Read HS Digilehden arkisto text version

HS Digilehden arkisto

http://www.hs.fi/arkisto/tulosta/artikkeli/HS20100302SI1KU...

HS Arkisto

tulosta | sulje ikkuna

Tallenna lehtihyllyyn HS - Kulttuuri - 2.3.2010 - 1705 merkkiä - 1. painos Kalewalaliekki. Sovitus, ohjaus ja esitys Helka-Maria Kinnunen jaAki Suzuki, valot Hansku Kurkela, asut Sanna Heikkonen. Malmi-talo.

Kalevala taipuu moneksi

TANSSI. Kappas vain, huomasin innostuvani pitkästä aikaa Kalevalasta katsoessani

Helka-Maria Kinnusen ja Aki Suzukin esitystä Kalewalaliekki. Valovoimaiset persoonat sytyttävät liekin myös katsojassa. Pölyt pois eepoksesta! Mikä aarrearkku Kalevala onkaan, kun sieltä poimii pätkiä ja tarkastelee niitä eri kulmista ja erilaisin välinein. Kinnunen ja Suzuki ovat valinneet runot, joissa kerrotaan valon katoamisesta. Kalewalaliekki ei ole niinkään perinteistä tarinankerrontaa. Se on hyvin fyysinen ja luo enemmän tunnelmia ja mielentiloja kuin suurta kertomusta. Avainasemassa on Aki Suzuki, joka fysiikallaan muuntuu milloin miksikin hahmoksi. Hän hyödyntää loistavasti erilaisia japanilaisen esittävän taiteen muotoja. Artikuloidessaan hän käyttää kabukista tuttua "liioittelevaa" ilmaisua, kun taas fyysinen puoli on puhdasta butoa. Jotain japanilaista on tarttunut myös Kinnusen ilmaisuun. Alun monotoninen lausunta muistuttaa etäisesti nô-laulua. Kertova teksti muuttuu yllättäen abstraktiksi esitysmateriaaliksi. Eivätkä suomalaisjapanilaisuudet rajoitu siihenkään. Väinämöinen ja Ilmarinen tahdittavat nuotankudontaansa hymisemällä loitsintaansa pentatonisella asteikolla! Kinnusen verbaalinen ilmaisu on nautittavaa kuultavaa. Suzukin katakana-suomi taas on paikoin vähän hankalaa ymmärrettävää, mutta fysiikallaan hän pitää katsojaa hyppysissään. Kokonaisuus on ilmavan rauhallinen ja vailla kaikkia Kalevalakliseitä. JUSSI TOSSAVAINEN

1/1

2.3.2010 8.36

Information

HS Digilehden arkisto

1 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

492061