Read H-Vwblad-PRINTTEST-01.indd text version

Zeven middeleeuwse

Hanzesteden aan de IJssel

-- In de Hanzesteden treft u niet alleen winkels aan van de bekende ketens, maar in de kleinere en knusse straatjes en steegjes vindt u ook veel bijzondere winkeltjes. Deze zaken onthalen u op antiek, bijzondere kleding, biologische of exclusieve levensmiddelen, design, kunst, koffie & thee, bonbons, boeken, strips, sieraden, meubels en nog veel meer. Een aantal Hanzesteden beschikt over een uitgebreide winkelfolder.

> Zoekt u net dat speciale boetiekje of die bijzondere hobbywinkel, wilt u een dagje op kledingjacht of gewoon lekker snuffelen tussen antiek en curiosa? Neem de folder dan mee bij de plaatselijke VVV. Behalve een praktisch overzicht van winkels bevat de folder tevens nuttige informatie over de openingstijden, sfeerplaatjes en l tt d

Winkelen

ontdek ze zelf!

Doesburg Zutphen Deventer Hattem Zwolle Kampen Hasselt

Adressen en aanvullende informatie [zie ook: www.hanzesteden.info]

Markt 1 | 8061 GG Hasselt Tel. 0900 - 567 46 37 [email protected] www.kopvanoverijssel.nl ANWB / VVV Kampen Oudestraat 151 | 8261 CL Kampen Tel. 0900 - 11 22 375 [email protected] www.vvvkampen.nl VVV Zwolle Grote Kerkplein (ingang Sassenstraat 15) 8011 PK Zwolle Tel. 0900 - 11 22 375 [email protected]nl www.vvvzwolle.nl Toeristisch Informatie Punt Hattem (1 MEI T/M 31 OKTOBER) Kerkhofstraat 2 (links van de Grote Kerk) 8051 GG Hattem Tel. 0900 - 235 428 836 [email protected] www.ronduithattem.nl VVV Deventer Brink 56 (De Waag) | 7411 BV Deventer Tel. 0900 - 35 35 355 [email protected] www.vvvdeventer.nl VVV / ANWB Zutphen Stationsplein 39 | 7201 MH Zutphen Tel. 0900 - 26 92 888 [email protected] www.vvvzutphen.nl VVV Doesburg Kerkstraat 6 | 6981 CM Doesburg Tel. 0313 - 47 90 88 | [email protected] www.vvvdoesburg.nl VVV Olst `Holto Hus' Jan Scharmhartstraat 5h 8121 CM Olst Tel. 0570 - 56 16 06 [email protected] www.vvvolst.nl Tourist Info Wijhe Kerkstraat 32a, 8131 BZ Wijhe Tel. 0570 - 52 40 63 www.toeristinfowijhe.nl VVV Hasselt

-- Menigeen bestempelt de IJssel als de mooiste rivier van Nederland. Na één tocht door het idyllische IJssellandschap zult u het daar helemaal mee eens zijn. De sterk meanderende rivier en de betoverend mooie IJsselvallei hebben het beeld van een levend schilderij. Hoge rivierdijken met imponerende vergezichten, robuuste rietpartijen en schrale graslanden met grote grazers wisselen elkaar in volstrekte harmonie af. Iets dieper in de vallei ontdekt u door bossen omringde landgoederen en deftige havezaten. Daar tussenin blinken de machtige Hanzesteden als parels aan een ketting. De historische rijkdom van deze oude handelscentra staat borg voor een flinke dosis avontuur, cultuur en gezelligheid.

> Meer informatie vindt u op: www.ijssel. info

De IJssel

Kijk ook op

www.hanzesteden.info

....echt de mooiste rivier van Nederland....

...en `s ochtend fris weer op...

Machtig handelsverbond uit de Middeleeuwen

-- De middeleeuwse Hanzesteden Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg liggen als fraaie parels aan de IJssel, de glinsterende rivier die menigeen niet voor niets bestempelt als de mooiste rivier van Nederland. De voormalige handelssteden laten u graag kennis maken met al hetgeen zij te bieden hebben op historisch, cultureel, landschappelijk en artistiek gebied. En dat is veel, héél veel. Ontdek het zelf.

-- Het aanbod aan overnachtingsadressen in de zeven Hanzesteden aan de IJssel is groot en divers. U vindt er hotels in alle soorten en sterren, appartementen en b&b's. In Deventer kunt u desgewenst zelfs op de stadscamping aan de IJssel uw tenten opslaan. Daarnaast bestaat de mogelijkheid op sfeervolle wijze te overnachten in zogenaamde Hanzelogies. Deze kleinschalige, in karakteristieke panden gevestigde verblijfsaccommodaties combineren ouderwetse stijl met hedendaags comfort.

> Kijk voor meer informatie op: www.hanzelogies.nl

Ontstaan uit de samenwerking tussen Noordduitse kooplieden groeide het Hanzeverbond in de veertiende en vijftiende eeuw uit tot een economische machtsfactor van belang. Tijdens de bloeiperiode maakten ruim 200 steden deel uit van het handelsverbond. Deze steden bevonden zich in hoofdzaak rondom de Noord- en Oostzee, er bestonden echter ook verbindingen naar Spanje, Portugal en Italië. De steden dreven een levendige onderlinge handel. Zo vervoerden de Hanzekooplieden aanzienlijke partijen zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen over de zeeën en rivieren. Tot in de vijftiende eeuw gold de kogge als het belangrijkste handelsschip. De belangrijkste Hanzesteden in het huidige Nederland waren Kampen en Deventer; andere Hanzesteden langs de route waren Hattem, Hasselt, Zwolle, Zutphen en Doesburg.

Overnachten

-- De roemrijke geschiedenis van het middeleeuwse Hanzeverbond liet z'n sporen ruimschoots achter en toverde de zeven Hanzesteden aan de IJssel om tot toeristische trekpleisters van formaat. Elk van de steden kent haar eigen charmes: het is aan u om deze (eigen)aardigheden te ontdekken en er nader kennis mee te maken. De monumentale koopmanshuizen en handelskantoren, de middeleeuwse straten en pleinen met sierlijke gevels, verstilde hoekjes en de bedrijvigheid langs de IJssel doen de tijd van weleer herleven. Talrijke op moderne leest gestoelde winkeltjes, musea, restaurants en terrasjes laten het roemruchte verleden van de Hanzesteden naadloos overlopen in het heden.

-- De Hanzesteden aan de IJssel lenen zich ook uitstekend voor activiteiten in groepsverband. Van een klassieke stadswandeling onder begeleiding van een gids tot een city-survival. Van een stadswandeling in combinatie met eten en drinken (happen & stappen of culinaire wandeling) tot boottochten op de IJssel. Van creatieve workshops tot theatrale tochten met de Hanzekoopman. In de Hanzesteden aan de IJssel vindt u altijd wat u zoekt. U kunt natuurlijk ook met uw groep een boottocht maken over de rivier.

> Kijk voor een compleet overzicht op de internetsite www.hanzesteden.info onder de rubriek arrangementen.

Met een groep op stap?

Zeven steden met geheel eigen charmes

...ons leukste bedrijfsuitje ooit....

Treinverbindingen

Amsterdam-Zwolle

Kampen

Wilsum

Hasselt

--------> 1 uur 17 minuten

Utrecht-Deventer

--------> 58 minuten

Antwerpen-Deventer

Leeuwarden

Groningen

--------> 3 uur 13 minuten

Treinverbindingen met: Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen

Zwolle

Emmen

Auto

Antwerpen-Deventer

Hasselt

--------> [203 km] 2 uur

Utrecht ­Zwolle

Kampen Hattem

Amsterdam Hengelo

Hattem

Zwolle

--------> [90 km] 1 uur

Arnhem-Zutphen

Windeshe

Deventer Zutphen

Enschede Osnabruck

im

--------> [33 km] 36 min nuten

Utrecht Den Haag Arnhem Rotterdam Münster

Doesburg

Wijhe

Dortmund Middelburg Eindhoven Venlo

Olst

Antwerpen Dusseldorf

Köln Brussel Maastricht

Deventer

Het Hanzestedenpad -- Dit Lange Afstands Wandelpad voert u door de betoverend mooie IJsselvallei. Onderweg volgt het pad de sterk meanderende IJsseloever in al haar veelzijdigheid. Onmiskenbaar is het machtige voorkomen van de Hanzesteden die u tijdens deze tocht passeert. De historische rijkdom van deze oude handelscentra zorgt voor een flinke dosis avontuur, cultuur en gezelligheid. Kortom: het Hanzestedenpad heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke wandelbelevenis.

Hand el

& Wa n

del

> Het pad is makkelijk in dagtochten op te delen en optimaal te bewandelen met behulp van het openbaar vervoer.

Zutphen

Brummen

Wandelen

Dieren

St d o o r a d sw a d e H n d el in a n ze g st a d

Hass

rijk verl

leve

elt

Doesbrug

nd e rfg

oed

van

een

eden

Stadswandelingen -- De zeven steden laten zich uitstekend te voet ontdekken. Bij de VVV's liggen de informatieve Hanzestadswandelingen onder de titel `Handel & Wandel voor u klaar. De handzame gidsjes zijn bedoeld voor iedereen die graag op eigen gelegenheid de straatjes, steegjes, monumentale gebouwen en bouwtechnische details van de Hanzesteden wil ontdekken. Overzichtelijke (detail)kaartjes wijzen u de weg langs de historische hoogtepunten van de desbetreffende Hanzestad.

Eten & Drinken

-- Bruine kroegen, Grand cafe's, Ierse Ierse pubs, muziekcafe's of kroegjes aan het water, ze zijn er volop in de Hanzesteden aan de IJssel. En zomers zijn de pleinen gevuld met sfeervolle terrassen.

...vanuit de stad loop je zo die prachtige IJsselvallei in...

Het hele jaar door kunt u volop genieten in één van de vele restaurants. Keuze genoeg. Van een driesterren restaurant tot een gezellig eetcafé. Van een Hanzemenu tot een daghap. Cubaans, Italiaans, Spaans, Turks, Mexicaans, Chinees of Japans: eten uit alle windstreken.

De Hanzesteden langs de IJssel fungeren ook regelmatig als decor voor bijzondere evenementen. Het meest bekend zijn natuurlijk de boekenmarkt (de grootste van Europa) en het Dickens Festijn in Deventer en het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Maar ook het Chocoladefestival in Zutphen, Kerst in Oud Kampen en Sail Kampen trekken veel belangstelling. Wie van meer kleinschalige festivals houdt kan prima terecht in Doesburg, Hasselt of Hattem.

--

...dat hier zoveel te doen is voor kinderen...

> Een compleet overzicht is te vinden op onze website www.hanzesteden.info

Evenementen

-- De regio van de rivier de IJssel heeft niet alleen veel te bieden voor volwassenen. Ook voor kinderen en jongeren is er veel te zien en te beleven. Speciale speurtochten door de steden, speelparadijzen, bijzondere

Spelend langs de IJssel

...door die groep hoog op stelten zag ik pas hoe mooi de gevels zijn...

...even kijken op de kaart!

-- Voor een ontspannend en/of actief weekendje of midweek weg is een groot aantal bijzondere arrangementen voor u samengesteld. Wandelend of fietsend van stad naar stad, culinair genieten, winkelen of gewoon even lekker weg. Het kan allemaal.

Fietsen

> Kijk voor het uitgebreide aanbod op de internetsite: www.hanzesteden.info

-- Het rivierlandschap van de IJssel leent zich ook uitstekend voor eindeloze fietstochten. Want ook buiten de Hanzesteden, in het tussenliggende gebied, vindt u nog veel sporen uit die Middeleeuwen. Daarnaast biedt het IJsselgebied nog véél meer! Een speciale fietsroutegids biedt u elf routes in lengte variërend van 18 tot 47 km. Deze routes voeren u door een prachtig rivierlandschap met uiterwaarden, bossen en natuurreservaten. Cultuur en natuur zijn in deze fietsroutes op een aantrekkelijke wijze gecombineerd. De fietsroutes starten en eindigen in één van de Hanzesteden aan de IJssel.

...helemaal tot rust komen midden in een stad...

Arrangementen

> De gids is te koop bij de VVV's in de Hanzesteden > De sportieve doordouwers kunnen bovendien uitstekend uit de voeten op de 135 km lange fietsroute (LF3a) van Kampen naar Doesburg.

am pen

Ha sse

lt Do esb urg

Geniet

Zut ph

Fiets rou van H tes a naar nzestad Hanz estad

van de rijke cult uur en

en De ven ter

natuur

aan de

Ha tte

IJssel

m Zw oll e

Ka mp

en Ha sse lt

Information

H-Vwblad-PRINTTEST-01.indd

4 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

880510


You might also be interested in

BETA
H-Vwblad-PRINTTEST-01.indd