Read werkstuk text version

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens op zoek naar 'bronnen'. Zoek op internet, kijk in de bibliotheek.

Afijn, daar kom je vast wel uit. Je hebt je onderwerp natuurlijk niet voor niets gekozen!

Bepaal een voorlopige indeling Het onderwerp is er nu. Wat ga je daar mee doen? Moet je iets uitleggen, toelichten, of een standpunt verdedigen? Kies je onderwerp niet te groot. Juist kleine onderwerpen zijn vaak heel verrassend. Dat is ook veel leuker dan weer een algemeen verhaal over dolfijnen of paarden. Denk bijvoorbeeld aan je vakantieland (de soorten vruchten die je op een Turkse markt zag) of zoek iets uit de actualiteit. Bedenk daarna een goede titel. Als dat voor elkaar is start je het programma Inspiration. Maak daar een eerste opzet: de voorlopige structuur. Je ziet nu zelf in dat eerste overzicht ook duidelijk hoe je werkstuk opgebouwd zal zijn. Hoofdstukken - sub-hoofdstukken enz. Ziet de indeling er zo goed uit?

Verzamel /zoek bronnen En dan nu maar alles bij elkaar zoeken. Google maar op trefwoorden. Kopieer en plak alles wat je vindt in een groot (Word-) document. Vul dit aan met teksten uit boeken of tijdschriften. Je krijgt een wonderlijke verzameling materiaal. Van alles door elkaar. Teksten, foto's: kort en lang en groot en klein. Geeft (nog) niet. Lees het door en probeer te ontdekken of dit allemaal goed gaat en of je voldoende informatie hebt.

Verder uitwerken Nu je al heel veel materiaal hebt verzameld heb je al een beter idee gekregen van het onderwerp. Heb je veel te veel materiaal, of juist veel te weinig? Is het misschien ook nodig om je titel aan te passen? Moet je het onderwerp groter maken, of juist kleiner? Dat moet je nu toch wel bepalen. Werk je Inspiration schema (de structuur) nu bij.

Ga schrijven

Na al het gepuzzel is het nu tijd om echt te gaan schrijven. Binnen Inspiration kun je de hele structuur (de trefwoorden / hoofdstukken) nu verder vullen. Je doet dat aan de 'andere kant' van het scherm (klik op Outline). Daar vul je jouw eigen tekst in. Misschien heb je die in Word al voorbereid, maar je kunt ook rechtstreeks in Inspiration werken. Hou je aan je eigen taalgebruik en woorden. Gebruik geen moeilijke zinnen die je ergens vandaan hebt gekopieerd. Het moet herkenbaar je eigen werk zijn. Gebruik voorbeelden en zoek er illustraties bij die je in de kopjes van het schema kunt gebruiken. Hoe je gemakkelijk illustraties vindt? Type in Inspiration onderin het symbolen-venster een trefwoord in en je vindt vast wel wat! (Je trefwoord wel liefst in het Engels. Dus cat en niet kat!) Door de structuur eerst te maken komen er vanzelf kopjes en tussenkopjes in je werkstuk. Gebruik verder voorbeelden en vergelijkingen om iets duidelijk te maken.

De volgorde Natuurlijk zul je merken dat je af en toe wat moet aanpassen. Een stukje tekst moet je misschien verplaatsen of je wilt er een (sub-)onderwerp bijmaken. Binnen Inspiration gaat dat heel gemakkelijk. Je kunt ook hele paragrafen zonodig verplaatsen. Wel het advies: sla je werk regelmatig op. En als je een hele nieuwe kant opgaat: hernoem dan je Inspiration-bestand (opslaan als... en een nieuwe naam). Als die keus achteraf toch niet zo gelukkig was, dan kun je nog terug naar een vorige versie!

Het eindresultaat Als je klaar bent met schrijven en alle afbeeldingen bij je trefwoorden hebt ingevoegd, dan kun je je hele werkstuk zo exporteren naar Word. Het schema en je hele verhaal staan dan keurig achter elkaar. Maak eventueel apart nog een voorkant bij je werkstuk. Op de voorkant zet je de titel van je werkstuk, je naam en de datum.

Controle Nu wordt het tijd om te bedenken: klopt het wel allemaal. Is het een mooi verhaal geworden? Is het doel bereikt? Is het geen werkstuk geworden met veel te veel aandacht voor één klein onderdeel?

Ga hier nog even terug naar het begin. Wat waren de eisen? Heb je daaraan voldaan? Nog niet helemaal? Dan je werkstuk nog even aanpassen!

Klaar Denk er dus wel goed aan dat je helemaal aan het slot van je werk eerst nog even terug gaat naar het begin. Wat waren de eisen? Klopt alles echt?

Alles gecontroleerd? Is het nu echt klaar? Gefeliciteerd!

Zijn er eisen? Voor wie ga je dit werkstuk maken? Wat mag / wat moet? Moet het een bepaalde lengte hebben? Moet je alleen iets beschrijven. (Welke soorten dolfijnen zijn er?) Of moet je een probleem behandelen? (Afval - Hoe komen we er aan - Hoe komen we er af - Mijn oplossing) Of .... Bedenk dus goed wat de bedoeling is. Wat wil je, of wat moet je bereiken met je werkstuk.

De rol van Inspiration Bij het maken van een werkstuk kun je veel steun hebben aan een mindmapping-pakket. Dat helpt je om een mooie structuur op te bouwen.

Natuurlijk blijft zo'n werkstuk maken toch echt een klus voor jezelf, maar je krijgt wel een prachtig hulpmiddel om het mooi en vlot in elkaar te zetten. Inspiration kan je heel goed helpen daarbij.

Als je Inspiration niet op je computer hebt: je kunt het programma eenvoudig downloaden en 30

dagen gratis gebruiken. (In die tijd moet je het werkstuk toch wel af hebben!) Als het bevalt en je wilt het daarna ook verder gebruiken: dan kun je het kopen. En anders: even goede vrienden!

Waar vind je Inspiration: kijk op www.inspirationnederland.nl en klik door op "30 dagen gratis".

En - misschien had je het al wel in de gaten - ook deze hele site is met Inspiration gemaakt. Dit verhaal en deze site zijn eigenlijk ook een werkstuk.

We hebben het schema met alle teksten met één druk op de knop vanuit Inspiration naar deze website omgezet. Natuurlijk kan deze website wel verder opgefleurd worden, maar we hebben het nu met opzet even helemaal 'puur' gelaten. Zo kun je heel goed zien hoe Inspiration werkt.

Als extraatje kun je dit hele verslag hier ook nog even downloaden. Kijk: zo komt het er dan uit! Klik hier.

Information

werkstuk

5 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

546273


Notice: fwrite(): send of 204 bytes failed with errno=104 Connection reset by peer in /home/readbag.com/web/sphinxapi.php on line 531