Read Microsoft Word - Document3 text version

Znacaj vitafona u lecenju reumatskih oboljenja kicmenog stuba i zglobova

Iako je indikacijski spektar VITAFONA sirok, ovom prilikom cemo se posvetiti degenerativnim oboljenjima kicmenog stuba i zglobova iz dva raloga: zbog uloge kicme kao stuba naseg zdravlja i zbog izuzetno velikog procenta prisutnosti ove grupe boljenja u nasoj populaciji. Svako je cuo za spondilozu, svako posle 45 godina zivota imao je iskustva sa bolovima u kicmi i zglobovima. najcesce bolovi u kicmi i zglobovima koji se javljaju oko 45-e godine zivota su posledica degenerativnih ostecenja kizmenog stuba i zglobova. Kicmeni stub je sastavljen iz kicmenih prsljenova koji su medjusobno spojeni medjuprsljenskim diskovima, vezama i spojevima. Izmedju kicmenih prsljenova postoje otvori kroz koje prolaze kicmeni zivci -31 par a kroz kicmeni stub prolazi kicmena mozdina .Korenovi kicmenih nerava su izlozeni pritisku u degenerativnim oboljenjima i bolove koje mi osecamo su posledica kompresije ovih nerava. Jedan od faktora u nastanku degeneracije je losa cirkulacija koja sa sobom povlaci i losiju ishranu medjuprsljenskih diskusa i apofiznih zglobova. Traume i anatomske nenormalnosti kicmenog stuba(pr.skolioza) mogu da podstaknu brzi razvoj i vecu rasprostranjenost degenerativnih promena. Sa godinama medjuprsljenski diskus gubi elasticnost, smanjuje mu se volumen i postaje rigidniji i podlozniji ostecenju. Istovremeno sa smanjenjem-stanjenjem medjuprsljenskog diskusa smanjuju se i medjuprsljenski prostori.Tada je vec obim pokretljivosti kicmenog stuba smanjen i sa malim pokretima ostvaruje se kompresija korenova kicmenih zivaca. Pored ostecenja medjuprsljenskih diskusa postoji jos jedan process - kalcifikacija. Soli Ca++ se taloze na kicmenom stubu formirajuci tzv.osteofite koji kao mali izrastaji dodatno vrse pritisak na koren kicmenog zivca. Kompresija korenova kicmenog nerva se manifestuje bolnim sindromom u odredjenoj regiji kicme, tako nastaju: cervikalni bolni sindrom, dorzalgija,lumbalni bolni sindrom-lumbago. Cilj primene VITAFONA u lecenju kicme je: poboljsanje krvotoka misica koji balansiraju polozaj kicme, smanjenje napetosti misica , poboljsanje prokrvljenosti nervnih vlakana koja su pod kompresijom, poboljasanje ishrane medjuprsljenskog diska i razlganje natalozenih soli Ca++-dekalcifikacija. Poboljsanjem cirkulacije stimulisemo regenerativne procese na nivou medjuprsljenskih diskova. Medjuprsljenskom disku se vraca elasticnost i volumen, cime se naravno povecava medjuprsljenski prostor i smanjuje kompresija na korenove kicmenih zivaca. U procesu dekompresije ucestvuje i dekalcifikacija. Pod uticajem VITAFONA natalozeni kalcifikati bivaju razlozeni a sam Ca++ prerasporedjen jednim delom u kostano tkivo a jednim delom putem bubrega i stolice odbacen iz organizma. Pri dugotrajnom lecenju mogu se dobiti povecanje medjuprsljenskih prostora i umanjenje osteofita sto rezultuje dekompresijom kicmenih zivaca i povecanjem gibkosti kicmenog stuba.Razume se da ovaj process zahteva visemesecno lecenje, upornost i strpljenje.

Slicno degenerativnom procesu koji se odvija na kicmenom stubu odigrava se se i degeracija na nivou zglobova.Ucestalost pojave artroze raste sa starenjem.Oko 80% osoba starijih od 60 godina ima radioloske znake artroze, mada obim radioloskih znakova bolesti ne mora da bude u skladu tezinom subejktivnih tegoba. Artroze se najcesce javljaju na kolenima, kukovima, sakama i apofiznim zglobovima kicme, ali mogu zahvatiti bilo koji zglob. Karakteristike artroza jesu: ostecenje i gubitak pojedinih delova hrskavice , hipertrofija kosti neposredno ispod hrskavice i na rubovima zglobova. Kao posledica ovih promena javljaju se bolovi pri optereenju obolelog zgloba, zatim ukocenost zgloba pri prvim pokretima posle mirovanja i smanjenje obima pokreta zglobova. Pod uticajem VITAFONA zahvaljujuci njegovim dejstvima koje smo pominjali kao rezultat dobijamo povecanje obima pokreta zgloba, gubitak bolova i gubitak karakteristicne ukocenosti nakon mirovanja. Restitucijom anatomskih struktura koje su u vezi sa kicmenim stubom i zglobovima poboljsavamo zdravstveno stanje i kvalitet zivota. U terapijskom pristupu postoje tri bazicna principa: nenauditi pacijentu, produziti mu zivot i poboljsati kvalitet zivota. Sa sigurnosu mogu da potvrdim da VITAFON zadovoljava sva tri principa. Vibroakusticka terapija se, pored pomenutih oboljenja, moze primenti kao samostalna ili u kombinaciji sa drugim terapijskim procedurama u sledecim bolestima: adenom prostate, prostatitis, impotencija, hemoroidi, bronchitis, sinusitis, hipertenzija, hronicna bubrezna insuficijencija, srcana insuficijencija, dijabeticna retinopatija i angiopatija, upala srednjeg uha, ostecenje slusnog nerva kao i u svim povredama kostano zglobnog sistema i naravno kao podrska imunoloskim snagama organizma tj. prevetniva bolesti.

Dr Katarina Milinovi

Information

Microsoft Word - Document3

2 pages

Find more like this

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

585100


You might also be interested in

BETA
Microsoft Word - Document3