i Display R-Squared Value on Chart

(Afiare abatere medie ptratic în diagram) ­ te ajut s afiezi ecuaiile regresive sau valorile radicalilor în diagram. Dac ai mai multe scenarii de evoluie, poi, de exemplu, s afiezi aceste valori pentru fiecare linie de evoluie în parte.

FORMATAREA DIAGRAMELOR.

Formatarea unei diagrame este la fel de important ca i datele ce stau la baza ei. Este important s înelegi atât caracteristicile i funciile elementelor de diagram, cât i modul în care le poi accentua prezena vizual în diagram.

FORMATAREA LINIILOR

Programul Excel îi permite s formatezi aproape orice tip de linii într-o diagram. Formatarea axelor Y, Y secundar i Z. Formatarea axelor de valori în moduri diferite poate s atrag sau s îndeprteze atenia de la acestea. Formatele predefinite ale aplicaiei Excel sunt bune, îns, la afiarea informaiei, vei dori s ajustezi aceste formate prestabilite pentru a obine o prezentare curat i eficient. Pentru a conferi axei Y un format profesionist, trebuie s parcurgi paii: 113. Selecteaz axa Y astfel încât s apar ghidajele de selecie. 114. Execut secvena Format\Selected Axis pentru a afia caseta Format Axis. 115. Selecteaz fia Patterns. 116. Selecteaz grosimea liniei.

117. În seciunea Major Tick Mark Type (Tip gradaie major), alege Inside. 118. Selecteaz fia Font. 119. În caseta Font, alege Arial. (Dac Arial este fontul prestabilit pentru Excel, acest pas poate fi srit). 120. În caseta Font Style selecteaz Bold. 121. În caseta Size alege 10 (aceast dimensiune depinde de dimensiunile diagramei). 122. Deselecteaz opiunea Auto Scale(Scalare automat). 123. Execut click pe OK.

Formatarea axei X Similar formatrii axei valorilor, formatarea axei categoriilor (X) poate atrage sau îndeprta atenia de la aceast ax. De exemplu, dac ai mai multe date calendaristice pe axa categoriilor, este bine s foloseti alinierea vertical, astfel încât programul Excel s treac automat textul pe rândul urmtor sau s schimbe numrul de etichete afiate. Pentru a realiza acest tip de modificare, folosete parametrii din seciunea Orientation din fia Alignment a casetei de dialog Format Axis. Prin alinierea corect a informaiilor i formatarea dimensiunii textului, poi face vizibile în diagrame toate etichetele.

Opiunea Offset (Deplasare) îi permite s modifici distana la care vor fi plasate etichetele de categorie pe ax sau linie. Ca s elimini axa X sau reperele de pe axa X alege din caseta Format Axis, din fia Patterns opiunea None (Nici una).

Diagram predefinit

Diagram cu axe formatate

Formatarea etichetelor de ax Pe lâng modificarea fontului etichetelor de pe ax, mai poi modifica i stilul lor de numr i aliniere. Pentru a formata etichetele de ax trebuie s parcurgi secvena: 124. Click dreapta pe axa cu etichetele ce urmeaz a fi modificate. 125. Din meniul rapid care se deschide alege opiunea Format Axis. 126. Execut click pe fia Font i modific fontul, stilul de font i înlimea fontului, dac vrei ca textul s fie subliniat (Underline) sau s aib o culoare de fundal (Background). 127. Execut click pe fia Alignment i stabilete înclinarea textului fa de ax. 128. Execut click pe OK pentru a valida modifictile.

FORMATAREA TEXTULUI

Poi schimba fontul, stilul fontului i culoarea fontului la fel ca la orice alt text din Excel. În continuarea vei înva câteva dintre opiunile suplimentare de formatare a textului dintr-o diagram. Adugarea i formatarea etichetelor de date Programul Excel îi permite s adaugi date într-o diagram i dup ce ai creat-o. Pentru a aduga etichete de date la o diagram trebuie s parcurgi paii: 129. Selecteaz seria de date. 130. Execut click dreapta pe serie i alege Format Data Series (Formatare serie de date) (sau execut secvena Format\Selected Data Series). 131. În caseta de dialog care se deschide execut click pe fia Data Labels (Etichete de date). 132. În seciunea Data Labels selecteaz opiunea Show Label (Afieaz etichete). 133. Execut click pe OK.

Dup crearea etichetelor de date este posibil s doreti s le modifici fie aspectul, fie amplasarea astfel încât s corespund restului diagramei. Pentru a le formata trebuie s le selectezi i apoi alege Format Data Labels din meniul Format i, din caseta care se dechide, modific fontul, înlimea fontului, stilul fontului, culoarea fontului .a.m.d. Alinierea etichetelor în interiorul seriei de date îi ofer mai mult spaiu pe diagram pentru a explica alte puncte de interes. Atunci când o etichet este plasat în interiorul seriei de date, dac fundalul seriei este închis la culoare, pentru etichet creaz un font cu un fundal transparent pentru a evidenia eticheta.

Adugarea i formatarea titlurilor de diagram Din titlurile de diagram fac parte: titlul diagramei, cel al axei X, al axei Y i al axei Z. Poi intra într-o diagram pentru a aduga titluri i elemente folosind comanda Chart Options din meniul Chart. Când ai toate titlurile de diagram, vei dori, probabil, s modifici dimensiunea, fontul, stilul sau alte caracteristici astfel încât titlurile s corespund aspectului general al diagramei. Mai întâi selectezi elementul titlu i apoi execui secvena Format\Selected Chart Title sau execui click dreapta pe titlu i alegi Format Chart Title (Formatare titlu de diagram). Se deschide caseta de dialog cu acelai nume de unde selectezi fontul, efectele, alinierea dorit, dup care execui click pe OK. Formatarea legendei Legenda este doar o descriere a seriilor de date dintr-o diagram. În majoritatea cazurilor i se poate micora importana reducând dimensiunea fontului sau mutând-o într-un loc mai retras din diagram. Dac o legend ocup prea mult spaiu într-o diagram, o selectezi i, fie o mui în alt parte a diagramei, fie o redimensionezi trgând de unul din ghidaje. Pentru a aplica formate unei legende o selectezi, execui click dreapta pe legend i alegi Format Legend din meniul rapid care apare. Inserarea i formatarea textului dintr-o diagram Adugarea de text într-o diagram este necesar atunci când vrei s explici anumite aspecte ale prezentrii. Pentru a aduga text într-o diagram trebuie s parcurgi paii: 134. Selecteaz diagrama astfel încât s apar ghidajele de selecie. 135. În bara de formule, introdu textul pe care doreti s-l afiezi. 136. Apas tasta Exter. Vei formata textul ca pe orice alt element al diagramei. Selecteaz caseta de text i apoi execut secvena Format\Selected Object. Va aprea caseta de dialog Format Text Box care îi va pune la dispoziie opiunile pentru formatarea fontului. Obs. Poi aduga text într-o diagram i prin utilizarea instrumentului Text Box (Caset de text) din bara de instrumente Drawing (Desenare) (vezi lecia urmtoare). Înainte de folosirea casetei de text, asigur-te c diagrama a fost selectat, altfel textul nu va fi ataat acesteia ­ adic la deplasarea diagramei, textul nu o va însoi decât dac au fost selectate toate obiectele.

ÎMBUNTIREA DIAGRAMELOR CU OBIECTE DESENATE

Adugarea obiectelor desenate (în general numite forme) într-o diagram îi permite s obii puncte suplimentare de interes i s clarifici datele din diagram.

Obiectele desenate se gsesc în bara Drawing, prezentate ca forme i forme automate (AutoShape). Pentru aceasta vezi lecia urmtoare, capitolul ,,Bara Drawing". Introducerea formelor într-o diagram îi permite s explici anumite elemente din diagram pentru a crea puncte directe de concentrare a ateniei. Mai poi aplica forme (din bara Drawing) i pentru a prezenta, direct pe diagram, date suplimentare. Dup ce ai creat diagrama, selecteaz-o i apoi selecteaz obiectul desenat pe care doreti s-l adaugi diagramei. Obiectele desenate se formateaz la fel ca i celelalte elemente din diagram ­ le selectezi i apoi alegi opiunile de formatare.

FORMATAREA SERIILOR DE DATE

Probabil cel mai important aspect al formatrii unei diagrame este formatarea seriilor de date. Pe lâng utilizarea opiunilor oferite special pentru formatarea seriilor de date, mai poi aduga culori, efecte de umplere, modele i chiar imagini. Pentru diagrame tip coloan dac vrei s modifici distana dintre coloane sau limea coloanelor atunci trebuie s parcurgi paii: 137. Selecteaz seria de date creia vrei s-i aplici modificri. 138. Execut click dreapta pe seria selectat i alege opiunea Format Data Series din meniul rapid care se deschide. 139. Din caseta de dialog care se deschide, execut click pe fia Options.

Overlap (Suprapunere) are ca rezultat suprapunerea seriilor de date, respectiv a coloanelor. Poti aeza uor coloanele una peste alta reducând spaiul dintre coloane.

Gap width (Limea spaiului liber) are ca efect modificarea spaiului liber dintre diferitele categorii de date.

Implicit

Gap width = 10

Overlap = -20

Overlap = 40

Modificarea ordinii seriilor Poi modifica ordinea seriilor astfel: 140. Execut click dreapta pe o serie de date. 141. Alege opiunea Format Data Series din meniul rapid care se deschide. 142. Din caseta de dialog care se deschide execut click pe fia Series Order.

143. Pentru a stabili ordinea in care vor apare seriile de date în diagram, execut click pe numele seriei din caseta Series order i apoi, cu ajutorul butoanele Move Up si Move Down mut seria selectat în poziia dorit. 144. Execut click pe OK.

Modificarea formatrii unui obiect de diagram Poi formata fundalul pentru serii individuale de date, pentru puncte individuale, pentru zone de reprezentare, pentru zona diagramei, prin adugarea, schimbarea sau eliminarea bordurilor i prin modificarea culorii sau a efectului de umplere folosit pentru respectivul obiect. Pentru a modifca bordura sau fundalul oricrui element de diagram, selecteaz obiectul i folosete meniul Format pentru a deschide caseta de dialog Format a respectivului obiect. Opiunile din fia Patterns (Modele) îi ofer posibilitatea de a alege borduri, culori, efecte de umplere i altele. Efecte de umplere Efectele de umplere îi permit s utilizezi culori, modele, umpleri gradate i imagini în interiorul seriilor de date, al zonei de reprezentare al obiectelor desenate i aa mai departe. Fia Patterns îi ofer o multitudine de posibiliti pentru selectarea bordurii, a culorii, a modelului i altele.

Pentru a aplica un efect de umplere execut click pe butonul Fill Effects (Efecte de umplere) din seciunea Area a fiei Patterns. Ai la dispoziie patru tipuri de efecte de umplere, i anume: umpleri gradate (Gradient), texturi (Texture), modele (Pattern) i imagini (Picture). Pentru mai multe amnunte vezi capitolul ,,Bara Drawing" din lecia urmtoare. Folosirea imaginilor drept fundal Fia Picture (Imagine) din caseta de dialog Fill Effects îi permite s aplici o imagine de fundal. Execut click pe butonul Select Picture din fia Picture, selecteaz imaginea dorit i apoi ajusteaz-o dup necesiti, folosind urmtoarele opiuni:

· Stretch (Lrgire) ­ aplic imaginea peste tot obiectul de diagram selectat. · Stack (Stiv) ­ aeaz copii ale imaginii pe vertical i pe orizontal, pentru a umple obiectul

diagram.

· Stack and Scale to (Stiv i scalare la) ­ îi permite s aezi i s scalezi imaginea i s o ajustezi la

dimensiunea sau unitile slectate în caseta Units\Picture (Uniti\Imagine).

· Sides (În lateral) ­ utilizat pentru diagrame 3D, aplic imaginea pe feele laterale ale seriei de date. · Front (În fa) - utilizat pentru diagrame 3D, aplic imaginea pe faa frontal a seriei de date. · End (Sfârit) - utilizat pentru diagrame 3D, aplic imaginea pe faa superioar a seriei de date. FORMATAREA DIAGRAMELOR 3D

Formatarea diagramelor 3D ofer câteva opiuni diferite de cele 2D. De exemplu, la o diagram 3D poi formata feele laterale, faa frontal sau cea superioar ale unei coloane, deoarece programul Excel îi permite s umpli suprafeele plane. Diagrama urmtoare va fi folosit ca i punct de pornire i, în continuare, vor fi prezentate câteva dintre cele mai importante elemente de formatare a unei diagrame 3D.

Formatarea pereilor unei diagrame Pereii unei diagrame 3D pot fi formatai pe mai multe ci, de la tergerea lor complet pân la aplicarea efectelor de umplere. Pentru a formata pereii unei diagrame 3D trebuie s parcurgi paii:

145. Selecteaz pereii diagramei 3D astfel încât s apar ghidajele de selecie în fiecare col al lor. 146. Execut click dreapta i alege Format Walls (Formatare perei) sau execut Format\Selected Walls. 147. Din caseta de dialog care se deschide execut click pe fia Patterns pentru a aplica modele de umplere asupra zonei respective i pentru a înconjura pereii cu diferite stiluri de borduri. Pentru a terge pereii alege opiunea None (Nici unul) la seciunea Area. 148. Ca s scapi de liniile de gril rmase, execut click dreapta pe ele i alege opiunea Clear din meniul rapid, sau selecteaz-le i apas tasta Delete.

cu perei formatai

fr perei

Formatarea podelei unei diagrame 3D Podeaua unei diagrame 3D se formateaz similar. 149. Selecteaz podeaua. 150. Click dreapta pe selecie i alege Format Floor din meniul rapid care apare. 151. Execut click pe fia Patterns. 152. Aplic formatele pe care le doreti. 153. Execut click pe OK.

Formatarea seriilor de date dintr-o diagram 3D Pentru a utiliza caracteristicile de formatare 3D pentru serii de date, trebuie s parcurgi paii: 154. Selecteaz seria de date. 155. Execut click dreapta pe selecie i alege Format Data Series din meniul rapid sau execut secvena Format\Selected Data Series.

156. În caseta de dialog care se deschide execut click pe fia Shapes (Forme). 157. Selecteaz forma dorit de coloan.

Din fia

Options a casetei Format Data Series stabileti adâncimea spaiului (Gap Depth), limea spaiului (Gap Width) i adâncimea diagramei (Chart Depth).

Formatarea vederii tridimensionale Poate fi modificat i unghiul de vedere al diagramei. Prin selectarea peretelui unei diagrame 3D poi executa click dreapta pentru a avea acces la vederea 3D (3-D View) sau poi executa secvena Chart\View pentru a deschide caseta de dialog 3-D View. Opiunile din aceast caset depind de tipul de diagram i de obiectele din aceasta. Lista urmtoare prezint opiunile principale:

· Elevation (Elevarea) ­ îi permite s vezi o diagram de sus in jos privind-o de deasupra. · Rotation (Rotaie) ­ rotete (în grade) diagrama în jurul axei Z.

Obs. Sgeile pentru elevaie i rotaie modific vederea diagramei de sus în jos i de la stânga la dreapat. Execut click pe sgeata dorit i observ în fereastra de previzualizarea cum se modific unghiul de vedere a diagramei.

· Auto Scaling (Scalare automat) ­ este disponibil doar dac este valiadat opiunea Right Angle

Axes (Axe în unghi drept). Aceast opiune creaz o proporie dreapt.

· Right Angle Axes (Axe în unghi drept) ­ stabilete unghiuri drepte în loc de o vedere în perspectiv a

diagramei, indiferent de rotirea diagramei. Validarea acestei opiuni creaz un aspect mai uniform al diagramei, deoarece liniile vor fi afiate doar vertical.

· Height

% of base (Înlimea lungimea axei X.

la % din baz) ­ controleaz înlimea axei Z în funcie de

· Default (Implicit) ­ când nu ai ajuns la un format mulumitor apas acest buton pentru a reveni la

forma implicit.

· Perspective (Perspectiv) ­ opiunea este disponibil doar atunci când diagrama include dou sau

mai multe seturi de date care compar valori dintre categorii i serii. Perspectiva modific vederea orizontal a diagramei fcând-o s par mai apropiat sau mai îndeprtat. Poi stabili un anumit tip de perspectiv sau poi utiliza butoanele cu sgei de deasupra opiunii pentru a realiza ajustri cu pas fix. Dac este validat opiunea Right Angle Axes, perspectiva devine indisponibil deoarece sunt permise doar linii perpendiculare i unghiuri drepte. Mutarea i redimensionarea diagramelor În general, atunci când creezi o diagram aceasta nu are dimensiunea dorit. Pentru a redimensiona o diagram trebuie s parcurgi paii: 158. Selecteaz diagrama.

159. Execut click stânga pe diagram, ine butonul mouse-ului apsat i trage diagrama în poziia dorit. Cursorul este urmat de un dreptunghi punctat care arat poziia de mutare a adiagramei la momentul respectiv. 160. Când diagrama a ajuns în poziia dorit elibereaz butonul mouse-ului. Pentru a redimensiona o diagram trebuie s execui paii: 161. Selecteaz diagrama. 162. Poziioneaz cursorul mouse-ului pe unul din colurile diagramei pân când cursorul se transform în i trage pe diagonal spre exterior sau spre interior pân când diagrama ajunge la dimensiunea dorit. 163. Când diagrama a ajuns la mrimea dorit elibereaz butonul mouse-ului.

DIAGRAME PERSONALIZATE

Programul Excel cuprinde multe tipuri de diagrame personalizate bazate pe tipurile standard de diagrame. Pentru a vedea cum ar arta diagrama creat de tine într-un tip de diagram personalizatselecteaz fia Custom Types (Tipuri personalizate) din pasul 1 al aplicaiei Chart Wizard din meniul Chart.

CREAREA UNEI DIAGRAME PERSONALIZATE

Dup ce ai formatat o diagram, o poi salva ca tip personalizat. Pentru a salva o diagram ca tip personalizat trebuie s parcurgi paii: 164. Selecteaz diagrama pe care vrei s o salvezi ca tip personalizat. 165. Execut secvena Chart\Chart Type pentru a deschide caseta de dialog Chart Type. 166. Execut click pe fia Custom Types. 167. Selecteaz opiunea User Defined (Definit de utilizator) din seciunea Select From (Selectare din).

168. Execut click pe butonul Add (Adugare) ca s deschizi caseta de dialog Add Custom Chart Type.

169. Introdu un nume pentru noul tip de diagram în câmpul Name i, dac vrei, introdu i o descriere a acestuia în câmpul Description. 170. Execut click pe OK. Tipul personalizat va aprea acum în lista Chart Type. Dac doreti ca acest tip de diagram s fie prestabilit utilizat de programul Excel, execut click pe butonul Set as default chart i rspunde Yes la mesajul care apare. Pentru a terge un tip personalizat de diagram, selecteaz-l din lista Chart Type, execut click pe butonul Delete i apoi pe butonul OK atunci când se cere confirmarea.

TIPRIREA DIAGRAMELOR

Înainte de a tipri o diagram este bine s o previzualizezi. Poi previzualiza o diagram prin una din urmtoarele ci: Dac ai creat o diagram pe o foaie separat, activeaz sau selecteaz respectiva foaie. Selecteaz Print Preview (Examinare înainte de tiprire) din meniul File. Pe ecran va aprea o previzualizare a diagramei înainte de tiprire. Dac diagrama este înglobat într-o foaie de calcul, selecteaz Print Preview pentru a previzualiza întraga foaie pe care se afl diagrama. Dac diagrama este îngobat i doreti s o tipreti doar pe ea, selecteaz diagrama i execut File\Print Preview. Excel afieaz diagrama selectat i o poi tipri ca i cum s-ar afla pe foaie separat.

Atunci când tipreti o diagram de pe o foaie separat sau o diagram înglobat într-o foaie de calcul, poi executa click pe butonul Print din bara standard pentru a trimite diagrama direct la imprimant folosind parametrii prestabilii de tiprire.

REZUMATUL LECIEI 3

Scopul acestei lecii a fost s te învee: Ce este o diagram Cum se creaz o diagram Cum modifici o diagram Cum formatezi o diagram Cum adaugi o linie de tendin unei diagrame Cum s creezi diagrame personalizate Cum s tipreti diagramele

ÎNTREBRI RECAPITULATIVE

Întrebri gril

Bifeaz care rspuns consideri c este corect. Întrebrile pot avea de la 1 la 4 rspunsuri corecte. 1. Vrei s trasezi evoluia vânzrii unui anumit produs într-o sptmân. Ce tip de diagram alegi: Coloan Linie Plcint Con 2. Ca s formatezi o diagram trebuie s: Selectezi obiectul din lista Chart Object din bara Chart i s execui click pe butonul Format Object. Execui dublu click pe diagram. Execui click dreapta pe diagram i selectezi Format din meniul rapid Execui secvena Chart\Format. 3. Care din enunurile urmtoare este fals: Multe casete de dialog Excel conin butoane Collapse Dialog care permit reducerea temporar a dimensiunii casetei. Poi schimba perspectiva unei diagrame 3D executând secvena Chart\3-D View din bara de meniuri. Ca s tergi o diagram apas butonul Delete Chart de pe bara standard.. Pentru a aduga sau a anula o legend dintr-o diagram, execut click pe butonul Legend din bara Chart.

Completai

1. Cum poi s adaugi o linie de evoluie unei diagrame?

2. Cum poi s modifici tipul de diagram pentru o serie de date?

3. Cum poi s creezi o diagram personalizat?

Exerciii

Exerciiul 1 1. Deschide un nou registru de calcul Excel pe care denumete-l Diagrame.xls. 2. În interiorul acestui nou registru creaz tabelul urmtor:

3. Ce tip de diagram crezi c se potrivete cel mai bine pentru a prezenta informaia din acest tabel? 4. Selecteaz întregul tabel i aplic tipul de diagram cu bare.

5. Pentru categoria Calculatoare schimb tipul de grafic coloan cu cel serie. Îngroa linia de diagram. 6. Insereaz o ax secund Y pentru categoria Calculatore. 7. Schimb înlimea fontului legendei, mut locaia acesteia în partea de sus a graficului, s se anuleze linia de contur i s nu aib fundal. 8. Adaug titlul diagramei ,,Evoluia vânzrilor în anul 2001" 9. Titlul axei X s fie ,,Trimestrul" iar titlul axei Y s fie ,,Valoarea vânzrilor". 10. Sa se înlocuiasc etichetele de pe axa X cu 1, 2, 3, 4 fr s se modifice capul de tabel. 11. S se insereze între axa X i etichetele axei numele Semestrul 1 i Semestrul 2. 12. Pe axa Y valoarile s se msoare în mii lei (thousands). 13. Zona de diagram (Plot Area) s nu aib fundal. 14. Zona Chart Area s aib fundalul gradat. 15. Îngroa liniile de ax i textul aferent axelor. În final diagrama trebuie s arate astfel:

Exerciiul 2 1. Pentru categoriile Imprimant i Software s se creeze o diagram 3D cu cilindri. 2. Titlul diagramei s fie ,,Evoluia vânzrilor pe anul 2001", titlul pentru axa X s fie ,,Trimestrul" i pentru axa Y ,,Valoarea vânzrilor". 3. Pentru seria de date schimb tipul de diagram existent cu tipul trunchi de piramid. 4. Etichetele seriilor de date s fie vizibile pe diagram i situate în interiorul cilindrilor i trunchiurilor de piramid. Modific etichetele de pe axa X astfel încât s apar cu numele: trim. 1, trim. 2, trim. 3, trim. 4 fr s se modifice capul de tabel. 5. S se anuleze pereii diagramei i liniile de gril. 6. Fundalul zonei Chart Area s fie tip Texture. 7. Fundalul podelei s fie de tip gradient. 8. Înlimea fontului etichetele pe cele dou axe s fie de 9 pct. i fontul s fie îngroat. 9. Schimb locat. În final, diagrama trebuie s arate aa:

Exerciiul 3

7. Pentru categoria de date Consultan creaz o diagram tip plcint expandat 3D, pe o foaie de tip diagram. 8. Diagrama s aib evideniate atât etichete cât i procente. 9. S se înale plcinta fa de planul orizontal cu 30. 10. S se roteasc diagrama astfel încât eticheta Trimestrul 1 s fie în fa. 11. S se micoreze grosimea feliilor la 50%. 12. S se renune la linia care înconjoar fiecare felie. 13. Felia cu eticheta Trimestrul 4 s fie detaat de restul diagramei. 14. Diagrama s nu aib legend. 15. Titlul diagramei s fie Consultan, s fie îngroat i s aib înlimea de 18 pct. 16. Toate etichetele s fie îngroate, s aib o înlime de 10 pct. i s se afle în interiorul diagramei. 17. Zonei Chart Area s i se aplice un fundal de tip gradient de la albastru la bleu din colul dreapta sus. În final, diagrama trebuie s arate aa:

Information

Obiective

45 pages

Find more like this

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

561604