Read Evangelizacijska_korizma_2012.pdf text version

POZESKA BISKUPIJA

EVANGELIZACIJSKA KORIZMA 2012. PROGRAM

Pozega, 2012.

Izdaje: Biskupski ordinarijat, Pozega Priredio: Tomislav Ivanci Odgovara: Ivica Zuljevi Priprema i tisak: Tiskara Vidi d.o.o., Pozega

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

BISKUPOVA RIJEC

Izbor novih clanova zupnih pastoralnih vijea i 15. obljetnica utemeljenja Pozeske biskupije poticu nas da se snaznije ukljucimo u nova evangelizacijska nastojanja ope Crkve te u svim zupama nase mjesne Crkve organiziramo ,,Evangelizacijsku korizmu 2012." Ona e se odvijati po jednostavnom pastoralnom programu koji ukljucuje sveenike, vjeroucitelje, clanove zupnih pastoralnih vijea te sve druge vjernike, a koji je izraen na temelju iskustava evangelizacijskih seminara dr. Tomislava Ivancia. Program se sastoji u sljedeem: 1. Svakoj katolickoj obitelji u zupi koja o Boziu prima blagoslov kue zupnici e dostaviti tekst Evanelja po Marku kako bi ga njezini clanovi dnevno zajednicki citali, razgovarali o zivotnim pitanjima koja Isus postavlja i nakon toga molili. U tom e prednjaciti obitelji clanova zupnih pastoralnih vijea cije je iskustvo od velike vaznosti za njihovo poslanje. Zupni uredi primit e na vrijeme potreban broj radnih tekstova Evanelja po Marku. 2. Sveenici i vjeroucitelji pozvani su svaki dan barem pola sata razmatrati kateheze predlozene u ovom Programu te nedjeljna korizmena citanja, kako bi ih mogli uvjerljivo i uvjereno posredovati vjernicima na katehezama petkom. 3. U svakoj zupi odrzavat e se petkom poboznost Kriznog puta odvojenog od svete mise, a nakon toga sveenici i vjeroucitelji e najprije izmoliti Evangelizacijsku molitvu, potom vjernicima protumaciti evangelizacijski program te im postaviti predlozena pitanja kako bi probudili kod njih zanimanje i omoguili razumijevanje kateheze koja slijedi. Zatim e sveenik ili vjeroucitelj odrzati kateheze predlozene u ovom Programu, omoguiti vrijeme molitve i sutnje, kako bi kateheze zahvatile um i srce i tako se ucijepile u zivot vjernika. Na kraju susreta petkom prikladno je sudionicima kateheza zadati neke vrste domae zadae da je nacine usmeno ili pismeno tijekom tjedna, odnosno da nesto konkretno ucine. Toga dana kao i ranijih godina u svakoj zupi prikupljat e se milodari za siromasne koje e zupnik donijeti na misu posvete ulja u pozesku katedralu na Veliki cetvrtak i prinijeti za prikaz darova.

3

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

4. Svake korizmene nedjelje na pocetku euharistijskog slavlja prije pokajnickog cina sveenik ili vjeroucitelj e postaviti vjernicima pitanja koja su navedena u ovom Programu, a nedjeljna biblijska citanja (B) i kateheze petkom sveenik e nastojati povezati u homiliji prema prijedlogu takoer donesenom u ovom Programu. 5. Petkom nakon kateheze kao i nedjeljom u euharistijskom slavlju nakon svete pricesti vjeroucitelj ili jedan od clanova zupnog pastoralnog vijea procitat e neka iskustva kao svjedocenja za ono sto se trazi u katehezi. 6. Pitanja, kateheze, svjedocenja, vjezbe, meditacija i molitve kao i prijedlozi za domae zadae nalaze se u knjizi T. Ivanci, Susret sa zivim Bogom, KS 2011. ciji e primjerak Krsanska sadasnjost dostaviti svakoj zupi. Nesto od toga sadrzaja preneseno je u ovaj Program, dok se kateheze nalaze u spomenutoj knjizi i treba ih kako za jutarnje razmatranje sveenika i vjeroucitelja tako i za odrzavanje kateheze odande uzeti i ispricati vjernicima ili procitati ono najvaznije. Ta knjiga bit e korisna i za nedjeljne homilije. Budui da je korizma vrijeme neposredne priprave krizmanika i prvopricesnika za primanje svetih sakramenata nakon Uskrsa, svaki e zupnik i vjeroucitelj na temelju predlozenih kateheza izraditi program prilagoen za njih i njihove roditelje kako bi se cvrsto opredijelili za Isusa Krista i zivot po vjeri u Crkvi i drustvu. U Programu je predlozen nacrt odrzavanja korizmenog projekta evangelizacije u konkretnom obliku kojeg je mogue ostvariti u svakoj zupi. Za provoenje programa potrebno je imati stalno uz sebe Novi zavjet, Nedjeljna korizmena citanja godine B, knjigu Susret sa zivim Bogom i sam tiskani Program. Neka Gospodin pomogne da nase korizmeno nastojanje oko evangelizacije pridonese obnovi i produbljenju vjere te susretu s Isusom Kristom, Spasiteljem svijeta i prijateljem svakog covjeka. Pozega, spomendan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljace 2012.

Antun Skvorcevi pozeski biskup

4

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

PRVI TJEDAN EVANGELIZACIJSKE KORIZME 2012.

PETAK, 24. veljace 2012.

1. Ujutro srijeda (22.2.), cetvrtak (23. 2.) i petak (24. 2.) sveenik i vjeroucitelji u tisini svojih stanova razmatraju katehezu: ZASTO ZIVIMO (Susret sa zivim Bogom, str. 32 ­ dalje). 2. Nakon Kriznog puta u Crkvi sveenik ili vjeroucitelj e kratko objasniti evangelizacijski projekt u korizmi 2012. u cijeloj Crkvi i posebno u Pozeskoj biskupiji. 3. Nakon toga e vjernicima postaviti pitanja koja e ih animirati za katehezu: - Koja je tvoja najdublja ceznja? - U cemu vidis vrijednost svoga zivota' - Sto te sprjecava da budes spasen, zdrav, osmisljen, zadovoljan? - Postoji li Bog ­ koje dokaze imas za to? - Tvoj dosadasnji zivot je bio...? Sto bi u njemu promijenio? - Kad bih se ponovo rodio, ja bih... 4. Nakon 5-10 minuta sutnje i razmisljanja ­ neka se iznese kateheza u glavnim, bitnim crtama. Moze ju se procitati (Susret..., str. 33-38). 5. Nakon toga neka se procitaju neka svjedocka iskustva knjizevnika i poznatih osoba (Susret..., str. 38 ­ 39) 6. Molitva ­ izrei u tisini i na glas svoju molitvu u sigurnosti da te Bog gleda i cuje.

5

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

PRVA KORIZMENA NEDJELJA, 26. veljace 2012.

1. Subotu (25.2.) i nedjelju (26.2.) ujutro sveenik i vjeroucitelj u tisini svoje sobe neka temeljito razmatraju najprije citanja 1. korizmene nedjelje, a zatim katehezu ,,GRIJEH ­ TAJNA ZLA" (Susret..., str. 43. ­ 57.). 2. U uvodu nedjeljne Svete mise neka sveenik ili vjeroucitelj kratko upozori na korizmeni evangelizacijski proces u biskupiji i na katehezu o grijehu. 3. Nakon toga neka vjernicima postavi meditativno slijedea pitanja: - Po mome misljenju, grijeh je... - Grijeh sam strahovito dozivio kad sam... - Sto ti dolazi u svijest kada cujes rijec grijeh? - Grijeh je zlo koje razara sve sto je dobro. On je dakle uzrok svih patnji i svake boli? - Kada sebe gotovo zamrzis? - Ima li neki grijeh koji te sada muci? - Znas li kako se grijeha i krivnje mozes osloboditi? - Sjeti se desnog razbojnika! 4. Homilija: Grijeh je doveo opi potop na svijet. Zlo koje mislimo, govorimo i cinimo cijeli svijet preplavi patnjom, bolestima, ratovima, smru. Od grijeha je jaci samo Bog. Mi smo robovi zla i patnje, nitko se ne moze osloboditi boli, smrti, straha. Samo je Isus Spasitelj. A on je otisao u pustinju i suprotstavio se napastima, avlu i grijehu. Nas zivot je poput pustinje. U njoj nas napada zlo i depresija, besmisao, tuga, mrmljanje, lijenost i optuzivanje drugih. avao se sluzi grijehom da nas prevari, on je lazac, da nas zavede, da nas odijeli od dobra, istine i Stvoritelja. Odvojeni od Boga postajemo plijenom grijeha, pakla i avla. Tad smo nemoni i sva nas zla napadnu. Grijeh razara covjeka i svijet, on 6

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

covjeka cini krivim, slabim i izgubljenim, osamljenim u pustinji od 7 milijardi ljudi. (Dalje razne misli iz kateheze, Susret..., str. 43. ­ 57.) Zakljucak: Zivot na zemlji je poput pustinje u kojoj smo kao Isus kusani i zavoeni na zlo. Smisao zivota jest oduprijeti se zlu, negativnom govoru i mislima, avlu i besmislu. Dobrim treba nadvladavati zlo. Bog je sklopio s nama savez da e biti na nasoj strani, Isusa je poslao da se bori s nama, anele nam dao da pobijedimo. Danas se odlucimo samo za dobro, jer samo tako nam Bog moze pomoi. 5. Nakon pricesti ostati u tisini 3-5 minuta i podsjetiti vjernike na odluke iz Kateheze. 6. Prije blagoslova zamoliti vjernike neka ovaj tjedan razmisljaju o mislima od petka i danasnje nedjelje.

7

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

DRUGI TJEDAN EVANGELIZACIJSKE KORIZME 2012.

PETAK, 2. ozujka 2012.

1. Sveenik i vjeroucitelj: ponedjeljak ­ utorak ­ srijeda ­ razmatrati 20 minuta ujutro slijedeu katehezu: ,,ISUS KRIST" (Susret..., str. 64 ­ 80). 2. Nakon kriznog puta sveenik ili vjeroucitelj neka kratko opet razjasni evangelizacijski projekt korizme 2012. u Crkvi i mjesnoj Pozeskoj crkvi 3. Sada je trenutak da vjernicima postavi slijedea pitanja, na koja oni mogu odgovoriti usmeno ili pismeno, odnosno svaki osobno za sebe: - Poznajes li ti Isusa? - Znas li gdje je on zivio, sto je cinio, kako je umro? - Zasto ga krsani drze Bogom a ne samo covjekom? - Sto Isus znaci u tvom zivotu? - Jeste li prijatelji? - Razgovaras li s Isusom? - Vjerujes li ti u Isusa kao Boga? A kao u covjeka? - Opredijeli se danas za njega. 4. Nakon desetak minuta sutnje i razmisljanja neka se iznese u bitnim crtama kateheza o Isusu, bilo slobodnim govorom, bilo da se procita i tumaci potrebno. 5. Po zavrsetku kateheze ostati u tisini, a onda procitati svjedocanstva i iskustva iz Susreta, str. 80 ­ 84.

8

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

6. Sada je trenutak za molitvu, meditativnu i spontanu. Ili zamoliti vjernike neka kod kue napisu Isusu pismo. Mi imamo njegovo pismo, ,,Sveto pismo", ali i on zeli imati tvoje pismo.

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA, 4. ozujka 2012.

1. Neka sveenik i vjeroucitelj ozbiljno shvate obvezu da u cetvrtak (1. 3.), petak (2.3.) i subotu (3.3.) ujutro u tisini svoje sobe razmatraju najprije citanja druge korizmene nedjelje (B), a zatim katehezu: ,,DUH SVETI ­ SILA BOZJA" (Susret..., str. 90. i posebno 92 ­ 98). 2. UVOD U SAVETU MISU: Podsjetiti vjernike na evangelizaciju koja ima zadau zasaditi stabljiku vjere te vjernike prenijeti iz povrsne u uvjerljive svjedoke Isusove. Potom neka sveenik ili vjeroucitelj prije pokajnickog cina postavi vjernicima slijedea pitanja: - Znas li tko je Duh Sveti? - Jesi li kada cuo njegov govor i osjetio njegovo djelovanje u svojoj savjesti, osobito u odlucujuim trenucima zivota? - Gdje mozes u svijetu prepoznati govor Duha Svetoga? - Molis li ti, da te Duh Sveti ucini inteligentnim i da te vodi? - Da li znas da On u tebi moze ostvarili Isusove rijeci? - Da li znas kada si primio Duha Svetoga? - Zamoli ga da te poucava kod ove svete mise. 3. Homilija: Bog ti je u trenutku zacea stvorio besmrtnu dusu i tada si postao covjekom koji misli, govori, stvara, odlucuje. Bog te ljubi. Mozes li mu vjerovati da e ti ciniti samo dobro, kao sto je to povjerovao Abraham? Bojis li se ti Boga ili ga ljubis? Bog je uvijek na tvojoj strani, on te nikada ne napusta. On te spasava, a ne sudi, izvodi iz pakla a ne tamo baca, ti si mu miljenik. 9

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

Boga mozes upoznati iz svega sto te okruzuje. On ti je dao livade i cvijee, polja i brda, rijeke i mora, zrak i sunce. Od njega si primio tijelo i dusu. Kamo god pogledas, Bog je s tobom. Kao trojica apostola na Taboru i ti mozes u svemu oko sebe i u sebi vidjeti i dozivjeti Boga. To je kao da ti se otvore oci i prepoznas da je sve stvorenje znak Bozje prisutnosti. Duh Sveti je dusa Crkve, a to znaci nas, vjernika. On je u nama i meu nama. On e pretvoriti u misi hostiju u Isusovo tijelo i vino u njegovu krv, on je lebdio nad vodama kod stvaranja svijeta, on je utjelovio Isusa u Mariji. On nam je poslan da nas uci, vodi, brani, preobrazava u Isusovu sliku. (Dalje iz kateheze str. 92. ­ 98., ono sto se cini vaznim i shvatljivim za tvoje vjernike) Zakljucak: Duh Sveti po sakramentu sv. Potvrde prebiva u nama, ali u njemu se treba ponovno roditi, a to znaci dozivjeti preobrazenje samoga sebe kao Isus. Ljudi trebaju na nasim licima prepoznati taj preobrazaj, sjaj, cistou savjesti, dobrohotnost i prastanje. Danas postanimo prijatelji Duha Svetoga jer on je osoba koja govori, razgovara, pita nas i poucava. Neka nas stalno tako preobrazava. 4. Nakon homilije neko vrijeme ostati u sutnji, a nakon pricesti jos duze kako bi vjernici u sebi dozivjeli rijeci homilije, kateheze i svete pricesti. 5. Prije blagoslova ljude opomenuti da ne zaborave svaku vecer u obitelji citati evanelje po Marku, razmisljati o Duhu Svetom i Isusu, kako bi dozivljavali duhovno zdravlje i preobrazbu u svete i vrhunske ljude.

10

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

TREI TJEDAN EVANGELIZACIJSKE KORIZME 2012.

PETAK, 9. ozujka 2012.

1. Bitno je da sveenik i vjeroucitelj ozbiljno shvate i vrse svakodnevno razmatranje budue kateheze. Samo ono sto je sjelo u njihovo srce moze ozivjeti srca vjernika. Bez toga su rijeci kateheze poput kamenja umjesto sjemenki. Dakle: 5., 6. i 7. 3. a to znaci u ponedjeljak, utorak i srijedu razmatrati katehezu: ,,OBRAENJE" (Susret..., str. 113. i posebno 116122). 2. Kada zavrsi krizni put sveenik ili vjeroucitelj neka kratko uvedu vjernike u proces nove evangelizacije u biskupiji. 3. Postavljena pitanja e animirati vjernike i zainteresirati za katehezu obraenja: - Znas li sto je obraenje Isusu? - Jesi li obraen ili povrsni vjernik? - Jeli ti Isus na prvom mjestu u zivotu ili... - Jesi li se u svom zivotu oslobodio barem jednog grijeha? - Kako izgleda obraen covjek? - Zelis li biti slobodan od krivnje ili griznje savjesti? - Kome ti pripadas, Isusu ili... - Kako da se danas obratis? 4. Prepustiti ljude tisini da u sebi razmisle o odgovorima na gornja pitanja. Nakon 5-10 minuta polako i zanimljivo iznijeti katehezu, slobodno ili citati (Susret, str. 116 ­ 122). 5. Nakon kateheze ostati u tisini, a nakon nekoliko minuta citati svjedocenja (Susret, str. 123 ­ 125). 11

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

6. Nakon toga pustiti da ljudi meditativno mole, da se nauce sabrati pred prisutnim Bogom i rei mu iz srca svoje zelje kao molitve. Ako je mogue neka sveenik ili vjeroucitelj izreknu na glas nekoliko spontanih molitava. 7. Zamoliti vjernike da kod kue napisu u cemu se kane obratiti, a to znaci promijeniti.

TREA KORIZMENA NEDJELJA, 11. ozujka 2012.

1. Homilija i kateheza se mogu uspjesno pripremiti samo ,,na koljenima", u razgovoru s Bogom, u promatranju sadrzaja kateheze. Zato obvezno ujutro neka sveenik i vjeroucitelj barem 20 minuta razmatraju katehezu: ,,CRKVA" (Susret.., str. 204 ­ 212) i nedjeljna citanja u cetvrtak (8.3.), petak (9.3.) i subotu (10.3.). 2. UVOD U SVETU MISU: iza pozdrava podsjetiti vjernike na evangelizacijsku korizmu 2012. Iza toga neka sveenik ili vjeroucitelj kao pokornicki dio postavi pitanja: - Sto osjetis kada cujes rijec Crkva? - Jesi li zadovoljan svojim zivotom? - Sto bi promijenio u zivotu svoje zupe? - Ima li Crkva smisla danas? - Da li volis svoju Crkvu? - Jesi li ti aktivan clan Crkve? - Sto trebas uciniti da budes zivi clan zupe? - Tko su krsani? 3. Homilija: Ve je trea korizmena nedjelja. Ona nas upozorava da je Crkva Kristovo tijelo, da je on glava Crkve, a krsteni vjernici tijelo. Crkva je novi narod Bozji, koji kao svaka drzava ima svoj ustav. On se 12

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

odrazava u deset Bozjih zapovijedi i osobito u Novom zavjetu u novoj zapovijedi: Ljubite jedan drugoga kao sto sam ja ljubio vas. Tko to cini on je lojalan clan Crkve i kroz njega moze nesmetano djelovati Duh Sveti. Da bi Crkva bila izvorno Isusova i spasavala citav svijet, ona se mora stalno cistiti. Ona mora biti kua molitve, a ne trgovine, sastanaka, dogovaranja. U njoj treba vladati tisina kako bi vjernici mogli komunicirati s Bogom, razgovarati s njime i cuti Bozji glas u Crkvi. Crkva nije samo ova zgrada, nego svaki vjernik. Tijelo vase hram je Duha Svetoga, upozorava sv. Pavao. Ta Crkva mora biti cista, sveta i dostojna da Bog u njoj stanuje. Isus cisti nase Crkve trazei od nas da se kajemo za grijehe, da oprastamo jedni drugima i da cinimo ono sto nam kaze. (Dalje iz kateheze str. 204 ­ 212 uzeti ono sto osobito mogu vjernici razumjeti i primijeniti u zivotu). Zakljucak: Bog je sebi na zemlji sagradio dom, to je zajednica vjernika koja se sastaje u materijalno izgraenom domu Bozjem, u zupnoj crkvi. Boga ljubi onaj tko drzi njegove zapovijedi. Isus je postao covjekom da bi nam pomogao ostvariti njegove zapovijedi, cistiti prostore nase zive, kao i zidane Crkve. Samo Isus zna tko smo, odakle smo i sto e s nama biti. Samo on moze oprastati grijehe i cistiti nase Crkve. On je tvoj prijatelj. Danas ga ponesi u svoju obitelj da bi i nju Isus ocistio. 4. Bitno je iza homilije barem nekoliko minuta ostati u tisini kako bi homilija ,,sjela" u srca i um vjernika. 5. Prije otpusta naglasiti katehezu o Crkvi i o obraenju. Zamoliti vjernike neka ponovno pokusaju tako moliti da napisu kroz tjedan pismo Isusu kako bi vidjeli razliku izmeu prijasnjeg i sadasnjeg pisma njemu.

13

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

CETVRTI TJEDAN EVANGELIZACIJSKE KORIZME 2012.

PETAK, 16. ozujka 2012.

1. Najvaznije je pripremiti katehezu, tako da ona postane sveenikovo ili vjerouciteljevo iskustvo, uvjerenje, nov pogled na zivot. Zato disciplinirano ponedjeljak (12.3.), utorak (13.3.) i srijedu (14.3.) razmatrati oko pola sata katehezu: ,,OTKUPLJENJE" (Susret..., str. 6263 i dalje str 73 -80). 2. Potrebno je svaki puta nakon kriznog puta vjernike pozvati na temeljno prihvaanje vjere i preispitivanje svog odnosa prema Isusu. 3. Pitanja su vazna da u vjernicima poraste zanimanje za katehezu: - znas li sto je otkupljenje? - sto mislis trebaju li ljudi danas Isusa? - vidis li razliku izmeu religija i Crkve? - Isus je Bog i covjek. Sto to za nas znaci? - Poznajes li ti Isusa? A Isus tebe? - Imas li zelju Isusa slijediti cijeli zivot? - Sto mislis sto je u zivotu najvaznije? - Ako je Bog s tobom, tko moze protiv tebe? - Sto je spasenje a sto otkupljenje? 4. Nakon petnaestak minuta tisine i razmisljanja neka se iznese kateheza o otkupljenju (Susret..., str. 62-63 i dalje str 73 -80). 5. Poslije kateheze koja neka traje najvise pola sata neka se prijee na citanje svjedockih iskustava (Susret..., str. 80-84).

14

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

6. Sada pozvati ljude da u tisini ili na glas izreknu svoje molitve. Susret moze zavrsiti molitvom "Oce nas" i sveenikovim blagoslovom.

CETVRTA KORIZMENA NEDJELJA, 18. ozujka 2012.

1. Nadam se da smo ve usli u trag efikasnoj evangelizaciji, da sveenik ili vjeroucitelj cetvrtak, petak i subotu (15 ­ 17. 3.) svako jutro barem pola sata razmatraju nedjeljna citanja i katehezu koja nosi naslov: "Ozdravljenje duhovne duse" (Susret, 164 ­ 179). 2. U UVODU u sv. misu potrebno je vjernike podsjetiti na specificnost ove korizme, u kojoj se nastoje ljudima posredovati iskustva, uvjerena i uvjerljiva vjera kroz novu evangelizaciju. 3. U uvodu neka se vjernicima postave pitanja koja e ih zainteresirati za katehezu i probuditi ih na dobro obavljeni pokornicki dio nedjeljne mise: - Znas li da je duhovna besmrtna dusa specificno covjek? - Da li si svjestan da ona moze biti teze bolesna i ranjena od psihe i tijela? - Jesi li ve cuo da znanstvenici kazu da 70% nasih bolesti potjece od ranjenosti covjekove osobnosti? - Sto te najvise boli u zivotu? - Sto ne mozes podnijeti kod ljudi? - Zasto ne mozes oprostiti? - Zasto je tako mlaka i povrsna tvoja vjera? - Sto mislis zasto si ovisan o cigaretama, alkoholu, psovci, televiziji, srdzbi, novcu, drogi? - Kako iz zla u dobro, iz ropstva u slobodu?

15

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

4. Homilija (Treba povezati katehezu i misna citanja): Bog bezuvjetno ljubi covjeka. Ako dopusta muku, progonstvo i bol, onda samo zato da se obrati. Sedamdeset godina su Zidovi bili u progonstvu, a onda ih je Bog vratio u njihovu zemlju. Bog se rasplace nad nasim patnjama i grijesima. On je ljubav. Zar moze covjek zaboraviti domovinu, majku, oca, brau i sestre? Zar moze ostaviti svoje korijene i svoje srce, a to je sam Bog. Kad smo s Bogom sve imamo, bez njega gubimo i ono sto imamo. Bog je nasa sudbina. Bez njega covjek ne funkcionira, nas mozak ne zivi, nasa osoba nema kamo. Isus na krizu je otkupljenje, spasenje i ozdravljenje covjeka. Tko je pogledao u zmiju koju je Mojsije objesio na stup u pustinji, ozdravio je od otrova. Isus je lijecio svaku bolest i svaku nemo. Sada zeli tebe izlijeciti. Vazno je da ljubis istinu, a ne laz, svjetlo a ne tamu. Budi pravedan, cestit i dobar. To te spaja s Bogom i zivotom. Zlo te odvaja od tebe, zivota, Boga, ljudi, uspjeha i budunosti. (Dalje uzeti iz kateheze Susret..., str. 164-172) Zakljucak: Moralnost i dobrota su uvjet naseg sveukupnog zdravlja. To danas i neuroznanstvenici utvruju, jer negativne rijeci i nemoralan zivot razaraju mozak i covjekovu osobnost. Zamoli Isusa da u ovoj sv. misi ozdravi najprije tvoju dusu. 5. Nakon homilije ostati u tisini pet minuta a tako i nakon pricesti. 6. Prije blagoslova zamoliti vjernike neka s Isusom lijece svoje izranjene zivote, dusu i osobnost.

16

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

PETI TJEDAN EVANGELIZACIJSKE KORIZME 2012.

PETAK, 23. ozujka 2012.

1. Svakako svako jutro od ponedjeljka do srijede temeljito razmatrati katehezu ,,VJERA U ISUSA KRISTA" (Susret, str. 103-108). Kada to sveenik i vjeroucitelj cine, tada imaju dvostruku korist: sebe osobno izgrauju i razvijaju svoju inteligenciju, a onda time sigurno povuku za sobom u temelje vjere i molitve i vjernike. Razmatrati se razlikuje od razmisljati, jer u razmatranju upotrebljavamo ne samo razum nego i intelekt, mastu, srce, osobnost i kreativnost. Treba promatrati sadrzaj kateheze kao sto se promatra neki cvijet, kua, slika, covjek. 2. Cim zavrsi krizni put, vjernike upozoriti da sada slijedi put do susreta s Isusom Kristom. Pocinje pitanjima na koja trebaju sebi usmeno ili pismeno odgovoriti: Sto mislis pod rijecju ,,vjera"? Vjerujes li ti u Boga ili u Isusa Krista ? Bog je nepoznat, a Isus poznati Bog i covjek, znas li to? Je li tvoja vjera ziva ili mrtva, jaka ili slaba? Razlikujes li vjeru od praznovjerja? Razlikujes li vjeru kao sadrzaj u koji vjerujes i vjeru kao tvoj cin? U cemu se razlikuje vjera od povjerenja? U cemu se prepoznaje tvoja vjera? Kada bi covjek vjerovao da li bi cinio cudesa? Sto ti ocekujes od vjere? Kome si povjerovao?

3. Nakon odgovora na pitanja protumaciti katehezu ,,Vjera u Isusa Krista" (Susret.., 103-109). 17

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

4. Poslije kateheze i tisine od nekoliko minuta prijei na citanje svjedockih zapisa o vjeri (Susret.., 109-111). 5. Nakon dozivljaja iskustava drugih ljudi, neka vjernici u tisini mole za vlastito iskustvo vjere, za produbljenu i u zivotu ostvarenu vjeru. 6. Na kraju zavrsiti susret s ,,Vjerovanjem apostolskim". Upozoriti vjernike da je to vjera Crkve. Sada ih otpustiti uz blagoslov i upozorenje da ne zaborave citati Markovo evanelje u obitelji svaki dan.

PETA KORIZMENA NEDJELJA, 25. ozujka 2012.

1. Ne zaboraviti bitno: Kateheza i homilija se spremaju u cetvrtak, petak i subotu. Svako jutro neka sveenik i vjeroucitelj posvete oko pola sata razmatranju nedjeljnih citanja i kateheze: OBNOVA KRSNIH OBEANJA I SAKRAMENATA INICIJACIJE" (Susret.., str. 216-225). 2. Treba dobro pripremiti UVOD u sv. Misu da bi bio kratak ali snazan i djelotvoran kako bi se vjernici ukljucili u proces evangelizacije koja donosi iskustvo milosti sakramenata. Nakon toga treba postaviti slijedea pitanja: - Znas li sto su to sakramenti inicijacije? - Sto je za tebe krstenje? - Sto to donosi prva pricest? - Zasto nam treba sakrament svete potvrde? - Sto znaci rijec sakrament a sto otajstvo? - Kada es se potpuno opredijeliti za Isusa Krista? - Jesi li uvjeren da se Bog brine za tebe? Zelis li biti svjestan, zdrav, uvjeren krsanin? - Hoes li se danas odluciti da posve pripadas Isusu? 18

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

3. Homilija: Bog nam je govorio kroz citanja tekstova Starog i Novog zavjeta. Bog sklapa s nama savez. Savez je ugovor i dogovor s Bogom. Novi savez s Isusom Kristom trazi da njegove rijeci i zapovijedi usadimo u svoja srca, da to bude nasa stvarnost, nase iskustvo, nasa nova narav. Bog ti oprasta sve tvoje grijehe, on ti zeli biti prijatelj kako bi s radosu prihvatio njegov ugovor ili savez: ti ljubi ljude, a on e ti oprastati grijehe, lijeciti tvoju dusu i voditi te svijetlim cestama u zivot, gdje te cekaju generacije ljudi koji su zivjeli ovdje prije tebe. Nauci se slusati citanje Bozje rijeci i homilije i bit es velik kao Isus. On je rijec koju slusas i koja u tebi zeli postati osoba Isusa Krista. Zelis li vidjeti Isusa, pita nas evanelje danas. Njega se moze vidjeti, cuti i iskusiti jer on je covjek koji je umro ali je i uskrsnuo i zivi tu uz tebe. Kuca na tvoja vrata i zeli k tebi. Sakramenti inicijacije su vrata kroz koja zeli ui citavo Presveto trojstvo u tvoj zivot. U krstenju Otac nebeski te uzima za tvoje dijete, u pricesti se Isus nastanjuje u tebi, a po svetoj Potvrdi Duh Sveti u tebi stvara svoj hram. Kakvo si ti covjece velicanstveno bie. Stoga obnoviti prva tri sakramenta znaci otvoriti vrata srca da citavo Presveto trojstvo vodi tvoj zivot. Ti si sudionik bozanske naravi i vazno je da odrastes u tom novom zivotu. (Dalje iz kateheze (Susret, str. 216 ­ 225). Zakljucak: Potrebno je umrijeti ogranicenim ciljevima i projektima u svijetu a prikopcati se uz Bozji projekt. Sklopi savez s Isusom, predaj mu sada svoje grijehe, reci mu da zelis ii za njim kako bi te pocastio Otac nebeski. 4. Potrebna je kratka tisina poslije homilije i jos vise poslije pricesti. 5. Na kraju svete mise sjeti se da li citas svaku vecer evanelje po Marku? Razmatras li svako jutro i da li tome ucis i vjernike? Oni to zele. Zamoli vjernike neka obnove svoja krsna obeanja i odluce biti cjeloviti iskreni krsani. Zamoli ih da napisu lijepo pismo Isusu. 19

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

SESTI TJEDAN EVANGELIZACIJSKE KORIZME 2012.

ZALOSNI PETAK, 30. ozujka 2012.

1. Za ovaj petak se treba osobito dobro spremiti razmatranjem u ponedjeljak, utorak i srijedu kako bi se na ,,Dan obnove cisenja pamenja i spomena mucenika" moglo odrzati katehezu o molitvi i povezano s postom i zrtvom prikazati molitvu za ubijene sveenike, redovnike i druge neduzne ljude tijekom totalitarnih sustava 20. stoljea. Molitva covjeka spaja s Bogom i cini Bozje rijeci u nama ostvarivima, mijenja ga i vodi do iskustva susreta s Isusom Kristom. Tema koju treba razmatrati je: MOLITVA (Susret str. 126-136). 2. Petak nakon kriznog puta koji e biti prikazan za zrtve totalitarnih sustava je vrijeme za evangelizacijsku katehezu. Prije toga neka sveenik ili vjeroucitelj uvede vjernike u evangelizacijski proces ako to ve nije ucinjeno i prije Kriznog puta. Nakon toga je potrebno postaviti vjernicima sljedea pitanja: - Sto je za tebe molitva? - Jesi li svojom molitvom zadovoljan? - Molis li ti uope i kako? - Znas li da se u molitvi mozes susresti s Bogom? - Znaj, da kroz molitvu mozes dobiti od Boga sve darove! - Sto je u molitvi osobito tesko? - Da li bi htio nauciti pravo moliti? - Molis li spontano, svojim rijecima i pred drugima? - Molis li sabrano?

20

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

3. Nakon desetak minuta tisine da bi vjernici mogli odgovoriti na pitanja i o njima razmisljati, neka se iznese sljedea kateheza: MOLITVA (Susret, str. 126-136).). 4. Nakon kateheze i potrebne tisine i razmatranja potrebno je procitati iskustva i svjedocenja drugih o molitvi (Susret str. 137-138). 5. Sada treba dati dovoljno vremena za molitvu u sutnji ili na glas poput Molitve vjernika. 6. Prije podjele blagoslova i otpusta vjernika treba upozoriti vjernike na citanje Markova evanelja u kontinuitetu i to zajednicki u obitelji, osobito sada kad je korizma pri kraju odnosno pri vrhuncu svog smisla. Osim toga ih zamoliti da opet upute Isusu jedno dirljivo pismo, koje treba napisati ovih dana kod kue i u njemu izrei kako su dozivljavali evangelizacijski proces u sebi.

21

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

NEDJELJA CVJETNICA, 01. travnja 2012.

1. Vjeroucitelj i sveenik trebaju razmatrati o KRALJEVSTVU BOZJEM kao i o iskustvu Duha Svetoga i to cetvrtak, petak i subotu po pola sata. 2. Na Cvjetnicu nije nuzno odrzati homiliju, jer se pjeva Muka po Marku, ali se moze na pocetku euharistije a prije procesije kratko napomenuti da je Isus Kralj i Gospodar svega te da su procesija i citanje muke zapravo znakovi Bozje kraljevske ljubavi prema nama. Kraljevstvo Bozje je Isusov boravak meu nama i otkupljenje covjeka. Ono je i Duh Sveti koji nam je poslan i koji je dusa Crkve. Neka vjernici otvore srca da bi Isus i Duh Sveti mogli ui u njihove zivote. Neka se to napravi u kratkoj sutnji i molitvi. 3. Ta se sutnja treba ostvariti i nakon citanja ili pjevanja Muke te osobito nakon pricesti. Neka se tada procitaju i neka iskustva (Susret str. 242245). 4. Prije blagoslova napomenuti da je Sveti ili Veliki Tjedan najpogodnije vrijeme za dozivljaj temeljnog iskustva vjere, molitve i milosti. Neka budu sabrani, neka razmisljaju o Muci i Uskrsnuu Kristovu kao i o nasem uskrsnuu. Evangelizacijski proces se sada osobito intenzivira i kod mnogih e vjernika proizvesti duboko iskustvo vjere i pripadnosti Crkvi a time ozivjeti zupsku zajednicu. Neka se osobito pozove vjernike na sudionistvo na Veliki cetvrtak, Veliki petak i Veliku subotu. Oni su vrhunac i cilj evangelizacijskog procesa. Sad je vrijeme za osobit susret s Isusom Kristom.

22

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

USKRS, 8. travnja 2012.

1. Sveti ili Veliki Tjedan je najpogodnije vrijeme za razmatranje o MISTAGOGIJI (Susret str. 233-242). Neka se sveenik i vjeroucitelj tijekom Veliko Tjedna razmatranjem spreme za Uskrs kao iskustvo novoga zivota i dolaska Kraljevstva Bozjega. 2. U UVODU u Uskrsnu euharistiju neka se naglasi da je Uskrs dan u kojem dobivamo ono, sto smo trazili u korizmi. Sada je vazno vjerom ocekivati Uskrsnu milost i iskustvo sakramenata. Na Veliki subotu smo se odrekli avla i grijeha te javno izrekli da vjerujemo u Oca, Sina i Duha Svetoga, u Crkvu katolicku, u oprostenje grijeha, uskrsnue tijela i zivot vjecni. Sve je to Bozje Kraljevstvo koje se danas zeli dogaati u nama. 3. Homilija moze biti u istom duhu. Kraljevstvo je Bozje ve tu, blizu, na dohvat ruke. Kad se odreknemo starog svijeta, a to znaci grijeha i povjerujemo u Novi svijet otkupljenja i Bozje ljubavi, tad nam u srce ulaze prvine uskrsnua, iskustvo Bozje milosti, a to je mistagogija. Ona je iskustvo primljenih sakramenata, iskustvo da sakramenti mijenjaju covjeka i cine svetim. Tad postajemo sposobni ljubiti ljude, prastati im, sluziti im i tako zivjeti kao Isus. To je dozivljaj Isusove blizine, razumijevanja Svetog pisma i homilije, to je osjeaj potrebe za molitvom. Bog nam tad daje nove sposobnosti te i drugi na nama mogu zapaziti promjene te biti privuceni uskrsnom Gospodinu. 4. Nakon pricesti i sutnje, te prije blagoslova treba napomenuti, da evangelizacijski proces ne prestaje dolaskom uskrsa, nego se produzuje u nasem zivotu sve do smrti. Vazno je razmisljati, sto smo to dozivljavali tijekom korizmene evangelizacije. Treba nastaviti citati evanelje, moliti i ocekivati uvijek vee Bozje zahvate u nas zivot. Sretan Uskrs i blagoslovljen daljnji evangelizacijski hod! 23

Evangelizacijska korizma 2012. u Pozeskoj biskupiji

EVANGELIZACIJSKA MOLITVA

Gospodine Isuse! Cudesno je sto si u nasem prolaznom i smrtnom svijetu svojom ljubavlju na krizu uspostavio pobjedu zivota. Ti si Krist, Sin Boga zivoga, isti jucer, danas i uvijeke! Jos je cudesnije sto si po sakramentu svetog krstenja i mene ukljucio u to djelo svoje ljubavi, uveo u zajednistvo Crkve, svoga misticnog Tijela, te me u presvetoj euharistiji preobrazavas za zivot vjecni. Hvala ti sto mi po Crkvi trajno svjedocis koliko me volis! Molim te, daj da ti iskreno i potpuno vjerujem, da imam vremena za tebe, te svojim svakodnevnim nastojanjem oko slusanja i vrsenja tvoje rijeci, po molitvi i euharistiji odgovorim na tvoju ljubav i posvema budem tvoj. Pomozi mi da iskusim velicinu, ljepotu i smisao covjeka kojeg samo ti snagom tvoga Duha u meni mozes ostvariti, da u obitelji i zupi, biskupiji i drustvu svjedocim ljubav i nadu. Neka me na tom putu prati i pomaze tvoja i moja Majka Marija. Uslisi me, Gospodine Isuse, koji besmrtno zivis i kraljujes u vijeke vjekova. Amen.

24

Information

24 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

650639