Read http://www.skf.co.yu/bilt_br14.htm text version

Insert br.13

Page 1 of 4

SKF - Copperhead - integrisano resenje za vibraciona sita i slicnu opremu

SKF nudi trzistu novo zaokruzeno tehnicko resenje koje u potpunosti eleminise probleme u radu vibracionih sita i njima slicne vibracione opreme, resenje koje poboljsava radne performanse i odrzavanje cini jednostavnijim nego ikad. U vrlo teskim radnim uslovima, kakvi postoje u radu vibracionih sita i njima slicne opreme izlozene intenzivnim vibracijama i kontaminaciji, cak i oprema vrhunskog kvaliteta ce neocekivano otkazati, znacajno pre isteka projektovanog radnog veka. Kao posledica, proizvodne instalacije zahtevaju neprihvatljivo velike troskove odrzavanja i zastoja, dok se proizvodjaci lezajeva suocavaju sa troskovima garancije i na kraju, nezadovoljstvom kupca. SKF Copperhead U ovom broju Sveta SKF-a mozete pronaci:

- SKF bacvasti aksijalni lezajeevi - Easy Pull - Novi SKF alat za

demontazu lezajeva

- CARB povecava produktivnost

u proizvodnji papira Do skora, iako je mnogo napora ulozeno da se ovakvi - Sto ne mozete meriti ne mozete problemi prevazidju, na trzistu nije postojalo pravo kontrolisati resenje. SKF Copperhead SKF Copperhead je novi proizvod koji SKF nudi trzistu kao integralno resenja problema ulezistenja kod vobracionih sita i njima slicne opreme. Ovaj proizvod je rezultat intenzivnih globalnih napora SKF specijalista za lezajeve, pracenje stanja i oblast opreme za rudnike.

Ovaj proizvod je baziran na jedinstvenoj kombinaciji vrhunskih dostignuca u tehnologiji lezajeva i tehnologiji pracenja stanja ­ radnih parametara lezaja. Lezajevi Novo resenje u osnovi lezi na novoj generaciji lezajeva, koji su projektovani da izdrze veliko ubrazanje i velike radne temperature. EXPLORER serija SKF bacvastih lezajeva modifikovana je za specificne uslove ove primene (sufiks VA405), tako sto poseduju termicki ojacane celicne kaveze i termicki ojacanje vodece prstenove locirane u zoni spoljasneg prstena lezaja. Ovim je omoguceno precizno vodjenje kotrljajnih elemenata, cime se sprecava izrazito nepovoljno dejstvo velikih ubrzanja na kotrljajne elemente u neopterecenoj zoni prelaznog rezima. Vibracije imaju negativno dejstvo na presovani sloj unutrasnjeg prstena lezaja i rukavca osovine, tako sto se ova veza vremenom olabavljuje i kao posledica, dolazi do intenzivne freting korozije. SKF lezajevi za ovu vrstu primene (sufiks VA406) imaju posebnu teflonsku prevlaku na unutrasnjem prestenu, cime se ova pojava potpuno eleminise, uz istovremeno smanjenje opterecenje lezaja. Pracenje stanja Potpunu bezbednost u radu pruza specijalno razvijena oprema za kontinualno pracenje stanja lezaja. SKF Copperhead senzor daje vrlo rana upozorenja o nepravilnostima u radu, sto omogucava pravovremenu intervenciju i, sprecavanje katastrofalnih ostecenja.

SKF bacvasti aksijalni lezajevi

SKF bacvasti akcijalni lezajevi projektovani su za ekstremno teske uslove rada. Lako se prilagodjavaju ugaonim greskama i mogu da prenesu radijalno opterecenje i do 80 % od istovremeno dejstvujuceg aksijalnog opterecenja. Ova

http://www.skf.co.yu/bilt_br14.htm

09.06.05

Insert br.13

jedinstvena osobina pruza vanredne mogucnosti konstruktorima. Moderni reduktori, masine za livenje plasticnih masa, pumpe, generatori, valjaonicki stanovi i mnoge druge masinske konstrukcije, ne mogu se zamisliti biz bacvastih aksijalnih lezajeva. Jedino ovi lezajevi mogu da podnesu ekstramno velika opterecenja u ogranicenom prostoru i da pri tome, tolerisu velika ugaona ostupanja Ne samo da je vodeci svetski proizvodjac, SKF je i tvorac bacvastih akcijalnih lezajeva. Cetrdesetih godina ovog veka, SKF inzenjeri su koncipirali i razvili aksijalni konicni lezaj sa sfericnom kotrljajnom stazom. Ovo je bio nastavak SKF tradicije invencija u oblasti samopodesivih kotrljajnih lezajeva. Osnovna odlika ovog tipa lezaja je velika akcijalna nosivost, koja dolazi od colindricnih kotrljajnih elemenata i sposobnost prilagodjavanja ugaonim greskama, koja dolazi od njihovog bacvastog oblika. Vrlo je znacajno da prilagodjavanje ugaonoj gresci nema uticaja na vek lezaja. Pored sposobnosti prenosenja akcijalnih sila, ovaj tip lezaja ima mogucnost istovremenog prenosenja i radijalnih komponenti, ciji intenzitet moze da dostigne 80% intenziteta akcijalne komponente. Ovo svojstvo pruza velike mogucnosti konstruktorima, posebno u slucajevima kada je raspolozivi prostor za formiranje ulezistenja ogranicen. Umesto dva posebna lezaja, od kojih jedan nosi samo radijalnu komponentu a drugi akcijalnu, moguca je primena samo bacvastog akcijalnog lezaja, uz znacajno manji zauzeti prostor, vrlo znacajno, povoljniji unutrasnji raspored opterecenja. Sedamdesetih godina ovog veka, akcijalni lezajevi su doziveli znacajna konstruciona poboljsanja, kroz takozvani E konstrukcioni koncept. Unutrasnja geometrija lezaja je usavrsena na makro i mikro nivou. Povecan je precnik i broj valjcica, a mikrogeometrija kontaktnih povrsina je optimizirana sa aspekta uniformnosti raspodele opterecenja. Novi lezaj E konstrukcije je tako dobio vecu nosivost, koja je pod istim radnim uslovima davala 60 do 80% duzi radni vek u poredjenju sa predjasnjim resenjem. Vrlo znacajni efekti su postignuti i u triboloskom domenu, kroz smanjenje trenja i poboljsanje uslova podmazivanja. SKF nudi trzistu vrhunske bacvaste akcijalne lezajeve, sa tri osnovna konstruktivna resenja kaveza. Svako od ovih resenja je prilagodjeno specificnim grupama radnih uslova. Za detaljnije indformacije i kataloge, mozete se obratiti SKF Tehnickom centru u Beogradu.

Page 2 of 4

Velika nosivost i sposobnost prilagodjavanja ugaonim odstupanjima

EM - Lezaj sa mesinganim kavezom; E - E konstrukcija sa presovanim celicnim kavezom; EM - E kostrukcija sa rezanim mesinganim ili celicnim kavezom.

EASY PULL - Novi SKF alat za demontazu lezajeva

Opremljen opruznim mehanizmom za pokretanje ruku, novi SKF izvlakac Easy Pull je danas jedan od najpogodnijih i najbezbednijih alata na trzistu, namenjenih za profesionalni rad u demontazi lezajeva. SKF tradicionalno posvecuje veliku paznju razlicitim

http://www.skf.co.yu/bilt_br14.htm

09.06.05

Insert br.13

alatima za rad sa lezajevima. Najnoviji proizvod je izvlakac serije TMMA sa posebnim patentiranim opruznim mehanizmom za pokretanje i zastitu ruku izvlakaca. Kao sto mu i ime govori ­ Easy Pull, odlikuje se izuzetnom jednostavnoscu u rukovanju i bezbednoscu po radnika i ulezistenje na kome se radi. Jednostavnim pritezanjem crvenih diskova, ostvaruje se precizno simultano pokretanje svih ruku izvlakaca. Pored jednostavnosti u rukovanju, novi izvlakac se odlikuje i zastitnim elementima koji sprecavaju preopterecenje ruku izvlakaca i posebno oblikovanim izmenljivim prstima, koji optimalno nalezu na spoljasnji prsten lezaja i stite ga od ostecenja. Easy Pull se proizvodi u tri velicine: TMMA 3 ­ sa maksimalnom silom izvlacenja od 30 kN, TMMA 5 ­ sa maksimalnom silom izvlacenja od 50 kN i TMMA 8 ­ najsnazniji clan familije sa maksimalnom silom izvlacenja od 80 kN (osam tona). Izvlakac je modularno projektovan, tako da je moguca jednostavna izmena svih vitalnih delova, posebno centraza, koji ima vrlo bitnu ulogu u lociranju i prenosenju sile tokom izvlacenja lezaja. Izvlakac TMMA 8 se, pored mehanicke aktuacije zavojnim vretenom, moze opremiti hidraulickim cilindrom ili hidraulickim vretenom, koji znacajno olaksavaju rad kod izvlacenja lezajeva velikog precnika.

Page 3 of 4

Jednostavnost u primeni

CARB povecava produktivnost u proizvodnji papira

Zamenom postojecih bacvastih lezajeva SKF CARB lezajem, odvostrucena je radna brzina linije za proizvodnju papira madjarskog proizvodjaca finog papira u Dunavvarosu. Ovo je jos jedan primer velikih potencijala prvog komercijalno raspolozivog lezaja, ravolucionarnog pronalaska SKF konstruktora. Cilindri za susenje na linijama za proizvodnju papira greju se pomocu vodene pare. Vodena para je, u zavisnosti od vrste papira i konkretnog izvodjenja proizvodne linije, zagrejana na 125 do 225 C i uvodi se kroz rukavac cilindra za susenje. Termicki uslovi koji vladaju na cilindru za susenje su vrlo nepovoljni za funkcionisanje njegovog ulezistenja. Velika akcijalna dilatacija i visoka temperatura na lezajevima i mazivu su osnovni problemi. Primenom konvencionalnih resenja baziranih na bacvastim lezajevima sa jednostranim akcijalnim fiksiranjem, navedeni problem se ne moze trajno resiti na zadovoljavajuci nacin. Pre ili kasnije, aksijalno slobodni lezaj ce poceti da se otezano akcijalno pomera i na njemu ce doci do pojave freting korozije. Otezano pomeranje, ili cak i blokiranje aksijalno slobodnog lezaja, drasticno narusava sliku radijalnog opterecenja lezajeva. Lezajevi su usled neravnomernosti preoptereceni i tada zapocinje progresivna degradacija njihovog radnog stanja, sto dovodi do preranog otkaza. Primena SKF CARB lezaja omogucava resenje ovog problema na tehnicki savrsen nacin. Oba ulezistenja su aksijalno fiksirana i ne postoji bilo kakvo pomeranje spoljasnjeg ili unutrasnjeg prstena lezaja u odnosu na kuciste ili rukavac. Neophodno aksijalno pomeranje, kojim se kompenzuje temperatirna dilatacija cilindra, ostvaruje se unutar CARB lezaja, aksijalnim pomeranjem kotrljajnih elemenata. Ovo pomeranje prakticno ne zahteva bilo kakvu silu, sto omogucava aksijalno rasterecenje lezajeva i postizanje optimalnih radnih uslova po ovom kriterujumu. Primenom SKF CARB lezajeva na liniji za proizvodnju papira madjarskog prizvodjaca finog papira u Dunavvarosu, postignuti su izvanredni rezultati. Linija je proizvedena u bivsem Sovjetskom savezu 1966. godine. Poboljsanjem radnih uslova u ulezistenju cilindara za susenje omoguceno je podizanje brzine sa 500 na 1000 m/min, sto je udvostrucilo proizvodni kapacitet linije.

http://www.skf.co.yu/bilt_br14.htm

09.06.05

Insert br.13

Ugradnja jednog od 53 CARB lezaja na cilindru za susenje linije za proizvodnju finog papira Neusiedler AG, Dunavvaros, Madjarska. Precizna ugradnja lezaja je ostvarena primenom SKF Drive-Up metode. Kompletnu rekonstrukciju je obavila nemacka kompanija Nybad GmbH.

Page 4 of 4

Sto ne mozete MERITI ne mozete KONTROLISATI

Efikasno odrzavanje je osnova za ocuvanje produktivnosti proizvodnog sistema. Osnova efikasnog odrzavanja je neprekodno kontrolisanje stanja poizvodne opreme. Da bi smo nesto kontrolisali, moramo da merimo, jer nemoze se kontrolisati ukoliko se prethodno ne meri. Da bi podrzao kupce svojih lezajeva, SKF je unutar svoje grupacije ukljucio i posebnu proizvodnu kompaniju SKF COMO, Kalifornija, USA , koja proizvodi specijalnu opremu za merenje radnih parametara ulezistenja i okolne mehanicke opreme. Ova oprema je bazirana na najnovijim dostignucima u oblasti elektronike i gotovo stogodisnjoj tradiciji SKF-a kao vodeceg proizvodjaca u domenu tehnologije kotrljajnih lezajeva. Asortiman vrhunske opreme za merenje radnih parametara ulezistenja ukljucuje tri grupe proizvoda: Jednostavne merne sonde za grubo merenje osnovnih radnih parametara. Portabilne akvizicione sisteme za precizno merenje i arhiviranje podataka merenja, sa softverskim paketom za analizu. Stacionarne sisteme za kontinualno merenje radnih parametra masinske opreme, sa softverskim paketom za analizu i alarmiranje. SKF Tehnicki centar u Beogradu moze da vam pomogne da bolje upoznate i kontrolisete vasu proizvodnu opremu. Zapamtite: Sto ne mozete meriti ne mozete kontrolisati!

SKF Jugoslavija©2001-01

http://www.skf.co.yu/bilt_br14.htm

09.06.05

Information

http://www.skf.co.yu/bilt_br14.htm

4 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

519108


You might also be interested in

BETA
http://www.skf.co.yu/bilt_br14.htm