Read Microsoft PowerPoint - Ksenija_Oletic_predavanje [Compatibility Mode] text version

10 najcesih zabluda o lobiranju

Ksenija Oleti direktorica SPEM Komunikacijska skupina

[email protected]

Definicija lobiranja

· Metoda politickog pritiska na zakonodavce · Usmjereno komuniciranje s utjecajnim javnostima

[email protected]

Usmerjeno komuniciranje s utjecajnim javnostima

· · · · Vlada, sluzbenici Parlament, sluzbenici Politicke stranke Ostali

[email protected]

Utjecajna javnost

· Utjecajnu javnost predstavljaju interesne grupe ili pojedinci koji svojim utjecajem (mo koju imaju ili e tek imati) utjeu na poslovne ciljeve tvrtke (organizacije). Kriteriji odlucivanja UJ · Mediji · Biraci · Korist

[email protected]

Ciljevi lobiranja

· Informirati utjecajne javnosti o poslovnoj politici tvrtke i obrnuto · Dobivanje poslova koje financira ili sofinancira drzava · Kreiranje dobrih zakonodavnih osnova za poduzee

[email protected]

Tko nudi lobisticke usluge

· U EU upotrebljava se izraz PA agency (Public affairs agencija). Profesionalne EU lobisticke usluge nude PA agencije. · U Hrvatskoj emo lobisticke usluge traziti meñu poduzeima koje se bave odnosima s javnosu.

[email protected]

10 najcesih zabluda o lobiranju

· · · · · · · · · · 10. Lobiranje = ruckovi i sastanci 9. Nazvat u ministra i dogovorit emo se 8. Lobiranje u EU nije potrebno 7. Lobiranje doma nije bitno (nee biti nakon ulaska u EU) 6. Ne mozemo lobirati protiv multinacionalki 5. Multinacionalke utjeu na EU zakone 4. Europska komisija = Europski komisari 3. EU mediji su utjecajniji od nacionalnih 2. Za moju tvrtku nema EU sredstava 1. Lobiranje u EU se ne isplati

[email protected]

Zabluda br.10: Lobiranje = ruckovi sastanci

· 80% vremena koje PA agencije potrose za svog klijenta potroseno je na monitoring aktualnog dogañanja (identificiranje problema/prilika) i sastavljanje baza podataka kljucnih osoba koje odlucuju. Tek kada tvrtka sazna za problem (EU/nacionalni zakon) ili priliku (EU/nacionalna sredstva) se PA agencija moze odazvati lobistickom akcijom 20% vremena predstavljaju ruckovi i sastanci s kljucnim ljudima koji odlucuju

·

[email protected]

Zabluda br.9: Nazvat u ministra da se dogovorimo

· EU je u nacin vladanja donijela veu transparentnost te prenijela 80% svojih ovlasti i moi na birokratsko-politicki aparat EU. Manevarski prostor nacionalnih ministra se je vrlo smanjio. Brisel je postao policaj nacionalnih vlada. Slovensko poduzee pokusalo je preko slovenskog europskog zastupnika utjecati na smanjivanje trajanja sigurnosnih pregleda kod izvoza proizvoda u SAD. Rezultat: Zastupnicko pitanje u EU parlametu uope nije bilo zapazeno.

·

[email protected]

Zabluda br.8: Lobiranje u EU nije potrebno

· Ulaskom Hrvatske u EU, Hrvatska e preuzimati zakone koje delegira EU. Oni e predstavljati 80% svih krovnih zakona koji e (ili ve utjeu) neposredno utjecati na tvrtke u Hrvatskoj. · Europska komisija razmislja o ponovnoj gradnji nuklearnih elektrana u EU. Prve kompanije koje e EK predstaviti projekte koji doprinose veoj sigurnosti NE dobit e sredstva. Dakle, potrebno je pratiti aktualna dogañanja u EU i graditi odnose s EK / sluzbenicima!

[email protected]

Zabluda br.7: Lobiranje u Hrvatskoj nee vise biti potrebno

· EU moze donijeti direktivu o potrebnom dijelu NE u pojedinoj clanici. Ali Europska komisija NE MOZE odluiti gdje (ako uope) e pojedina NE biti locirana (dakle u kojoj drzavi) · Rjesavanje NIMBY problema je dakle tek jedan od primjera koji je iskljucivo u domeni nacionalnog lobiranja. Bez njegovog rjesenja nije mogue zapoeti s projektom, bez obzira na direktive EU.

[email protected]

Zabluda br.6: Ne mozemo lobirati protiv multinacionalki

· Multinacionalke lakse od nacionalnih poduzea utjeu na zakone EU (jer ne trebaju traziti saveznike). Ali EU ne moze utjecati na npr. interpretaciju odreñenih propisa (podzakonski akti). · Primjer iz Slovenije: Lasko je pobjedilo protiv 100x veeg Interbrew. Interpretacija monopola i dozvoljenih trzisnih udjela bila je u domaoj domeni. Prednost domaeg terena!

[email protected]

Zabluda br.5: Multinacionalke kroje EU zakone

· Nije istina! Najvei dio lobiranja u EU naprave organizirane grupe nacionalnih poduzea koje imaju zajednicki interes iz raznih EU drzava. · EWFA (http://www.ewfa.org/): Europsko udruzenje proizvoñaca filmova za zatamnjenje stakala. Clanovi predstavljaju 80% EU trzista proizvoñaca i distributera tih filmova. Kao EWFA uspjesno lobiraju pojedine clanice i Europsku komisiju za sto manje restriktivne zakone na tom podrucju.

[email protected]em.eu

Zabluda br.4: Europska komisija = europski povjerenici

· Europska komisija je aparat 20.000 visoko strucno i dobro plaanih pojedinaca. Europski povjerenici se u potpunosti oslanjaju samo na kredibilnost njihovih prijedloga. · Tko odlucuje da li Hrvatska slijedi EU zakonodavstvo na podrucju energetike?? O: Brendan Devlin in Stephan Ressl. Sto e njih dvoje odluciti, to e potvrditi povjerenik za sirenje i povjerenik za energetiko

[email protected]

Zabluda br.3: EU mediji su utjecajniji od nacionalnih

· Europa nije homogena jedinica drzavljana s jakom EU pripadnosu (za razliku od SAD). Na EU razini ne postoje EU problemi nego samo problemi pojedinih drzava (kompanija). Isto tako ne postoje EU mediji, postoje tek mediji pojedinih drzava clanica U FT emo plasirati clanak samo tada kada emo naslovljavati veinu citatelja FT (Britanci). S nasim problemom moramo nasloviti britanski problem, ako zelimo da nas problem preraste u EU problem.

·

[email protected]

Zabluda br.2: Za moje poduzee nema EU sredstava

· Svako poduzee ima barem jednu djelatnost koja moze biti potencijalni primatelj EU sredstava. EU raspolaze godisnjim budzetom od 100 mlrd EUR. Veina tih sredstava podijeli se natjecajima. Koje je potrebno pratiti i na njih se pravovremeno odazvati. · Treba upozoriti da je najvei dio europskih fondova namijenjen sofinanciranju projekata!

[email protected]

Zabluda br.1: Lobiranje u EU se ne isplati

· Usmjereno lobisticko djelovanje udruzenja tipa EWFA kosta na mjesecnom nivoju oko 3.000EUR. Clanova udruzenja je 6, bez pridruzenih clanova i distributera! · Ucinci: smanjivanje restrikcija za zatemnjenje stakala e u Sloveniji utjecati na 10-15% poveanje prodaje. A koliko u Njemackoj, Francuskoj itd...?

[email protected]

Evergreen (mantra) meñu argumentima lobista: Radna mjesta

· Birokrati se ne boje pojednih poduzea. Slusati e one koji im bolje od drugih dokazu da e odreñena odluka znaciti gubitak x% radnih mjesta u nekom sektoru gospodarstva.

[email protected]

Studija primjera Slo poduzea

(brojke su izmisljene)

·

·

·

·

Slovensko poduzee pokusalo je preko slovenskih zastupnika u EU parlamentu utjecati na smanjivanje trajanja sigurnosnih pregleda kod izvoza proizvoda u SAD. Slovenski EU parlamentarci postavili su pitanje u Europskom parlamentu (EP). Ali pitanje jednog osamljenog zastupnika ne aktivira preostalih 731 zastupnickih kolega. Slovensko poduzee zbog propisa SAD utrpi za otprilike 100.000 EUR stete na godisnjoj razini. Zatupnicko pitanje u EP nije donijelo nikakvih rjesenja.

[email protected]

Argumenti poduzea bili su

· · · Smo najvei slovenski izvoznik tih proizvoda Imamo vise od 500 zaposlenih Troskovi kasnjenja (neocekivanih) kod izvoza iznose na godisnjoj razini 100.000 EUR. Poduzee e zbog toga morati smanjiti broj zaposlenih za otprilike 20. U regiji to znaci socijalno ugozenih otprilike 60 ljudi.

· ·

[email protected]

Racunica iznosi

· Ulog 0 EUR · Rezultat = - 100.000 EUR

[email protected]

Sto ako bi unajmili PA agenciju / lobiste?

· PA agencija bi najprije napravila desktop istrazivanje na tu temu. Identificirala bi utjecajne EU javnosti za taj problem i utjecajne EU medije (nacionalne!). Poduzeu bi predlozila sljedea rjesenja: Formalno ustanavljanje EU udruzenja poduzea s jednakim problemom Identificiranje, kontaktiranje i pridruzivanje poduzea iz cijele Europe (barem 20) Vodenje udruzenja i zastupanje interesa svih clanova udruzenja kod kljucnih EU donosioca odluka.

· ·

·

[email protected]

Argumenti zdruzenja bi bili

· · · · Smo udruzenje cije clanice su najvei EU izvoznici tih proizvoda u EU ­ izvozimo ukupno 80% proizvoda u SAD Imamo vise od 250.000 zaposlenih Troskovi kasnjenja (neocekivanih) na godisnjoj raznini iznose barem 500 mio EUR Zato udruzenje racuna da e morati smanjtiti broj zaposlenih u tom sektoru na europskoj razni za otprilike 15.000 do 20.000 (koji, usput, spadaju u kategoriju teze zaposljivih). U EU e to znaciti dodatnih 50.000 socijalno ugrozenih pojedinaca.

·

[email protected]

Racunica je

· Ulog od 20.000 EUR na godisnjoj razini. Samo takve vrste udruzenja moze iz problema jednog poduzea iz jedne drzave napraviti veliki EU problem koje EU politika i EU birokrati jednostavno ne mogu ignorirati. Takve vrste lobistickih akcija traju otprilike od 12 do 24 mjeseci. Poslije dvije godine poduzee je u tom primjeru ulozilo 24.000 EUR u lobiranje, ali istovremeno smanjilo 100.000 EUR troskova koji su nastajali zbog kasnjenja. Poslije poduzee nema vise razloga za plaanje PA agencije. Nije optereeno sa 24.000 EUR troskova za PA agenciju, kao ni s 100.000 EUR. S nacinom razmisljanja "nazvat u nase u EU" poduzee u dvije godine ima 200.000 EUR troskova zbog kasnjenja. Jednak trosak moze ocekivati i u sljedeim godinama.

·

·

[email protected]

Svako poduzee si mora postaviti sljedea pitanja

· · Koliko za mene vrijedi da PA agencija redovito mjesecno prati prilike u EU? Koliko je za mene vrijedna baza donosioca odluka u odreñenom sektoru, kojeg mozemo nazvati odmah, kada se neki problem dogodi? Koliko za mene vrijedi da znam, gdje zavrsa mo nacionalnih utjecajnih javnosti i gdje pocinje mo utjecaja Brisela?

·

[email protected]

Tko ne zna sto je lobiranje, taj je i uvjeren u to da ga ne treba.

[email protected]

(Ali najprije morate znati s kim .)

Commission

Relevant Commissioners

M / Cabinet MTF

Advisory. Com.

Nat. Comp. Auth.

Legal counsel

Inter service consultation

Consultation

Relevant officials in Ministry/ Dep.

DG

DG

Competitors

Porte Parole MEPs Media

Stakeholders

Information

Microsoft PowerPoint - Ksenija_Oletic_predavanje [Compatibility Mode]

27 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

672385