Read WLS_03_2009.pdf text version

De woonkamer is 's avonds het centrum van het huis, een plek waar het heerlijk ontspannen is

Waar

speels en sober

elkaar ontmoeten ...

Een nieuwgebouwd huis heeft zo zijn voordelen. De indeling kan bijvoorbeeld nog worden aangepast. Dat ondervonden ook Ineke van den Berg en haar man Evert-Jan. Ook zij veranderden een aantal elementen vanaf de bouwtekening. Zo kozen ze voor een houtgestookte open haard, voor klapdeuren die de woonruimte en de keuken van elkaar scheiden, voor dubbele tuindeuren en een grote leefkeuken. De definitieve inrichting was een kolfje naar Inekes hand. Met vergrijsde kleuren, natuurlijke materialen, hoedendozen, paspoppen en spiegels gaf ze het interieur een speelse en zeer persoonlijke glans.

Tekst: Anja Bemelen Fotografie: Sarah Van Hove

186 | WONEN

Landelijke stijl

februari-maart 2009 | 187

"Het huis is lekker licht. Daardoor kon ik deze keer wat `zwaardere' kleuren gebruiken"

188 | WONEN

Landelijke stijl

februari-maart 2009 | 189

S

amen met haar man en drie kinderen woonde Ineke lang in het Hanzestadje Doetinchem. "Daar verbleven we met veel plezier, maar dit nieuwe huis vond ik alleen al van de buitenkant erg leuk." Het pand, te koop aangeboden op internet, had stijlelementen uit de jaren dertig. Ineke had in eerste instantie liever een authentiek jarendertighuis gekocht, maar het nieuwe huis bood allerlei mogelijkheden en de locatie was goed, in een nieuwe en rustige wijk in het plaatsje Zelhem, een gezellig plattelandsdorp. In en rond Zelhem loopt het zogenaamde Toeristisch Recreatief Archeologisch Project: een fiets- en wandelroute langs oudheidkundige overblijfselen. Om Zelhem heen zijn er nogal wat bezienswaardigheden. Er is bijvoorbeeld een Joodse begraafplaats en er is een flink aantal kastelen, zoals kasteel Hackfort, kasteel Keppel, kasteel Onstein, kasteel Vorden en kasteel De Wildenborch met een prachtige kasteeltuin. Levendigheid De nieuwe woning telt drie verdiepingen. Beneden bevinden zich de hal met toilet, woonkamer, keuken en garage. Boven zijn er vier slaapka-

Foto rechterpagina: Evert-Jan en Ineke verzonnen allerlei keukenopstellingen. "We wilden graag een eiland, maar kies je dan voor een kookeiland of een spoeleiland? Het werd het laatste, vanwege de afzuigkap, zodat deze niet in het midden van de keuken hangt." De keukenfronten werden geschilderd met `Off-black' van Farrow & Ball, een net niet diepzwarte kleur.

De keuken wordt intensief gebruikt. Daarom koos Ineke voor een sterke hardstenen vloer van Vietnamese natuursteen

Landelijke stijl

190 | WONEN

februari-maart 2009 | 191

mers, een toilet, de badkamer en de zolder. Alle ruimtes zijn optimaal benut. De woonkamer is vooral 's avonds het centrum van levendigheid. Ineke heeft de woonkamer ingericht als een ruimte waar het heerlijk ontspannen is. Er ligt een vloer van brede eikenhouten planken met knoesten. En voor de centraal geplaatste haard staan een salontafel, twee grote linnen fauteuils, een bergère en een grote loungebank met veel kussens. Zwaardere kLeuren De woonkamer heeft een stoere uitstraling die wordt benadrukt door bijvoorbeeld twee grote kunstobjecten op de vensterbank. Het zijn twee oude wielen op een standaard. Ook mooi passend en net zo stoer zijn de grote staande lampen die van houten balustrades of balkondelen zijn vervaardigd. In haar vorige woning in Doetinchem gebruikte Ineke kleur en contrast in de woning. Nu heeft ze gebruikgemaakt van grijstinten, die egaler en zachter overkomen. "Sommige bezoekers vroegen zich af of de kleuren niet te saai zouden worden. Maar overal in ons huis is het lekker licht. Daardoor kon ik deze keer wat `zwaardere' kleuren gebruiken." In de woonkamer viel de keuze op Potatoe Skin van Pure

& Original, de keuken kreeg Zinc, ook van Pure & Original. De hal, traphal, de overloop en de toiletten werden met Gritti van Carte Colori behandeld. "Het zijn mooie, matte kalkverven die met een blokkwast met lange haren moeten worden aangebracht." Leuke ideeën Elk interieur krijgt de handtekening van zijn bewoners. Het interieur van Ineke straalt eigenheid uit door de vele spiegels en oude paspoppen. In de hal bijvoorbeeld staan twee spiegels van verschillend formaat in ongeveer dezelfde gebogen vorm achter elkaar. Dat heeft een verrassend effect, ook voor degene die in de spiegel kijkt. Op de overloop staat een kast met twee louvredeurtjes. Een ervan is wit, het ander bleef onbehandeld. In combinatie met de zwart geschilderde paneeldeuren geven ze de overloop een chique uitstraling. Origineel zijn de vloertjes in het toilet en in de badkamer. Ze zijn vervaardigd van marmermozaiek: vloerdelen met mozaïek die net als plavuizen worden gelegd. Ook de muren heeft Ineke niet met tegels afgewerkt, maar met Marokkaans stucwerk of tadelakt. Heel mooi is het houten badmeubel zonder deurtjes, waarin de opgerolde bonte handdoeken zichtbaar blijven.

"Mijn gezin komt met plezier naar huis. Hier leven we in een warm nest, een plek waar iedereen zich veilig voelt"

192 | WONEN

Landelijke stijl

februari-maart 2009 | 193

antiekmarkt van LiLLe In de master bedroom, waar een grote koffer als nachtkastje dienstdoet, staat een paspop. "De meeste paspoppen heb ik op de antiekmarkt in Lille gekocht", vertelt Ineke. "Elk jaar in september ga ik ernaartoe. 's Ochtends vindt er eerst een hardloopwedstrijd plaats. Honderden mensen lopen dan door de straten van Lille. Als de hardloopwedstrijd eindigt, begint de markt." Met naar schatting tienduizend kraampjes en een geschiedenis die teruggaat tot in de vijftiende eeuw is de braderie van Lille de grootste en oudste in Europa. De markt begint officieel op zaterdag om drie uur en gaat de hele nacht door. "Eigenlijk is de markt veel te groot. Je kunt onmogelijk alle kraampjes langs." ScheLpjeS en FoSSieLen De keuken wordt intensief door het hele gezin gebruikt. Daarom koos Ineke voor een sterke hardstenen vloer: een mooie Vietnamese natuursteen. Iets minder prijzig dan zijn Belgische neefje, maar met een ver-

gelijkbare uitstraling door de schelpjes en andere fossielen die er nog in zitten. Een grote eikenhouten tafel wordt geflankeerd door een oude kerkbank en een paar linnen stoeltjes in antracietkleur. Een prettige ruimte die Ineke en haar man zelf hebben gecreëerd. Twee keukenblokken staan recht tegenover elkaar. Beide werkhoeken kregen een betonnen blad. De keukenfronten werden met hoogglanslak zwart geschilderd. herkenbare handtekening Ineke heeft haar eigen interieurstyling- en adviesbureau & Styling, waarbij ze niet vasthoudt aan haar eigen stijl. De ene keer is een interieur puur klassiek, de andere keer wordt het landelijker of juist moderner. "Maar de kans is groot dat mijn handtekening met vergrijsde kleuren, het gebruik van hout en andere natuurlijke materialen herkenbaar is", zegt Ineke. "Mooi wonen is genieten. Mijn gezin komt met plezier naar huis. Hier leven ze in een warm nest, een plek waar ze zich veilig voelen. Dat gevoel wil ik ook aan anderen meegeven."

Foto midden: De vloer op de overloop en de slaapkamers is van gelamineerd eiken dat later met de hand wit werd geschilderd. Foto rechts: De kranen boven de porseleinen wasbakken zijn in de muur bevestigd, wat veel rustiger oogt dan wanneer ze op de wasbakken worden gemonteerd.

194 | WONEN

Landelijke stijl

Information

5 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

365033


You might also be interested in

BETA