Read Microsoft Word - Prezentare_oferta_solara.doc text version

Q Solar

advanced technology

CONTACTE:

Q Solar Pty Ltd,

Adresa postala: 5 / 27 Sankey Street, Carina, Queensland, 4152 Australia Telefon: 617- 3843 5239 Email: [email protected] Fax: 617- 3843 5259 Web: www.q-solar.com

OFERTA PE SCURT · Firma australiana Q Solar a dezvoltat o noua tehnologie solara pe care o poate transfera in conditii avantajoase organizatiilor beneficiare · Aceasta tehnologie poate inlocui o parte din consumul de combustibili fosili cu caldura solara mai ieftina si poate reduce proportional emisia gazelor de sera. · · Domeniile de folosinta sint: industrie, agricultura si incalzirea de cladiri Proiectarea optimizata (care permite producerea de produse economice) se poate face doar prin acces la informatia noastra tehnica si software-ul nostru · · · · · · Necesita doar capital minim, dispozitive simple si muncitori cu calificare medie Produce beneficii reale atit pentru manufactori cit si pentru utilizatori Aceste colectoare solare sint foarte fiabile si extrem de simplu de intretinut Q Solar va transfera toata informatia esentiala la momentul initial Q Solar va oferi (la cerere) materiale superioare Producatorii vor beneficia de imbunatatirile ulterioare ale tehnologiei noastre

CUPRINS interactiv

INTRODUCERE / CARACTERISTICI TEHNOLOGICE / UTILIZARE / CONSIDERATII ECONOMICE / EVALUARE OFICIALA / OFERTA

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

2 INTRODUCERE Tehnologia a fost dezvoltata in Australia, dar aceste instalatii pot fi economice oriunde in lume daca sint proiectate judicios.

Inceputul l-am facut observind ca mai toate procesele din economie se bazeaza pe incalzirea aerului cu arzatoare de combustibul fosil, ceea ce este foarte poluant. In ultimii 100 de ani s-a incercat in mod repetat, de catre multi cercetatori, sa se incalzeasca aerul cu energie solara, dar nimeni nu a reusit sa o faca in mod economic.

Incepind din 1999 noi am efectuat un numar foarte mare de masuratori si am testat sute de configuratii si materiale diferite atit in masuratori instantanee cit si folosind sisteme cu achizitii automate de date. In anul 2002 am reusit ca pentru prima oara in lume, sa depasim pragul economic al energiei solare pentru instalatii de orice dimensiune. De atunci am actionat spre imbunatatirea si optimizarea instalatiilor.

In primavara anului 2005 am livrat primul captator solar de scara industriala. Dupa ce l-a folosit timp de mai mult de un an, compania beneficiara a concluzionat ca acel captator ia redus cu cca 50% consumul de GPL..

Compania noastra este singura ce a reusit sa faca energia termica de origine solara mai economica decit caldura provenita din orice alta sursa de energie. Astfel, se deschide posibilitatea reducerii efective a cheltuielilor pentru energia termica chiar si pentru utilizatorii mari din industrie si agricultura. Aditional, se poate evita emiterea aceleiasi proportii de CO2. Oferim firmelor romanesti posibilitatea de a deveni producatori si instalatori ai noilor captatoare solare, ceea ce le va aduce mari beneficii.

Inapoi la CUPRINS

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

3 CARACTERISTICI TEHNOLOGICE Aerul este incalzit cu energie solara, iar apoi poate fi folosit ca: · · aer tehnologic pentru procesele ce au nevoie de temperaturi de pina la 1000C, aer de admisie pentru arzatoarele de combustibil fosil ce isi vor putea astfel micsora proportional consumul de combustibil.

Noile captatoare solare: · · · au eficiente ridicate si sint foarte economice sint foarte usoare si se pot instala pe acoperisurile sau peretii cladirilor, sau pe sol noi am proiectat patru clase diferite de captatoare, fiecare cu citeva modele diferite ce sint potrivite pentru cite o aplicatie · · · · · · · · · livreaza aer de pina la 1200C. au fiabilitate excelenta (practic 100%) necesita extrem de putina energie pentru folosire sint foarte usor si ieftin de produs practic nu au nevoie de intretinere in functie de model, se pot acorda garantii de 7-20 ani au durate de folosinta de cel putin 15 ani unele modele au garantii si durate de folosinta extrem de lungi au rezistenta buna la agentii atmosferici, toate captatoarele putind fi garantate impotriva grindinei de 25mm diametru, iar unele chiar pentru 50mm diametru · materialele noastre specifice sint reciclabile

Numarul combinatiilor intre parametrii de proiectare este practic infinit; numai o proiectare optimizata poate asigura beneficiu real pentru utilizator si producator.

Aceste captatoare solare pot fi construite la orice dimensiune, de la mai putin de un metru patrat pina la multe mii de metri patrati.

Inapoi la CUPRINS

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

4 UTILIZARE 1) Utilizatori din industrie: · · preincalzirea aerului pentru aproape toate arzatoarele cu combustibili fosili uscarea minereului, carbunelui, produselor din ciment, al hirtiei, al caramizilor, al lemnului, etc · incalzirea halelor industriale, a depozitelor, etc

2) Utilizatori din agricultura: · grinele din silozuri pot fi uscate cu aerul cald solar, deci grinele se pot recolta la mai putin timp de la insamintare, eliberind pamintul pentru alte activitati, micsorind pierderile datorita mucegaiului, rozatoarelor, etc. · uscatoare mari sau mici pentru producatorii agricoli de fructe, ciuperci, sau alte produse · · · incalzirea si uscarea aerului depozitelor incalzirea crescatoriilor de animale si pasari (micsorind deci consumul de furaje) preincalzirea aerului pentru abatoare, cazanele de abur tehnologic, etc

3) Utilizatorii comerciali, de stat sau particulari pot folosi incalzitoarele solare mici sau mari pentru incalzirea aerului tuturor cladirilor ce au peretele sudic insorit. Scolile, spitalele, birourile, complexele comerciale, casele particulare pot beneficia de radiatia solara ce cade pe peretele lor sudic si care inainte era pierduta prin incalzirea aerului de la exteriorul cladirii. Clasa captatoarelor noastre de temperatura mica poate incalzi aerul cu cca 200C chiar in conditiile in care radiatia solara este doar 1/2 din maxim, deci aerul se poate folosi la incalzirea sau pre-incalzirea cladirilor.

4) Incalzirea spatiilor temporare, de exemplu a corturilor pentru sinistrati sau actiuni umanitare, a celor militare ori chiar ale corturilor turistice pentru climat rece. Un exemplu de utilizare a unui colector solar foarte mare este turnul solar (vezi www.enviromission.com.au ), pentru care noi avem o solutie noua, mai economica.

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

5

Se numeste ,,contributia solara" raportul dintre energia ce poate fi produsa anual de instalatia solara si necesitatea totala anuala de energie termica a acelui utilizator.

Cum se vede si din diagramele de mai sus, energia solara produsa de aceste captatoare poate contribui cel mai mult in procesele de temperatura scazuta.

De exemplu, pentru procesele industriale de temperatura mica (cum au fost clientii nostri mentionati in Introducere), tehnologia noastra are o contributie solara de 50%, in timp ce pentru un uscator agricol contributia solara poate fi in jur de 90%.

Pentru aplicatiile de temperatura medie contributia solara este in jur de 10%, in timp ce pentru cele de temperatura inalta contributia este sub 0.5%.

Din cauza aceasta noi am proiectat captatoare solare ce pot ridica temperatura aerului peste 1000C si in felul acesta au o contributie solara mai mare, cum se vede in

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

6 diagrama urmatoare. Aceste captatoare sint insa mai scumpe si deci pot fi economice numai daca proiectul este optimizat adecvat.

Multe industrii de astazi folosesc in mod nejustificat temperaturi inalte desi aceeasi problema tehnologica s-ar putea realiza cu temperaturi mai scazute. De exemplu traditional, hirtia de calitate se obtinea prin uscare lenta, naturala, la temperatura ambianta. Insa morile de hirtie din ultimii 150 de ani folosesc abur tehnologic de cca 1900C pentru uscarea hirtiei, abur pe care il produc cu arzatoare ce genereaza peste 5000C. Daca s-ar modifica procesul tehnologic actual si s-ar cobori temperatura de uscare marindu-se in schimb viteza aerului si timpul de uscare, s-ar putea foarte bine folosi caldura produsa de captatoarele noastre solare pastrindu-se rata ridicata de productie necesitata de industria moderna. Aceasta este posibil pentru multe industrii, nu numai industria hirtiei.

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

7

Inapoi la CUPRINS

CONSIDERATII ECONOMICE

Diagrama de mai sus prezinta preturile energiei termice in Romania in primavara anului 2006. Valorile sint aproximative din cauza fluctuatiilor preturilor si a surselor variate de informare (in special internet). In alcatuirea diagramei s-a tinut seama de randamentul arzatoarelor, de costul amortizarii lor ce include utilajele auxiliare si de eficienta acelui proces de incalzire.

Evident ca radiatia solara este gratuita, dar captatoarele solare ce o transforma in caldura folosibila au un pret ce se reflecta in pretul caldurii.

Utilizatorii incalzitoarelor solare vor avea posibilitatea de a plati pentru caldura solara aproximativ ½ din pretul pe care il platesc acum pentru caldura din combustibilii fosili. Totodata, ei vor avea si posibilitatea de a-si diminua proportional emisia de CO2.

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

8 Folosind captatorul de 300m2 produs de noi, clientii nostri au putut economisi 50% x 50% = 25% din cheltuiala lor totala pentru energia termica.

Pentru un uscator agricol unde contributia solara este 90%, utilizatorul poate economisi aproximativ 90% x 50% = 45% din costul energiei termice.

Calculind in mod similar, rezulta ca un utilizator ce foloseste captatoarele noastre pentru incalzirea solara a unei cladiri din zona sub-Carpatilor va putea economisi aproximativ 40% x 50% = 20% din costul total pentru incalzire. Deci altfel spus, acel utilizator va plati la jumatate de pret circa 40% din energia totala necesara pentru incalzire.

Avantajul suplimentar al utilizatorului este ca acest calcul se face la pretul actual al caldurii din combustibil fosil, care este mai mic decit pretul de viitor al energiei din combustibili fosili.

Acest mod de calcul este doar recomandabil (pentru a crea avantaj utilizatorilor si deci piata mare pentru producatori). Fiecare producator acreditat va putea insa sa negocieze pretul captatoarelor sale solare cu utilizatorii dupa cum va dori.

Costul colectorului, capacitatea sa de a produce caldura, beneficiul utilizatorului si profitul producatorului depind de calitatea proiectarii si manufacturarii. Proiectarea si optimizarea instalatiei solare depinde foarte mult de scopul in care e folosita, balanta si profilul energetic al consumatorului de caldura, etc.

Pentru a face proiectarea acestor instalatii accesibila unor ne-specialisti in energie solara, noi am elaborat citeva programe (software pentru calculator) ce integreaza multiplii parametri si usureaza substantial proiectarea captatoarelor si optimizarea lor. Operatorul doar urmeaza chestionarul cerut automat functie de situatie si introduce valorile cerute, iar softul calculeaza si afisaza atit configuratia cit si dimensionarea optima a diferitilor parametri de constructie ai captatorului solar.

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

9 Un factor foarte important in proiectare este si locul (judetul) unde este instalat, pentru ca fiecare locatie din tara are un climat diferit, deci noi am elaborat seturi de programe specifice pentru fiecare judet.

Costul final multianual al caldurii solare este foarte strict dependent de calitatea proiectarii instalatiei si de modul instalarii ei. Lipsa acestei experiente este un motiv aditional pentru care cei ce ar incerca sa manufactureze fara acces la software-ul nostru si instruirea data de noi nu au sanse de succes economic.

Caracteristici economice pe scurt:

·

perioada de amortizare a acestor captatoare solare poate fi in jur de jumatate din timpul de garantie, deci utilizatorii sint asigurati ca pe perioada garantiei vor plati acea caldura la jumatate din pretul caldurii produse cu combustibil fosil

·

captatoarele solare mici se pot instala de catre utilizator, pe cind cele mari trebuiesc instalate de catre firma producatoare.

·

producatorii captatoarelor solare pot realiza profituri foarte mari

Estimari economice Pentru a putea estima potentialul economic anual al unei tehnologii la nivelul unei tari este nevoie sa se multiplice cantitatea de energie ce poate fi produsa solar intr-un an cu pretul combustibilului fosil pe care poate sa-l inlocuiasca.

Pentru Romania s-au cules date statistice general disponibile din care a rezultat ca aproximativ 45% din caldura folosita in Romania este pentru aplicatii de temperatura joasa, 25% este pentru aplicatii de temperatura medie iar circa 30% pentru aplicatii de temperatura inalta.

Coroborind cele de mai sus cu Contributia solara pentru fiecare din aceste aplicatii, rezulta: 45% x 40% + 25% x 10% + 30% x 0.1% = 20% (aproximativ) ca fiind

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

10 proportia din totalul energiei folosite in Romania in instalatii fixe ce teoretic ar putea fi inlocuita cu energie solara din instalatiile noastre. Cum in unele locatii nu se pot instala colectoarele solare sau sint alte restrictii specifice, este posibil ca numai cca 10% din energia termica (actual produsa din combustibili fosili) folosita in Romania in instalatii fixe sa poata fi inlocuita cu caldura produsa cu noua tehnologie solara.

Din http://www.eia.doe.gov/emeu/cabs/romania.html rezulta ca cei 10% ar putea inseamna milioane dolari pe an in fiecare judet, si deci acesta ar fi beneficiul noii tehnolgii pentru producatori si utilizatori. La nivelul Romaniei, se pot economisi sute de milioane dolari pe an din cheltuielile pe combustibil, in paralel cu reducerea substantiala a poluarii.

Aceasta va fi o industrie cu activitate continua de constructie a captatoarelor solare noi si de reconditionare a celor vechi, cu cifra rdicata de afaceri in fiecare judet.

Amortizarea unor instalatii solare cu functionare continua dureaza cel putin doi ani, acest timp incluzind citeva ierni (aport mic de caldura) si citeva veri (aport mare de caldura), deci nu conteaza anotimpul cind se monteaza instalatia, caci amortizarea va dura acelasi timp. Practic, cu cit instalatia e montata mai devreme, cu atit se incepe mai curind economia de combustibil. Totodata, luarea unui contract de scara mare, industrial, dureaza de obicei luni de zile, caci include studii tehnice si de aprobare financiara ale utilizatorului. Deci pornirea unei activitati pe linie de tehnologie solara de catre un potential producator se poate face la orice moment al anului, chiar si in anotimpul rece, caci este necesara o faza de pregatire de actiune.

Inapoi la CUPRINS

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

11 EVALUARE INDEPENDENTA Concluziile examinarii independente a noii tehnologii solare a companiei Q Solar de catre CSIRO (Organizatia de Cercetare pentru Stiinta si Industrie a Commonwealth-ului Britanic) · Noua tehnologie dezvoltata de Q Solar Pty Ltd e foarte versatila si poate livra caldura pentru instaltiile fixe ce au in apropiere o zona insorita pentru instalarea colectorelor solare · Noile incalzitoare solare pot livra intreaga caldura necesara utilizarilor de temperatura mica ce pot fi intrerupte cind radiatia solara nu este disponibila, ca uscatoare agricole, centrale cu turn solar si unele incalzitoare pentru cladiri. · Ele pot actiona si ca pre-incalzitoare, deci pot furniza parte din caldura necesara pentru procese industriale ce necesita temperaturi mai mari de circa 1000C si/sau procese ce trebuie sa functioneze continuu. Restul caldurii necesare va fi produsa cu sursele obisnuite ce folosesc combustibil fosil. · Fiind foarte usoare, noile incalzitoare solar de aer pot fi instalate in orice locatie insorita pe acoperisuri, pereti sau pe pamint. Pentru ca nu au parti in miscare, sint foarte fiabile, functionarea costa putin si au eficiente ridicate. · · Pretul caldurii produse de noile captatoare solare poate fi mult mai mic decit pretul caldurii produse cu combustibili fosili. Pe linga reducerea emisiei gazelor de sera, noile incalzitoare solare de temperatura joasa pot fi garantate pentru perioade de doua ori mai lungi decit perioada de amortizare, deci clientii sint asigurati ca vor avea beneficii mari in urma investitiei. · Pentru distributia prezenta a consumatorilor de energie in Australia, noua tehnologie poate inlocui aproximativ 10% din combustibilii fosili folositi in instalatii fixe, deci poate micsora emisia de gaze de sera a Australiei cu aproximativ 10%.

Dr. Patrick Glynn, Dip.Elec.Eng., MTechMgt, PhD. Project Leader CSIRO, Queensland Centre for Advanced Technology (QCAT) 1 Technology Court, Pullenvale, Qld. 4069 Inapoi la CUPRINS

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

12 OFERTA

Compania Q Solar ofera sa transfere aceasta noua tehnologie organizatiilor interesate in implementarea ei in Romania. Conditiile exacte ale transferului vor fi derterminate functie de necesitatile si posibilitatile manufactorilor.

Q Solar Pty Ltd ofera urmatoarele: · · · · · · · · · · · · Specificatiile fiecarui tip de de incalzitor solar cu exemple de aplicare Instructiuni detaliate de proiectare si optimizare Acces la software-ul nostru de proiectare si optimizare Instructiuni pentru marketing si culegerea datelor Soft de marketing ce permite evaluarea generala a unui proiect Instructiuni de manufacturare si alegerea materialelor Raspunsuri la intrebari despre probleme ce nu sint prezentate in instructiuni Acces la patentele noastre de inventie (daca este solicitat) Materialele noastre de mare performanta (daca sint solicitate) Imbunatatirea continua a software-ului de proiectare Acces la imbunatatirile de viitor ale tehnologiei noastre Includere in grupul de manufactori ce schimba intre ei informatie specifica

Tehnologia Q Solar este foarte vasta, cuprinde zeci de modele foarte diferite de incalzitoare solare de aer, fiecare mai potrivit unei alte utilizari.

Costurile licentei: * Taxa unica de licenta si instruire costa 5,000 AU$ (include initiere si tutoriale complete) * Taxa anuala de 1,200 AU$ plateste timpul nostru pentru continua legatura cu noi (veti avea nevoie daca veti dori sa executati proiecte de mari dimensiuni). Nu se plateste in primul an si nu este obligatorie nici in ceilalti ani.

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

13 * Va punem la dispozitie materialul nostru special absorbant contra 3,7 AU$ pe metru patrat (cu un metru patrat se poate face 1 mp de incalzitor solar). Acest pret include transportul materialului in Romania. * In cazul unui proiect (incalzitor solar) de dimensiuni mari ce trebuieste special proiectat, va facem gratuit Proiectarea Preliminara si apoi, daca clientul accepta proiectul, va facem Proiectarea Optimizata pentru 2 AU$/mp.

Organizatiile interesate in licenta de manufacturare (franciza) sint invitate sa contacteze directorul executiv al firmei Q Solar Pty Ltd, Dorin Preda la [email protected] .

Inapoi la CUPRINS

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

14

Copyright 2006 Q Solar Pty Ltd

Information

Microsoft Word - Prezentare_oferta_solara.doc

14 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

742491


Notice: fwrite(): send of 195 bytes failed with errno=104 Connection reset by peer in /home/readbag.com/web/sphinxapi.php on line 531