Read nalivniki text version

objavljeno 3.5.07 22:30 dopolnjeno 11.5.07 18:11

Resni ljudje pisejo z nalivniki

Mio Mrkai vsi clanki avtorja Z nalivniki se pise laze in lepse. Vendar niso vsi nalivniki enaki ... Zakaj pisati z nalivniki? V poplavi poceni pisal, kemicnih svincnikov, rolerjev in podobne krame sta se lepi navadi pisanja z nalivniki in lesenimi svincniki skoraj povsem izgubili. Se vec, marsikdo v dobi racunalniskega oblikovanja besedil skoraj ne prime vec za pisalo. Ce pa mora kaj zapisati, so njegovi gibi presenetljivo okorni, njegove misli neprestano begajo, ker na papirju ni funkcij undo ali copy paste. Vendar pa obstajajo dobri razlogi za pisanje z nalivniki in lesenimi svincniki in danes si bomo ogledali prve. Zaradi miselne discipline (ker je popravljanje in premetavanje besedila precej tezje) in manjse obremenitve zapestja (ker z nalivnikom ni treba tako mocno pritiskati na papir kot s kemicnim svincnikom) je uporaba nalivnikov vec kot priporocljiva. Ce k temu dodamo se to, da nas nalivniki ze zaradi svoje konstrukcije silijo v lepse pisanje, smo ze skoraj prepricani in hitimo v predal iskat kaksen star nalivnik, s katerim smo pisali v soli. Vendar pa imamo ljudje taksno navado, da iz vsake stvari radi "naredimo znanost". V primeru nalivnikov je ta "znanost" lahko tudi prakticno koristna.

Nalivniki Namiki, obdelani z japonskimi tehnikami lakiranja, stanejo tudi 10 tisoc dolarjev in vec. Koliko nalivnikov potrebujemo? Poznavalci pravijo, da potrebujemo najmanj dva, in sicer enega za podpisovanje in drugega za redno pisanje. Pero za podpisovanje ima navadno debelejso konico in zato pise debeleje, tisto za vsakodnevno pisanje pa tanjso, s katero lahko pisemo tudi opombe med vrsticami in okoli njih. Bolj zahtevni uporabniki imajo seveda veliko vec nalivnikov z razlicno debelimi in zaobljenimi konicami, polnjenih z razlicno obarvanimi crnili, ki jih najbolj fanaticni celo sami mesajo. Pisanje nalivnika je namrec odvisno od interakcije svete trojice: papir, crnilo in konica in kdor hoce pisati udobno, bo imel vedno na voljo dovolj kombinacij. Pri nakupu nalivnikov je treba vedeti, da se debelina crte mocno razlikuje med nalivniki posameznih proizvajalcev. V glavnem velja, da pri isti oznaki debeline konice japonski nalivniki pisejo tanjse kot evropski. Japonska tanka konica (fine nib, oznaka F) je podobna zelo tanki evropski (extra fine nib, oznaka EF ali XF), japonska srednja konica pa je navadno le za spoznanje debelejsa od evropske tanke (medium nib, oznaka M). Nekateri proizvajalci

po mojem mnenju z debelino ze kar pretiravajo. Parkerjeva tanka konica pise priblizno tako kot Pelikanova srednja, zato bodite pri nakupih previdni in pero vedno preskusite, preden ga kupite. Prav tako se nalivniki razlikujejo po tem, koliko "zoba" imajo. Nekatera podjetja, na primer japonski Namiki , izdelujejo nalivnike, ki tecejo po papirju izjemno gladko. Po mojih izkusnjah ima prav Namiki najbolj gladke konice. Na drugem koncu spektra pa je po mojih izkusnjah italijanska Aurora , kjer daje pero obcutek, kot bi pisal z iglo, ki vedno malce grize v papir. Izbira je tudi tu stvar okusa. Pri izbiri peresa se je treba odlociti tudi za to, ali bomo uporabljali crnilo ali tako imenovane "bombice" oziroma vlozke. Vlozki so seveda primerni, ampak pravi ljubitelji prisegajo na nalivnike, ki se polnijo iz steklenick s crnilom. Klasika pac nekaj velja.

Pregled trga Za konec si oglejmo, kako je razdeljen trg nalivnikov. Za manj zahtevne uporabnike V ta razred lahko uvrstimo nalivna peresa, ki stanejo od enega do sto evrov. Navadno imajo ta peresa jekleno konico in so namenjena predvsem ucencem in studentom, kljub temu pa jih kot "peresa za vsak dan" uporabljajo tudi zahtevnejsi uporabniki. Mimogrede je treba reci, da je crnilo navadno korozivno, zato se kot material za konice dolgorocno bolje obnese zlato kot jeklo. Uporaba zlata v nalivnikih ni kaprica, ampak jo narekujejo prakticni razlogi. Iz lastnih izkusenj lahko povem, da so nekatera peresa tega cenovnega razreda zelo dober nakup in zelo ugodno razmerje med ceno in kakovostjo. Na primer kitajsko pero Hero 100 je povsem spodobna kopija legendarnega Parkerja 51, polni se s crnilom, ki ga drzi v plasticni vrecki, in pise tanko, z malenkostnim zobom. Dobra peresa iz tega razreda so se Pelikan 200 in peresi Vista in Al Star nemskega proizvajalca Lamy . Ta se odlikuje tudi po izvirnem minimalisticnem oblikovanju peres, ki jih bodo vasi kolegi vedno z zanimanjem opazovali. V tem razredu je tudi Parker Frontier , ki ga prav tako redno uporabljam.

Pri nas veljajo za najbolj imenitne nalivniki znamke Mont Blanc, vecina pa jih sodi v srednji razred. Tale na sliki ima sicer pozlacen pokrovcek in vdelan biser. Srednji razred pisal V ta razred sodijo peresa, ki stanejo od sto do tisoc evrov in pomenijo glavnino tega, kar bi

slovenski poslovni uporabniki po mojem mnenju kupovali. Tipicna peresa za ta razred so predstavniki serije Pelikan Souveran . Gre za zelo kakovostno narejena peresa z zlatimi konicami, klasicne oblike. Pisec teh vrstic uporablja dva Souverana, M600 in M1000, in je z njima zelo zadovoljen. Pri Pelikanovih peresih je primerno tudi to, da se dajo njihove konice zamenjati. Tako imamo lahko eno pero z vec razlicno debelimi konicami. Tudi za ciscenje so zamenljive konice zelo primerne. V srednji razred sodijo tudi peresa Namiki Capless (v ZDA se prodajajo pod imenom vanishing point). Zanimiva so zato, ker pero sprozimo enako kot kemicni svincnik - s pritiskom na gumb. Peresa so zelo kakovostno izdelana in z njimi sem zelo zadovoljen. Edina tezava je v tem, da vsebujejo zelo malo crnila, zato je primerneje, da jih uporabljamo z vlozki. Za nepoucene se to: pisala Pilot in Namiki proizvaja isto podjetje, le da je blagovna znamka Namiki rezervirana za drazja pisala, Pilot pa za cenejsa. V srednji razred sodi tudi vecina nalivnikov znamke Mont Blanc, ki pri nas veljajo za najbolj imenitna. Po mojih izkusnjah je Mont Blanc drazji od Pelikana, kakovost pa je priblizno enaka. Vedeti je treba, da konice Mont Blancu in Pelikanu izdeluje ista tovarna v Nemciji. V srednjem razredu je se vecina peres velikega stevila drugih proizvajalcev: Carand d' Ache, Omas , Aurora, Delta, Visconti , Lamy 2000, Faber Castell , Conklin , Waterman in se bi lahko nastevali. Poplava blagovnih znamk je na redko katerem trgu tako velika kot prav pri nalivnikih.

Pelikan Souveran M1000: z enim od taksnih pise pisec tega clanka Mio Mrkai. Uvrsca jih v srednji razred, stanejo pa od 300 do 500 dolarjev. Za zahtevnejse uporabnike V ta razred sodijo peresa, ki stanejo nad tisoc evrov. Praviloma gre tu za omejene izdaje (limited editions) peres in bolj ko je omejena serija, visjo ceno ima pero. Peresa Namiki, obdelana z japonskimi tehnikami lakiranja, lahko dosezejo ceno deset in vec tisoc evrov. Najbolj ekskluzivna so verjetno peresa Grayson Tighe, saj je pogosto narejen le en kos. Ta peresa so seveda izraz ultimativne zelje po dokazovanju uspeha, ampak zanje vsekakor velja, da se kakovost cuti tudi takrat, ko je cena ze zdavnaj pozabljena. Novo ali rabljeno? Glede na to, da ima konica peresa, izdelana iz 14-karatnega zlata, ob pazljivi uporabi zivljenjsko dobo sto let, je razumljivo, da je na trgu (ki je ozivel zaradi interneta) zelo veliko

kakovostnih rabljenih peres. Nekateri prisegajo zgolj na stara peresa, ker naj bi nova ne dosegala enako visoke kakovosti in ker naj bi konice novih ne bile dovolj prozne. Med zanimivimi rabljenimi peresi so vsekakor legendarni Parker 51, ki so ga zaceli izdelovati pred vec kot 60 leti, in ga ne izdelujejo vec, a je kljub temu videti povsem sodobno. Dobro ohranjeni primerki Parkerja 51 pisejo cudovito in ce ima taksno pero se zanimivo zgodovino, boste lahko nanj precej bolj ponosni kot na kaksen brezoseben sodobni izdelek. Legendarni peresi sta se Pelikanovi 100 in 400. Prvi je bil prvo pero, ki se je polnilo z batom, tako kot smo vajeni danes, Pelikan 400 pa je bil znanilec povojne renesanse Nemcije in njene industrije. Seveda pa je zanimivih rabljenih peres se veliko vec. Ce lahko najdete kaksen zanimiv kos v predalu, vam svetujem, da ga ocistite, napolnite s crnilom, v predal vrzete rolerje in kemicne svincnike in zacnete pisati. Prav lepo vam bo!

Poznavalci se vedno cenijo legendarni nalivnik Parker 51, ki ga ne delajo vec. Rabljene se na trgu dobi za priblizno 100 dolarjev.

Med najekskluzivnejsimi so nalivna peresa Grayson Tighe.

Pelikan 100 je bil prvi nalivnik, ki se je polnil z batom. Zbiratelji jih lahko kupijo za priblizno 100 dolarjev.

Information

nalivniki

5 pages

Find more like this

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

861633


You might also be interested in

BETA
nalivniki