Read Prvi karabin text version

Prvi karabin

Dosao je i taj trenutak. Posto smo se oprobali u lovu na sitnu divljac i dosli do zakljucka da nam je lo

Koju akciju odabrati za prvi karabin? Da li se odluciti za jednometnu prelamacu, obrtnocepni ili poluautomatski karabin ili mozda za kombinaciju ili driling? Koji kalibar izabrati u moru dostupnih, cak i na nasem relativno malom i materijalno izgladnelom trzistu? Ovaj tekst e probati da ukratko da odgovor na ova pitanja. Prvo o cemu ogromna veina domaih lovaca mora da i te kako vodi racuna je cena. Ekonomske (ne)prilike su uglavnom vodei faktor kada se radi o nabavci karabina. Na zalost, nasa drzava ovde uopste ne pomaze, ve sa visokim administrativnim taksama i raznim dazbinama koje namee, kako licu koje podnosi zahtev tako i uvoznicima i trgovcima oruzjem i municijom, u velikome ogranicava i onako malu kupovnu mo. Ovaj momenat je bitan, jer neke od pusaka koje su inace dokazane sirom evropskih lovista, kao sto su razni karabini sa direktnom akcijom ala Blaser ili prelamace dvokuglare a pogotovo drilinzi, zbog cene koja dostize cak i visegodisnja prosecna domaa primanja, ostaju nedostizan san veine.

Karabin

Uzimajui u obzir navedene cinjenice, veina domaih lovaca kada razmislja o karabinu misli na, inace vrlo dobar, karabin koji proizvodi Zastava ­ popularni M70 za kalibre koji zahtevaju standardnu ili magnum akciju ili M85 za kalibre koji se mogu ,,spakovati" u tzv. mini ­ mauzer. Istorijat i dizajn ovog karabina je verovatno poznat veini citaoca i vuce korene od legendarnog Mauzera 98. Sistem je veoma pouzdan, sa neprevazienom ekstrakcijom i ultra pouzdanim repetiranjem. Teski karabini na Mauzer magnum akciji su i dalje ubedljivo najzastupljeniji tip repetirki kod profesionalnih lovaca na africkom kontinentu gde svaki zastoj na oruzju prilikom jurisa divljaci ka lovcu uglavnom zavrsava tragicno.

I ako na prvi pogled obrtno cepni karabin predstavlja idealno resenje, on takoe ima i jednu manu koja je narocito izrazena u jednom od najomiljenijih lovova kod nas ­ pogon i prigon divlje svinje. Nemogunost brzog repetiranja stavlja ovo oruzje u drugi plan u odnosu na poluautomatske karabine, dvokuglare, drilinge pa cak i na karabine sa direktnom ili poluznom akcijom (karabini sa poluznom akcijom su ipak specificnost americkog kontinenta; ako se kod nas slucajno i naleti na neki polovan primerak level-action karabina, on je uglavnom dostupan u kalibru .30-30 koji nije idealan za lov divljih svinja, pogotovo krupnih primeraka).

1/5

Prvi karabin

Neko od iskusnijih kolega se moze zapitati zbog cega je akcenat stavljen na divlju svinju? Postoji vise razloga. Misljenje autora je da prvi karabin treba da bude univerzalan, to jest da pokriva svu divljac dostupnu za lov na nasim terenima. U ogromnoj veini slucajeva radie se o lovu na divlje svinje i srneu divljac, tako da oruzje treba da obavezno pokriva ove dve vrste. Ukratko, karabin koji zadovoljava kriterijume lova na divlju svinju bie adekvatan i za lov srnee divljaci, dok obrnuto uglavnom nije slucaj.

Ovo treba da je solidna, radna puska, koja nee biti preterano mazena i pazena u lovu (sto nikako ne znaci da posle lova i povratka kui tu paznju i ne dobije!), ve e omoguiti lovcu da ima poverenja u nju i da koncentraciju usmeri na sam lov i divljac, a ne oruzje. Pogotovo treba insistirati na prakticnosti i robustnosti dizajna, tako da cak i ako finansije dozvoljavaju, ne bih preporucio luksuznu pusku sa finom i skupocenom zavrsnom obradom kao prvi i univerzalni karabin.

Ako autor mora da se izjasni oko tipa akcije na kojoj bi prvi karabin trebalo da bude baziran, pogotovo ako se planira grupni lov na divlje svinje, dao bih prednost modernom poluautomatu, recimo karabinu Browning BAR. Ako je budzet nategnut (ovo je na zalost u veini slucajeva istina), onda sasvim solidan i tradicionalan izbor predstavlja obrtnocepni karabin kragujevacke Zastave. Naravno, postoje i druge varijante (kao kombinovane puske, drilinzi ili dvokuglare) ali misljenje je autora da ove dve akcije i konkretne puske, svaka u svom cenovnom razredu, trenutno predstavljaju najbolji odnos cena/kvalitet/dostupnost/upotrebljivost na domaem trzistu.

Kalibar

Ovde ve dolazimo na veoma klizav teren. Zasto? Jednostavno, postoji vise izbora i svi predstavljaju solidan izbor. Svedoci smo da se najzucnije rasprave upravo vode na ovu temu, to jest oko izbora kalibra. U kom kalibru treba da bude nasa univerzalna puska olucenih cevi?

Hajde da dalje suzimo izbor. Poi emo od pretpostavke da e se prvi karabin koristiti za lov divlje svinje (pogonom, prigonom i docekom) kao i srndaa (docekom i pretragom terena). Ako pogledamo zakonsku regulativu, videemo da je minimalno dozvoljen kalibar za lov odrasle divlje svinje 7mm a minimalna tezina zrna 9 grama ili 139 grejna. Za srneu divljac to je pak 5,6mm i 3,5 grama ili 54 grejna.

Moze se lako zakljuciti da zastavin popularni mini mauzer (M85) sa izborom kalibara koji su dostupni - otpada. Ostaje nam M70 u sledeim kalibrima: 270 Win, 7x57, 7x64, .308 Win,

2/5

Prvi karabin

.30-06, 8x57JS i 9,3x62. Bilo koji od ovih kalibara bi bio solidan izbor za nasu univerzalnu pusku. Ako bih se pitao da preporucim kalibar u M70 za univerzalni prvi kalibar izbor bi bio sledei: za lovca 7x64, 8x57JS ili .30-06 (sa prednosu .30-06 kada se dozvoli samostalno punjenje i lovac/lovkinja odluci da samostalno puni municiju ­ izbor zrna za .30-06 je neverovatan!) a za lovkinju ili sve ostale osetljive na trzaj 7x57. Balistika ovih kalibara je sasvim dovoljna za odstrel srnee i crne divljaci na daljinama na kojima se na ovu divljac u Srbiji uglavnom puca.

Ne bih preporucio magnum kalibre za prvi i jedini karabin iz vise razloga. Apsolutno su nepotrebni u lovu na srneu divljac i skoro nepotrebni u lovu na divlje svinje (eventualno korisni za gaanje kapitalnih veprova na velikim udaljenostima, sto je stvarno retka lovacka situacija kod nas). Takoe, magnumi ocigledno imaju jak trzaj i pucanj koji nikako ne idu uz naslov ovog teksta jer se predpostavlja neiskustvo novopecenih vlasnika prvog karabina i posledicno razvijanje straha od pucnja kao i anticipacije opaljenja. Ovo bih naznacio kao kriticno, jer je plasiranje pogotka ubedljivo najbitniji faktor u ,,ubojitosti" kalibra. Na drugo mesto posle vestine strelca dolazi konstrukcija zrna pa tek onda energija i precnik. Mnogi se impresioniraju energijom i smatraju energiju kalibra kao najbolji pokazatelj ubojitosti a onda cesto u praksi budu iznenaeni losim ucinkom. Visokooktanski kalibri zahtevaju skupa zrna sa kontrolisanom ekspanzijom da bi se pri velikim brzinama izbeglo raspadanje zrna i posledicna losa penetracija koja je kod crne divljaci zbog sastava tkiva (debele naslage sala i tvrda koza) kriticna. Drugo, veina magnuma zahteva cevi minimalne duzine 600mm, optimalno 650mm da bi se realizovale balisticke prednosti ­ apsurdne su cevi od 510mm u magnum kalibrima jer se, pored ogromnog praska koji se poveava sa skraivanjem cevi i znacajnog gubitka na brzini, ne dobija nista (osim teoretskog poboljsanja preciznosti usled smanjene vibracije kratke cevi kao i ociglednog smanjenja gabarita oruzja). Takve ,,kreacije" postoje, a nude se jer postoji potraznja ­ kupci zele sto krae cevi i sto lakse puske dok je magnum magicna rec koja ih prodaje. Magnumi imaju svoje mesto ali ne u prvom, univerzalnom karabinu i pogotovo ne u ,,kratezu".

Sto se tice naseg drugog izbora, Browning BAR-a, izbor se svodi na ono sto prodavac ima na lageru (mogue je kod uvoznika naruciti specifican model ali se ova procedura ne preporucuje ­ cesto se takva porudzbina izjalovi a nabavna dozvola istekne). Browning BAR je uvek dostupan u kalibru .30-06 a veoma cesto i u 9,3x62. Oba ova kalibra su izuzetno popularna u ovoj pusci i za razliku od magnuma jako dobro podnose skraenje cevi, cija duzina kod BAR-a sa dural glavom u modelu za evropsko trziste iznosi 510mm. Za namensku pusku i za predanog lovca/lovkinju ( na divlje svinje kalibar 9,3x62 u BAR-u je idealan ­ verovatno ne postoji bolja kombinacija (ne racunam dvokuglare i drilinge sa duplom kuglom u 9,3x74 ­ ovde je jedini problem mali broj lovaca i lovkinja koje ovo sebi mogu i priustiti). Autor teksta bi meutim, za prvi karabin uvek izabrao neki univerzalan, srednji kalibar - .30-06 u ovom slucaju.

Optika

3/5

Prvi karabin

Opticki nisan je postao nezaobilazan rekvizit na lovackom karabinu do te mere da se na najveem svetskom trzistu, americkom, karabini ve duze vreme uglavnom isporucuju bez mehanickih nisana. Kvalitetna optika je oduvek bila skupa, sto se do dan danas nije promenilo ­ cene vrhunskih modela neretko prelaze i 2.000 sto ih naravno cini nedostupnim za ogromnu veinu domae lovacke populacije! Razlog tome je jednostavan ­ potrebno je mnogo rucnog rada cija je cena na Zapadu paprena. Na sreu, zadnjih godina doslo je do prodora na polju industrijske obrade sociva, to jest kompjuterizacije citavog procesa, tako da se kvalitetna optika moze nai i u srednjem cenovnom razredu. Modeli Leupold-a i Buschnell-a (Elite serija) prednjace na ovom polju i jos su povoljnija kupovina ako se direktno narucuju iz USA.

Koje kriterijume treba da zadovolji opticki nisan za prvi karabin? Osim ociglednog kvaliteta i povoljnog odnosa cena/kvalitet, postoje i neki specificni zahtevi. Opseg uveanja treba da omogui gaanje divlje svinje u trku kao i precizno gaanje sitnijih primeraka srnee divljaci na veim daljinama. Sa uveanjima ne treba preterivati jer sve preko 10x zahteva lezei stav sa osloncem usled podrhtavanja cilja.

Sto se tice gabarita, treba insistirati na sto kompaktnijim modelima kako optika ne bi negativno uticala na balans oruzja. Objektiv od 50mm i vei je nepotreban. Osim vise cene i dimenzija, postavlja se problem montaze koja mora biti visoka sto za posledicu uglavnom ima menjanje kundaka u Monte Carlo tip zbog dobrog naleganja obraza i usaglasavanja oka strelca i okulara. Svi kvalitetni opticki nisani u srednjem cenovnom razredu (Bushnell Elite, Leupold VX3) sa objektivom od 40mm i manjim omoguavaju i vise nego komotno gaanje srnee divljaci u legalno vreme, pola sata posle zalaska sunca i pola sata pre izlaska. Noni docek divlje svinje je i onako besmislen bez dobrog fara. Kada se malo bolje razmisli, malo je lovnih situacija u kojima je uopste potreban opticki nisan sa objektivom od 50mm a kamo li od 56!

Montiranje optickog nisana treba da obavi kompetentno lice, u domaim uslovima to znaci iskljucivo iskusan puskar. Na montazi ne treba stedeti i treba izbegavati svenk ili skidajue montaze. Nema nicega goreg od neobjasnjivih promasaja i ako je strelac dobar a municija i oruzje kvalitetno.

Kada se sve uzme u obzir moja preporuka bi bila Bushnell Elite 6500 1,25-8x32 ili Leupold VX3 1,75-6x32. Montaza bi u oba slucaja bila Leupold STD (standard) koja uz pristupacnu cenu i obaveznu strucnu instalacija predstavlja veoma dobro resenje.

Zakljucak

4/5

Prvi karabin

U nasoj potrazi za idealnim karabinom za srpska lovista morali smo da napravimo dosta kompromisa, mnogo vise nego sto bi prosecan evropski lovac morao da napravi. Losa materijalna situacija, nakaradni Zakon o oruzju i municiji kao i monopol kragujevacke Zastave su objektivni razlozi zasto neke od preporucivanih pusaka u Evropi i okruzenju nisu uvrstene u razmatranje. Na kraju evo autorove preporuke: Idealan prvi karabin za srpska lovista u 2009. godini bi bio Browning BAR sa polimerskim kundakom u kalibru .30-06, sa optikom Bushnell Elite 6500 1,25-8x32 montiranom u Leupold STD montazu. Posto i ovakva low-end kombinacija (u evropskim okvirima) predstavlja poprilicni luksuz na domaem trzistu, druga preporuka bi bila Zastava M70 u .30-06 ili 7x64 sa Leupold VX3 1,75-6x32 optikom takoe montiranom u Leupold STD montazu.

Oba izbora bi trebalo da pruze mnogo visegodisnjeg lovackog zadovoljstva uz relativno malo ulozenog novca. Kasnije je mogue bateriju prosiriti sa specijalizovanim puskama za svaku divljac ponaosob - recimo obrtnocepni karabin u .243 win ili .22-250 Rem za srndaa ili dvokuglara u 9,3x74R (BAR u 9,3x62 ako se uzme Zastava kao prvi) za divlju svinju.

Dobar pogled!

Danilo Pavievi

5/5

Information

Prvi karabin

5 pages

Find more like this

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

500737