Read _FYSIOTERAPIA%20vsshp_lyhyt_kipsisaapas%20-%20ruotsi.pdf text version

Gymnastikprogram / kort gipsstövel för vuxen

Patientinformation / Fysiatri / VSSHP

Syftet med övningarna är att göra blodcirkulationen livligare och att upprätthålla muskelstyrkan i benet och rörligheten i lederna. Gymnastisera 3 ­ 4 gånger per dag. Utöka antalet upprepningar i enlighet med din egen kondition.

1. För att förebygga svullnad skall Du i liggande ställning hålla benet i upphöjt läge och böja och sträcka på tårna.

2. Sitt på en stol med vikten jämt fördelad på båda sidorna och håll benen i en symmetrisk ställning.

3. Böj och sträck på vristen mot gipset. Upprepa 5 - 20 gånger.

4. Ligg på rygg med det friska benet böjt. Spänn sätesmusklerna, ta sats med det friska benet och lyft upp höften, upprepa 5 - 20 gånger.

5. Sittande. Sträck knät rakt och böj det. Upprepa 5 ­ 20 gånger

V ARSINAIS -S UOMEN S AIRAANHOITOPIIRI

E GENTLIGA F INLANDS S JUKVÅRDSDISTRIKT

Att gå med kryckor / kort gipsstövel för vuxen

Patientinformation / Fysiatri / VSSHP

Stå med tyngden på det friska benet, det sjuka benets knä och höft raka, den gipsade foten vilar lätt mot underlaget. Håll ryggen rak, kryckorna vid sidan och armbågarna litet böjda.

När man går med kryckor strävar man till en normal gångrytm. Den gipsade foten skall sättas ned på underlaget även om man inte får stöda på (belasta) den, det här så att Du skall lära Dig gå normalt när Du fått tillstånd att stöda. Placera kryckorna framför dig, håll ryggen rak. Flytta den gipsade foten mellan kryckorna. Låt tyngden vila på armarna, sträck Dig rak och ta med de friska benet ett steg förbi den gipsade foten. Kom ihåg att böja och sträcka också på knät i det gipsade benet och att skjuta efter med tårna när Du går.

Uppför trappor: Låt tyngden vila på armarna, stig med den friska foten på det övre trappsteget. Ta sats med det friska benet och flytta den gipsade foten och kryckorna bredvid den friska foten. Ta ett trappsteg i taget.

Nedför trappor: Flytta kryckorna och den gipsade foten på det lägre trappsteget. Stöd på kryckorna och stig med den friska foten bredvid den gipsade foten. Ta ett trappsteg i taget.

För innehållet ansvarar ÅUCS fys. av. 963, innehållet kontrollerat 6/2010

V ARSINAIS -S UOMEN S AIRAANHOITOPIIRI

E GENTLIGA F INLANDS S JUKVÅRDSDISTRIKT

Information

2 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

185537


Notice: fwrite(): send of 196 bytes failed with errno=104 Connection reset by peer in /home/readbag.com/web/sphinxapi.php on line 531