Read folder_150.pdf text version

E. Christiansen & Søn

Tømrer- og murerfirma ApS

Over- og understrygning af tage med beton- og tegltagsten

Få taget over- eller understrøget, og undgå indtrængning af fygesne og slagregn

Hvad er en overstrygning?

Siden 1976 har metoden med at overstryge et tag været brugt til tætning af ældre tegl- og betontagstenstage. Hovedformålet med overstrygningen er at tætne taget, så fygesne og slagregn forhindres i at trænge ind og beskadige underliggende og tilstødende konstruktioner. Det kan med tiden føre til råd og svamp i træværket, hvilket kan blive en bekostelig affære, hvis der ikke sættes ind i tide.

Øvrige fordele

En overstrygning af taget kan i visse tilfælde, specielt på ældre ejendomme, hvor isoleringen ofte er mangelfuld, have en gavnlig virkning på varmeforbruget. Det skyldes, at der ved overstrygningen opnås en meget tættere tagflade, og derved mindskes gennemtrækket i tagets hulrum. Overstrygningen kan endvidere have en støjdæmpende effekt, især nær stærkt trafikerede veje, da den elastiske fuge dæmper vibrationerne i tagfladerne.

Materialebeskrivelse

Overstrygningsfugemassen er fremstillet på bitumenbasis med et indhold af forskellige jordarter og olie. Fugemassen fås i både sort og rødbrun. Ca. 4-6 uger efter, at fugen er lagt på, vil den fremstå mere mat og er derved mindre synlig . Efter 2-3 år er fugens farve så afbleget, at den som oftest falder i med tagstenenes egen farve.

Hvorfor er en overstrygning en god løsning?

En overstrygning er det eneste rigtige alternativ til et helt nyt tag. Det er nemlig som oftest helt umuligt at få adgang til en udnyttet loftetages skunker og skråvægge for at reparere og vedligeholde den oprindelige understrygning. Det kan derfor med stor fordel betale sig med en overstrygning, der forlænger tagets levetid. I den forbindelse anbefaler T.S.R. (Tømrer- og Murerfirmaet E. Christiansen & Søn ApS), at hele tagfladen overstryges for at få et så harmonisk og fuldendt helhedsindtryk som muligt.

Overstrygningens egenskaber

Overstrygningsfugen har den egenskab, at den kan modstå de ofte meget store påvirkninger, som taget udsættes for ved ekstreme vejrforhold, som f.eks. stærk varme og hård frost. Endvidere har fugen en stor hæfteevne, hvilket bevirker, at tagstenene nærmest limes sammen til en sammenhængende flade. Det gør som helhed taget mindre følsomt over for voldsomt uvejr med storm, regn og lignende.

Holdbarhed

T.S.R. har siden 1976 udført tagoverstrygninger og har i den forbindelse erfaret, at selv efter 25 år er overstrygningen i stand til at yde taget den nødvendige beskyttelse mod vind og vejr.

Hvad er en understrygning?

Understrygning ved nybyggeri

Understrygning kan med fordel benyttes i forbindelse med såvel nybyggeri som ved renovering af ældre tagkonstruktioner. Fugemassen har været anvendt til understrygning af nye tage med betontagsten siden 1966. Et kig på disse tage viser, at fugemassen efter mange år stadig yder en god og effektiv beskyttelse mod vind og vejr.

En understrygning er principielt det samme som overstrygning. Som navnet antyder, foregår det inde fra loftet og kan kun foretages på nyere betontagstenstage. Understrygnigsfugemassen har de samme gode egenskaber, den samme lange holdbarhed og yder desuden den samme beskyttelse mod indtrængning af fygesne og slagregn, som kendetegner overstrygningsfugemassen.

Op igennem 1970'erne og i begyndelsen af 1980'erne var en plastikdug det mest benyttede undertagsmateriale. Det har den klare ulempe, at det ikke tåler de store temperatursvingninger og solens ultraviolette stråler. På billedet ovenfor ses tydeligt resultatet ved at bruge den type undertagsmateriale. Problemet kan dog let afhjælpes ved at skære plastikken væk og erstatte den med en understrygning.

Fremgangsmåde

Over- og understrygningen foregår ved hjælp af de mest moderne og gennemprøvede metoder. Fugepistolen er via en ca. 20 meter lang, opvarmet slange forbundet med en pumpe, der er placeret på jorden.

Hvem er T.S.R.?

Tømrer- og Murerfirmaet T.S.R. (Tag System Renovering) har op igennem 70'erne specialiseret sig i forskellige former for tagrenovering. Det betyder, at vi i dag fremstår som et firma med en meget stor erfaring, når det gælder bl.a. over- og understrygning af tage med såvel beton- som tegltagsten. Vi ved med andre ord, hvad vi taler om, så vælger du os til at ordne dit tag, er du sikker på et professionelt resultat. T.S.R. har de seneste år oplevet stor fremgang. Det betyder, at vi i dag kommer overalt i Danmark. Firmaets daglige ledelse består af indehaver Steen Ole Christiansen, konsulent Erling Christiansen og formand Morten Frandsen, der tilsammen har den nødvendige ekspertise til at rådgive kunderne bedst muligt. Du er altid velkommen til at kontakte os for at få et uforbindende tilbud eller blot for at få råd og vejledning om dit tag.

Pumpen drives af en mobil dieselkompressor, der yder et tryk på op til 11 bar. Det kan i særlige tilfælde være nødvendigt at bruge det høje tryk for at presse den meget tykke og seje fugemasse op igennem slangen. Det forholdsvis høje tryk bevirker, at fugemassen presses ind i selv de mindste revner og sprækker mellem tagstenene. Derved opnås en yderst tæt og langtidsholdbar fuge, der er i stand til at følge tagets naturlige bevægelser uden at revne eller miste sin fantastiske evne til at binde tagstenene sammen.

Vi samarbejder med Lafarge Tekkin A/S

Til tagrenovering bruger T.S.R. tagsten, specialsten og tilbehørsprodukter fra Lafarge Tekkin, der er den største leverandør af komplette tagløsninger i Norden og Baltikum. Lafarge Tekkin producerer og markedsfører de velkendte varemærker B&C, Dan Tegl, KAMI, KDN og RuppKeramik. Lafarge Tekkin tilbyder markedets bredeste produktprogram i tagsten/-plader, specialsten og tilbehør. Og det i både beton, tegl og stål. Læs mere på www.lafarge-tekkin.com.

Ventilation

Når et tag over- eller understryges, forhindres slagregn og fygesne i at trænge ind, men samtidig lukkes der også af for naturlig ventilation af loftrummet. Det er derfor nødvendigt at montere tagrumsudluftninger for hver ca. 20 m² tagflade. Og det for at undgå problemer med kondens og fugt.

Tømrer- og Murerfirma ApS Byghøjvej 1 - 5250 Odense SV Tlf. : 66 176464 - Fax : 66 174464 E-mail:[email protected] www.tsr-tagrenovering.dk

E. Christiansen & Søn

Version: 07.03 / Produktion: Rebild Kommunikation

Information

4 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

357468