Read This is one of the narrow row houses located on the Borneo Sporenburg, Amsterdam, Netherlands text version

This is one of the narrow row houses located on the Borneo Sporenburg, Amsterdam, Netherlands. Borneo and Sporenburg are two huge quays in Amsterdam's eastern docks that have been redeveloped as a high density housing project, comprising 2500 new dwellings. West 8's masterplan defined a series of long strips running the length of the quays, subdivided into a series of blocks. Each block was then commissioned from a different architect, but with the unifying rules that each house should incorporate a garage to

minimize street parking and a void that would occupy between 30 and 50 per cent of the plot. The result is a highly coherent urban structure with a pattern of low-rise structures and hidden courtyard gardens. The house allocated a plot 5 meters wide, 18 meters deep and 12 meters high. It is oriented along the length of the plot, with a garage to the front and four levels of stepped internal and external terraces overlooking the canal to the rear.

The master plan demanded a 30% to 50% void in each of the individual homes. The architects were challenged to develop a typology in which a small patio served for day light penetration and personal outdoor space. This regulation created a series of new building typologies that suited the high density and back-to-back structuring of the house.

Since the plot given is so small and so limited, the dwelling have been designed which strive for the greatest possible spaciousness and versatility within its limited envelope. Therefore the use of Architectural precast concrete offers the opportunity to provide all performance requirements of an exterior wall within one assembly. The sandwich panel is manufactured first with the casting of the exterior wythe. A layer of insulation then is laid on top with the vertical groove to achieve the drainage purpose for water control. Then the structural wythe is casted on the insulation layer to complete the assembly. The joints between the sandwich panels are designed to maintain continuity of the thermal, air, and moisture control functions in order to provide continuity for the wall. The wall is designed with a two-stage control, which consisted a line of weather seal in the exterior wythe and a line air seal in the structural wythe. The space between the wythes are vented and drained to the exterior at the intersection of the vertical joints with the horizontal joints at the base of the wall. Places where the sandwich panel meets other elements of the building often causes the most problems. These places are properly detailed and designed to taking into considerations of the change in temperature, air pressure, moisture content, building frame movement, wind load and etc. For the detail where the sandwich panel meets the roof, deflection of the roof/wall parameter beam caused by live loads and snow were calculated. Wood curbs with batt insulation were applied to relieve the stress on the sandwich panel. Thermal barrier is maintained throughout the roof junction. The rigid insulation in the sandwich panel is in connection with the medium density mineral wool insulation which fills the cavities between the wood curb and the structural wythe. The air barrier and vapour barrier are both continuous, achieved together in this case, by the use of elastometric air barrier fastened to the structural wythe with a continuous bar and wraps around the wood curb and throughout the whole roof. Precipitation is controlled by the rainscreen design of the precast sandwich panel. The grooves between the rigid insulation and the exterior wythe, working with the two-stage joint between the panels get rid of any unanticipated water.

For the detail where the sandwich panel meets the window, the design continues to perform well to meet the requirements. The thermal barrier continues along the sandwich panel and connects the well insulated double glazed glass. The window frame is sprayed with low expansion polyurethane foam to enhance the thermal performance through the junction. The foam also plays a big part in keeping the air barrier continuous controlling air movements that is going through the window. The vapour barrier is provided by the structural wythe in the sandwich panels and the window frame, which treated by latex sealant on the inside. Precipitation is controlled through the groove in the insulation layer of the sandwich panel in combination with the two-stage joint between panels. Metal flashing is also installed to drain the water through the weather seal with intermittent weep holes. For the foundation connection, thermal barrier is provided by the rigid insulation in the sandwich panel, through the adhered rigid insulation between the panel and the floor slab, and continuing down to cover the inside of the foundation wall. Air barrier is achieved through the backer rod and sealant at the base of the structural wythe and a line of air seal that connects the floor slabs at vertical panel joints to ensure a continuous enclosure. Bituminous water-proofing membrane covers the interior side of the foundation wall, the bottom of the floor slap, and continues up to the floor surface, preventing any moisture to travel upward from the soil. Precipitation is channeled out of the panels through the grooves in the insulation. Backer rod and sealant provide weep holes at the vertical joints to allow the water to escape. The precast sandwich panel is bearing on the steel anchor plate cast in the floor slab, with the slotted anchor plate providing the connections. This makes the connection very straightforward and simple, providing the solution to fast and easy assembly.

MVRDV

Houses on Borneo Sporenburg ­ Plot 12

Arch 264 ­ Final project ZhenRuo (Ted) Teng 20166882 Dec. 11, 2005

Information

This is one of the narrow row houses located on the Borneo Sporenburg, Amsterdam, Netherlands

5 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

888443


Notice: fwrite(): send of 200 bytes failed with errno=104 Connection reset by peer in /home/readbag.com/web/sphinxapi.php on line 531