Read SAPPILEIKKAUKSEN JÄLKEEN text version

TAMPERE Hyvinvointipalvelut Hatanpään kantasairaala

KOTIHOITO-OHJE

KOTIHOITO-OHJE SAPPILEIKKAUKSEN JÄLKEEN

YLEISTÄ Sappikivitaudin hoito on yleensä sappirakon poisto. Leikkaus tehdään tähystysmenetelmällä eli laparoskooppisesti. Vatsanpeitteisiin tehdään 4 ­ 5 reikää, joiden kautta viedyillä instrumenteilla videokuvan avustamana sappirakko irrotetaan ja poistetaan vatsaontelos ta. Tähystysleikkausta ei voi aina tehdä. Aikaisempien leikkausten aiheuttamat kiinnikkeet, ylipaino ja rakenteelliset poikkeavuudet sekä vaikea sappirakontulehdus tai verenvuoto ovat tavallisimmat syyt siihen, että leikkaus joudutaan muuttamaan avoleikkaukseksi. Tähystysleikkaukseen ryhdyttäessä ollaankin aina varauduttu avoimeen leikkaukseen samassa nukutuksessa. LEIKKAUKSEN JÄLKEEN Kivut Tähystysleikkauksen jälkeen kivut ovat lievempiä kuin avoimessa leik-kauksessa. Leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä hartiapistosta, joka johtuu vatsaonteloon laitetun kaasun aiheuttamasta pallealihaksen venytyksestä. Hartiapistos menee ohi muutamassa päivässä. Leikkauksen jälkeen pääsette kotiin samana tai seuraavana päivänä. Avoimen leikkauksen jälkeen kotiutuminen tapahtuu noin 2 ­ 5 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Kipulääkettä saatte ostaa apteekista ilman reseptiä ja niitä voitte käyttää ensimmäisinä päivinä tarpeen mukaan. Haavanhoito · · · · Suihkuun voitte mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Poistakaa haavojen suojasiteet ennen suihkuun menoa. Haavoja ei tarvitse sen jälkeen enää suojata, elleivät ne eritä. Välttäkää haavojen turhaa käsin koskettelua. Saunaan, kylpyyn ja uimaan voitte mennä kahden päivän kuluttua ompeleiden poistosta.

Ompeleiden poisto Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua leikkauksesta oman alueen aikuisneuvolassa tai työterveyshuollossa. Jos haavat on suljettu sulavin ompelein ei ompeleita tarvitse poistaa. Ruokavalio Aiemmin sappivaivoja aiheuttaneita ruoka-aineita voitte ryhtyä vähitellen kokeilemaan. Suosikaa vähärasvaista ja monipuolista ruokavaliota. Sairauslomanne pituus tähystysleikkauksen jälkeen on 7 ­ 14 vuorokautta ja avoimen leikkauksen jälkeen 3 ­ 5 viikkoa riippuen ammatistanne. Välttäkää sairaslomanne ajan raskasta nostelua, ponnistelua ja kurkottamista. Päivittäinen kävely ja ulkoilu edistävät toipumistanne. Mikäli haavoihin tulee punoitusta, turvotusta, kuumotusta ja eritystä tai teille tulee kuumetta, voimakasta kipua tai keltaisuutta, ottakaa yhteyttä lääkäriin tai osastolle _______________ puh. ________________. Jälkitarkastusta ei sappileikkauksen jälkeen yleensä sovita.

C2012 L: 9_ potohjeC2tpj.sappileik.doc /10.2003kh

Sairausloma

YHTEYDENOTOT

Hatanpään kantasairaala Hatanpäänkatu 24, PL 437 33101 Tampere www.tampere.fi

Information

SAPPILEIKKAUKSEN JÄLKEEN

1 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

163477


Notice: fwrite(): send of 207 bytes failed with errno=104 Connection reset by peer in /home/readbag.com/web/sphinxapi.php on line 531