Read Microsoft Word - Foaie de titlu.doc text version

METODE DE MANAGEMENT AL PRODUCIEI I MENTENANEI

CAPITOLUL 2 MANAGEMENTUL PRODUCIEI I MENTENANEI

Este normal ca în întreprinderea viitorului managementul produciei i al mentenanei s capete noi valene. Producia trebuie s se ,,apropie" de client, iar mentenana îi schimb nu numai instrumentele, ci i filozofia de aplicare. Probabil c "halatele albastre" ale muncitorilor vor fi, metaforic vorbind, înlocuite de altele albe. Noile metode de producie i mentenan, în care informatica, munca în grup autonom, înlocuirea managerului cu un animator, colaborarea cu clientul sau structurile transversale, toate acestea vor conduce la un alt spirit de producie i de mentenan. Este ceea ce încercm s explicm în continuare.

2.1 Managementul Produciei

Pentru început încercm s propunem o definiie a acestui concept: Managementul Produciei (MP) reprezint aciunea de coordonare a ansamblului de activiti care concur la satisfacerea cererilor clienilor, în condiii economice viabile[102]. O definiie puin diferit fa de ceea ce ne-am fi ateptat, tocmai prin faptul c nu am amintit de "productivitate, capacitate de producie, condiii

Managementul produciei i mentenanei

21

METODE DE MANAGEMENT AL PRODUCIEI I MENTENANEI tehnico-organizatorice date" sau alte elemente-cheie clasice ale reuitei în activitatea de producie... Considerm c prin MP se coordoneaz fabricarea de produse care constituie obiectul unei comenzi, conform unei planificri prealabile, în funcie de termenele de realizare convenite cu clienii. Este clar c acetia vor impune i cantitatea de produse cerut. Amintim c managementul produciei se face prin ordonanare, definit ca ansamblul aciunilor care permit gsirea rspunsului la o cerere (specificaii, cantiti, termene), exprimat în amonte i vizând utilizarea cât mai eficient a resurselor, respectând o politic industrial definit [11], [20]. Acest concept este aplicat în mod special pe dou nivele [21], [39]: · Ordonanare general, care transforma planul de producie în program director de producie, urmat de transformarea acestuia din urm în programe de aprovizionare cu materii prime i materiale, de subcontractri i de fabricaie; · Ordonanarea seciei, plecând de la programul de fabricaie repartizat, condus i controlat pe termen scurt, pân la nivel de loc de munc. În ceea ce privete fluxurile de materiale i managementul acestora, întâlnim în practica industrial [37]: · Fluxuri împinse (management prin MRP- Material Ressource Planning) ; · Fluxuri aservite (management prin restricii) ; · Fluxuri trase (management prin Kanban). Vom încerca în continuare s dm câteva explicaii. 2.1.1 Fluxuri ,,împinse" Fluxurile împinse se desfoar conform conceptului MRP [56], dup schema urmtoare (Figura 5)[102]:

22

Managementul produciei i mentenanei

METODE DE MANAGEMENT AL PRODUCIEI I MENTENANEI

Planning-ul necesarului OF 1 OF 2 Faza Tehnologic 1 Faza Tehnologic 2 Faza Tehnologic i

C L I E N T

OF i

Avansul fabricaiei OF i = ordin de fabricaie destinat fazei tehnologice i

Figura 5: Fluxuri de fabricaie conduse în sistemul MRP Sistemul se bazeaz pe ordinele de fabricaie dezvoltate în mod centralizat, pe baza previziunilor realizate prin metode tradiionale (lisaj exponenial, extrapolare, medii mobile, etc.). Regularizarea livrrilor ctre clieni se face prin optimizarea nivelului stocurilor de compensare a perturbaiilor dintre fazele tehnologice [54]. Considerm c este totui un sistem de producie la dispoziia preciziei previziunilor efectuate, i care, chiar conform denumirii, "împinge" produsele ctre client. Nu ni se spune îns nimic despre ce se întâmpl cu acest sistem dac clientul îi schimb în mod neprevzut cererea. Managerii produciei cunosc îns foarte bine urmrile... 2.1.2 Fluxuri aservite Reglarea fluxurilor de fabricaie se bazeaz pe Teoria Restriciilor Theory Of Constraints (TOC) [52], definit ca fiind o filozofie de management care se concentreaz pe restricii i adeseori pe cele ale resurselor limitate, pentru a ameliora performana global a sistemului. Dar ce este de fapt o

Managementul produciei i mentenanei

23

METODE DE MANAGEMENT AL PRODUCIEI I MENTENANEI restricie? Pentru exemplificare, pornim de la schema fluxurilor aservite (Figura 6) [102]:

OF 2 OF 1 Faza Tehnologic 2 "loc îngust" OF i

C L I E N T

Faza Tehnologic 1

Faza Tehnologic i

Avansul fabricaiei Cerere OF i = ordin de fabricaie destinat fazei tehnologice i

Figura 6: Flux de fabricaie aservit O restricie este un factor care limiteaz performana unui sistem. Din punctul de vedere al unei întreprinderi, o restricie limiteaz capacitatea acesteia de a-i îndeplini un obiectiv, de exemplu, obinerea unei anumite valori a profitului sau a unei marje de cretere a acestuia. Orice sistem este supus cel puin unei restricii, fr de care ar fi în msur s ating în definitiv performane ridicate. Ori, organizarea produciei i în special fluxurile acesteia se bazeaz pe îmbinarea de secvene, activiti sau evenimente interdependente [29]. Analogia cu un lan ne permite s spunem c soliditatea acestuia este dat de soliditatea verigii cea mai slabe. Deci, performana global a unui sistem nu poate fi mai mare decât performanta restriciei sale. De unde i apariia de locuri înguste [38], definite ca fiind resursa întreprinderii, a crei capacitate este egal sau inferioar necesitii. Identificarea acesteia este cheia reuitei unui management prin TOC.

24

Managementul produciei i mentenanei

Information

Microsoft Word - Foaie de titlu.doc

4 pages

Find more like this

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

927866