Read KatalogBrvnara.pdf text version

katalog brvnara

N E K R E T N I N E

Zasto drvena kua?

Prve drvene kue od graene su prije dvije do tri tisue godina na sjeveru Europe. Od tada pa sve do danas takav nacin gradnje prosirio se svuda po svijetu, a najvei broj drvenih kua moze se danas nai u sjevernoj Americi i Skandinaviji. U novije vrijeme postoji trend poveanog zanimanja za drvene kue i u nasoj zemlji. Sam postupak gradnje od prije 100 godina i danas po mnogo cemu se razlikuje, no princip uvijek ostaje isti. Danas se koriste sofisticirani alati i strojevi za obradu drveta, a suvremeni materijali u kombinaciji sa drvetom daju pun pogodak u pogledu ugodnosti ambijenta, zdrave zivotne sredine i estetike objekata. Pouceni vlastitom tradicijom gradnje drvenih kua, preuzimanjem iskustava i vjestina americkih, posebice kanadskih majstora drvene gradnje, te neprestanim kombiniranjem starog i novog u mogunosti smo izgraditi upravo ovakve objekte. Zidovi izraeni od trupaca promjera 22 do 44 centimetara (sred. prom. 33cm) pruzaju izuzetna izolacijska svojstva pa se takve kue sa pravom nazivaju niskoenergetskim kuama. Koristi se mala kolicina energije za zagrijavanje prostora zimi i hlaenje ljeti. Rucno obraene oblice i poluoblice zadrzavaju svoj izvorni oblik sto nasim objektima udahnjuje prirodnost i izuzetno lijep izgled. Osim toga nasi objekti za razliku od ostalih montaznih kua i objekata mogu se klasificirati kao · zdravstambeniprostor · antialergijskasredina · ekoloskiobjekti · niskoenergetskekue · samoregulativnepopitanjuvlageitemperature · lijepodizajnirane · uskladusprirodom Izbor Vaseg budueg doma potrebno je sagledati kroz razne aspekte, a odluku niposto ne treba donositi naprecac. Postoje mnogi razlozi za odabir drvene kue, zdraviji ambijent, bliskost prirodi, zelja za estetikom a posebno cijena. Neupitan razlog jeste mnogo zdraviji ambijent u odnosu na ostale tipove gradnje.

Klasicne, zidane kue i objekti uglavnom su hermeticki zatvoreni, nisu prozracni te ne osiguravaju dovoljnu izmjenu zraka u prostorijama. Zato je u zidanim objektima potrebno osigurati skupe ventilacijske ureaje ili na manjim objektima otvarati vrata i prozore sto rezultira rashlaivanjem prostorija zimi i zagrijavanjem ljeti. Nasuprot tome u drvenim kuama uvijek ima dovoljno svjezeg zraka te nisu potrebni ventilacijski ureaji niti otvaranje vrata i prozora. Unutar prostorija obavlja se prirodna ventilacija kroz vanjske zidove. U drvenoj kui, dakle, nema propuha, a odlicna izolacijska svojstva drveta omoguuju prirodnu termoregulaciju tako da zimi budu ugodno tople, a ljeti da daju svjezinu.

Karakteristike i prednosti drvenih kua

Vjesto dizajnirana i pravilno izvedena drvena kua jednaka je bilo kojoj drugoj kui, pa cak i bolja. Stalnost temperature Temperatura unutar drvene kue ostat e u 24 sata nepromijenjena iako se ne vrsi nikakvo dodatno zagrijavanje. Prema istrazivanjima Americkog Nacionalnog Zavoda za Standarde disipacija topline kroz pojedine dijelove kue iznosi: krov-strop - 0.20 W/m2K pod polozen na betonsku plocu - 0.20 W/m2K pod ispod kojeg je zrak - 0.16 W/m2K prozori - 1.90 W/m2K vanjska vrata - 0.70 W/m2K vanjski zidovi - 0.20 W/m2K Disipacija kroz vanjske zidove ovisi o debljini oblica odnosno poluoblica, a iznosi: 90 mm - 0.9 W/m2K 130 mm - 0.5 W/m2K 200 mm - 0.3 W/m2K Kao sto vidite najvei gubitak topline ide kroz prozorska stakla. Drvo kao odlican izolacijski materijal zadrzava toplinu zimi, a svjezinu ljeti. Samoregulacija vlaznosti Osim temperature vazna je i vlaznost zraka. Naime masivni, drveni zidovi zadrzavat e vlaznost zraka u prostoriji u zadovoljavajuim granicama na principu samoregulacije pa nisu potrebni nikakvi dodatni klimatizacijski ureaji i ovlazivaci zraka. Drvene oblice upijat e vlagu

Uvod

|

01

kada je ima previse u zraku, a otpustat ju kada je zrak suh. Zato zrak u drvenoj kui nee biti ni presuh niti prevlazan. Kua koja dise Drvo u svojoj mikrostrukturi je difuzno sto znaci da propusta zrak u oba smjera. Na taj nacin osigurava se neprekidna izmjena unutrasnjeg i vanjskog zraka te nema potrebe za otvaranjem vrata i prozora, nema propuha, nema gubitka topline. Za razliku od drveta, beton i PVC nemaju ovakva difuzna svojstva i nisu prozracni nego hermeticki zatvaraju stambeni prostor. Izgradnjom drvene kue dobije se zdrav i kisikom pun prostor za zivot, a sto je posebno vazno kod osoba sa disnim poteskoama. Antialergijska sredina Drvo kao prirodan materijal pokazuje odlicna elektrostaticka svojstva. To znaci da se drvo nee naelektrizirati te privlaciti i zadrzavati mikrocestice prasine, peludi ...itd. Na taj nacin unutar drvene kue stvara se antialergijska sredina sto je posebno vazno kod ljudi sa raznim oblicima alergija. Prakticne prednosti Izgradnja drvene kue je jeftinija te krae traje od klasicne cigla-beton kue. Naime zavrsetkom standardne kue cigla-beton potrebno je neko vrijeme da se voda koristena za graenje i zbukanje osusi iz zidova te za to vrijeme nije pogodna za stanovanje. Montaza drvene kue spada u vrstu tzv. suhe gradnje pa je pri zavrsetku poslova mogue odmah u nju useliti. Nadalje, suhu gradnju je mogue izvoditi i na izuzetno niskim temperaturama, dok kod betonske gradnje to nije slucaj zbog smrzavanja vode. Dakle, svoju drvenu kuu bez ikakvih problema mozete poceti graditi zimi te ve iste zime u nju i useliti.

ZAKLJUCAK

Da li znate?

Kao sto mozete vidjeti izgradnjom drvene kue ne samo da dobijete zdrav i prirodan ambijent, nego i znatnu ustedu u novcu i vremenu prilikom izgradnje te kasnije ustedu na zagrijavanju i hlaenju.

· Drvoje6putaboljiizolatorodcigle,a15 puta bolji izolator od betona. · Kuaizgraenaodcigleibetonapri zavrsetku izgradnje sadrzi vlagu pa je potrebno 10 do 24 mjeseca da se osusi kako bi bila zdrava za stanovanje. · URusijijosidanaspostojecrkveoddrveta izgraene u XVI stoljeu. · Najnovijaistrazivanjapokazujudadrvene konstrukcije ne sprecavaju prolazak Zemljinih magnetskih silnica koje su vazne za covjekovo zdravlje. · USkandinavijiiSjevernojAmericijepreko 90% kua od drveta, zbog hladnih klimatskih uvjeta · Nekezemlje,posebiceJapansvesuvisezainteresirani za kue od drveta zbog ucestalih potresa · Gustoadrvetajeod400do800kg/m3,a betona 2500 Kg/m3. Dakle, drvo je cak 5 puta lakse od betona. · Drvousebiuvijeksadrziodreenukolicinu vlage te je teze zapaljivo od ostalih suhih materijala · Drvodebljinesamo3cmimatoplotnuizolacijukao45cmbetonaili18cmopeke.Zato Skandinavci i Kanaani koji zive u znatno hladnijoj klimi trose dva puta manje energije na zagrijavanje kue od nas · Drvojemalegustoe,odnosnotezinepaje puno lakse za transport od betona i cigle materijal gustoa (kg/m3) drvo 600 cigla 1900 beton 2400-3200 celik 7900 · uslucajupozaradrvoprenosi10putaslabije toplinu isijavanja nego beton, a cak 250 puta nego celik · uslucajupozaravatrogascimajedozvoljen duzi boravak unutar drvene kue nego unutar betonske · policaosiguranjakueodpozaranekosta znatno vise nego za ostale objekte · drvoneemitiraradioaktivnozracenje,stetne plinove, alergijsku prasinu i staticki elektricitet

Jupiter

|

06

Faze gradnje

Osnovne faze kroz koje treba proi izrada drvene kue od oblica (trupaca) su:

1. 2.

1. Guljenje kore Nakon izbora trupaca od kojih e se graditi kua pristupaseskidanjukore.Gruboskidanjekoreradi se strojevima dok zavrsna obrada trupca mora biti rucna. Dosta naporan posao, no nuzan kako bi se postigao sto prirodniji i ljepsi izgled samog trupca.

2. Izgradnja konstrukcije od trupaca Izgradnja drvene konstrukcije od trupaca provodi se tzv. Full Scribe Fit tehnikom koja omoguuje spoj drvo-drvo milimetarskom preciznosu. Radovi se izvode rucnim alatom a to su: mjerenje i ocrtavanje linije reza, rezanje, busenje, glodanje i brusenje drveta. Izrada horizontalnih i poprecnih utora dosta je zahtjevan posao po pitanju preciznosti, ali na kraju je rezultat veoma tocan spoj prikazan kao na slikama dolje desno. Utori se dodatno popunjavaju izolacijom i specijalnom, inovativnom brtvom prije transporta trupaca na vase temelje. 3. Prijevoz trupaca do vaseg gradilista Nakon sto je drvena konstrukcija u potpunosti zavrsena te nakon sto ste osobno izvrsili pregled u nasem proizvodnom pogonu, obraeni i izolirani trupci kao i ostali materijal prevozi se sleperima do vaseg graevinskog zemljista. 4. Montaza drvene konstrukcije na temeljima Budui da su trupci unaprijed pripremljeni, obraeni, izolirani i oznaceni montaza same konstrukcije uz upotrebu kranske dizalice doista je jednostavan posao i ne traje vise od 3 do 4 dana. Vlastitim inovativnim tehnikama montaza ostalih dijelova kue takoer ne traje dugo.

4.

3. 5.

5. Zavrsni radovi Ukoliko kupac zeli samo konstrukciju od trupaca ovdje nas posao zavrsava. No ako ipak klijent zeli roh-bau izvedbu dodatno obavljamo i slijedee poslove: - dovrsetak vanjskih i pregradnih zidova (izolacija + lamperija ili rigips); dovrsetak krova (izolacija + krovni pokrivac, lim u boji ili sindra; kompletna stolarija sa ustakljivanjem; stepeniste; podnice u prizemlju i potkrovlju; bojanje drveta (na zahtjev kupca); elektroinstalacije i hidroinstalacije (na zahtjev kupca); uzidavanje kamina i dimnjaka (na zahtjev kupca) Jos samo da unesete stvari, zavalite se u fotelju i uzivate...

}

Hunter

}

Vrsta proizvoda: Vikendice do 50m2 Model: Hunter Materijal: trupci crnogoricnog drveta fi 22-44cm

Dimenzije: 4x5 m, Prizemlje: 20 m2 Broj prostorija: 1-2 Potkrovlje: 12 m2 Koristan prostor: 32 m2

Hunter

|

04

Unikatna drvena kua od trupaca crnogoricnog drveta, odlicnih izolacijskih svojstava i lijepog dizajna. Pogodna kao vikendica ili poslovni prostor. Vanjski zidovi su od oblica promjera od 22 do 44cm. Objekat je u standardnoj izvedbi bez unutrasnjih pregradnih zidova, ali je mogue pregraivanje manje prostorije rigipsom. Dimenzije prizemlja su 4x5m, a mini potkrovlja 4x3m. Mini potkrovlje je upotrebljivo kao ostava za stvari, garderoba ili prostor za spavanje. Penjanje na mini potkrovlje pomou ljestava ili spiralnih stepenica. Mogua je i nadogradnja vanjskog WC-a sa straznje strane objekta. Mogue su i izvedbe u manjim vanjskim dimenzijama 3x4m i 4x4m.

Popis prostorija: Dnevni boravak: 1

Tlocrt prizemlja

Tlocrt potkrovlja

Hunter

|

05

}

Yukon

}

Vrsta proizvoda: Vikendice do 50m2 Model: Yukon Materijal: trupci crnogoricnog drveta fi 22-44cm

Dimenzije: 5x6m; Prizemlje: 30 m2 Broj prostorija: 5 Koristan prostor: 40 m2

Yukon

|

06

Drvena vikendica izgraena od punih trupaca fi 33cm i sa pregradnim zidovima od rigipsa. Pokazuje kako se u malo kvadrata moze imati sve sto je potrebno u jednoj vikend kui. Objekat je izveden bez potkrovlja sa natkrivenom terasom 10 m2. Kompletna stolarija je ustakljena izo staklom, a njenim reduciranjem moze se smanjiti i cijena samog objekta.

Popis prostorija: Dnevni boravak: 1, Spavaa soba: 1, Kuhinja s ostavom: 1, Kupatilo: 1, WC: 1

WC

Yukon

|

07

}

Newport

}

Vrsta proizvoda: Kue do 70m2 Model: Newport Materijal: trupci crnogoricnog drveta fi 22-44cm

Dimenzije: 6x7 m; Prizemlje: 74 m2 Broj prostorija: 7; Potkrovlje: 30 m2 Koristan prostor: 104 m2

Newport

|

08

Drvena kua Newport odlikuje se jednostavnim ali lijepim dizajnom. Sa svoje dvije manje sobe u prizemlju te velikom sobom u potkrovlju pogodna je kao kua za manju obitelj ili kao vikendica. Vanjske dimenzije ovog objekta su 6x7m, ali je mogua i izvedba7x8m.Uprizemljusenalaziiprostrana terasa koja je djelomicno natkrivena. Vanjski zidovi ove drvene kue izraeni su od trupaca 22-44cm, dok su unutrasnji od sendvic zidova (rigips ili kombinacija sa lamperijom). Ova kua odlikuje se izuzetnim izolacijskim svojstvima pa se s pravom moze nazivati toplom i ugodnom stambenom sredinom. Izolacija krova je debljine min. 10cm, a krovni pokrivac je po izboru sindra ili obojeni lim visoke kvalitete. Stolarija je standardnih dimenzija, ustakljena izostaklom 4+4mm.

Popis prostorija: Dnevni boravak: 1, Spavaa soba: 3, Kuhinja: 1, Predsoblje: 1, Kupatilo: 1, WC: 1, Terasa: 1,

Newport

|

09

}

Newport

}

Tlocrt prizemlja

Tlocrt potkrovlja

Newport

|

10

}

Panonia

}

Vrsta proizvoda: Kue do 70m2 Model: Panonia Materijal: trupci crnogoricnog drveta fi 22-44cm

Dimenzije: 6x5 m; Prizemlje: 30 m2 Broj prostorija: 5; Potkrovlje: 15 m2 Koristanprostor:78m2

Panonia |

11

}

Panonia

}

Jednostavan ali lijep objekat, ugodan za boravak. Pogodan kao manji stambeni prostor, vikend kuu ili poslovni prostor. Vanjske dimenzije 6x5 metara. Sa terasom u obliku slova L, sirine 2,5m koja je jednim dijelom natkrivena. Vanjske dimenzije i unutrasnje pregradne zidove mogue je po zelji izmijeniti. Vanjski zidovi izraeni su od trupaca crnogorice promjera 22-44cm. Stolarija je standardnih dimenzija ustakljena izo staklom.

Tlocrt prizemlja

Tlocrt potkrovlja

Panonia

|

12

}

Alpina

}

Vrsta proizvoda: Kue od 70 do 150m2 Model: Alpina Materijal: trupci crnogoricnog drveta fi 22-44cm

Dimenzije:8x7m;Prizemlje:58m2 Broj prostorija: 7; Potkrovlje: 31 m2 Koristanprostor:89m2

Alpina

|

13

}

Alpina

}

Za ovu drvenu kuu karakteristicna je kupolasta struktura unutar koje je smjesten dnevni boravak. Ostale prostorije u prizemlju su kuhinja sa blagovonom, kupatilo te manja spavaa soba. U potkrovlju se nalaze jos dvije odvojene sobe. Vanjski zidovi su izraeni od masivnih trupaca promjera 22-44cm, dok su unutrasnji zidovi montazni od rigipsa ili oblozeni lamperijom. Stepeniste i ograda stepenista su rucni rad te dodatno cijelom interijeru daju jos ljepsi i ugodniji ambijent. Stolarija je standardnih dimenzija, a ustakljena je izo-staklom. Krovna izolacija je min. 10cm, a krovni pokrivac po izboru moze biti lim u boji ili sindra. Vanjskedimenzijesu8x7m.

Popis prostorija: Dnevni boravak: 1, Spavaa soba: 3, Kuhinja: 1, Predsoblje: 1, Kupatilo: 1, WC: 1, Balkon: 1

Alpina

|

14

}

Alpina

}

Tlocrt prizemlja

Tlocrt potkrovlja

Alpina

|

15

}

Jupiter

}

Vrsta proizvoda: Kue od 70 do 150m2 Model: Jupiter Materijal: trupci crnogoricnog drveta fi 22-44cm

Dimenzije:6x8mPrizemlje:68m2 Broj prostorija: 11 Potkrovlje: 30 m2 Koristanprostor:98m2

Jupiter

|

16

Drvena kua Jupiter sa vanjskim zidovima od punih oblica crnogoricnog drveta promjera 22-44cm. Unutrasnji pregradni zidovi su tzv. sendvic, montazni zidovi oblozeni rigipsom pa ih je mogue po zelji obojiti. U prizemlju se nalazi jedna manja soba te kuhinja, blagovaona i dnevni spojeni u jednu prostoriju. Takoer u prizemlju su smjesteni ostava za namirnice,veseraj i WC. U potkrovlju je velika spavaa soba sa krovnom kuicom, kupatilo i ostava za garderobu. Raspored unutrasnjih prostorija je mogue izmijeniti na vas zahtjev. Stolarija je standardnih dimenzija, a ustakljena je izo-staklom 4-16-4. Krovna izolacija je min. 10cm, a krovni pokrivac je u standardnoj izvedbi antikondenzacijski, obojeni lim visoke kvalitete. Vanjskedimenzijeobjektasu6x8m+terasai veranda.

Popis prostorija: Dnevni boravak: 1, Spavaa soba: 2, Kuhinja: 1, Predsoblje: 1, Kupatilo:1,WC:1,Ostava:1,Terasa:1,Garderoba:1,

Jupiter

|

17

}

Jupiter

}

Tlocrt prizemlja

Tlocrt potkrovlja

Jupiter

|

18

}

Pinetree

}

Vrsta proizvoda: Kue od 70 do 150m2 Model: Pinetree Materijal: trupci crnogoricnog drveta fi 22-44cm

Dimenzije:6x8m;Prizemlje:70m2 Brojprostorija:7-8;Potkrovlje:30m2 Koristan prostor: 100 m2

Pinetree

|

19

}

Pinetree

}

Drvena kua Pinetree sa vanjskim zidovima od punih oblica crnogoricnog drveta promjera 2244cm. Unutrasnji pregradni zidovi su tzv. sendvic, montazni zidovi oblozeni rigipsom pa ih se moze po zelji obojiti. Raspored unutrasnjih prostorija je mogue izmijeniti na vas zahtjev te se izrauju prema projektu. Stolarija je standardnih dimenzija, a ustakljena je izo-staklom 4-16-4. Krovna izolacija je min. 10cm, a krovni pokrivac je u standardnoj izvedbi antikondenzacijski, obojeni lim visoke kvalitete. Vanjskedimenzijeobjektasu6x8m+terasaiverande.

Popis prostorija: Dnevni boravak: 1, Spavaa soba: 2, Kuhinja: 1, Predsoblje: 1, Kupatilo: 1, WC: 1, Ostava: 1, Terasa: 1, Balkon: 2

Pinetree

|

20

}

Pinetree

}

Tlocrt prizemlja

Tlocrt potkrovlja

Pinetree

|

21

}

Bavaria

budui projekt

}

Vrsta proizvoda: Kue od 70 do 150m2 Model: Pinetree Materijal: trupci crnogoricnog drveta fi 22-44cm

Dimenzije:6x8m;Prizemlje:70m2 Brojprostorija:7-8;Potkrovlje:30m2 Koristan prostor: 100 m2

Bavaria

|

22

Bavaria

|

23

Tehnicke specifikacije drvenih kua od trupaca

Izraujemo jedinstvene, rucno raene drvene kue po uzoru na stare Kanadsko - Skandinavske majstore drvene gradnje u kombinaciji sa suvremenim materijalima i alatima. Primjenom vjestine i tehnike tzv. Full Scribe Fit u mogunosti smo spojiti drvo uz drvo milimetarskom preciznosu. Tehnicke karakteristike

A) ZIDOVI

C) KROV

· vanjski nosivi zidovi: trupci JSB, rucno obraeni, sr. promjera 22-44cm · vanjski sendvic zidovi potkrovlja: brodski pod 4cm - izolacija 10 ili 14cm - lamperija 1,1cm · pregradni nosivi zidovi: od trupaca 22-44cm · pregradni sendvic zidovi - varijanta 1: lamperija 1.1cm - mineralna vuna 10cm lamperija 1.1cm · pregradni sendvic zidovi - varijanta 2: rigips mineralna vuna 10cm - rigips

B) PODOVI

· krovna konstrukcija: od trupaca 22-44cm · primarni krovni pokrov: brodski pod ili lamperija 4 cm · krovna izolacija: vatrootporna kamena vuna 10 ili 20cm (po izboru) · sekundarni krovni pokrov: obojeni valoviti lim ili sindra

D) STOLARIJA

· · · ·

· podna konstrukcija: grede od trupaca 10 ili 20cm (prema zelji) · podna, zvucna izolacija u potkrovlju: 5 ili 10 cm stiropor (prema potrebi) · podna obloga u prizemlju: brodski pod 2cm ili laminat · podna obloga u potkrovlju: brodski pod 2cm

puno drvo, JSB ili hrast standardne dimenzije PVC stolarija u boji drveta - opciono ustakljivanje standardnim izo staklom 4+4mm ili prema zahtjevu

E) OSTALO

· impregnacija drveta protiv gljivica, plijesni i UV zraka · impregnacija drveta protiv pozara · impregnacija drveta NANO zastitom - opciono · bojanje drveta bojama na vodenoj bazi · brtvljenje i izolacija spojeva akrilnim silikonima

zastupanje i informacije proizvodnja

N E K R E T N I N E

|

24

|

Info cijene za objekte od trupaca

Cijene iznesene na ovim stranicama su doista informativnog karaktera jer uistinu ovisi o modelu, kvadraturi, ugraenom materijalu, lokaciji te o tome da li se narucuje samo drvena konstrukcija, visoki roh-bau ili odreeni stupanj izgradnje po dogovoru. Ukoliko se narucuje samo drvena konstrukcija od punih trupaca cijena se kree od 300 do 500 Eura dok za visoki roh-bau cijena varira od400do800Eurapokvadratu.

Drvena konstrukcija od trupaca

"Roh Bau"

Prva opcija koju nudimo je "Drvena konstrukcija". Drvena konstrukcija obuhvaa samo rucnim alatima izraenu konstrukciju od trupaca crnogoricnog drveta, sr. promjera fi 30-40cm. Opcija "Drvena konstrukcija" ukljucuje: - vanjski zidovi od trupaca srednjeg promjera 35cm - unutrasnji, nosei, pregradni zidovi od trupaca - potporni stupovi od trupaca - stropne grede od trupaca - konstrukcija poda potkrovlja (bez podnice) - drvena konstrukcija balkona, verandi i terasa - konstrukcija krova od trupaca - termalna i hidroizolacija izmeu trupaca - priprema za razvod elektroinstalacija i hidroinstalacija (otvori i buziri) - kompletna impregnacija drveta protiv gljivica, plijesni, UV zraka i pozara - dodatni pribor i materijal - montaza objekta (drvene konstrukcije) na temeljima ili instruktor za samogradnju *

Druga opcija je "Roh Bau" U ovu opciju su osim same drvene konstrukcije ukljucene i dodatne opcije kao: - letvanje krova - postavljanje krovne izolacije i krovnog pokrova (obojeni lim ili sindra) - oblaganje unutrasnje strane krova lamperijom - postavljanje i oblaganje vanjskih sendvic zidova potkrovlja - postavljanje unutrasnjih pregradnih zidova (po izboru rigips, lamperija ili kombinacija) - ugradnja stolarije sa ustakljivanjem - postavljanje podova u prizemlju i potkrovlju sa brodskim podom i izolacijom - izrada drvenog stepenista sa ogradom - izrada kamina i dimnjaka (na zahtjev kupca) - postavljanje keramickih plocica u WC, kupatilo i kuhinju (na zahtjev kupca) - elektroinstalacije (na zahtjev kupca) - voda i kanalizacija (na zahtjev kupca) - telekomunikacijsku VIP Homebox mrezu (na zahtjev kupca) - ugradnja vatrodojavnog i protuprovalnog sustava (na zahtjev kupca)

Ako kue iz naseg kataloga nisu bas ono sto trazite posaljite nam Vase skice. Sto svaka skica treba sadrzavati? - tlocrte prizemlja i potkrovlja - presjeke vanjskih i unutrasnjih zidova sa specifikacijom i dimenzijama materijala - trodimenzionalni (3D) prikaz objekta ili fasadne prikaze Skicu mozete poslati na jedan od nacina: ·Skeniratiiposlatinaemail:[email protected] ·Poslatinafax:+385(0)5132-90-32 Niti jedan nacin ne favoriziramo, ali najbrzi i najsigurniji nacin je emailom. Nakon toga poslat emo Vam odgovor da li smo tehnicki u mogunosti realizirati objekt prema vasoj zamisli. I ne brinite, jer ne postoji nikakva razlika u cijeni ukoliko uzmete standardnu kuu iz naseg kataloga ili ako radimo kuu prema vasoj skici koju ete nam poslati.

|

25

|

Odgovori na vazna pitanja

Sto je sve potrebno za izgradnju drvene kue? Za izgradnju drvene kue potrebno je izraditi temelje. Temelji mogu biti obicni ili sa podrumskim dijelom. Temelji se izrauju prema projektu, a izvoac ih mora kvalitetno napraviti. To je osnovni preduvjet za nastavak radova. U odreenim slucajevima, za kue manjih kvadratura moze se kua postaviti na drvene stupove pa betoniranje temelja nije potrebno. · Kolikovremenskitrajeizrada,proizvodnja drvene kue? Za proizvodnju treba u prosjeku 45 dana za izradu kompletnog drvenog dijela kue, no ako se radi o manjem objektu i manje slozenoj izvedbi drvena konstrukcija se moze izraditi i za 15 dana. · Kolikovremenskitrajemontazadrvenekue? Drvena konstrukcija od trupaca je ve un-

aprijed pripremljena tako da montaza same konstrukcije na vasim temeljima ne traje duze od 3-4 dana. Dodatno ako je u pitanju roh - bau, zavrsni poslovi traju duze, ovisno do kojeg stupnja klijent zeli da mu nasa tvrtke izvodi radove. · Kojuvrstudrvetakoristimozaizgradnju drvenih kua? Upotrebljava se uglavnom crnogorica, meko drvo, jela, smreka i bor. U budunosti planiramo i ponudu kua od Slavonskog hrasta. · Dalipostojeodreenestavkekojeseposebno plaaju? Dodatno se plaa prijevoz ljudi, opreme i graevinskog materijala. Takoer dodatno se plaa i smjestaj i hrana zaposlenika ako je u pitanju visoki - roh bau tj. ako je potreban boravak na terenu dulji od tjedan dana. Ove stavke definiramo posebno u ponudi iz razloga sto omoguavamo klijentu ako zeli da pronae svoja vlastita, jeftinija rjesenja kao

alternativu. · Stosestavljanapod? Kao pokrov poda koristi se najcese brodski pod debljine 2cm, ali postoji i mogunost pokrivanja poda laminatom. · Sacimepokrivamokrov? Najcese kao krovni pokrivac koristimo obojeni lim u obliku crijepa. Ovaj lim odlikuje se vrhunskom kvalitetom te pored antikondezacijskog svojstva posjeduje jos i odreena inovativna rjesenja. Takoer na raspolaganju je i sindra. Crijep ne preporucamo zbog njegove tezine, pa postavljanje crijepa kao krovnog pokrivaca ne radimo. · Dalisemozedobitikuapremasvomnacrtu? Naravno, i u tome smo maksimalo fleksibilni. Mozete dobiti kuu prema svom nacrtu, te to nee uveati cijenu objekta. Nacrt obavezno mora sadrzavati tlocrte te 3D prikaz, odnosno fasade gdje se jasno vidi prikaz cijele kue. Nacrt mozete poslati na adresu nase firme, faxom ili skeniranu putem emaila. Nakon sto razmotrimo vas zahtjev (da li je uope tehnicki izvediv) izrauje se projekt. · Dalikuaimanekakvuzastitu? Da. Drveni dio kue se impregnira sto je jedan od najvaznijih poslova. Impregnacija je trokomponentna te stiti protiv pozara, insekata, gljivica i nametnika, UV zraka, vlage. Koristi se BIO-EKO preparati koji nisu stetni za zdravlje covjeka i okolis. Takoer u mogunosti smo ponuditi zastitu zasnovanu na NANO Tehnologiji. Takva zastita malo je skuplja, ali je neuporedivo efikasnija, ekoloskija te djeluje i preko 10 godina. Takoer nano zastitom sprecavamo i prekomjerno pucanje drveta uslijed promjene unutrasnje vlage. Ovo je nasa inovacija. · Kolikijevijektrajanjadrvenihkuaigarancija? Vijek trajanja bez ikakve zastite je oko 100 godina. Uz impregnaciju oblica koju obavljamo te uz Vase pravilno odrzavanje zivotna dob nasih drvenih kua produljuje se cak i do triputa.Garancijunadrvenukonstrukciju dajemo na minimalno 10 godina. · Kolikocestosekuamorapremazivati zastitnom tekuinom i koliko kosta? Kua se premazuje svakih 5 do 10 godina sto ovisi o klimatskim uvjetima. Detaljna uputstva o odrzavanju dobijete nakon zavrsene

|

26

|

montaze objekta. Ukoliko se kua impregnira tekuinom dobivenom nanotehnologijom kua se ne mora premazivati narednih 15-20 godina te je potpuno zastiena protiv vlage, plijesni, gljivica, UV-zraka i prljavstine. · Dalipostojeodreeninedostaci? Posto nista nije savrseno tako i kod drvenih kua postoji nedostatak. U principu to i nije nedostatak nego radi se o prirodnom fenomenu skraivanja drveta uslijed susenja i pod djelovanjem gravitacije. Kontrakcija duljine po vertikali iznosi samo nekih 4-6% pa tako ako je npr. visina stropa 2,7m moze se desiti da ta visina za nekoliko godina bude 2,5m. Pri tome statika kue niposto nee biti narusena, niti e doi do skraivanja horizontalnih duljina. Iz toga razloga kupcima preporucamo da se kao krovni pokrivac stavlja lim ili sindra koja je laksa od crijepa pa se tako smanjuje pritisak po vertikali na vanjske nosive zidove. Slicno skraivanje desava se i kod zidanih objekata sto je sasvim prirodno pa ovo ne bi trebao biti razlog da odustanete od montazno-drvene gradnje. Drugi nedostatak je nemodularnost ukoliko se unutrasnji, pregradni zidovi izrade od punih trupaca. To znaci da takav unutrasnji

zid vise se nee moi izmjeniti ili pomaknuti. Odnosno nee se moi izmjeniti raspored prostorija ako to u budunosti pozelite. No mi smo i ovaj problem rijesili izgraujui vanjske zidove od trupaca, a unutrasnje zidove sa montaznim panelima, oblozenim rigipsom koji mozete po zelji obojiti i u kombinaciji sa lamperijom. Na taj nacin osigurali smo da vanjski zidovi budu u cijelosti od drveta koje osigurava samoregulaciju vlage i topline unutar kue, a pregradni rigips zidovi omoguavaju modularnost same kue. · Kakavjepostupakzanarudzbuimontazu kue? Postupak je vrlo jednostavan. Prvo pregledajte nas katalog sa informativnim cijenama i kompletnim ponudama. Nakon toga potrebno je dogovoriti sastanak na kojem se dogovaraju detalji kako kua treba izgledati izvana i iznutra. Prema postignutom dogovoru izrauje se projekt koji sadrzi sve elemente potrebne za izradu kalkulacije konacne cijene te definiranje ponude. Ukoliko vam cijena u ponudi odgovara saljemo Vam na kunu adresu ugovore koje potpisujete, plaa se avans te se pristupa izradi vase drvene kue.

Ope informacije za drvene kue od trupaca

Trenutno smo jedina tvrtka u ovom dijelu Evrope koja se bavi gradnjom drvenih kua od rucno obraenih trupaca promjera 22 do cak nevjerojatnih 50 cm. Dakle nismo ograniceni dimenzijama trupaca kao firme koje grade od strojno oglodanih oblica, a sto poveava kvalitetu toplotne izolacije nase kue. Uzor su nam Kanadske i Sjeverno-Americke firme od kojih smo preuzeli tehnologiju te ju usavrsili vlastitim inovacijama u pogledu kvalitete i brzine izrade. Ovakvi objekti odlikuju se iznimnom ljepotom, prirodnim izgledom te se mogu kvalificirati kao zdrav stambeni prostor jer je utrosak umjetnih materijala (stiropora, kamene vune, brtvila ...itd.) minimalan. Svakoj kui i njezinom vlasniku pristupamo na individualan nacin pa sa pravom mozemo rei da je svaka nasa kua unikatan rad. Ono sto su jahte meu brodovima to su nase drvene kue od trupaca meu kuama. Budui da trupce obraujemo rucno te da ih ne gloemo strojevima, otpadnog materijala imamo doista malo pa je svaki kubik drveta maksimalno iskoristen. Zato uz sve navedeno mozemo rei da nasa firma ima poseban odnos prema ekologiji i ocuvanju prirode.

|

27

|

Od debla do doma....

Pripremni radovi > Pocetni radovi zidova > Radovi zidova > Zavrsni radovi na izgradnji zidova > Radovi na izgradnji krova i potkrovlja > Rastavljanje konstrukcije, utovar i transport > Zavrsna montaza na temelje > Izgradnja konstrukcije i daskanje krova

|

28

|

nekretnine

N E K R E T N I N E

Izgradnja i prodaja nekretnina Hosti 37, 51000 Rijeka, HR Tel/Fax: +385 (0)51 329-032 Mob: +385 (0)91 250-6396 e-mail: [email protected] www.zoom-nekretnine.hr

Information

32 pages

Report File (DMCA)

Our content is added by our users. We aim to remove reported files within 1 working day. Please use this link to notify us:

Report this file as copyright or inappropriate

16426


Notice: fwrite(): send of 199 bytes failed with errno=104 Connection reset by peer in /home/readbag.com/web/sphinxapi.php on line 531