Read Microsoft Word - Destination Guide UAE_SR text version

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI: VODIC KROZ ZEMLJU ODREDISTA

1. Osnovne informacije

a) b) c) d) e) Glavni grad: Abu Dabi Broj stanovnika: 8,264,070 Povrsina: 83.600 km² Novcana jedinica: UAE dirham (AED) Stopa nezaposlenosti: 4% (2009.)

2. Opsti uslovi ulaska u zemlju i informacije o vizama

Vrsta vize koja vam je potrebna za ulazak u UAE zavisi od nekoliko faktora, kao sto su vase drzavljanstvo, svrha planirane posete i duzina boravka. Drzavljani onih drzava koji moraju da posete neko od diplomatskih predstavnistava UAE, sada mogu zatraziti i platiti vizu i putem interneta, preko veb sajta www.emirates.com . Ako putujete u Dubai ili samo presedate u njemu korisenjem avio kompanije "Emirates", zahtev i ulaznu vizu za UAE u celosti mozete dobiti putem interneta i ne morate da dostavljate pasos da bi u njemu udarili ulaznu vizu. Potrebna dokumenta: 1. Fotografija u boji podnosioca zahteva. 2. Kopija pasosa podnosioca. Pasos mora vaziti jos najmanje 6 meseci. 3. Originalni obrazac zahteva (moze se dobiti u svim veim centrima iz kojih "Emirates" leti) ­ zavisno od drzavljanstva podnosioca, sa adresom i kontakt detaljima kako u drzavi porekla tako i u Dubaiju. Obrasce u elektronskom obliku na engleskom ili arapskom mozete preuzeti ovde. 4. Kopija pasosa sponzora uz kopiju stranice na kojoj se nalazi boravisna viza. 5. Ugovor o radu i service letter sponzora. 6. Kopija trgovacke licence sponzora, ukoliko je samozaposlen. 7. Kopija karte "Emirates" izdate u UAE. 8. Depozit u iznosu od 1000 dirhama za svaki pasos (vazi samo za posete i vizu trajanja do 96 sati), koji se kasnije refundira. Ovaj vodic sacinjen je u okviru projekta Migracije za razvoj Zapadnog Balkana (MIDWEB), koji se finansira iz Visekorisnickog IPA-2 programa Evropske komisije za 2009. godinu. Sacinjeno aprila 2011.

(a) Uslovi 1. Taksa za vizu mora biti plaena prilikom podnosenja zahteva. 2. Putnik mora doi i napustiti Dubai samo preko kompanije "Emirates" a kartu mora kupiti pre podnosenja zahteva za vizu. 3. Karta se ne moze refundirati ako se viza izda i iskoristi. 4. Vreme potrebno za obradu zahteva za vizu: 3 do 4 radna dana. (b) Drugi nacini podnosenja zahteva Ako imate clana porodice ili bliskog roñaka koji ima boraviste u UAE, oni mogu podneti zahtev za vizu u vase ime. Napominjemo da se ova mogunost odnosi samo na stanovnike EU-a: za vise detalja pogledajte ovaj sajt. Vrsta vize 96- casovna Turisticka Za posetioce Vreme trajanja 4 dana (vazi za putnike u tranzitu, ne moze se produziti) Maksimum 30 dana (moze se produziti uz plaanje dodatne takse) Maksimum 90 dana (moze se produziti uz plaanje dodatne takse)

Diplomatske misije u UAE Albanija Adresa: Tel/Fax: E-mail: Ulica 10, sektor 76, zona 2, ispred dzamije Khaled Bin Waleed - Bateen, Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati, postanski pregradak 62069 00971-26582705 [email protected] [email protected]

Bosna i Hercegovina Adresa: Tel: Fax: Abu Dabi, 43362, Ujedinjeni Arapski Emirati +971-2-644-4164 +971-2-644-0241 +971-2-644-3919

Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija (Ankara, Turska, nadlezna i za Ujedinjene Arapske Emirate) Adresa: Tel: Fax: E-mail: Srbija Adresa: Tel: Fax: Surra BLOK br. 5 Ulica br. 1, Vila br.71 postanski pregradak 20511 Safat 12066 KUVAJT +965 / 2532 75 48, 2532 75 49 +965 / 2532 75 68 Filistin sokak 30-2/3, Gaziosman pasha, Ankara (903 12) 446 92 04; 446 92 05; 447 48 52 (903 12) 446 92 06 [email protected]

2

E-mail:

Internet adresa:

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] http://serbianembassykw.org

3. Imigraciju u svrhu zaposlenja

Ministarstvo rada (MR) ili Biro za zaposljavanje u Dubaiju i UAE nadlezni su za sva pitanja iz oblasti zaposljavanja. MR je nadlezno da izdaje radne dozvole (ili radne karte) kao i da ih oduzima. Ministarstvo rada ne izdaje boravisne vize ili dozvole za ulazak u zemlju - time se bavi nadlezni odsek UAE za imigraciju (u Dubaiju, DNRD). Adresa: Postanski pregradak 4409, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati Tel: Fax: 971-4-2668967 Propisi koji regulisu mogunost zaposljenja u UAE su jednostavni; najpre morate imati boravisnu dozvolu kako bi mogli da trazite radnu dozvolu. Radna dozvola omoguava pojedincu da se zaposli u UAE. Boravisna dozvola moze se dobiti kada neko ko je ve u UAE postane vas zakonski sponzor. Vas zakonski sponzor moze biti samo neko ko je (i) vas blizak roñak ili (ii) preduzee koje zeli da vas zaposli. Radnu dozvolu/vizu probitno izdaje Ministarstvo rada i socijalnog staranja za period od 30 dana (po dostavljanju dokaza da ste dobili ili ete dobiti posao u UAE). Nakon dobijanja ponude za posao, preduzee koje zeli da vas zaposli obavlja sve neophodne formalnosti kako bi dobili radnu dozvolu. Istovremeno, ne mozete napustiti preduzee koje vas sponzorise i prei da radite za drugo preduzee, bez njihove dozvole i ponovne obrade vase vize. Veoma je vazno da imate sva neophodna dokumenta za dobijanje ulazne vize. Dakle, treba biti pazljiv i sakupiti svu dokumentaciju koja je navedena u tekstu koji sledi: · · · · Pasos koji ima rok vazenja jos najmanje sest meseci; ako putujete u pratnji bracnog partnera/ke ili dece, svako od njih mora imati svoj zaseban pasos Izvod iz maticne knjige vencanih (ako dolazite sa bracnim partnerom/kom) Ako ste zenskog pola i sa vama vodite vasu decu, trebae vam pisani pristanak oca dece, overen i potpisan Zvanican prepis vasih kvalifikacija.

http://www.mol.gov.ae/english/index.aspx#

4. Imigracija u svrhu skolovanja

Danas, UAE nude sveobuhvatno obrazovanje svim muskim i zenskim ucenicima i studentima od vrtia pa do univerziteta, a za drzavljane UAE obrazovanje je besplatno na svim nivoima. Postoji takoñe i znacajan privatni sektor u oblasti obazovanja, dok nekoliko hiljada studenata, muskaraca i zena, studira u inostranstvu. Obrazovanje na osnovnom i sekundarnom nivou obavezno je sve do devetog razreda. Ovaj proces odvija se u cetiri faze tokom perioda od 14 godina: deca od 4 do 5 godina idu u vrti, od 6 do 11 godina u osnovne skole, pripremna faza obuhvata decu od 12 do 14 godina, i na kraju deca od 15 do 17 godina pohañaju srednju skolu. Obrazovni sistem UAE cine brojne akademske ustanove, skole, fakulteti i univerziteti. Stavise, postoji nekoliko obrazovnih instituta koji nude sticanje profesionalnih kvalifikacija i nude programe obuke iz razlicitih oblasti. Svaka od ovih ustanova ima sopstvene ciljeve, strukturu i uslove za prijem.

3

Postoji nekoliko drzavnih univerziteta i fakulteta u UAE gde je upis dozvoljen samo drzavljanima UAE. Pored njih, ima vise privatnih obrazovnih ustanova na koje se mogu upisati svi studenti koji ispunjavaju neophodne uslove. Student moze da se upise na bilo koji program. Postoje razliciti programi - od akademskih, tehnickih, programa po razlicitim disciplinama, programa koji pripremaju studente za poslove u svim oblastima. Kada utvrdite koji su vam programi interesantni, treba se prijaviti za njih. Prvi korak u ovom vaznom procesu je to da morate biti sigurni da je ustanova koju ste odabrali voljna da vas primi. Data ustanova e pregledati vas akademski CV kako bi procenila da li imate mogunost da uspesno zavrsite program koji ona nudi. Svaka obrazovna ustanova u UAE postavlja sopstvene standarde za prijem. Neki od ovih standarda su uobicajeni kod veine ustanova ali, ipak prijem studenata i postdiplomaca moze varirati od institucije do institucije i od programa do programa. Upis na program strucne obuke ponekad ne zahteva nikakvo specificno prethodno znanje iz date oblasti. Savetujemo da sve ovo proverite sa datom institucijom pre podnosenja zahteva za prijem. Da bi se upisali u osnovnu ili srednju skolu potrebno je imati boravisnu vizu. Studentske vize daju svi fakulteti i univerziteti kao i nekoliko obrazovnih ustanova. Preporucujemo da sve ovo proverite pre podnosenja zahteva za prijem. Svaka institucija ima sopstvene rokove za podnosenje zahteva za prijem. Neke ustanove traze da sve procedure i takse budu plaene pre otpocinjanja procedure izdavanja vize. Procedura izdavanja vize obicno traje 10-30 dana. Listu univerziteta u UAE mozete nai na http://www.arabiancampus.com/studyinuae/universities/uclist.htm.

5. Boraviste

Agencija za naturalizaciju i boraviste Abu Dabija (RND) izdaje ulazne vize i boravisne dozvole strancima, u sledeim slucajevima: · · · · · · · · U svrhu spajanja porodice ili spajanja sa starateljima. U svrhu studiranja na privatnim univerzitetima, fakultetima ili drugim obrazovnim ustanovama. U svrhu pohañanja obuke ili nekog specijalnog kursa u nekoj od drzavnih agencija. Udovici ili razvedenoj zeni koja ima jedno ili vise dece sa bivsim muzem- drzavljaninom UAE. Roditeljima ili izdrzavanim licima drzavljanina UAE koji imaju strano drzavljanstvo. Muzu i izdrzavanim licima drzavljanke UAE koji imaju strano drzavljanstvo. Zenama drzavljana GCC*, koje imaju strano drzavljanstvo, na osnovu reciprociteta. Clanovima porodice zene koja ima strano drzavljanstvo a koja radi na vaznim specijalistickim poslovima, recimo u oblasti medicine, inzenjerstva ili obrazovanja i slicnih kategorija ili specijalnosti, ukoliko su ispunjeni uslovi o sponzorstvu.

Zahtev za ulazne vize stranci podnose Agenciji za naturalizaciju i boravak na zvanicnim formularima u okviru kojeg daju sve neophodne podatke i dokumenta za svaki pojedinacni slucaj. Potrebno je ispostovati sledeu proceduru:

*GCC- Savet za saradnju arapskih drzava zaliva

·

Ako je sponzorisani podnosilac zahteva zena stranca, onda se dostavlja vazei izvod iz maticne knjige vencanih overen od strane ambasade UAE u drzavi koja je izdala taj izvod iz knjige vencanih a konacno ga

4

mora potvrditi i Ministarstvo inostranih poslova. U slucaju razvoda ili smrti muza, zenu e sponzorisati njen najstariji sin, ili, u slucaju da to nije ostvarivo, njena najstarija kerka. · Ako je sponzorisana osoba drzavljanin UAE ili izdrzavana osoba koja ima strano drzavljanstvo, moraju se dostaviti valjano overena izjava o sredstvima potrebnim za izdrzavanj za roditelje i valjano overeni izvod iz knjige roñenih za decu. Ako je sponzorisana osoba muz ili izdrzavano lice drzavljanke UAE koja ima i strano drzavljanstvo, onda se mora dostaviti valjano overen izvod iz knjige vencanih ili izvod iz knjige roñenih.

·

Ako je sponzorisana osoba zena iseljenika iz UAE, moraju se ispuniti sledei uslovi: · · Sponzor mora imati vazeu radnu dozvolu. Mora se dostaviti izvod iz knjige vencanih, valjano overen u drzavi porekla, potvrñen od strane konzulata te drzave u inostranstvu ili od strane ambasade UAE u drzavi koja je izdala vencani list i konacno dodatno overen od strane Ministarstva inostranih poslova UAE. Mesecna plata sponzora ne moze biti manja od 3.000 dirhama uz dodatno obezbeñen smestaj od strane preduzea, ili ne manje od 4.000 dirhama u slucaju da sponzor ne obezbeñuje smestaj. Potvrda o iznosu mesecne plate treba da bude overena od strane ovlasenog drzavnog organa UAE. Isti uslovi vaze i u slucaju da je strankinja, koja radi u nekoj od vaznih specijalistickih profesija, sponzor njenim izdrzavanim licima koja nemaju drzavljanstvo UAE. Sledee kategorije su izuzete u smislu ispunjavanja uslova o minimalnoj plati i mogu sponzorisati clanove svoje familije: · · · Nastavnici. Imami dzamija. Vozaci skolskih, fakultetskih i univerzitetskih autobusa.

· · · ·

6. Zdravstveni sistem

Zdravstvo je besplatno samo za drzavljane UAE. Broj doktora na 100.000 stanovnika (godisnji prosek za period 1990­99) je 181. Zdravstvene ustanove i ljudski resursi Kvalitet zdravstvena zastite u Dubaiju varira, kao i svuda, od odlicne do lose. UAE trenutno imaju 40 javnih bolnica u poreñenju sa svega sedam 1970. godine. Ministarstvo zdravlja sprovodi program vredan vise miliona dolara u cilju prosirivanja zdravstvenih kapaciteta, medicinskih centara u svih sedam Emirata. Nedavno je otvorena opsta bolnica vrhunskog kvaliteta u Dubaiju, kapaciteta 143 kreveta, sa urgentnim blokom i prvim programom kune nege u UAE. U cilju privlacenja bogatih drzavljana UAE i stranaca, koji su tradicionalno putovali u inostranstvo za ozbiljnije medicinske zahvate, Dubai trenutno razvija Dubai bolnicu u slobodnoj zoni koja e nuditi privatnu zdravstvenu negu po meñunarodnim standardima a ujedno e sluziti i kao akademski centar za obuku. Od januara 2006. svi stanovnici Dubaija pokriveni su sveobuhvatnim programom zdravstvenog osiguranja. Troskove lecenja plaaju poslodavci i zaposleni. Do 2007. drzavnim zdravstvenim ustanovama upravljala je Generalna zdravstvena agencija- GAHS. 2007. godine ovaj organ je restruktuiran u: · Zdravstvenu agenciju ­ Abu Dabi, HAAD koja je odgovorna za regulisanje zdravstvenog sektora i razvoj zdravstvene politike Abu Dabija.

5

·

Preduzee za pruzanje zdravstvenih usluga Abu Dabi- SEHA, koje je odgovorno za upravljanje zdrasvtvenim ustanovama u drzavnom vlasnistvu u Abu Dabiju. Trenutno, SEHA rukovodi sa 57 domova zdravlja, 13 bolnica, 3 porodilista i decija zdravstvena centra, 3 specijalizovana stomatoloska centra, jedan centar za autizam i 5 specijalistickih ustanova medju kojima su i centar za rehabilitaciju, banka krvi i centar lekovitog bilja. Drzavno zdravstveno telo (DHA): za javne i privatne zdravstvene ustanove u emiratu Dubai. Ministarstvo zdravlja (MOH): za javne i privatne zdravstvene ustanove u emiratima Sarjah, Ajman i ostalim severnim emiratima, kao i za nekoliko javnih ustanova u Dubaiju kao sto je bolnica Al Baraha i psihijatrijska bolnica Amal.

· ·

Zdravstvena Agencija ­ Abu Dabi (HAAD) je regulatorno telo za sektor zdravstva u emiratu Abu Dabi zaduzena za obezbeñivanje kvalitetnih usluga u sektoru zdravstva kroz monitoring zdravstvenog stanja ukupne populacije. HAAD definise strategiju razvoja zdravstvenog sistema, vrsi monitoring i analizira zdravstveno stanje i performanse ukupnog zdravstvenog sistema. Pored toga, HAAD razvija i regulatorni okvir zadravstvenog sistema, vrsi inspekciju postovanja propisa, uvodi standarde i promovise usvajanje najboljih svetskih praksi i performansi kod pruzaoca zdravstvenih usluga u Emiratu. HAAD takoñe sprovodi programe u cilju podizanja svesti i usvajanja zdravih stilova zivota meñu stanovnicima emirata Abu Dabi, pored svoje uloge regulatora zdravstvenih usluga, tela nadleznog za davanje premija i povraaja sredstava u okviru zdravstvenog sistema emirata Abu Dabi. Vise informacija na: http://www.haad.ae/haad/

HIV/SIDA Zvanicne cifre pokazuju da je krajem 2006. godine oko 540 osoba u drzavi bilo inficirano virusom HIV/SIDA-e, a broj novih slucajeva je otprilike 35 godisnje. Nacionana strategija UAE u ovoj oblasti je tek u povoju dok Nacionalni program za kontrolu i prevenciju SIDA-e funkcionise od 1985. godine. Ujedinjeni Arapski Emirati uveli su putne restrikcije vezane za HIV/SIDA-u za osobe koje podnose zahteve za boravisnu vizu. Potrebno je obaviti testiranje na HIV/SIDA-u da bi se dobila boravisna dozvola. Testiranje se obavlja po dolasku osobe u UAE. Radnici migranti koji su inficirani HIV-om nemaju nikakva prava na bilo kakve zdravstvene usluge, oni se prvo stavljaju u karantin a zatim deportuju iz zemlje. Mentalno zdravlje Drustveni zdravstveni centar u Dubaiju (DCHC) je privatna, neprofitna organizacija koja je osnovana sa ciljem da pruzi pomo pojedincima u vanbolnickom okruzenju. Centar ima visokokvalifikovane i iskusne profesionalne konsultante, kao i obuceno pomono osoblje koje je u stanju da zadovolji sve potrebe u oblasti mentalnog zdravlja i drugih zdravstvenih usluga za osobe svih starosnih dobi koji imaju odreñene posebne potrebe. Drustveni zdravstveni centar u Dubaiju Postanski pregradak: 73810, Dubai, U.A.E Fax: +9714 395 4343 E-mail: [email protected]

6

7. Socijalno staranje

Savezna vlada UAE uspostavila je sveobuhvatni sistem socijalnog staranja kojim rukovodi Ministarstvo socijalnog staranja. Ministarstvo takoñe dodeljuje odreñen iznos sredstava zenskim organizacijama u zemlji kako bi obezbedilo da sve koje su u stanju potrebe, a posebno zene u ruralnim krajevima uzivaju odreñenu ekonomsku sigurnost i podrsku kako bi se prilagodili danasnjem svetu koji se ubrzano menja. Socijalno staranje UAE razlikuje se od slicnih sistema u drugim drzavama jer ono nije ograniceno na obezbeñivanje osnovnih socijalnih potreba ve obuhvata zadovoljavanje psiholoskih i edukativnih potreba za sve drustvene slojeve. U cilju inkluzije svih drzavljana UAE, iz razlicitih drustvenih slojeva i starosne dobi, osnovano je nekoliko entiteta koji imaju zadatak da pruzaju socijalno staranje za sve one koji se bave decom, zatim za mlade, stare i osobe sa posebnim potrebama. Korisnici socijalnog staranja U skladu sa saveznim zakonom br. 2 iz 2001. mesecna pomo dodeljuje se sledeim kategorijama drzavljana UAE koji imaju boraviste u drzavi: · · · · · · · · · · · · Udovice Razvedene zene Invalidi Starije osobe Sirocad Deca nepoznatih roditelja Osobe u stanju medicinske potrebe Ozenjeni/udati studenti/studentkinje Porodice zatvorenika Siromasni Napustene zene Zene, drzavljanke UAE, koje su udate za strance a koji nisu u stanju da ih izdrzavaju, iz razloga koji su izvan njihove kontrole.

Postupak za trazenje pomoi 1. Podneti zahtev nadleznoj upravi zaduzenoj za datog podnosioca zahteva. Uprava e ispitati socijalni status podnosioca a zatim njegov zahtev uz dodatnu dokumentaciju proslediti nadleznom komitetu u roku od 30 dana od dana primanja zahteva. 2. Dobijanje odgovora na zahtev, tj. da li je zahtev prihvaen ili odbijen. Ukoliko je zahtev prihvaen, pomo pocinje da se dodeljuje prvog narednog meseca nakon donete odluke komiteta. Opsti uslovi

7

· · · · · ·

Vrednost socijalne pomoi odreñuje se na osnovu odluke ministarskog saveta i na osnovu preporuke ministra za socijalno staranje. Ako korisnik ima i drugi izvor prihoda, iznos pomoi bie umanjen za iznos njegovih primanja, uzimajui u obzir da socijalna pomo po osobi ne moze biti manja od 625 dirhama. Osobe ciji su zahtevi odbijeni mogu uloziti zalbu Ministarstvu u roku od 60 dana od dana kada su obavesteni o odbijanju zahteva. Iznos socijalne pomoi ne moze se oduzeti ili ustupiti osim na osnovu odluke suda kojom se pomo dodeljuje nekom od clanova porodice korisnika. U slucaju davanja laznih informacija ili falsifikovanja dokumenata, Ministartsvo ima pravo da obustavi plaanje socijalne pomoi i zatrazi povraaj uplaenih sredstava. Komitet ima pravo da uplati socijalnu pomo zakonski odreñenom staratelju ako se dokaze da korisnik nije u stanju da upravlja iznosom pomoi, iz bilo kog razloga. U slucaju smrti korisnika ukupan iznos socijalne pomoi daje se njegovoj porodici.

·

8. Stambena pitanja

Stambene jedinice u Abu Dabiju podeljene su u tri kategorije - stanovi, kue i kue u okviru stambenih kompleksa. Usled velikog priliva migranata, trziste nekretnina postalo je veoma konkurentno u proteklih nekoliko godina. Tradicionalni nacin iznajmljivanja stana u Abu Dabiju je preko agenta za nekretnine, premda neki vlasnici direktno kontaktiraju potencijalne stanare. Trenutna provizija agenata za nekretnine je 5% godisnje sume iznajmljivanja date stambene jedinice.

9. Dobijanje drzavljanstva

Svaki Emirat ima sopstvenu Agenciju za naturalizaciju i boraviste koja se bavi pitanjima imigracije, viza i pitanjima vezanih za ulazak u zemlju. Ove agencije potrazuju i hapse lica koja prekorace dozvoljeno vreme boravka kao i nezakonite imigrante, a zaduzene su i za obnavljanje/izdavanje pasosa drzavljanima UAE. Veina stanovnika UAE nisu imigranti u pravom smislu reci (to znaci osobe koje zele da se presele, zive i dobiju drzavljanstvo UAE), ve stranci koji imaju boravisnu vizu (ili dozvolu) koja im moguava da zive u UAE odreñen vremenski period (obicno 3 godine, nakon cega se viza obnavlja, mada se ponekad dozvola izdaje i na samo godinu dana). Za sva pitanja koja se ticu dobijanja dozvole ili vize za posetu i/ili boravak u UAE molimo vas da kontaktirate imigracionu agenciju Emirata u kojem zivite ili planirate da zivite. Ako zelite samo da posetite UAE kontaktirajte imigracionu agenciju Emirata u koji treba da doñete. Treba znati da Al Ain nije Emirat, to je grad u okviru Emirata Abu Dabi.

10. Drugi korisni kontakti:

Ambasada / Visoka Komisija / Konzulat za Bosnu i Hercegovinu Kancelarija Ulica Postanski broj Grad Drzava Telefon Fax : : : : : : : Ambasada Via Della Camilluccia 551 00135 Rim Italija (+39-6) 36306100 (+39-6) 36306155

8

Information

Microsoft Word - Destination Guide UAE_SR

8 pages

Find more like this

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

721495