Read 5mg-398_mk_sta.pdf text version

Merewe i geometrija - Oddelenie 5 Linda Stojanovska i Blagoj~e Vojnevski -398

MULTIPLE CHOICE 1. MG1.1.1 Kolku iznesuva plo{tinata na dadeniot triagolnik ?

a. b.

24 cm2 6 cm2

c. d.

8 cm2 9 cm2

ANS: B 1 1 A = bh = (6 2) = 6cm2 2 2

Feedback A B C D

Treba da se podeli so 4. To~no! Treba da se pomno`at osnovata i visinata - ne da se soberat. Plo{tina na triagolnik se presmetuva: A =

1 2

bh

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.1.0 Studentite mozat da gi razberat i presmetaat volumenot i plostinata na ednostavnite objekti. OBJ: 5MG.1.1 Izvedi ja i upotrebi ja formulata za plostina na triagolnik i paralelogram sporeduvajki ja so formulata za plostina na pravoagolnik TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398

http://www.csun.edu/~vcmth00m/practice.html

1

2. MG1.1.2 Kolku iznesuva povr{inata na dadeniot paralelogram ?

a. b.

14 cm2 10 cm2

c. d.

7 cm2 5 cm2

ANS: B A = bh = 5 2 = 10 cm2

Feedback A B C D

Plo{tina na paralelogram se presmetuva A = b h. To~no! Treba da se pomno`at osnovata i visinata - ne da se soberat. Ova e plo{tina za triagolnik.

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.1.0 Studentite mozat da gi razberat i presmetaat volumenot i plostinata na ednostavnite objekti. OBJ: 5MG.1.1 Izvedi ja i upotrebi ja formulata za plostina na triagolnik i paralelogram sporeduvajki ja so formulata za plostina na pravoagolnik TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398 3. MG1.2 Kolku iznesuva povr{inata na kocka ako sekoja od stranite iznesuva 3

sm ?

a. b.

18 cm2 9cm2

c. d.

36 cm2 54 cm2

ANS: D SA = 6 a 2 = 6 3 2 = 54 cm2

Feedback A B C D

Plo{tinata na sekoja strana e a a ili a 2 . Ova e plo{tina na edna strana na kockata. Kockata ima 6 strani ne 4. To~no!

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.1.0 Studentite mozat da gi razberat i presmetaat volumenot i plostinata na ednostavnite objekti. OBJ: 5MG.1.2 Izraboti dvodimenzionalen model na kocka i pravoagolnik i so pomos na ovie modeli presmetaj ja nivnata ploshtina TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398

http://www.csun.edu/~vcmth00m/practice.html

2

4. MG1.3

Kolku iznesuva volumenot na dadeniot blok ?

a. b.

40 in 3 64 in 3

c. d.

11 in 3 10 in 3

ANS: A V = l w h = 5 2 4 = 40 in 3

Feedback A B C D

To~no! Ova e volumen na kocka. Treba da se pomno`at dol`inata, {irinata i visinata - ne da se soberat. Volumenot na blok se presmetuva : V = l w h .

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.1.0 Studentite mozat da gi razberat i presmetaat volumenot i plostinata na ednostavnite objekti. OBJ: 5MG.1.3 Imajki go vo predvid konceptot za volumen upotrebi gi mernite edinici vo soodvetnite sistemi ( santimetar kuben [cm3], metar kuben [m3], inch kuben [in3] za presmetuvanje na volumenot na pravoagolni polni tela) TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398 5. MG1.4.1 Perimetarot na triagolnik se odnesuva na: a. dol`ina b. plo{tina c. volumen ANS: A

Feedback A B C

To~no! Neto~no. Neto~no.

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.1.0 Studentite mozat da gi razberat i presmetaat volumenot i plostinata na ednostavnite objekti. OBJ: 5MG.1.4 Da se napravi razlika i da se iskoristat soodvetnite merni edinici za dvo i tri dimenzionalnite tela ( najdi go perimetarot, ploshtinata, volumenot ) TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398

http://www.csun.edu/~vcmth00m/practice.html

3

6. MG1.4.2 Koli~inata na voda koja se sodr`i vo barel se odnesuva na ? a. plo{tina b. dol`ina c. volumen ANS: C

Feedback A B C

Neto~no. Neto~no. To~no!

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.1.0 Studentite mozat da gi razberat i presmetaat volumenot i plostinata na ednostavnite objekti. OBJ: 5MG.1.4 Da se napravi razlika i da se iskoristat soodvetnite merni edinici za dvo i tri dimenzionalnite tela ( najdi go perimetarot, ploshtinata, volumenot ) TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398 7. MG1.4.3 Koli~inata na treva potrebna da se prekrie fudbalsko igrali{te se odnesuva na? a. volumen b. dol`ina c. plo{tina ANS: C

Feedback A B C

Neto~no. Neto~no. To~no!

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.1.0 Studentite mozat da gi razberat i presmetaat volumenot i plostinata na ednostavnite objekti. OBJ: 5MG.1.4 Da se napravi razlika i da se iskoristat soodvetnite merni edinici za dvo i tri dimenzionalnite tela ( najdi go perimetarot, ploshtinata, volumenot ) TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398

http://www.csun.edu/~vcmth00m/practice.html

4

8. MG1.4.4 Broj na cigli potrebno da se prekrie pateka se odnesuva na ? a. dol`ina b. plo{tina c. volumen ANS: B

Feedback A B C

Neto~no. To~no! Neto~no.

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.1.0 Studentite mozat da gi razberat i presmetaat volumenot i plostinata na ednostavnite objekti. OBJ: 5MG.1.4 Da se napravi razlika i da se iskoristat soodvetnite merni edinici za dvo i tri dimenzionalnite tela ( najdi go perimetarot, ploshtinata, volumenot ) TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398 9.

MG2.1.1 So pomo{ na aglomer da se odredi goleminata na agolot ?

a. b.

142 ° 210 °

c. d.

110 ° 175 °

ANS: A

Feedback A B C D

To~no! Agolot pripa|a na vtoriot kvadrant. Agolot e pogolem od 110 ° . Agolot e pomal od 175 ° .

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.2.0 Studentite gi identifikuvaat, opishuvaat i klasificiraat svojstvata i povrzanosta na ramnite i polnite geometriski figuri. OBJ: 5MG.2.1 Izmeri, prepoznaj, nacrtaj agli, vertikalni i paralelni linii, pravoagolnici i triagolnici koristejki gi soodvetnite pomagala. TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398

http://www.csun.edu/~vcmth00m/practice.html

5

10. MG2.1.2 So pomo{ na aglomer da se odredi goleminata na agolot ?

a. b.

38 ° 25 °

c. d.

45 ° 125 °

ANS: A

Feedback A B C D

To~no! Agolot e pogolem od 25 ° . Agolot e pomal od 45 ° . Agolot pripa|a na prviot kvadrant.

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.2.0 Studentite gi identifikuvaat, opishuvaat i klasificiraat svojstvata i povrzanosta na ramnite i polnite geometriski figuri. OBJ: 5MG.2.1 Izmeri, prepoznaj, nacrtaj agli, vertikalni i paralelni linii, pravoagolnici i triagolnici koristejki gi soodvetnite pomagala. TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398 11. MG2.1.3 So pomo{ na aglomer da se odredi goleminata na agolot ?

a. b.

90 ° 120 °

c. d.

85 ° 270 °

ANS: A

Feedback A B C D

To~no! Agolot e pomal od 120 ° . Agolot e pogolem od 85 ° . Agolot e pome|u 0 i 180 stepeni.

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.2.0 Studentite gi identifikuvaat, opishuvaat i klasificiraat svojstvata i povrzanosta na ramnite i polnite geometriski figuri. OBJ: 5MG.2.1 Izmeri, prepoznaj, nacrtaj agli, vertikalni i paralelni linii, pravoagolnici i triagolnici koristejki gi soodvetnite pomagala. TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398

http://www.csun.edu/~vcmth00m/practice.html

6

12. MG2.2.1

Da se odredi agolot B za dadeniot triagolnik ?

a. b.

26.5 ° 214 °

c. d.

53 ° 127 °

ANS: C A + B + C = 180 °

81 ° + B + 46 ° = 180 ° B + 127 ° = 180 ° B = 53 °

Feedback A B C D

Treba da se pomno`i so 2. Sumata na aglite na koj bilo triagolnik iznesuva 180 stepeni. To~no! Sumata na dadenite agli treba da se odzeme od 180 ° .

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.2.0 Studentite gi identifikuvaat, opishuvaat i klasificiraat svojstvata i povrzanosta na ramnite i polnite geometriski figuri. OBJ: 5MG.2.2 Znaejki deka sumata na aglite na sekoj triagolnik iznesuva 180 stepeni i sumata na aglite na sekoj cetiriagolnik iznesuva 360 stepeni, koristi ja ovaa informacija za da gi resis problemite. TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398

http://www.csun.edu/~vcmth00m/practice.html

7

13. MG2.2.2

Da se odredi kolku stepeni iznesuva agolot BCD ako ADC = 40 ° ?

a. b.

140 ° 170 °

c. d.

130 ° 220 °

ANS: A A + B + C + D = 360 °

90 ° + 90 ° + C + 40 ° = 360° C + 220 ° = 360° C = 140 °

Feedback A B C D

To~no! Sumata na aglite na sekoj ~etiriagolnik iznesuva 360 stepeni. Sekoj ~etiriagolnik ima ~etiri agli . Sumata na dadenite agli treba da se odzeme od 360 ° .

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.2.0 Studentite gi identifikuvaat, opishuvaat i klasificiraat svojstvata i povrzanosta na ramnite i polnite geometriski figuri. OBJ: 5MG.2.2 Znaejki deka sumata na aglite na sekoj triagolnik iznesuva 180 stepeni i sumata na aglite na sekoj cetiriagolnik iznesuva 360 stepeni, koristi ja ovaa informacija za da gi resis problemite. TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398

http://www.csun.edu/~vcmth00m/practice.html

8

SHORT ANSWER 1. Nacrtaj kocka. ANS:

PTS: 1 DIF: Oddelenie 5 REF: 5MG.2.0 Studentite gi identifikuvaat, opishuvaat i klasificiraat svojstvata i povrzanosta na ramnite i polnite geometriski figuri. OBJ: 5MG.2.3 Vizueliziraj i nacrtaj dvo-dimenzionalni proekcii na tri-dimenzionalni tela napraveni od pravoagolni polni tela. TOP: Merenje i geometrija MSC: LFS & BV-398

http://www.csun.edu/~vcmth00m/practice.html

9

Information

9 pages

Find more like this

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

595174