Read Microsoft Word - pliant_morfina.doc text version

Asociatia pentru Servicii Mobile de Ingrijire Paliativa

Ce este morfina?

Morfina este un extract natural din capsulele de mac. Aceasta substan este folosit în tratamentul durerii severe. Morfina este unul dintre cele mai puternice analgezice. Conform scrii de analgezie, morfina se situeaz pe treapta a treia.

Opioide puternice Morfina Metadona ---------- Treapta 3 Opioide slabe Codeina Tramadol ---------- Treapta 2 Ne-opioide Paracetamol Diclofenac ----------­Treapta 1

Tratamentul cu morfin este indicat în controlul durerii severe indiferent de mecanismul producerii ei.

Asociatia pentru Servicii Mobile de Ingrijire Paliativa

Mituri despre morfin

Mitul 1: Persoanele care iau morfin devin dependente. Fals. Tratamentul cu morfin este prescris de medicul specialist care îl indic atunci când durerea este foarte puternic pentru cât timp persist durerea. În momentul dispariiei cauzei durerii, doza se scade progresiv pân la oprirea tratamentului. Mitul 2: Morfina este dat atunci când moartea este iminent. Fals. Morfina este indicat în funcie de intensitatea durerii i nu de stadiul bolii. Morfina este folosit i în alte afeciuni unde apare durere sever (infarct miocardic, boli reumatice) nu numai în cancer. Mitul 3: Morfina d somnolen. Adevrat. La începutul tratamentului cu morfin apar efecte secundare precum somnolena, greaa, constipaia. Acestea se remit în 5-7 zile, mai puin constipaia. Mitul 4: Morfina cauzeaz oprirea respiraiei. Fals. Iniial se prescrie o doz mic care poate fi crescut dac durerea nu este controlat. Oprirea respiraiei nu apare atunci când tratamentul este bine fcut. De obicei problemele de respiraie sunt din alte motive (complicaii ale bolii). Mitul 5: Morfina se administreaz numai injectabil. Fals. Morfina se poate administra atât injectabil cât i pe cale oral (tablete), tegumentar (plasturi). Mitul 6. Morfina este eficient numai atunci când durerea este foarte mare. Fals. Nu exist doz maxim de morfin. Dac durerea crete putem mri doza. Acest lucru este valabil pentru foarte puine alte medicamente. Folosirea la nevoie chiar de la debutul durerii nu înseamn c morfina nu poate fi crescut pe parcursul evoluiei bolii. În îngrijirea paliativ, recomandm folosirea opioidelor în controlul durerii numai atunci când este nevoie.

Information

Microsoft Word - pliant_morfina.doc

2 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

135942