Read rudus_talvikki_asennus.pdf text version

Talvikki-maakellarin asennus

Toiminta

Maakellarin toiminta perustuu maan sisällä olevaan luonnolliseen, tasaiseen lämpöön ja kosteuteen. Kaupunkiasuja tietää jo entuudestaan, että hänen lämpimässä ja kuivassa kellarissaan juurekset eivät säily paria kuukautta kauempaa hyvinä. Lattiaan ei siis saa laittaa mitään tiivistä materiaalia, joka estäisi kosteuden ja lämmön liikkumisen lattian läpi. Esim. betonilaatta tai muovikelmu ovat materiaaleja, joita ei saa käyttää maakellarin lattiarakenteissa. Koska kosteuden liikkeet sallitaan, täytyy salaojitus olla kunnossa. Salaojitus onkin pakollinen, ainoastaan hyvin vettä läpäisevissä maalajeissa sitä ei tarvita.

Maan kaivaminen

Tasamaalle tehtäessä voi kellaria upottaa maan sisään, ellei pohjavesi tule esteeksi, myös salaojien toimivuus täytyy varmistaa. Jos kellaria upottaa esim. 50 ­ 100 cm, helpottaa se myös routasuojausta, tällöin tulee huomioida oven jääminen syvennykseen (talvella lumi, kesällä vesi). Pohjoisrinneratkaisu on paras vaihtoehto. Talvikki-maakellari ei tarvitse erillistä anturaa, joten perustuksena riittää n. 30 ­ 50 cm tiivistetty sorapatja hyvin. Kaivanto on syytä kaivaa reunoiltaan myös reilun kokoiseksi, esim. 50 cm yli kaikilta kellarin sivuilta (pohjatyöt 4 x 3 m alalta). Tällöin saa helposti seinien viereen tarvittaessa lämmöneristeet ja n. 20-30 cm sorakerroksen Koska salaojan tulisi olla n. 40 cm valmiin lattiapinnan alapuolella, on kaivanto syytä kaivaa n. 50 cm syvemmäksi kuin tuleva lattiapinta. Tällöin pohja on helppo muotoilla soralla ja hiekalla. lisäksi salaojiin saadaan riittävät kaadot.

Maan kaivaminen.

Sisustaminen

Perunalaari, kuuluu toimitukseen (sisämitat n. 650 x 1400 x 550 mm). Perunan kulutus on eräiden laskelmien mukaan 60-80 kg/henkilö. Perunalaari on tehty siten, että pohjalta voidaan poistaa mullat kesällä ennen tuuletusta. Talvikki-maakellarissa on hyllymetrejä valmiina noin 6 m (yht. 5 kpl). Hyllyt ja perunalaari ovat käsittelemätöntä kuusipuuta. Mehut säilyvät parhaiten vaaka-asennossa (lokeroissa, jotka voi tehdä itse tarpeen mukaan). On hyvä muistaa, että oluen säilymiseen vaikuttavat myös muut tekijät kuin hyvä maakellari (mm. jano)! Sähkö: Maakaapeli tai putki sähkökaapeleita varten, kannattaa alakautta vetää kellariin heti asennusvaiheessa; Kellariin saadaan valo ja voidaan asentaa pieni lämmitin (kts. lisää kohdasta lämpötalous)

Hyllyjen laitto ja sähköjen asennus.

Katto

Katto on kellarin kylmin osa, joten se kannattaa eristää aina kunnolla. Katon päälle tulee asettaa vähintään 1,5 m maakerrosta vastaava eristekerros. Pelkkää maata käyttäen tämä ei yleensä ole mahdollista jo ulkonäöllistenkään seikkojen takia, joten kannattaa aina käyttää lisäeristeitä. Esim. katon päälle 15 cm ja ulkoseinien ulkopintaan laitettavat 10 cm styrox-levyt EPS120 antavat niin hyvän suojan, että n. 0,5 m maakerros yleensä riittää päälle. Lähtökohtaisesti erillistä vesieristystä ei tarvita koska Talvikki-maakellari valmistetaan vesitiiviistä erikoisbetonista. Lisävesieristeenä voi käyttää katon päällä esim. kattohuopaa, joka ei ole liukas ja maat pysyvät paremmin katolla. Vesieristys sekä lämpöeristeet on syytä suojata vielä n. 10 cm kerroksella hiekkaa. Pintamaan voi levittää ja muotoilla sen jälkeen. Jos käytön aikana alkaa kuitenkin vettä tiivistyä kattoon, se on yleensä merkki siitä, että katto on liian kylmä. Tämän voi korjata siten, että kiinnittää styroksi-levyt kattoon myös sisäpuolelle.

Katon eristys styrox­levyillä.

Ympäristöstä

Pensaita ja puita ja muuta kasvustoa kannattaa aina istuttaa kellarin ympärille, sillä ne tasaavat erinomaisesti ulkolämpötilaa. Talvella ne keräävät lunta ja kesällä antavat varjoa. Tasamaalle tehtäessä on myös vaikeuksia saada maa-aines pysymään kellarin päällä. Kasvien juuret sitovat myös hyvin maata. Rudus Betonituote Oy:stä voit kysyä myös esim. reikä-laatoista ja muurikivistä, joista saa näyttäviä tukimuureja maamassoille.

Puiden ja pensaiden istutus.

2

Lattia

Sorakerros ei sido kosteutta kellarin alle, joten sen päälle kannattaa levittää 10-20 cm hienoa hiekkaa (kapillaari-ilmiö). Lattiapintana on hyvä esim. punatiili. Tiilet ladotaan lattialle vierekkäin ja välit harjataan täyteen hienoa hiekkaa. Punatiili on hengittävä materiaali eli ihanteellinen lattiaan. Nurkkiin jäävät kolot voi täyttää esim. betonilla. Tämä vaikeuttaa myyrien pääsyä kellaritilaan.

Lattiaan sorakerros, hieno hiekka ja esim. punatiili.

Lämpötalous

Ovi on suurin riskitekijä lämpötaloudellisesti. Siksi onkin tärkeää, että kellarissa on kunnollinen tuulikaappi. Talvikki-maakellaritoimitukseen sisältyvät lämpöeristetyt ovet (sisäovi samasta materiaalista kuin ulko-ovi ). Ovet ovat valmiiksi asennettu kellarielementtiin. Ulkoovi on varustettu lautasventtiilillä, jonka avulla säädetään tuulikaapin tuuletusta. Ovet on käsitelty puolikiiltävällä vesiohenteisella ovimaalilla (Aquatop 2600, sävy Rall 7005). Ne eivät tarvitse lisäkäsittelyä työmaalla ellei niiden väriä haluta vaihtaa (ohje kohdassa Kellarin huolto s. 7). Ovien saranoita voidaan säätää leveys- ja korkeussuunnassa. Erittäin tärkeää on myös muistaa tuulikaapin routaeristys. Oven kohdalta maa pääsee jäätymään ja jos routasuojausta ei tehdä, salaojat voivat jäätyä ja kellari saattaa jopa liikkua. Tuulikaapin ja sisääntulotien kohdalta kannattaa maata vaihtaa hiukan kauempaakin ja laittaa tuulikaapin kohdalle esim. 10 cm styrox-levy. Kellariin olisi syytä laittaa myös lämpömittari, josta on helppo tarkkailla lämpötilaa. Kellarin ilman tulisi olla mahdollisimman viileä eli +2 ­ +4° C, Syksyllä kaikki luukut suljetaan ja ovet jätetään yöksi auki (jäähdytys) ja suljetaan päiväksi. Lämmitin mahdollistaa käynnit kellarissa pakkasillakin. Lisälämpöä voidaan saada myös isolla hehkulampulla, joka on esim. kurkkupurkin sisällä, jolloin valo ei pääse vaikuttamaan juureksiin.

Routasuojaus oven (tuulikaapin) kohdalle.

Tuuletus

Talvikki-maakellaripakettiin sisältyy myös ilmastointiputkia. Poistoilmaputket 2kpl ovat Ø 75 mm, pituus 1900 mm, joihin hattuosat liitetään. Putkille on reiät valmiina tuulikaapin ja kellariosan katossa. Korvausilmaputki on Ø 110 mm, pituus 2000 mm ja sille on 90° kulmaosa ja reikä valmiina kellariosan alaseinässä. Tapauskohtaisesti ilmastointiputkea tarvitaan enemmän ja sitä voi hankkia tarvittava määrä rautakaupoista. Tuloilma ehtii talvella lämmitä ja kesällä vastaavasti jäähtyä, kun korvausilmaputkea kääntää niin että sen saa menemään maan sisällä mahdollisimman pitkälle. Tuloputkeen on syytä panna myös venttiili sisäpuolelle ja rautaverkko ulkopuolelle sekä käyräputki alaspäin ettei sade pääse putkistoon. Tuloilmaa voidaan säätää myös ovien läpi venttiileillä, mutta silloin on vaarana, että ilma on liian kylmää talvella ja liian lämmintä kesällä. Tuuletustarve vaihtelee kellarin yksilöllisten kosteusolosuhteiden mukaan, joten kunkin kellarin oikean tuuletuksen oppii kokemuksen kautta.

3

Toimitukseen sisältyville poistoputkille on reiät valmiina katossa.

Sadonkorjuu

Sadoksi korjattavat vihannekset ovat eläviä kasvinosia, niitä on käsiteltävä sen mukaan. Jos ne kolhiutuvat nostossa, ne pilaantuvat herkemmin kuin terveet juuret, kerät tai mukulat. Vioittuneet, halkeilleet ja pienikokoiset erotellaan heti nostossa ja syödään alkusyksystä. Pouta on paras korjuusää, koska silloin sato saadaan kuivana kellariin. Porkkanat, lantut, punajuuret ja kaalit ehtii kerätä myöhään syksyllä ennen pakkasia täysin tuleentuneina. Jos sattuu niin, että ne jäätyvät, annetaan niiden sulaa rauhassa ennen nostoa. Kaalit ja purjo kestävät hyvin pakkastakin. Lehti- ja ruusukaalia voi kaivaa lumenkin alta. Peruna on juureksista arin; sen ihanteellisin säilytyslämpö on +3 ­ +4° C. Porkkana, punajuuri, ja mukulaselleri säilyvät viileämmässä, eli 0° C:ssa. Parhaiten porkkana säilyy hiekassa.

Kellarin huolto

Keväällä multa ja kasvinjätteet kuljetetaan pois. Laatikot, hyllyt ja puurakenteet pestään ja desinfioidaan. Kellarin pesu ja desinfiointi onnistuu kivuttomasti samalla kertaa, kun pesuveteen lisätään kloramiinia 20 g (4-5 tl) 10 vesilitraan. Kellarin ovet sekä välioven karmi ovat puuta. Puu on kosteus-olosuhteiden mukaan jonkin verran elävä materiaali, joten ovien tiiviyttä on syytä tarkkailla ja tarvittaessa tiivistää tai höylätä. Jos ovia tai karmeja höylätään tai ne kaipaavat korjausmaalausta on korjattavat pinnat hiottava hiomapaperilla (180 ­ 240) siten, että maalipinta jää tasaiseksi. Hiomapöly poistetaan ja teipataan ja suojataan kohdat joihin maalia ei haluta. Maalina käytetään Teknoksen Aquatop 2600 pintamaalilla (sävy Rall 7005 mikäli ei haluta muuttaa väriä). Maalia ohennetaan 10 % teknosolv 1935 ohentimella pensselilevitykseen sopivaksi. Paras maalaustulos saavutetaan laadukkaalla vesiohenteisille tuotteille tarkoitetulla lakkapensselillä ja käyttämällä maalia reilusti. Pelkkä paikkamaalaus erottuu helposti, joten tasaisen lopputuloksen saavuttaa maalaamalla koko pinnan. Maalaustyö onnistuu lämpötilan ollessa + 10 astetta. Jokainen Talvikki-maakellari on yksilö jonka ominaisuudet vaihtelevat sijoituspaikan ,maaperän, lämmöneristyksen yms. mukaan. Tarkkailemalla kellarissa tapahtuvia muutoksia ja säilöttäviä tuotteita oppii kellarin ominaisuudet ja tarvittavat toimenpiteet.

Multa ja kasvinjätteet pois ja hyllyt pestään.

Rudus Betonituote Oy

Myynti ja tilaukset:

Etelä-Suomi Tuusula Lahti Lohja Tammisaari Hamina Lappeenranta Turku Kurikka Tampere Oulu Tornio

Osoite:

Ristikiventie 2, 04300 Tuusula Orimattilankatu 180, 15680 Lahti Lohjanharjuntie 930, 08500 Lohja as Tiilimäki, 10600 Tammisaari Vältie 97, 49490 Neuvoton Kaakkoiskaari 2, 53500 Lappeenranta Vanha Moisiontie 2, 20360 Turku Nummentie 12, 61300 Kurikka Vilusen puistokatu 24, 33710 Tampere Hautakorventie 4 (PL 45), 90501 Oulu Raidekatu 12, 95420 Tornio

Puhelin:

020 4474 301 020 4474 360 020 4474 200 020 4474 400 020 4474 340 020 4474 370 020 4474 435 020 4474 350 020 4474 410 020 4474 390 020 4474 420

Itä-Suomi Länsi-Suomi Keski-Suomi Pohjois-Suomi

www.rudus.fi/betonituote

3 - 2009

Information

4 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

676586


Notice: fwrite(): send of 210 bytes failed with errno=104 Connection reset by peer in /home/readbag.com/web/sphinxapi.php on line 531