Read udzbenik-poglavlje-10.pdf text version

Prezentacije

· · · ·

prezentacija powerpoint slajd unos teksta

· · ·

umetanje grafike, videa i zvuka wordart stil pozadine

· · · ·

tema slajda animacije dijaprojekcija ispis prezentacije

Uvod

Prezentacija je izlaganje na odreenu temu pomou tehnickih pomagala kao sto su grafoskop, racunalo i projektor. Prezentirati mozemo ideje, novi proizvod, prijedlog za izlet ili odmor, skolsko gradivo, omiljenu emisiju ­ sto god pozelimo. Vise o OpenOffice.org Imressu mozete pronai u CARNetovoj e-Knjiznici na adresi e-knjiznica.carnet.hr/ kojoj mozete pristupiti koristei svoj elektronicki identitet. Vise o elektronickom identitetu saznajte na www.carnet.hr Prezentacija se sastoji od slajdova (stranica sa sadrzajem) koji se izmjenjuju za vrijeme izlaganja. Budui da se sadrzaj na slajdovima moze animirati (kretati po slajdu) i da ga mogu pratiti zvucni efekti, prezentacijom mozemo izabranu temu predstaviti publici na zanimljiv i atraktivan nacin. Prezentaciju mozemo prikazati poput kratkog filma, moze je izlagati govornik koji e izmjenjivati slajdove u skladu s objasnjenjima koja daje publici ili emo prezentaciju prilagoditi gledatelju ­ pojedincu da je samostalno pogleda u miru na svom racunalu, npr. o proizvodu ili usluzi koju nudimo. Za izradu prezentacije potreban je odgovarajui programski alat. Danas na trzistu postoji vise programa za izradu prezentacija. Najpoznatiji komercijalni program je Microsoft PowerPoint, a najpoznatiji besplatni (opensource) program je Impress koji je sastavni dio programskog paketa OpenOffice. Mi emo obraditi Microsoft PowerPoint 2007 (dalje u tekstu PowerPoint).

Slika 10-1. Prozor programa Impress

10-2

pokretanje powerpointa

PowerPoint pokreemo dvoklikom na njegovu ikonu na radnoj povrsini ili klikom na gumb Start Svi programi (All Programs) Microsoft Office Microsoft Office PowerPoint 2007. Otvara se prozor poput ovog na slici.

Slika 10-2. Prozor PowerPointa

Prozor PowerPointa sastoji se od istih glavnih dijelova kao i prozori ostalih programa iz skupine Microsoft Office 2007. Naravno, naredbe na karticama prilagoene su potrebama PowerPointa. Specificno je za PowerPoint radno podrucje koje se sastoji od tri dijela: 1. okno s karticama Slajdovi (Slides) i Struktura (Outline) uz lijevi rub prozora. Na kartici Slajdovi nalaze se umanjene slike slajdova prezentacije sto omoguuje lako premjestanje i kopiranje slajdova te prikaz izabranog slajda u prozoru PowerPoint-a. 2. okno slajd ­ sadrzi slajd, stranicu prezentacije na koju unosimo tekst i grafiku 3. okno za unos biljezaka ­ koristimo kad zelimo napraviti biljeske (podsjetnik) koje emo koristiti tijekom prezentacije, a mogu se prikazati na zaslonu ili ispisati na papir Prezentaciju spremamo klikom na gumb Office Spremi (Save) te odredimo ime i mjesto (disk, mapu) kamo prezentaciju zelimo spremiti. Prezentacija ima nastavak .pptx. Ranije spremljenu prezentaciju otvaramo pomou gumba Office Otvori (Open) na isti nacin kao sto otvaramo i ostale dokumente iz skupine programa Microsoft Office (Word, Excel).

10-3

Programiranje Izrada weba PREZEN-

TACIJE

Multimedija

Baze

Tablice

Tekst

Internet

OS

Sklopovlje

Abeceda

Povijest

Izrada nove prezentacIje

Otvaranjem PowerPointa otvara se nova prazna prezentacija s pocetnim slajdom. Uobicajeno je da prvi slajd prezentacije sadrzi naslov odnosno naziv prezentacije ­ teme koja se prezentira te podnaslov ili ime autora.

unos teksta u okvire

Sadrzaj na prvom slajdu (slika 2) unosimo tako da kliknemo u okvir u koji zelimo unijeti tekst te upisemo sadrzaj. Po unosu sadrzaja u prvi okvir, kliknemo u drugi okvir kako bismo unijeli podnaslov i upisemo sadrzaj. Ako zelimo sadrzaj samo u jednom okviru, drugi okvir izbrisemo tako da kliknemo na njegov rub da bismo ga oznacili i pritisnemo tipku Delete. Tekst na slajdu ureujemo na isti nacin kao sto smo naucili u Wordu i Excelu pa to neemo ponavljati (velicina i boja fonta, brisanje i dodavanje teksta itd.).

dodavanje novog slajda

Nakon sto unesemo sadrzaj na prvi slajd, dodajemo sljedei. Na kartici Polazno (Home) kliknemo na strjelicu gumba Novi slajd (New Slide) sto otvara galeriju izgleda slajdova. PowerPoint nudi nekoliko korisnih izgleda slajdova za unos teksta, crteza, grafova i ostalih objekata, a nudi i potpuno prazan slajd koji mozemo oblikovati kako zelimo. Kad kliknemo na izgled slajda koji nam odgovara, novi slajd umetne se u prezentaciju i prekrije prethodni. Istovremeno se u oknu s lijeve strane pojavi minijatura slajda koji smo upravo dodali u prezentaciju.

Slika 10-3. Dodavanje novog slajda

10-4

Slika 10-4. Novi slajd u prezentaciji

Slijedi unos sadrzaja na slajd. Kod unosa sadrzaja treba pripaziti na ravnotezu teksta i grafike. Tekst mora biti citak, sazet i jasan ­ prevelika kolicina teksta mogla bi zbuniti publiku. S druge strane, previse grafike moze odvui paznju publike od onog bitnog sto zelimo poruciti. Velicina i boja fonta moraju biti odgovarajue ­ tekst ispisan premalim fontom nee biti citljiv kao ni tekst cija boja nije u skladu s podlogom slajda (ne mozemo svijetlim bojama ispisati tekst na svijetloj podlozi).

graficke oznake i numeriranje

Tekst obicno unosimo tako da u jedan okvir unesemo naslov slajda, a u drugi napomene ili cinjenice vezane uz naslov. Za drugi okvir obicno koristimo graficke oznake ili numeriranje. Izgled slajda koji smo izabrali uvelike ovisi o nacinu stvaranja numeriranih popisa. Veina okvira za unos sadrzaja ve sadrzi graficku oznaku (tocku) za unos sadrzaja. Kliknemo unutar okvira i upisemo sadrzaj prvog retka. Pritiskom na tipku Enter i prelaskom u sljedei redak automatski prenosimo i graficku oznaku.

Slika 10-5. Primjeri numeriranja stavki

10-5

Programiranje Izrada weba PREZEN-

TACIJE

Multimedija

Baze

Tablice

Tekst

Internet

OS

Sklopovlje

Abeceda

Povijest

promjena graficke oznake

Pocetnu graficku oznaku mijenjamo pomou gumba Graficke oznake (Bullets). Najprije oznacimo stavke kojima zelimo mijenjati graficku oznaku tako da preko njih prevucemo pritisnutom lijevom tipkom misa. Kliknemo na strjelicu gumba Graficke oznake (Bullets) i otvorimo izbornik dostupnih grafickih oznaka .

Slika 10-6. Promjena graficke oznake i odabir slike kao graficke oznake

Odabirom naredbe Graficke oznake i numeriranje (Bullets and Numbering) na dnu izbornika otvaramo dijaloski okvir koji omoguuje promjenu boje graficke oznake ili odabir slike za graficku oznaku. Zelimo li graficke oznake promijeniti u numerirani popis, kliknemo na gumb Numeriranje i stavke popisa dobit e pripadajui broj od 1 nadalje. Ukoliko zelimo numeriranje rimskim brojevima ili abecedom, kliknemo na strjelicu gumba Numeriranje (Numbering) te u izborniku odaberemo odgovarajui stil numeracije.

10-6

uvlake

Uvlake koristimo za organizaciju teksta po razinama kako bismo vidjeli sto cemu pripada. Poveanjem uvlake tekst se pomice udesno na sljedeu razinu, a smanjenjem uvlake vraa se na prethodnu razinu. Uvlake narocito koristimo prilikom unosa sadrzaja u prikazu strukture. Tekst uvlacimo tako da najprije oznacimo redak ili retke koje zelimo uvui klikom na njihovu graficku ili brojcanu oznaku. Dalje postoje dva nacina: 1. kliknemo na gumb Poveaj razinu popisa (Increase List Level) 2. pritisnemo tipku tabulatora (Tab) Svakim klikom na gumb Poveaj razinu popisa ili pritiskom na tipku tabulatora oznaceni tekst pomice se za jedan stupac udesno i istovremeno mu se smanjuje font (velicina slova) u odnosu na prethodnu razinu, a mijenja mu se i graficka ili numericka oznaka. Pritiskom na tipku Enter i prijelazom u novi redak, uvlaka i njena graficka oznaka prenose se u sljedei red. ili

Slika 10-7. Primjeri uvlake

10-7

Programiranje Izrada weba PREZEN-

TACIJE

Multimedija

Za povratak na prethodnu razinu koristimo gumb Smanji razinu popisa (Decrease List Level) ili kombinaciju tipki Shift+Tab. Oznaceni sadrzaj pomakne se za stupac ulijevo i povea mu se font.

Baze

Tablice

Tekst

Internet

OS

Sklopovlje

Abeceda

Povijest

Information

7 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

573394


Notice: fwrite(): send of 197 bytes failed with errno=104 Connection reset by peer in /home/readbag.com/web/sphinxapi.php on line 531